Megoldódni látszik a kapus kérdés, már ami a következő szezont illeti. Kiko Casilla lett az új szerzeményünk, aki csatlakozik a csapat többi tagjához annak reményében, hogy meggyőzi Rafát arról, hogy ő tölthesse be Iker által hagyott(?) űrt. Elöljáróban legyen ennyi elég, hajtás után megpróbáljuk megválaszolni a kérdést: „Miért is vettük meg őt?”!

Mikor megláttam a hivatalos közleményt, hogy a Real Madrid szerződtette az Espanyol hálóőrét, rögtön megkaparintottam magamnak a lehetőséget, hogy a köszöntő posztját megírhassam. Ennek több oka is volt. Talán azért is akarom bővebben kifejteni a véleményemet, mert mintha a többségtől eltérő lenne a véleményem – már amennyire meg tudtam ezt eddig ítélni -, és a másik az, hogy több kérdés is felmerült bennem az átigazolással kapcsolatban.

Amit mindenképpen érdemes megemlíteni, az az, hogy 2003-ban került be a Real Madrid akadémiájára, ahol el is töltött 4 évet, megjárva a Castilla csapatát is. Ezután költözött Barcelona szebbik felébe, ahol kisebb kitérők után (3 kölcsönszerződés) megragadt, mint a felnőtt csapat első számú kapusa. Itt az elmúlt 4 évét töltötte el, ami idő alatt 115 meccsen lépett pályára, ahol összesen 145 gólt kapott, viszont 38 meccsen nem kapott egyet sem. Ez annyit jelent, mint 4 év alatt, egy teljes szezonnyi clean sheet. Aztán tovább matekozva észrevehetjük, hogy 115 mérkőzés nem egyenlő 4 teljes szezonnal (4x38=152), ez inkább a 3 szezonhoz közelít (1 meccs híján egy teljes szezonnal játszott kevesebbet. 152-115=37), ami még inkább növeli ennek az eredménynek az értékét.

Ez mind szép és jó, de még mindig nem kaptunk választ a kérdésre. Kiinduló pontként vegyük azt, amink eddig volt: Navas, Pacheco és Yanez – kapus poszton. Emellett már hetek, sőt hónapok óta hallhatunk De Gea valószínűsített érkezéséről, még is az utóbbi napokban 180°-os fordulatot vett minden, és fityiszt mutatva az MU-nak, leigazoltuk aprópénzért Casillát. De valahogyan továbbra sem értem, hogy miért.

Sajnos (legalább is szerintem sajnos) az elmúlt években divattá vált, hogy egy klub 2 közel hasonló képességű kapust foglalkoztat. Vegyük csak például: Courtois – Cech, Diego Lopez/Navas – Casillas, De Gea – Valdes, Neuer – Reina, Bravo – ter Stegen, Hart – Caballero stb. Akárhogyan is nézem, de az előbb felsorolt kapusok bizony megállnák a helyüket, mint kezdő kapusok, még ha nem is feltétlen az adott csapatukban, hanem más, de közel egy szintű együttesekben mindenképp. Ez egy olyan változás, amivel nem tudok mit kezdeni. Régen nem voltak ilyenek. Ki volt kiáltva egy kezdő, majd egy cserekapus és pont. Nem voltak ebből nagy problémák, hisz a hosszútávú sérülések ezen a poszton ritkák szoktak lenni.

Próbáltam megfejteni magamban a leigazolás miértjét, mert eléggé indokolatlannak érzem ezt a húzást, így megpróbáltam összegyűjteni a pro és kontrákat, hátha ebből okosabb leszek.

Pro:

  • Talán az első, ami eszembe jut, és mindenképpen jár érte a piros pont, az az, hogy újabb saját neveléssel bővült a keretünk. 
     
  • Tapasztalt játékos, aki ismeri már a ligát, nyelvet, kultúrát és az előző pontra utalva, a klub filozófiáját is ismeri.
     
  • Mivel a játékos neve nem idén merült fel először a klubnak, hanem már tavaly is lehetett róla olvasni, hogy megvesszük (aztán Navas lett a vége) talán nem túlzás azt mondani, hogy már régóta rajta tartottuk a szemünket, amit ki is érdemelt az előző évek teljesítménye alapján. Ebből az szűrhető le, hogy hosszú időn keresztül konstans magas teljesítményt produkált, tehát nem egy újabb zsákbamacskát igazoltunk. 
     
  • Aztán az anyagiak sem elhanyagolhatóak, főleg nem akkor, amikor Pérez kiveti a hálóját valakire. Piaci értéke Casillának 7,5 millió (transfermarkt szerint) euró, mi meg 6 millóért igazoltuk le. (További illetékekről nem tudok) Mondanom sem kell, hogy ez egy nagyon kellemes meglepetés, még akkor is, ha ez csupán a játékjogának az 50%-a, mivel ha jól értesültem a másik felét a Real birtokolta, ráadásul januárban ingyen igazolhatóvá vált volna. Mindenesetre ne legyünk telhetetlenek, ez Péreznek apró pénz, és ugye piaci áron alul vettük, ha szabad ilyet mondanom.
     
