Nincs megállás, jön kedvenceink következő mérkőzése. Sokan vártuk már ezt az ütközetet, hogy el tudjuk helyezni az idei Real Madridot a célok, lehetőségek, erősségek és gyengeségek koordináta-rendszerében. A Bilbao idei teljesítményét látva azonban lehet, nem kapunk választ ezekre a kérdésekre. Lássuk csak...  

 

FIGYELEM: vitaindító szöveget olvashattok.

Zárójeles történet

Történik: a fejemben.

Szereplők: lázálmomban (náthás vagyok) létező két alak, akik én vagyok.

Idő: szombat este.

  • Norma_va kolléga tökéletesen ráérzett a Granada elleni beharang címére: Főpróba. Ugyanis azt mondják, hogy ha rosszul sikerül a főpróba, akkor jól sül el az előadás.

  • Peeeeeersze… Két dolgot azért ne feledj: annyira rossz főpróba nem lehetett, ha nyertünk és szerdán a Bilbao lesz az ellenfél, idegenben.

  • Jó-jó, de neked is el kell ismerned, hogy a 90 perc tartalommal való megtöltése, a védekezésbeli butaságok, na meg az elszántság hiánya épp elég okot adnak arra, hogy a 3 pont ellenére is rossz meccsként adminisztráljuk ezt le. A Bilbao meg… az első igazán nehéz meccsünk lehet, mégis jó észben tartani: az elmúlt 10 évben lejátszott összes hivatalos RM-Bilbao/Bilbao-RM meccsből (23) a királyiak 19-et győzelemmel abszolváltak, és egy döntetlen mellett csupán háromszor kaptunk ki.

  • Legutóbb épp márciusban, a tavalyi szezonban…

  • Kétségtelen.

  • Jó ez a Bilbao, otthon minden komoly ellenfél dolgát megnehezítik. A mi fiaink meg egy sz.r meccs után mennek Iraizozékhoz.

  • Várj… tudod jól, milyen, mikor egy jóval gyengébb ellenfél ellen lépsz pályára hazai pályán, úgy, hogy a legutóbbi meccsetek XXX-besorolást kapott a torrent oldalakon, annyira egyoldalúan nyertétek meg. Ilyenkor rohadt nehéz kimenni a pályára nem elkényelmesedve a gondolattól, hogy “úgy is nyerünk”. Most sem jött ez össze. Illetve a győzelem összejött.

  • Nem tartasz attól, hogy marad a csökkent fordulatszám?

  • Nein. Az is ismert dolog, hogy a jó csapatok ellen már teljesen más mentalitással készülsz. Nézd meg, más sebességgel fognak játszani a srácok szerdán. Viszont a Bilbao otthon iszonyatos energiával fog letámadni. Ilyet Benitez alatt még nem éltünk át.

  • Ha gyorsabban fognak játszani Modricék, akkor kipasszolják őket.

  • Nem csak a letámadástól tartok. A támadóharmadban való labdavesztés miatt is parázok.

  • Neked ez valami mániád. A foci a labdavesztésekről is szól.

  • Ha Elche-szurkoló lennék, más lenne a mániám. A Granada számos alkalommal pár gyors keresztpasszal a tizenhatosunkig ért el, a Bilbao játékosai egyénileg jobbak, mint a granadaiak, és bár pocsék formát futnak eddig, ellenünk felszívják magukat. Adurizt fogják keresni és szerintem Navas (érvényes) gólt fog kapni a meccsen.

  • Egyel többet rúgunk.

  • Ebben nagyjából egyetértünk, de ne lepődjünk meg, ha kettő vagy több gólos sikerrel érünk haza.

  • Akkor annyira mégsem parázol a Bilbao elleni meccstől?

  • Győzni fogunk, de úgy fogalmaznék, hogy nyugtalanító meccsünk lesz, amelyen kiderül, komolyabb ellenféllel szemben mire mennek a srácok. 

Lázálom vége...

(Meggyógyultam.)

Majd a Bilbao ellen kiderül! Tényleg?

Vasárnap megnéztem a Villareal-Bilbao utolsó 35 percét. Ekkor már eggyel mentek a hazaiak. Az Európa Liga és/vagy a hétközi közös meccsünk miatt, a legjobb játékosait (Aduriz, Beñat és a cro-magnoni felmenőkkel rendelkező, szívünk csücske, ex-matracos: Raúl Garcia) a padra tette Valverde. Talán rosszul döntött és meccselt, mert tükörsimán és megérdemelten kaptak ki 3-1-re a Yellow Submarine-tól.

A bunkó, Benat és a csatár, aki "minden 3. labdát, ami eljut hozzá, bepöccinti a hálóba". Ők pihentek. 

