Foglaljuk össze Mi magunk, a Közösség, hogy milyen is volt ez a szezon, amelyet magunk mögött hagyunk jelen anyaggal. SIKERES! De részletezzük! Részletezzétek. Mi leírjuk a magunk részét, Ti pedig kiegészítitek a saját véleményetekkel. Lássunk neki... 

 

 

Mennyire vagy elégedett a kapusteljesítményekkel? 

IRONROCK
Keylor sérülése és formahanyatlása azért az év közepén látszott, de a tavalyi fenomenális önmagához képest. Casilla mindig jól szállt be ha lehetőséget kapott, és a szezon végére Navas is a tavalyi formáját hozta. Összességében elégedett vagyok, lehetett volna jobb is, de nem kell ide se De Gea, se Courtois, különösen nem 75 misiért.

SULTAN
Keylor Navas egy bravúrkapus volt az ezt megelőző szezonban, és rendre elbizonytalanította az ellene 11-est rúgókat is. Ehhez mérve, minimálisan visszafogottabb volt a teljesítménye, rámutatva arra is, hogy volt néhány nem túl kiemelkedő meccse - tehát a kiegyensúlyozottságából is veszített valamennyit. Ha a Ligában velünk szembe kerülő kapusokkal kell összehasonlítani, vagy önmagában kell tekinteni az elmúlt szezont, kijelenthető, hogy kapus poszton jók vagyunk. Nem kiemelkedőek, de jók.

Casilla, ha szerephez jutott, kiválóan helytállt, pedig nem könnyű beugróként is jól játszani, kevés éles meccsel a tarsolyban. Meg kell említeni, hogy mindkét kapusunk bátran vállalkozik kifutásokra, és ezekkel a megmozdulásokkal nagyon sok gólhelyzetet semlegesítenek. Ez a Casillas éra után becsülendő. Iker inkább a vonalon volt erős. A jelenlegi kapusainkat komplexebbnek látom Casillasnál.

ZIZOU
KeyLORD-nak voltak megingásai, de összességében stabilan hozta a szükségest, néha pedig képes volt extrát nyújtani, amivel szintén pontokat hozott a csapat számára. Nyugodtak lehetünk, Navas-szal nem lesz probléma. 

RAJESH
Navas bőven elég a Real Madrid szintjéhez. Hajlamosak vagyunk gyakran olyan szintet képzelni A REAL MADRIDHOZ, ami talán csak elméletben létezik. Nem kell túlgondolni és azt hinni, hogy DDG, Kurtizán nem kerülne hullámvölgybe, nem lepkézne. Kiko pedig nem mutathatta meg magát komolyabb mennyiségben, de azért a napi kajaadagomat ráteszem, hogy kirúgásai (állított és guruló lasztiból is) jobbak, mint Navas vaktöltényei. Elégedett vagyok a kapusteljesítményekkel. 

NORMA
Elfogadható volt, habár ősszel nehézkesen indult Navas szezonja, de Casilla addig tudta tartani a hálót. Nem gondolom, hogy hozott volna bármi extra pluszt idén akármelyikük is, de hozták a kötelezőt, amit megkövetel a királyi címer.

Ki volt a legjobb a BBC tagjai közül?

IRONROCK
Nem lehet kérdés: Ronaldo.

SULTAN
Arra emlékszünk leginkább, ami időben közelebb volt. Remélem, nem csak ezért mondom, hogy Ronaldo játékát gondolom a leghasznosabbnak az idényben. Benzema nagyon rapszodikus volt, pár kiemelkedő meccsel, de jó pár betlivel fűszerezve. Bale, amikor együtt volt a pályán a BBC, nem egyszer a legjobb volt, de éves értékelését nagyban rontja, hogy sérülései gátolták a folyamatos játékban. Ronaldo átváltozása az idény legfontosabb motívuma volt, s a szezon hajrájában, viszonylag pihenten, a fontos gólok felelőse volt, és megszórta a BL ellenfeleinket. Vita nélkül sokat köszönhetünk neki!

