Az Athletic a spanyol liga egyik legpatinásabb csapata, mellyel általában élvezetes meccset játszik a Real Madrid. Hogy melyik fél számára élvezetes leginkább, azt ebben a párharcban jelentősen befolyásolja, hogy melyik stadionban kerül sor az összecsapásra. Mindkét gárda csapnivaló meccset játszott a Bajnokok Ligájában, meg fogjuk látni melyiknek sikerül jobban a folytatás.

Az elsőszámú baszk csapat egy olyan szűk elit tagja, mely elitben mindössze három büszke csapat tartózkodik. Ugyanis a La Ligában a Barcelónán és a Real Madridon kívül egyedül a Athletic mondhatja el magáról, hogy még soha nem esett ki az első ligából. A Bilbao nem, hogy a kiesést elkerülte, de történetét globálisan tekintve, rendre meghatározó csapata volt a spanyol bajnokságnak. A gárda már 116 éves történettel büszkélkedhet, így a világ legrégebbi klubjai közt tartjuk számon.

Az Athletic nyolcszoros spanyol bajnok, és a története során összesen 25-ször állhatott a bajnoki dobogóra. Igazi kupa specialistának számít, hisz 35-ször játszhatott döntőt, és 23-szor el is nyerte a trófeát. Ezzel a Barcelona mögött (26 győzelem) a második az örök rangsorban. A számok impozánsak, apró szépséghiba, hogy az utolsó kupagyőzelem ’84-ben esett, és a bajnokságban is az 1997-98-as szezonban sikerült utoljára a dobogó egy második hellyel.


(Az Athleticben kizárólag baszk játékosok rúghatják a bőrt, s a csapat mindig is a baszk függetlenségi törekvések egyik jelképe volt, s főleg a viharosabb történelmi időszakokban óriási presztízscsatákat vívott a hatalmi elit kedvencének számító Real Madriddal. Így ez a párharc évtizedeken át túlmutatott önmagán, s még ma sem mentes némi politikai felhangtól.)

A Bilbao tavaly 4. helyen futott be a bajnokságban a három „nagy” mögötti különversenyt megnyerve, így az idén egy nagyon kemény háromfrontos harcban kell helytállniuk. Ernesto Valverde legényei nagy nyomás alatt lesznek, s hiába van összeszokva a csapat gerince, máris vannak jelei, hogy lehetnek gondjaik a szezonban. Az utolsó, amire büszkék lehetnek, a Napoli elleni párharc a BL főtáblájáért. Az a két meccs zseniális volt, de mintha ezzel ellőtték volna a puskaport. A bajnokságban 6 meccs alatt (a szombati meccsek után) 6 pontot gyűjtve mindössze 18. – azaz kieső helyen -  állnak, úgy, hogy eddig idegenben egyetlen gólt szereztek. Kifejezetten rossz sorozatban vannak, hisz kikaptak otthon a Granadától, idegenben a Rayótól, majd otthon egy vérszegény 0-0 következett az újonc Eibarral, hogy végül a Bate Boriszov otthonában is kínos vereséget szenvedjenek a hétközi BL meccsen.

Jó pár meccsét láttam az Athleticnek, és érdekes, hogy a nem túl szívderítő eredmények ellenére nem mondhatjuk, hogy bármiféle hozzáállásbeli, vagy strukturális probléma látszódna. Vannak persze sérültjeik, mely különösen így a szezon elején igazán rossz hír. A futballban talán nem is lenne szabad ilyesmiről beszélni, de mintha egyszerűen koncentráció gondok lennének, vagy csak szimplán nem lenne szerencséjük. A helyzetek kimaradnak és több olyan gólt kaptak, ami pechesnek, de minimum elkerülhetőnek mondható.



A baszkoknál nem divat az edzőkkel dobálózni, és nagy respektje van Valverdének, de lassan már arról is beszélhetünk, hogy inog alatta a kispad. Az állandó teljesítménykényszer mellett is érezhető most a közönség türelmetlensége.