Baszk vendéglátóink a tankönyvben szereplő 4231-es felállást preferálják, vonalszélsőkkel. Legerősebb felállásukban Beñat mélységi irányítóként osztogat, Aduriz az ék, mögötte érkezik R. Garcia, a széleken Susaeta és Aketxe fut el. Védekezésben pedig a mindketten visszazárnak - skandallum! Rohadtul sajnálom de Marcost, aki zokszó nélkül elviszi a jobbhátvéd szerepét, miközben - joggal - a 10-es mezt viseli. De ez legyen az ő bajuk.

A Bilbao (meg a Sevilla, de ez nem ide tartozik) ezt a szezont vállalhatatlanul kezdte*, nem csak az eredmények, de a mutatott játékot tekintve is. A ligában a Getafe ellen nyertek, az EL-ben pedig a múlt héten hátrányból fordítottak az Augsburg ellen, de a selejtező utolsó körében, hazai pályán, sovány 1-0-ra voltak képesek a Zilina ellen, miután az odavágón, Szlovákiában 3-2-re kikaptak.

*Persze, tudom, övék lett a Spanyol Szuperkupa - San José eszméletlen góljával kezdték azt a párharcot. Az a mérkőzés tökéletes kiindulási alap a Habfehérek számára, bármennyire is rossz formában vannak a baszkok. Ha a félpályás gólt kivesszük, akkor a maradék három gólt beívelésből hozták össze (két akció + 1 szöglet, aminél a tizit kapták végül). A Villareal ellen szintén szögletből szerezték meg a becsületgólt. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, a beívelt labdákra készülnie kell Pepének (Ramosnak) és Varane-nak, meg kb. mindenkinek. 

Hogyan működik a Real Madrid játéka?

Mert működik, vitathatatlan. Bekapott gól és verség nélkül, 5 hivatalos meccsen elért 4 győzelem és egy döntetlen a tanúm rá. 

Az utóbbi napokban a kommentfolyamban előkerült a kontrák kivédekezése, a támadóink jogai és kötelességei, ehhez szeretnék (még egyszer) hozzászólni. Azt már kommentben is írtam, hogy labdavesztésnél szélsővédőink elől vannak, nekik idő kell, míg visszaérnek. A BBC, vagy a BC, nem fog úgy vissza futni, ahogy azt elvárják sokan. Marad Kroos és Modric (ill. cseréik) a kontra lassítására. Tudom, sokan tudnánk ettől sokkal jobb megoldást is erre a helyzetre, de maradok annál, amit látok és nem annál, amit szeretnék. Közben mutatok pár képet a Granada és Gijon elleni mérkőzésekről, amelyek segíthetnek megérteni, mit szeretne, és mit tud Benítez játszatni. 

A nagy dérrel-durral beharangozott, mítikus 4231... és a valóság.

Legtöbbször Cé és Béla védőmunkáját, illetve annak hiányát emlegetik fel. Az nem kérdés, hogy a BBC-ből Karim melózza össze a legtöbbet. Minimum kétséges, hogy Benítez alatt ez változna. Marad, hogy a többiektől kér olyan extra munkát Benítez (Carlo, Mourinho), hogy ellensúlyozzák ezt a helyzetet.

Amit a Bilbao (City, Chelsea, stb...) játszik, az a valódi 4231. Nálunk ehhez hiányzik a taktikai fegyelem. Cserébe évek óta f.ssuk a gólokat. 

Gyakran elfeledkezünk arról, hogy Bale (ha nem középen van eredetileg) és Cé is szélről befele húz, ezért nem tudom elfogadni, hogy őket “szélső támadóként” elővesszük, hogy zárjanak vissza az oldalukon. Bale néha hajlandó rá, ne feledjük el, hogy védőként játszott karrierje elején. 

Igaz, az a Bale, aki nálunk játszik, abszolút támadó felfogású. 

A képek alapján (persze, mondhatjátok, hogy kiragadott esetek, bár az is igaz, hogy kétszer ennyi, hasonló játékhelyzetet "printszkríneltem") egyértelmű, hogy mi ezzel a játékoskerettel nem fogunk hagyományos 4231-et játszani. 

Legtöbbször, mikor labdát vesztünk, ők már a tizenhatoson belül, vagy annak előterében vannak. Nem életszerű elvárni, hogy innen zárjanak vissza a saját oldalaik mellé - mert nem vonalszélsőként játszanak (vö.: Navas és Sterling vagy Mata és Young vonalhoz kötött játékával. Ők képesek időben visszazárni). Az viszont elvárható, hogy elindulnak visszafele, aztán felvegyék akár a pálya közepén, akár valamelyik vonalnál a védőpozíciót. 