ZIZOU
Nem kell megizzadni a kérdés megválaszolása során, mivel Bale-nek tulajdonképpen kuka volt a szezonja, míg Benzemától nem a látványos megmozdulásokat várják, ezért aztán kissé unfair Ronaldóval egy kategóriában vizsgálni. A franciának tisztán és látványtalanul kellett helyet teremtenie Ronaldónak - akié egyébként a show. Ettől függetlenül nem ez Benya legjobb éve, de Ronaldo is sokat szenvedett a szezon során. Ha pedig választanom kellene, akkor az utolsó 1-2 hónap CR felé billenti a mérleget. 

JOSE
Természetesen az egész szezonban, sőt, igazából 2004 óta hangoztatott, sziklaszilárd és megingathatatlan véleményem most is érvényes: RONALDU! (Hogy F. Richard is jól aludjon!) A második pedig Bonucci. 

NORMA
Elég egyértelmű, még akkor is, ha Ronaldo szezonjának minimum a fele kuka volt. Aztán megérezte a börtönszagot és gondolta pár kupával és egyéni trófeákon keresztül megszerzett bónuszokkal lefizethet pár ügyészt, hogy ejtsék a vádakat. Pérez mintha a telefonszámos noteszét a zsebébe csúsztatta volna a cibelesi ünneplés alkalmával. Azok a fránya adók…

Mennyire vagy elégedett ZZ munkájával?

IRONROCK
Voltak olyan meccsei ahol csúnyán eltaktikázta magát, a kupa kiesés meg még mindig bosszant kicsit. De végül is másfél év alatt BL-címvédés + bajnoki cím. Remekül menedzselte a a keretet, mindenkit tűzben tartott (Hamesz kivétel), megbirkózott a sérülésekkel és a végén nagyszerűen sikerült a formaidőzítés. Így kell ezt jól csinálni!


SULTAN
Bebizonyosodott az, amire egyébként nem egyszer hivatkoztam év közben is, és mindannyiunk számára egyértelmű, mi nem látunk be színfalak mögé. Utólag nagyon is dicsérhető Zidane munkája, de úgy gondolom, a Fortunával sem állt hadilábon ebben az idényben. CR7 akkor is kezdő volt, amikor a szezon derekán még a BBC erőltetése közben szélsőt játszott, és Benzemával futkároztak egymás nyakára. Kezdő volt akkor is, amikor csapnivaló formában volt, és többször leírtuk, hogy nettó emberhátrány. Ha visszaolvassuk az évad első felének összefoglalóit, bizony kapott tőlünk (és a nemzetközi sportsajtótól) hideget-meleget, és őszintén szólva, nagyon nehezen találta meg azt a formációt és taktikát, ami a hajrában aztán brillírozott. Személyesen azt gondolom, hogy a sérülések okozta kényszer felállások is segítették, hogy ráébredjen, milyen hatékony kispadja van.

Zidane edzői tapasztalatai még csak néhány évre nyúlnak vissza, így taktikailag mindenképpen sokat fog még fejlődni. Hatalmas erénye ugyanakkor a játékos múltjára épülő tekintélye, és a pszichológiai érzéke, amivel az „öltözőt” egységben tudja tartani. Ez a szezon megmutatta, hogy mind a taktika, mind a fizikális felkészülés, mind a mentális alapok ugyanolyan fontosak. Szezon végére mindhárom téren csúcsközelben volt a gárda, így szinte verhetetlenné vált a Real Madrid. Zidane nyugodtsága át tud ragadni a csapatra is, és nagyon úgy tűnik, hogy a habfehérek jelenlegi keretének ez nagyon jót tesz!

ZIZOU
Nehéz röviden értékelni francia mesterünk idei munkáját, mivel a végén minden remekül alakult és bejött a taktikája. Ugyanakkor a szezon nagy részében nézhetetlen meccseket láthattunk, amitől teljesen elment a kedvem. Motiválás és a csapat kezelése terén csillagos ötös, látványra közepes, mert vélhetően, ha szándékában állna, akkor tudna szórakoztatóbb focit is játszatni. Taktikai érzék és cserélés terén négyes, méghozzá azért, mert a játékosok minősége nélkül nem lett volna ilyen sikeres és nem működött volna, úgyhogy van hová fejlődnie. 

JAMAL
Egész jó, biztató. Talán jövőre bízhatunk benne, hogy megnyeri a CdR-t is. Igazából első teljes idényében is ezt vártam volna tőle, azért ezzel a kerettel nem volt igazán nagy kihívás - de elnézem neki ezt a buktát, kezdő edző. Szerettem volna, ha jobban kezeli a keretet, de nem tudta kihozni az állatot sokszor a csapatból. Hiányoltam a meccsek végi fordításokat - nem is értem, hiszen Carlo mellett volt Milánóban. Gólkirályt sem tudott csinálni Ronaldóból, a Zamora-díj sem került Navashoz. Legyünk őszinték: kókler. 

Az a bajnoki cím és a történelmi BL-címvédés csak csillámpor, Benítez-alapokon nyugszik. 

NORMA
Ambivalens érzéseim vannak vele kapcsolatban, illetve az edzői munkásságáról, de az eredmények magukért beszélnek. Ettől függetlenül sok tanulnivalója van még és a feléje intézett kritikáink sem válnak semmissé, még ha néha átestünk mi is a ló túloldalára. (bár a véleményem még mindig ugyanaz, hogy a túlzott optimizmus akkor sokkal jobban a ló túloldala volt, még ha az eredmények a végén őket igazolták.)

Mennyire vagy elégedett ZZ első féléves (őszi szakasz) munkájával? 

IRONROCK
Több beadás kellett volna a BBC játékánál, enélkül ma már nem lehet eredményesnek lenni a legmagasabb szinten.

ZIZOU
Az őszi félévre lebontva: látványra pocsék és a csapat játéka is döcögött, rezgett a léc. 

JOSE
(Nyugi, Jamalt már veri Rajesh.) 
Zidane mesterterve az volt, hogy a szezon ezen szakaszában kiszűri, hogy ki igaz Madridista és ki nem az. Nem akarok túlzásokba esni, de időnként így éreztük magunkat egy-egy meccs alatt ősszel (vagyis februárig): 

NORMA
Sírhatnékom lesz, ha rágondolok. Ugorjunk inkább…

Ki volt a legjobban védekező védőnk?

IRONROCK
Szeretném azt írni hogy Ramos, de ő már a 93. percbeni fejesekre gyúr. Varane Janus arcú, hol tanár, hol meg lúzer, Pepe többet volt sérült mint nem, Marcelo meg egyre kevésbé védő, úgyhogy megosztott pontozással Dani és Nacho kapja. Meg is érdemlik.

SULTAN
Anélkül, hogy a számokat és a statisztikákat böngészném, Carvajalra szavazok. Nagyon tetszett Nacho munkája is, egy csupa szív srác, aki bármelyik oldalon bevethető, és amikor játszott, és egészséges volt, Varane is hozott jó meccseket, de olyan komplex teljesítményt egyik védőnk sem nyújtott, mint Dani. A baloldali párja, Marcelo védekezésben gyengébb.

ZIZOU
Nacho! Cseréből állandó játékossá lépett elő és szinte tökéletes védői munkát produkált. 

JOSE
Nacho. Véleményem szerint ő volt a legkiegyensúlyozottabb védőnk. 

NORMA
Pepe. Idén is megmutatta, hogy a posztján még mindig a legjobbak között van. Őt elengedni nagy hiba, de az mutatja mennyire komoly keretünk van, hogy nem igazán fogjuk megérezni a hiányát a pályán, vagy csak nagyon minimálisan és ritkán.

Ki volt a legjobban védekező támadónk?

IRONROCK
Kérdem tisztelettel: a micsodánk???

SULTAN
Számomra Bale volt a legjobban védekező csatár, aki nem véletlenül kezdte a pályafutását bal bekkben. Van hozzá érzéke és gyorsasága. Ha nagyon kellett Cé is visszazárt, de Bale sebessége itt jobban volt kamatoztatható.

ZIZOU
Ez tulajdonképpen Benzema és Morata között dől el, nem tudom, hogy kinek a javára. Egyikük se jeleskedett, de a lehetőségek közül még ők ketten hozták a legtöbbet. 