  • Zárásként meg gondoljatok a fent már említett statisztikára, ami véleményem szerint nagyon mutatós. 

Így összegezve, a pro argumenteket, mindenképpen jó fogásnak tűnik. Szimpatikus fickó, akiben meg van a potenciál, hogy eddigi teljesítményét és összegyűjtött tapasztalatát nálunk is kamatoztatni tudja. Aztán a jelenlegi körülményeket is figyelembe véve, gyarapodni kezd a kontrák sora, amit most ömlesztve osztok meg veletek:

Ahogy már említettem, a csapatok rászoktak a két kezdő csapat szintű kapusok tartására, aminek az alapkoncepciója talán az, hogy ha az első számú (= jobb képességű) kapusuk hosszú távon kidőlne, még mindig maradjon egy közel olyan (= egymáshoz viszonyítva gyengébb képességű, de európai szinten még top csapatba tartozó kapus), aki a padról kvázi akármikor beugorva magabiztosan védjen. Sarkítva a dolgokat: két top kapus, akik között látható különbség van, de még így is a jobb kapusok közé sorolható a „gyengébb” fél európai szinten. És ez az, ami egy kicsit megfogott a jelenlegi helyzetünkben. Van nálunk egy Navas, aki azért nem tartozik az szűk, de akár tágabb körben véve sem az elithez, még is bizonyított már világversenyen és a spanyol első osztályban. Meg lehetne adni számára a lehetőséget, hogy komolyabb kihívó hiányában, nyugodtan végigvédjen egy szezont, ha már De Gea idei érkezésére sok esélyt nem látott a vezetőség. De valamiért úgy gondolták, hogy szükség van még egy kapusra. A kérdésem az lenne, hogy miért? Eddig sem rotáltuk a kapusainkat. Valószínűleg ezután sem fogjuk, ebből viszont az a következtetés vonható le, hogy nem bízik a klub annyira Navasban, hogy első számú kapussá tegye. Ezek után szerintem az lenne a logikus döntés, hogy kimondottan első számú kapust keressünk és igazoljunk le. Erre több mint jó lehetett volna De Gea. De helyette egy Navashoz hasonló képességű hálóőrt vettünk, aki se nem a kezdőbe, se nem padra való a csapatunkban.

Hiába töröm a fejem, nem igazán találok magyarázatot, amivel indokolni tudnám ezt a húzást, mert kb két lehetőséget tudtam volna elképzelni:

  1. De Geát mindenképpen leigazoljuk idén, kerüljön bármennyibe, hiszen az már nyilvánvalóvá vált, hogy a klub őt akarja hosszú távon a csapatban tudni. Ebben az esetben közölni kell Navasszal, hogy köszönjük szépen, de nyitva áll az ajtó, így minden fél nyer. Nekünk van egy kezdő kapusunk, akinek a képességei megfelelőek arra, hogy a Real első számú kapusa legyen akár hosszú távon is, majd padra elegendő lenne egy utánpótlásból felhozott fiatal. (Itt persze számolni kell a magas átigazolási költséggel, ami enyhén szólva irreális) 
     
  2. A másik az, hogy miután konstatáltuk, hogy De Gea idén nem igazolható (pénzügyi okok miatt), de kitartunk mellette hosszú távon, és maga a játékos is egyetért abban, hogy egy év múlva ingyen csapatot vált (nyilván egy vaskos boríték kíséretében, amit nem az MU kap), és így viszont Navas megkapja az utolsó évet nálunk búcsú ajándékként, jövőre meg lelép szebb jövőt remélve. Win-win szituáció. Ebben az esetben sincs szükség más kapusra, hiszen idén is és jövőre is megvan a teljes felhozatal, ami bőven elég több frontos terhelésre.

Összegezve a gondolataimat, maga Casilla érkezésének örülök a felvázolt pozitívumok miatt. Csöndes, szimpatikus srác, aki visszatért nevelő egyesületéhez, nyilvánvalóan annak tudatában, hogy a kezdő helyért nagyon meg kell küzdenie, szóval kösse fel a gatyát és húzza fel a kesztyűt, mert idén sem lesz könnyű dolga, nem beszélve jövőre, egy esetleges De Gea érkezés után. Maga 191 centijével magasnak számít, így talán javulhatunk a rögzített szituációkban. Említésre méltó még az is, hogy idén tölti a 29. élet évét, pont úgy, ahogy Navas is, ami annyit jelent, hogy korban most vannak a csúcson, így kár lenne a padon elpazarolni őket. Ezeknél fogva ambivalens érzéseim támadtak a leigazolásával és félve nézem az eseményeket, mert úgy gondolom, hogy ezzel messze nem lett megoldva a kapus kérdésünk, még rövidtávon sem!

Bienvenido, Kiko! Sok sikert kívánunk neked, ha másért nem, a neved alapján már egy piros ponttal indulsz minden madridistánál! Hala Madrid!

(Ui.: Meg kell még szokni, hogy nem "s"-sel ér véget a név...:)