Egyébként nem tudom elképzelni, hogy - a sérüléseik ellenére - ne álljon fel a padlóról a piros-fehér alakulat, hisz egyénileg olyan válogatott képességű labdarúgóik vannak, mint a középpályán Beñat, Iturraspe, Gurpegi, vagy épp Susaeta, de elől is húzónév Muniain, Aduriz és Toquero is. Reméljük, hogy nem ellenünk fordul meg a szerencséjük.

A mieink egy felejtendő BL meccsen vannak túl, amit kis szerencsével sikerült behúzni a foggal-körömmel harcoló Ludogorec ellen. Ez a különbség a Bilbaóval összehasonlítva, bármennyire nem volt motiváció, bármilyen gyenge napot is fogtunk ki, mi azért 3 ponttal távoztunk.

Jó hír a csapat háza tájáról, hogy felépült Pepe, és Ronaldo szerdán összeszedett sérülése se bizonyult komolynak. CR7 eddig 7-et vágott már a baszkoknak a Bernabeuban és további 4-et a San Mamésben. Általában megy neki ezeken a párharcokon (néha a kakaskodás is). Ancelotti azt nyilatkozta, hogy Iker is kezdeni fog, aki egyébként eddig 27-szer játszott az Athletic ellen, és 19-szer győztesen hagyta el a játékteret – ebből a szempontból csúcstartó a ligában. (Persze emlékezhetünk, hogy az Atletico Madrid elleni bajnokin is mennyit értek Iker remek történelmi számai.)



Ancelotti szombati szokásos meccs előtti nyilatkozatában elárulta, hogy James is kezdeni fog. Kroos javarészt pihent a BL meccsen, így valószínű, hogy Modriccsal együtt erősíteni fogják a középpályát. Az olasz dícsérte Benzemát is, aki győztes gólt szerzett szerdán, így valószínű, hogy őt is a kezdőbe jelöli.

Már megszokhattuk, hogy a mester kitér a rögzített szituációkból kapott a gólokra is, leszögezve, hogy javulnunk kell. Most a sajtótájékoztató érdekessége volt, hogy már megemlítette a Barcelonát is, mint olyan csapatot, melynek szintén gondjai vannak a pontrúgások fogadásával. Ez szerintem nem túl szimpatikus, söprögessünk csak a saját házunk táján.

A védelemben leginkább a széleken voltak gondjaink, magam is kíváncsi leszek, kivel kezdünk ezeken a posztokon (borítékolom, hogy Marcelóval és Carvajallal). Sajnos van egy olyan sejtésem, hogy Pepe visszakerülése minden bizonnyal Varane kárára történik meg.



Csak mantrázni tudjuk, hogy több játékpercet szeretnénk Iscónak, és hogy Bale rápihenhetne már végre a következő meccsre, hátha lenne némi pedagógiai üzenete annak, ha a kispadról tekint meg egy meccset.

Így aztán patina ide, vagy oda, a Bernabeuban a jelenlegi formákat összehasonlítva, simán verni kell a Bilbaót. Jellemző, hogy a fogadóirodák 10-12-szeres szorzóval adják a vendégsikert. Ki kell használni a matracosok botlását, s ha a Sevilla is úgy akarja, akár az átmeneti dobogóra is fel lehet ezen a vasárnapon kapaszkodni.

Várható kezdők:



Valverde a következő keretből válogathat: Iraizoz, Aurtenetxe, Laporte, Erik Morán, San José, Beñat, Iturraspe, De Marcos, Ibai, Iago Herrerín, Susaeta, Iraola, X.Etxeita, Mikel Rico, Gurpegi, Muniain, Viguera, Guillermo, Balenziaga és Unai López.

Oddsok vasárnap délelőtt: 1: 1,2; X:6,20; 2: 12
TV: Sport1 21 óra