Szélső támadók és CR - lépjünk túl a közvetítések elején felrajzolt taktikai ábrán. 

Konklúzió? Ha van egy csapatod, akkor felméred az egyes játékosokat (kb. SWOT-analízis), majd kitalálod és begyakoroltatod azt a rendszert, amelyben a legtöbb játékos erősségeit kidomborítja és a gyengeségeiket eltompítja - de azokat teljesen megszüntetni nem lehetséges. Nem lehet véletlen, hogy Carlo és Benítez is védekezésben a 442-re esküdött (amit Isco, Jesé, Lucas és James képes is megvalósítani). Rafa keddi sajtótájékoztatóján szintén kiemelte, hogy a Granada minden helyzete "ki nem kényszerített" hibából (a szó, amit most már csak így mondunk: lbdvszts) alakult ki, tehát ha felált a kettős fal, a vendégek nem tudták megbontani azt. Aztán meglátjuk, a komolyabb ellenfelek ellen is beválik-e.  

Ezzel lehet a legjobban kihasználni CR7 gólérzékenységét és a védekezésbeli stabilitást biztosítani.  Beszédes példa erre a következő két kép. Figyeljétek az órát is.

Isco támadásban középre húzódik... (a hőtérképe is ezt igazolta)

Fél perc múlva felveszi a bal oldali középpályás posztját. Ebben el lehet fáradni, de ez szükséges lépés.  

Labdakihozatalnál 433-ba rendeződünk át, ez legtöbbször a BL-meccsen volt látható. 

Támadásban a pálya közepén háromszögelések, mélységi passzok vannak, ha itt nem megy, akkor oldalról érkezik a beadás. Nem túl fantáziadús. Első hangzásra. De a tudás, ami ezekben a srácokban meg van... Az teszi félelmetessé a támadásainkat. 5 meccsen 16 lőtt gól nem rossz. Főleg, ha javítom magam: 4 meccs, 16 gól (ugye a "hihoni" nullanulla). Csak van itt egy gond... 

Helyzet van, srácok! Éljünk vele.

Helyzetkihasználás.

A hétvégén 20 kapu irányába tartó kísérletből 10 találta el azt, abból 1 gól született.

II. félidő, Benítez hadrendet vált. 

A brazilok ellen a BL-ben 25 kapu irányába tartó kísérlet, ebből 9 találta el azt. Igaz, 4 gólt is feljegyeztünk, de emlékszünk rá, milyenek voltak azok. Két lepattanó, egy ajándék és egy jogos tizi.

Az első fordulóban 27 kísérletből 8 találta el a kaput és kemény zéró gólt értünk el.

Mourinho volt az első, aki megkísérelte a csapatvédekezést CR támadójátéka alá rendelni. Ezt kellett Carlonak és ezt kell Rafának is megoldania. 

A Betis és Espanyol ellen adott a gép. Zwack Unicum - csak pozitívan - induljunk ki abból, hogy most is adni fog. Mert… a játékunk bemutatása mellett majdnem elfelejtettem, hogy a Bilbao védekezése szétesett, rendezetlen, sőt, Iraizoz bőven megérdemli a padot, pocsék teljesítményt nyújt eddig a kapuban.

Mi szól a Bilbao mellett?

  • Hazai pályán a Real Madrid ellen fanatikus közönséggel a hátuk mögött nincs más lehetőségük, mint sprintben közlekedni az első pillanattól.

  • Ezzel hibára késztethetik a vendégeket - és Adurizék mindenhonnan lőni fognak, ha mégsem, akkor keresik Adurizt.

  • Ők lesznek az elsők, akik élnek a Madrid középpályáján létező védekezésbeli hiányossággal, mert az egyéni képességek alapján képesek rá. Igen, kapott góllal számolok.

  • A cro-magnoni vagy Aduriz kiharcol egy pirosat.

Mi szól a Real Madrid mellett?

  • A csapat magabiztos, felkészült - tudják, hogy nem kell ész nélkül támadniuk.

  • Cé nem lőtt gólt legutóbb, most fog.  

  • Benítez bevállalja a Kova-Modric-Kroos-Isco középpályát, Isco fogja leginkább támogatni a BC-t.

  • Kiállíttatják az ex-matracost.

  • Navas.

  • Ramos visszatér. (Ez bőven kétséges.)

TV: Sport2, 21.00 óra

Várható kezdőtizenegy:

Navas-Carvajal-Varane-Pepe(Ramos)-Marcelo-Kovacic-Modric-Kroos-Isco-CR7-Benzema