Emlékszek még a szeptemberi kiruccanásunkra az Anoetába… Nem mondanám egy kellemes emléknek. Ma viszont el kell felejteni mindenféle rossz emléket, és csupán a jelenre szabad koncentrálni. A jelen maga a legendás Moyes, és az, hogy a lehető legrosszabb formánkban játszunk jelenleg, ráadásul Ronaldo nélkül. Ugye ismerős? Na azért, ha más nem, az nyugalomra inthet minket, hogy hazai pályán kell játszanunk, bár az is igaz, hogy Pérez kiélhette magát a januári piacon, úgyhogy kérdéses, hogy sok gólt tudott-e venni mára. Gálára mindenesetre ne számítsunk... Hajtás után beharang!

The law for rotation… Ennek az értelmezése személyfüggő. Newtonnak valószínűleg a második törvénye jut eszébe, hogy minél nagyobb egy testre ható erő, annál nagyobb a test lendületének változása. Na mármost: szerintem az elmúlt hónapban kaptunk annyi pofont, hogy sebesség mellett irányt is tudjunk változtatni, mert az az irány amerre eddig haladtunk… Fogalmazzunk finoman úgy, hogy nem ott tartják az elhódításra váró trófeákat. Egy egyszerű magyar bloger, aki egy realos szurkolói oldalon látja ezt a mondatot, valószínűleg így fordítja le magában: A rotálás törvényei... Szép magyar nyelvünk lehetővé teszi, hogy ezt is többféleképpen dolgozzuk fel az agyunkban. A vidékiek máris tudják, miről beszélek.

Lényeg a lényeg, a rotáció a mindennapokban elengedhetetlen. Ezzel tartjuk frissen a termőföldet, ez teszi lehetővé azt, hogy a Föld ne zuhanjon a Napba. Hülye ember az, aki ezt nem látja. Vagy mégsem?

- Hé, Carlo! Te mit gondolsz a rotációról?


Nevetés után realizálódjon bennünk az, hogy ez a kép pontosan akkor készült, mikor Carlo ezt mondta: "Real Madrid don't need rotation." - szvsz ez így jobban hangzott volna: "RM don't need no rotation."

Tudom, senki nem kérdezte a véleményemet, de ingerenciát érzek arra, hogy megosszam ezt veletek. Nem akarok senki helyében ülni, és még csak nem is akarom megmondani a „tutit”, de nekem más elképzeléseim vannak, mint Carlónak, vagy annak, aki nyomására ezt kell Ancelottinak csinálnia.

Remélem, nem vagyok egyedül azzal a gondolattal, hogy egy csapatot akkor lehet frissen tartani, ha nem ugyanazokat a játékosokat játszatják hétről hétre, mérkőzésről mérkőzésre. Egy csapatot motiválni kell, fent kell tartani versenyszellemet, nem csupán a csapatok között, de a csapattársak között is. Ez nem szabad, hogy túlzó versengésbe csapjon át, de egy bizonyos pontig nem csak, hogy egészséges a dolog, de a csapat hasznára is válhat.

Természetesen itt mind profi játékosokról beszélünk, akiknek az a munkájuk, hogy nap mint nap a lehető legjobb teljesítményt hozzák ki magukból, a zavaró tényezők ellenére is. Elvégre ezért kapják a fizetésüket. De az emberi test nem így működik. Nem így működnek az izmaink, de az agyunk se. Itt nem csupán egy munkáról beszélünk, hisz ez egy sport, szenvedély, életérzés. Sok minden közrejátszik egy mérkőzésen mutatott produkcióban, de a kutyát nem érdekli, hogy éppen dobott a csajod, összetörted-e már a második Lambódat, és a többi. A szurkolók nem elnézőek, főleg nem a madridisták. Nem azért ülnek a TV elé, hogy a legdrágább játékosokat nézhessék a meccsen, azért ülnek le, egy két-három sör társaságában, hogy azt lássák, hogy mindenki küzd és meghal a címerért a pályán. Mert ha ennek ellenére se sikerül győzni, nem lesznek annyira elkeseredve.

