Youri Djorkaeff neve feltételezhetően  nem sok ember fülében cseng ismerősen, pedig egy Világ- és Európa bajnok labdarugóról van szó. A kígyó becenévre hallgató gall játékos  Franciaországban és Olaszországban egész komoly karriert futott be. Az örmény-francia származású  játékos kíváló technikai adottságokkal és remek cselezőkészséggel rendelkezett.

 

Hogy miért mondom el mindezt? 
Nos, a válasz igen egyszerű. Pár hete, hogy a 47. életévét betöltötte Djorkaeff, s ezen alkalomból eszembe jutott a 2000-es EB, ahol ő is részt vett a francia győzelemben. Így emiatt kívánnék felvonultatni néhány gondolatot a múltidézés keretein belül. 
Az évezred első tornája több szempontból is kiemelkedő jelentőséggel bírt a futball históriás könyvében. Mindenekelőtt számomra igencsak fontos állomás volt, hiszen nagyjából innentől eredeztethető, hogy követem ezen sportot. Másrészt megemlíthető még a robbanásszerű gólátlag emelkedés és persze a formációkban lezajlott változás. Valamint a színes egyéniségekkel és fantasztikus csapatokkal bővelkedő mezőny miatt is emlékezetes lehet a sport iránt elkötelezettek számára.

2000. jún. 10-én elrajtolt a belga-holland közös rendezésű torna. Már a csoportkörök alkalmával meglepetést okoztak a portugálok, hiszen a címvédő németeket 3-0-ra legyőzték. Luís Figo vezetésével Portugália veretlenül nyerte  meg a csoportját, majd egészen az elődöntőig masírozott, ahol a személyes kedvencem Franciaország győzte le őket, méghozzá Zinedine Zidane hosszabbításában szerzett 11-esével. Érdekesség, hogy Figo ekkor váltott habfehér mezre, míg Zizou egy évvel később érkezett Madridba. A torna másik ágán Olaszország büntetőkkel ejtette ki a Kluiverttel, Bergkamppal és Davidsszal felálló bombaerős hollandokat. 

A döntőt július 2-án, 20:00-kor Rotterdamban redezték meg. A 90 perc alatt az olaszok jutottak előnyhöz Delvecchio révén, s álltak nyerésre. De a 4 perces hosszabbítás során Wiltord kiegyenlített, ezért következett a 2-szer 15 perc. Ahol Trezeguet emlékezetes találatával végül behúzták a győzelmet és a trófeát a franciák. 

Így a Roger Lemerre által irányított gallok a '98-as VB után a 2000-es világversenyt is bezsebelték. Most is emlékszem a keretük tele volt jobbnál jobb játékosokkal. Bár lehetséges, hogy nem vagyok teljesen objektív, mert gyermeki szemmel láttam játszani őket. Többek között olyanok vettek részt az akkori válogatottban, mint Marcel Desailly, Patrick Viera, Emmanuel Petit, Robert Pirés, Christophe Dugarry, Thierry Henry, Deschamps, a két realos Karembeu és Nicolas Anelka (khm...), Fabien Barthez, aki bár remek kapus volt, de bármely szituációban képes volt hajmeresztő megoldásokra, és persze a már említett Djorkaeff. Illetve máig kedvenc játékosom, Zinedine Zidane! Micsoda csapat volt!!

Még sok mindent fellehetne idézni a tornával kapcsolatban, de most csak erre a kis szösszenetre gondoltam. Nekem már sikerült feleleveníteni a 2000-es EB-t, most Ti jöttök! Írjátok le, hogy nektek ki volt a kedevnc csapatotok, játékosotok, meccsetek vagy pillanatotok a tornáról. Hajrá!