JOSE
Bale. Nem tudja megtagadni, hogy hátvéd volt. Szegény ZZ hiába kérte, hogy maradjon a támadóharmadban, a szigetlakó fittyet hányva a taktikai szempontokra, besegített a jobb- és időnként a baloldalon is. Remélem jövőre Zidane megneveli. 

NORMA
Jóvicc. 1-1 meccsen kívül nem igazán rémlik komoly védekező munka a támadóinktól, mindenki visszazárt, ha nagyon muszáj volt, ha pedig nem, akkor szart bele mindenki. Úgyhogy tolok egy Marianót, mert csak.​

Ki volt a legjobban támadó védőnk?

IRONROCK
El Capitano!

SULTAN
Hadd osszam ezt a címet Marcelónak. Bár a védőmunka rovására ment időnként, s előfordult, hogy homály beadásai miatt kritizáltuk, de kiszámíthatatlan cselei, és aktív szélső munkája miatt, szinte mindig a támadásaink egyik motorja volt. Ramos dicsérhető a fontos góljai miatt, de Marcelo kiegyensúlyozottabban támogatta az előre játékot. Nagy versenyben volt Carvajallal a címért, de a cselező készsége miatt a brazilra teszem a voksom.

ZIZOU
Ramosnak most nem kellettek az utolsó perces mentései, de még így is volt két igazán emlékezetes. Az egyik a Depor, a másik természetesen az őszi EC-n volt. Ugyanakkor Marcelo és Carvajal egész évben nagy buzgalommal segítette a támadásainkat és nélkülük sokkal szerényebb szezont zárhattunk volna. 

JOSE
Direkt: Ramos. Indirekt: Marvajal és Carselo. A TOP5 európai bajnokságok legtöbb gólpasszát kiosztó szélső hátvédek. 

NORMA
Ramos, de csak mert eszembe se jutott a szélső hátvédjeinket ebbe a kategóriába venni. 

Ki volt a legjobban támadó támadónk?

IRONROCK
Mivel nincs olyan kérdés hogy becserélt támadónk, így Morata kiesik. Marad a négyszeres Aranylabdás.

SULTAN
Ronaldo. Nincs kérdés. Ha folytatni tudja a sok pihenéssel tarkított center felállásban, még évekig a csúcson lehet. Ha képes belátni, hogy nem tud már minden meccsen 90 percet nyomni, és, hogy a gólpasszok is nagyon fontosak, továbbra is rekordokat fog halmozni!

ZIZOU
Nehéz választani, de CR. Számára előnyös rendszer, ő a showman, nem kérdés, hogy idén is ő a legjobb a támadó szekcióban. 

Majk: KARIM

JOSE
Ősszel (tehát azon az öt meccsen, amikor nem volt sérült) Bale, tavasszal Cristiano (most komolyan, ezt hogy írhattam le, hiszen két hónapig nem is játszott idegenbeli bajnokin...). 
Ronaldo, tényleg. Ha nem hisztek nekünk, kérdezzétek meg Nójert. Vagy Ablakot. Esetleg Buffont (őt tisztelem, nem viccelünk ám a nevével). 

NORMA
Habár szívesen kritizálom Ronaldót, ha ad rá okot, most egyszerűen nem lehet mást mondani. Igen, az első félév ócska teljesítményével együtt is. A gólokat akkor is hozta. Valahogyan.

Melyik volt a szezon meccse számodra?

IRONROCK
Volt néhány, de ahol taktikailag és egyébként is a legmagasabbra toltuk a lécet, az a matrac őszi leverése volt. Szorosan a nyomában amikor a BL-ben az odavágón lepofoztuk őket, majd a döntő is rendben volt.

SULTAN
A hazai Depor elleni 3-2. Volt pár meccs, aminek elbukása a bajnoki aranyba került volna. Néhányszor rezgett a léc. Ezek közül a Depor elleni feltámadás maradt nekem emlékezetes, Mariano góllal, és a végén az epikus Ramos fejessel! (Persze most nagy a választék, a BL kieséses szakaszból szinte bármelyik lehetne!)

ZIZOU
Az Atletico Madrid elleni első összecsapás a BL-ben. Valami parádésan játszottunk. Nagyon megleptek és nagyon örültem a látottaknak.

JOSE
Az ATMA elleni őszi bajnoki és a BL-első csörténk, valamint a CdR-ben a Sevilla elleni első ütésváltás (jó, ott csak mi ütöttünk). 

NORMA
Azt hiszem szembe megyek a mainstream-mel, de nekem a legemlékezetesebb a Depor elleni 3-2-es fordítás. Eszméletlen volt. ​


Ki volt a super sub? Kitől jött a legtöbb hozzáadott érték a kispadról?

IRONROCK
Morata. Magyarázni se nagyon kell.

SULTAN
Ez az egyik legnehezebb kérdés. Kifejezetten csereként beállva Morata volt az, aki a legtöbbet hozzátette. De Asensio és Lucas Vazquez is sokszor hozott megváltást.

ZIZOU
ISCO, ISCO és ISCO!

JOSE
Morata. A többiekben csereként a +értéket nem tudtam realizálni. Cserébe kezdőként ritkán tudott komoly játékot bemutatni Alvaro, ellenben DIscóval, Vazquezzel, Asensióval szemben. 

NORMA
Ej, de nehéz. Erre a csapatra nem tudok úgy gondolni, mint ’kezdők és cserék’. Itt egy darab csapat volt. Ezt megköszönhetjük a sok sérülésnek is, igaz. Szóval, Asensio, Kovacic, Isco, James, Nacho, Morata… mindenki kihozta magából a legtöbbet, a „cserék” közül.

Melyik volt a szezon legrosszabb meccse számodra?

IRONROCK
Celta elleni kupa kiesés...Brrr!

SULTAN
A Sevilla elleni bajnoki vereség fájt a legjobban. Abban a periódusban 3-szor játszottunk velük, és egyre rosszabb meccseket produkáltunk. Az idegenbeli bajnokit aztán el is vesztettük 2-1-re. Ahelyett, hogy taktikailag egyre érettebben játszottunk volna azon a 3 meccsen, egyre rosszabbak lettünk. Nem esett jól.

ZIZOU
A szezon háromnegyedéből lehetne kedvünkre válogatni. 

JOSE
A Las Palmas elleni döntetlenek. Brrrrrrrrrrr

JAMAL+RAJESH
Az összes, amiből Összefoglalót kellett írnunk!!!!44!!

NORMA
Őszi klasszikó. Fejetlen csirkékként szaladgáltunk és épp, hogy kihoztunk egy döntetlent, egy gyengén játszó Barca ellen. Nekem ez maradt meg abból a mérkőzésből. Zidane-nak még csak match plan-je sem volt. Brrr…

Ki a szezon játékosa?

IRONROCK
A CSAPAT! Így egyben.

SULTAN
Több olyan teljesítmény is van, melyre nagyon komolyan tudunk alapozni a jövőben. Ezt a pontot háromfelé osztom. Az év legnagyobb küzdelmét (talán leginkább saját magával) nálam Isco nyerte. Mentálisan iszonyú lehetett neki, hogy nem stabil kezdő, hogy állandóan az eladásáról megy a pletyka, hogy vagy James, vagy ő, hogy a szezon nagy részében olyan szerkezetben kellett pár 10 percek alatt bizonyítania, amikor a szerkezet nem feltétlenül kreatív volt. A végére alapemberré vált, láthatóan szárnyalt mentálisan is, túljutott olyan gátakon, melyek eddig zavarták. Az év „újonca” Asensio, aki Real egyik legnagyobb kincse mostanság. A következő idény a nagy kiugrása lehet, ahol sokkal több játékperc vár rá, mint a most záruló évadban. Ő az a játékos, akivel új szerződést kötnék, valami brutális kivásárlási árral. Nem szabad elengedni.

