Meglehetősen másmilyen januárt képzeltünk kedvenc csapatunk számára, de világos volt, hogy a csúcsformánál is azabb szárnyalást nem lehet sokáig tartani, így most kicsit fogyott az előny, és az üldözők is nagy formában vannak. A mai mérkőzés konkrétan arról szól, hogy tudjuk-e diktálni a tempót a Barcának. Az a Deportivo jön látogatóba, amelyet kint 8-2-re örömjátékkal intézett el a csapat, de hiba abból kiindulni, mivel 1. a Real nincs formában, 2. A Deportivo a szezon legjobb teljesítményét nyújtja, összeállt valami a Riazorban, ráadásul edzőváltás is volt azóta. Hajtás után részletesebben is kifejtem, mit gondolok a mai meccsről!

Ugye mindenki emlékszik a bajnok Deportivóra, meg a kupagyőztesre? A majdnem bajnokra is? Na, arra én nem, de olvastam róluk eleget (94-95-ös szezon, amikor kupát nyertek). Na de a BL-elődöntősök biztosan beugranak sokaknak? Gondolom, igen. Ettől azért a jelenlegiek még mindig nagyon távol állnak, és nem mondanám még azt sem, hogy sok munka és kis szerencse, de talán majd az is közel lehet.. Viszont az utóbbi hetek eredményei alapján van mire alapozni a messzi északnyugaton, legalább ez a garnitúra nem úgy néz ki, mint aki liftezésre kárhoztatott, mint a legutóbbi négy alkalommal. Galíciában magára talált a Riazor Blues kedvence. De mielőtt megnézzük, mit várunk tőlük, vessünk egy pillantást a mieinkre.

Ma is lesz egy ilyen?

Carlóról tudjuk, hogy nem nagy híve a rotációnak, még az újságíróknak is ezt mondta, így gyökeres változásokat nem várhatunk a csapat összetételében, amíg a sérültek fel nem épülnek. Így megint nézhetjük, hogy a jövőt jelentő srácok a padot koptatják, mert úgy érzi szemöldökös mesterünk, hogy nem most kell kockáztatni velük. A konfliktuskezelési érzéke viszont még mindig bámulatos, képes lenyilatkozni, hogy nem vonja kétségbe a játékosai profizmusát, meg hogy nincs köze a játékosai magánéletéhez. Nagyon bölcs kijelentés, Salamon is lehetne a beceneve az ilyenek hatására.

Meg is értem a választásait, meg nem is. Kapusposzton ugye a derbin az első lövést bevédő Casillas a favorit, ehhez már csak annyit tudok mondani, hogy nem is vagyok meglepve. Hálátlanság nélkül a klasszisok legnagyobb erénye, hogy tudják mikor kell félreállni. Iker Casillas egy oszlop, a klub egyik szimbóluma, de lassan egyre inkább múlt időben, mint jelenben. Keylor Navas, a világ – szerintem – legjobb kapusa ott padozik mögötte, mi meg David De Geáról álmodozunk, kösz Florentino papa! Jó, hogy nem Neuert akarod idehozni. (Diego López meg egy olasz középcsapat egyetlen klasszis játékosa.) Nem is vesztegetek erre több szót, mielőtt felhúzom magam.

A nem változtatás viszont a két fiatal védőnk számára üdvös tény. Ugyanis középen sem lesz változás, a Nacho-Varane párosnak azért ez a meccs jóval kevesebb hidegzuhannyal fenyeget, nem is árt, ha kapnak még esélyt az összeszokásra, a blama után. Ha soha nem merné őket együtt játszatni Carlo, az önbizalmuk számára fatális is lehetne. A széleken viszont variálni fog, részben kényszerűségből, így Carvajal helyén a tapasztalat, Coentrao helyén pedig a támadó szellem kerül előtérbe, így a Roby Carlos-Salgado duó helyett be kell érnünk Arbeloával és Marcelóval. Érdekes lesz ez így együtt, kísérletnek sem utolsó. Pepe egyébként már teljes értékű edzésmunkát végzett, de a jelenleg igazoltan eltávon levő portugál bérgyilkosunkat inkább a bányalátogatásra tartogatja Károly mester.

A középpálya hátsó harmadában Khedira úgy tűnik a születésnapi partival és a bayernes kapcsolattal, no meg a németországi kezeléssel végleg elvágta magát, úgysem játszhatna, hiszen sérült, így Illarramendi egész biztos szóhoz jut, társai az eddig elnyűhetetlen Kroos és Isco lehetnek, ez meg nem is olyan rossz. Medrán, Silva és Jesé is ide szállhat be szükség esetén, tényleg nem is olyan vészes azért a helyzet. De azért Modric felgyógyulására rendkívüli szükség lesz. Már most is kellene nagyon. Lucas Silva cseréje annyiban érdekes, hogy az új igazolást még élesben senki nem látta. Ha kényelmesen vezetünk, ma fogjuk. Ha nem, gondolom, nem, mivel nem akarja kockáztatni Carlo, hogy egy rossz meccsen debütáljon az egyik reménységünk.

Szerintetek is ilyen sikk ez a rózsaszín felső?

Előrejátékunk most sokkal több lesz, mint legutóbb, mivel egyrészt nem tudják így levédekezni Kroost, mint a matracosok, másrészt, két ilyen rettenetes napot nem foghat ki a csapat egymás után. A bulizás után nagyot ígérő Ronaldo a Bernabéu közönségéért fog játszani (mekkora klisé!), sőt, mivel Pérez állítólag azt is megszellőztette, hogy akár képes lenne eladni is, talán ez is extra motivációt jelent majd. Csatárpozícióban nincsenek akkora gondok, Benzema kell legyen a nyerőember, a széleket pedig a várható de nem védhető módon a két gépállat kapja. Bale-ről nem is szeretnék mondani semmit, nem tudok újat hozzátenni a témához.

Az ellenfélről: felmásztak a középmezőnybe, a velük egy szintűeket már nagyjábl ütik (mivel a Bilbao most középcsapat csak), 24 ponttal a 12. helyen tanyáznak, ez nagyjából reális is. A szezon eleji szerencsétlenkedés a múlté, ez egy sokkal összeszedettebb csapat, mint az őszi. Nagyrészt köszönhető ez Fabricio kapusnak, aki mióta Lux sérülése után bekerült a csapatba, kétség nélkül megkapta a kezdőstátuszt. Ismerős a helyzet mi? A védelmükben is régi ismerőst találunk, a sérülésveszélynek kitett Juanfran helyén a sokszoros válogatott, nagyon tapasztalt Manuel Pablo kezdhet, akinek visszavonulása előtt ez lehet az utolsó fellépése a Bernabéuban. A veterán kopasz jobbhátvéd a szezon végén vonulhat vissza, ő azon legendák egyike, aki szinte az összes újkori Deportivo-sikerből kivette a részét.

Ellenfelünk edzője Király Kupát és KEK-et is nyert, igaz, nem tegnap

Továbbá, ha már José Rodríguez a kölcsönszerződés értelmében nem játszhat ellenünk, jó lesz figyelni az irányító Celso Borgesre. Costa Rica egyik alapembere volt a vb-n, téli leigazolása óta az első spanyol bajnokiján pedig két gólt lőtt a Rayo Vallecanónak, és ma is Madridba látogat... A Depor tényleg nagyon magára talált 2015-ben, élvezetes meccseket játszanak, eredményesek is, sima bennmaradó szinten fociznak újabban. Persze a relatív jó periódust nem kell túldimenzionálni, a Barcától pl simán kikaptak 4-0-ra hazai pályán, most meg a listavezetőhöz látogatnak idegenbe. Elöl, ha már Toché sérült, és Postiga eltiltott, azt az Oriol Rierát találjuk, akit szerintem a tavalyi Osasunából ismer a nagyközönség:

Ők nagy derbire készülnek, ugyanis itt van a kanyarban a galíciai derbi, ahol a szezon elején szárnyaló Celta is a múlté, de a szenvedő Depor is, így szoros meccsre van kilátás, 1 pont választja el a feleket most. Szerintem sok szurkoló úgy van vele, hogy inkább a Celtát kell elkapni, mint a Realt, így még kis szerencsénk is van, nyugodtan hangolhat a keret egy önbizalomnövelő győzelemmel a Schalkéra. Nem gálázni kell, meg öttel nyerni, de jó játékkal fontos lenne a 3 pont.

A bajnokságot ugye nem a derbiken, hanem a kisebb csapatok ellen nyeri meg egy csapat. Ez most egy ilyen meccs lesz, ráadásul fontos pillanatban. Nem áll túl jól a csapat szénája, de vészharangokat kongatni sem kell, csak jó lesz vigyázni. Ez egy hozható meccs, akármilyen formában is van az ellenfél. Vízválasztó is lehet ez a mai délután... A sebzett vad ma lehet a legveszélyesebb. Legyen így!

Valentin-napkor is meg máskor is: Hala Madrid!