De akkor sem lehet mindezt elvárni, ha a játékosok ki vannak facsarva, nem pihennek, hanem állandó terhelés alatt állnak. Nem tudjuk elképzelni, milyen fizikális is pszichés terhelés alatt vannak. Ezért ahhoz, hogy frissen tartsuk a csapatot, hogy megtartsuk a versenyhelyzetet, a motivánciónkat, a nyerni akarásunkat, bizony rotálni kell. Nem csupán azért kell, mert valaki elfáradt. Ez annál összetettebb. Senki ne mondja nekem azt, hogy HA valaki napról napra mindent odatesz az edzésen, és hetekig keményen edz, de ennek ellenére azt tapasztalja, hogy nem kap semmi játéklehetőséget, akkor nem fogja megunni az egészet, és nem dobja be a törölközőt. Mert senki ne mondja nekem azt, hogy Chicharito, Casemiro, Sahin vagy akárki más, nem küzdött minden edzésen a kezdőbe kerülésért. Persze, összejöhet az a véletlen is, hogy pont azokról a játékosokról beszélünk itt, akik valóban nem érdemelnek meg semmit. De valami véletlen folytán sok olyan játékos volt nálunk, akik úgy tűnik, nem tettek meg mindent.

Lehet a képességekről is beszélni. Lehet azt mondani, hogy mégis minek játsszon Illarra, ha ott van Kroos, aki sokkal jobb. De aki sportolt már életében, az tudja, hogy ez nem ilyen egyoldalú.

Természetesen a rotációnak is vannak formái és szintjei. Természetesen nem eszetlenül kell mindig minden mérkőzésen új kezdőt felrakni. De akár a mérkőzés közben a cseréket is ide lehet sorolni. Sok értelme nincsen felküldeni valakit az utolsó 15 percre, hacsak nem egy olyan mérkőzést látunk, ami percről percre változhat.

Az is ide tartozhat, hogy bővítjük a taktikai repertoárunkat, és 433 és 442 mellett behozunk egy új felállást, ami illik a csapatra, és ezzel talán egy-egy játékost tudunk pihentetni vagy játszatni. Konkrét ötletem is van, ami főleg az elmúlt mérkőzések okán jutott eszembe. Mi történt a kupában? Felálltunk a szokásos gálakezdővel, és azt gondoltuk, hogy Kroos a két belső védőnkkel együtt meg fogja oldani a kontrák levédekezését, miközben előre is szervezi a játékot.

Hogy ne csak a levegőbe beszéljek, itt van egy konkrét elképzelés is.

Ennek véleményem szerint több előnye is lehetne. A két védőnk így is, úgy is szerves része a támadásunknak, középen megmaradna a Kroos-Modric középpálya, akik egy kicsit fellélegezhetnek fejben támadás közben, és nem kell folyton arra gondolniuk, hogy egy esetleges kontra esetén hol hagynak az ellenfélnek lyukat. Isco vagy Hámesz középen juthatna szerephez, ahol még is csak jobb teljesítményre lennének képesek. Bale-t direkt nem tüntettem fel a képen, hiszen pont ő miatta (is), jutott eszembe ez az egész. Mostanság emberhátrányt ugyan nem jelent, de sok mindent nem ad hozzá a játékunkhoz(!).