Az év nagy visszatérője pedig az elsőszámú sztárunk, Cristiano Ronaldo. Talán a megkerülhetetlensége, és a marketing okokból való kihagyhatatlansága miatt az ő szerepkörének letisztulása, és a játékperceinek optimalizálása a legfontosabb fegyvertény az idényben. Amit a viszonylagos pihentségével le tudott tolni a májusban és a BL döntőn, az bizony megsüvegelendő. Nyilvánvalóan nem bírja már azt, amit egy évtizede, és az, hogy megértette vele Zidane, hogy nem a meccseken kell pihenni, hanem a kispadon, hatalmas erőlelépés. Kevesebbet lesz a pályán, de azt nagy intenzitással és koncentráltan tudja abszolválni, és láss csodát, jött a Liga és a BL győzelem, a BL gólkirályság és jönni fog az Aranylabda is. A megváltozott viszonyok, és teljesen átformálódó statisztikák mellett is ő marad a sztár, a pénz dől, és a mindenki profitál belőle. Egyértelműen ez volt a legnagyobb deal, ami megvalósult a csapat háza táján az elmúlt szezonban.

ZIZOU
Mindenkinek volt legalább kisebb hullámvölgye, Modricnak, Kroosnak, Iscónak, Marcinak, Navasnak, Ramosnak, Carvajalnak, CR-nek még hosszabb is volt. Lehetetlen választani, de valahol a Kroos, Modric és Isco között dőlne el számomra ez a cím sorsa. 

JOSE
Kroos. A stabilitás, a viszonyítási pont, a gólpasszok, kulcspasszok. Igen, az alibi futással is. Mert egész szezonban hozta a teljesítményt, talán csak április közepén éreztük fáradtnak. CR-t az őszi teljesítmény miatt nem tudom első helyre rakni. 

(Nem, továbbra sem Toni a kedvencem a keretből, hanem Isco - és amíg itt van, addig HÁMESZ.)

NORMA
Khedira.

TI JÖTTÖK!

FONTOS!

Most pedig a vállalkozó kedvű olvasóink figyeljenek jobban a kelleténél, ugyanis MUNKATÁRSAKAT KERESÜNK! Szeretnénk bővíteni szerkesztői csapatunkat, ehhez keresünk olyan embert, aki szívesen kipróbálná magát bloggerként. A következőket várjuk el:

  • Legyél elhivatott madridista!
  • Tudd felsorolni az elmúlt 10 év összes bajnokijának a végeredményét! (ez a minimum, ha már Iker keni-vágja.) Ha ez esetleg nem menne, ne csüggedj! José csinál neked egy egyszerű kvízt amit ha hibátlanra töltesz ki, akkor előző pontot elengedjük.
  • Tudd, ha elvállalod, akkor kötelezettséget vállalsz több ezer olvasóval szemben!
  • Legyen kapcsolatod a spanyol főügyész irodájában. Anélkül nem lehetsz amúgysem true madridista.
  • Guglizás nélkül tudd, hogyan írják: Mészkő un klub.
  • Egy poszt megírása órákba telik, így ezzel számolni kell. Tapasztalat, trust me.

Ha kedvet kaptál a blogolásra és ahhoz, hogy csatlakozz a Mererengués szerkesztői gárdájához, akkor keress fel minket email címünkön: madridimerengues@gmail.com, vagy írj üzenetet facebook-on (jobb oldalt elérhető az oldalunk). Üzenetben írd meg nekünk egy rövid bemutatkozás mellett, hogy:

  • Mióta olvasol minket?
  • Miért szeretnél csatlakozni szerkesztői gárdánkhoz?
  • Hogyan képzeled el a Te munkásságodat nálunk?
  • Mivel tudod színesebbé tenni a Madridi Merenguést?
  • Mik azok, amikről szívesen írnál, vagy amiben erősnek érzed magad? (Tiktak, humor, szarkazmus stbstb.)
  • Milyen egyéb képességeid vannak? (Photoshop, HTML – kódolás, programozás, meme gyártó, stbstb.)
  • Magasabb vagy-e Josénál?

Természetesen bármilyen kérdésed van, még mielőtt „benyújtanád jelentkezési lapodat”, arra a legjobb tudásunk szerint válaszolni fogunk. Ha regisztrált kommentelő vagy nálunk és úgy szeretnél jelentkezni, akkor a disqus felhasználói nevedet NE írd meg nekünk. Megvan ennek is az oka, de az ideje még nem jött el, hogy eláruljuk.

Ha tetszett a poszt, osszd meg és kommentelj. Írd meg, hogy "nemámúgyvanaz!", valamint maradj velünk a Kacsavadászat idejére.