A piros terület a labda helyét jelzi, tehát ebben az esetben látjuk, hogy támadásnál nem éreznénk a hátrányát annak, hogy egyel több védő van a pályán. De ez ugyanúgy igaz, ha jobb oldalon van a játékszer. Ugyanígy, szimmetrikusan helyezkednénk el. Létszámban nem lennénk kevesebben támadásban, mégis sokat profitálhatnánk védekezésben. Amit azért remélem érzékeltek, hogy ezt nem állandó kezdőnek kiáltom ki a gálakezdő helyett. Csupán azt szeretném érzékeltetni, hogy a rotációt úgy is meg lehet valósítani, hogy ne kelljen ugyanabban a rendszerben, más, gyengébb képességekkel rendelkező játékosokat néznünk, azzal védekezve, hogy márpedig pihentetni muszáj. Hámesz és Isco itt egymást váltanák, Jesé és Chicha is tudna játszani, Silva és Illarra/Khedira és Nacho lennének a cserejátékosok, ergo ők is több lehetőséghez juthatnának. Mindenkinek meg lenne a már megszokott helye, hasonló szerepkörrel, de talán nagyobb szabadsággal. És csupán 1 cserével, legyen az akár Bale, visszatérhetünk a már jól bevált 4-3-3-ra, vagy akár 4-4-2-re.

Ezzel akartam mutatni, hogy rotálni okosan, és alig észrevehető módon is lehetne, úgy, hogy kényszer megoldás helyett érezzük a pozitív oldalát a változtatásnak. A lényeg itt is, ott is megtalálható. Az is fontos, hogy ne akkor kezdjünk el kapkodni, amikor ég a ház, hanem ez a dolog legyen egy folyamat, hogy mindig egy kicsit pihentetünk, rotálunk, változtatunk. Ez történhet a kezdéstől, a szünettől vagy akár a 60. perc tájékától.

Most aztán úgy el sikerült térnem a témától, hogy már mindenki elfelejtette azt a horrort, miszerint Moyes ma megszerzi a tavaszi skalpgyűjteményének első ékkövét. Egyértelmű üzenetet küldött nekünk, amikor a sajtótájékoztatón azt találta mondani, hogy a Barcelona legyőzésével egyértelműen megmutatta, mit is tud Ő! Szerintem ne szóljunk neki, hogy öngóllal nyertek, még a végén úgy összeomlik szegény, hogy csak a skót whiskey nyújtana neki vigaszt.

Azért önmagában a statisztikát nézegetve, nem kell megijednünk. (igazából máshogyan sem) December óta csupán 2 mérkőzést nyertek, egyike volt az az ominózus eset a katalánok ellen, és a legutóbbi mérkőzésüket is megnyerték az Eibar ellen hazai pályán. Emellett kétszer kaptak ki, és háromszor döntetlent játszottak. Azt kell mondani, hogy kiegyenlítetten szarul nemolyanjól teljesítenek. Ha döntetlent játszanak, akkor többnyire 1-1-et, ha nyernek, akkor csak 1-0-ra (decembertől figyelembe véve a Laligában), és idegenben a Villarreal páholta el őket 4-0-ra. Összességében tekintve 5 győzelmük van a ligában, ezek közül három az alábbi ellenfelekkel szemben: Atlético, Barca, Real. A három nagy csapat, meg körbeveri egymást... Mi a kabaré, ha ez nem?!

 

Nálunk Modric melett Pepe és Ronaldo biztosan nem lépnek pályára. Első kettő sérülés, utóbbi eltiltás miatt. Ellenben az új szerzeménnyel: Lukács Szilva nagy valószínűséggel padon találhatja magát egy-két Castillás társaságában. Odegaardot a hírekkel ellentétben nem nevezhette Carlo a keretbe, hiszen a FIFA még nem engedélyezte a nevezését. (Szegény 16 éves srác, hazamehet a 10 milliós kocsijával, a 20 milliós lakásába ahol a 3 milliós tv-jén nézheti a meccset. Mindezt egy heti fizetésből..)

Várható kezdőnk (4-4-2): Casillas; Dani Carvajal, Varane, Ramos, Marcelo; Hámesz*, Kroos, Illarra, Isco; Benzema és Bale

*Update: Hámesz játéka kérdéses influenza miatt. Helyét Jesé veheti át amennyiben nem tudja vállalni a játékot.

TV: Sport2, 16:00h

tipp: nyögvenyelős 2-0  

Hangolódás képpen itt a Moyes-faktor: