Könnyű meccsen zárhatjuk le azt az októbert, amikor nem készült kép Rafa étkezési szokásairól (szomorú), 1-1-re kikaptunk az Atletico otthonában (nagyon szomorú), nyertünk a Levante ellen, de az jobban fájt nekünk, mint a vendégeknek (pre-PSG meccs), 0-0-ra nyertünk Párizsban (bíztató), ki-ki meccset játszottunk Nolitoékkal (Navas - hero in the making) és közben tengernyi sérülttel gazdagodtunk, ill. néhány korábban maródivá lett játékosunk kórházi szerződését hosszabbították meg legendás orvosaink (szégyenletes).

 

Ha a csapat követi a hónapban lejátszott meccsek sormintáját, akkor döntetlen lesz (D, W, D, W, és most jönnek a szigetlakók). Ha a realitásokat is beemeljük a képletbe: végre egy könnyed győzelem is érkezhet. De ne feledkezzünk meg Rafa hosszútávú terveiről...

A két csapat közös történelme krónikákat képes megtölteni: 4 meccs a bajnokságban (2000-2002 között), 3 win és egy szoros 4-2 zakó a Real szemszögéből. Átkutattam a webet, az OSZK-t, az NSA adatbázisát és a Hold túlsó felén található idegenek agyhullámait, de semmi egyéb, hivatalos közös találkozót nem találtam. Viszont tudom, hogy a Real átlagéletkora 26,1 év, míg ellenfelünké 28 év. Tehát az Öregfiúk ellen játszunk hétvégén. 

UPDATE: a fenti sorokat kedden írtam, azóta rátaláltam a teljes head-to-head-re! 62 egymás elleni meccsből 42 Real győzelem, 7 Las Palmas siker (de csak egy a Ligában) és 13 döntetlen; 162-55 a gólarány, a Bernabeuban még nem győzött a vendég együttes.

2001.10.03. | Las Palmas - Real Madrid | Vendég kezdő

A vendégekről röviden:

Lenézném az ellenfelet, ha azt írnám: laza meccs lesz. De nem kezelném a realitások talaján a soron következő 90 percet, ha a hazai győzelmen kívül bármi mást el tudnék képzelni. Átesett egy edző váltáson a 17 év után ismét első osztályú vendég együttes az előző forduló előtt, le is hoztak egy 0-0-át a Villareallal. Végre nem csak a Real Madridtól láttam, hogy b.szott nagy arccal mennek ki a pályára egy “kiscsapat” ellen, mert “úgy is nyerünk”. Soldadoék nagyjából a 83. percben kapcsoltak, hogy “a ‘csába, még 0-0!”. Ritka az ilyen lassú, lötyögős meccs, mint ez volt. (Nem, senki se gondoljon most a Real-Levantéra…)

A kanárik két legnagyobb meccse a Sevilla hazai legyőzése (ott Fortuna állt mostani ellenfelünk kapujában), és egy döntetlen a Vigo otthonában (3-3).  Ez utóbbi tényleg nagy fegyvertény, mert a 11. perctől emberhátrányban voltak és 2-0, valamint 3-1 után sikerült X-re hozni a meccset. Idegenben ebben a szezonban nem nyertek még.

A 18., legjobb kieső helyen álló vendégek 9 meccsen csak 13 gólt nyeltek be, erre mondhatjuk, hogy stabilan védekeznek, csak elől hiányzik a minőség, hogy meccseket is nyerjenek. De érdemes kiemelni az idegenbeli mérkőzéseiket, ahol 4 meccsen 10 gól került a puttonyba - így már más a leányzó fekvése. Mint a jó thrillerekben, itt is van azonban még egy csavar: az ATMA és a Barca ellen idegenben csak egy góllal kaptak ki. Ezek alapján kommentben lehet írni a góltotót.

A fekvésről jut eszembe… Meglepő, de a Las Palmas a Real Madriddal együtt a második legkevesebb sárgát szedte eddig össze (19-19, ebben a negatív sorrendben a Barca vezet 15 sárgával). Az ember a tapasztalatai alapján azért azt várná, hogy a gyengébb játékerővel rendelkező csapatok inkább darálják az ellenfelet.

Idegenben csak 8 sárgát szedtek be - meg két pirosat. Ebből az egyik a klasszikus ork szerelési kísérlet a pálya egy semleges területén, a felezővonal és a partvonal környékén: labda már rég nincs ott, de hátulról rácsúszva megmutatta Culio, hogy ki a fasza gyerek. A másik piros a vállalható kategória: kapus megpróbálta lelopni a labdát a kiugró támadó lábáról, nem jött össze, de nyert egy alsó lábszárat.

Összegezve: nem hentelni jönnek a szigetről.

(Védekező/Pragmatikus) Benítez legényei:

Jöjjenek azonban bármiért, minden madridista vágya, hogy végre egy támadásban is felszabadult Realt lássunk. Lehet ebből semmi nem lesz, mert ahogy a Levante ellen a PSG jött, úgy a Kanárik után ismét Ibráék következnek. Tehát bőven benne van, hogy Rafa magasról tesz a szurkolók elvárásaira és minimál-üzemmódra állítja a srácokat egy esetleges kétgólos vezetés tudatában.

Beníteznek egyre több lehetősége van a rotálásra és ez jó hír. Igaz, a friss izomsérültünk, Navas helyett, kényszerűségből Casilla mutathatja meg, mennyire jó kapus.

Bár a keret forgatását a szezon előtt sokszor hangoztatta Rafa, a sérülések száma szinte lehetetlenné tette a tervét. Kroos-t külön ki is emelte, miszerint frissen akarja tartani - ehhez képest komoly pihenőt a Granada ellen kapott (fél órát), azóta a lejátszott 7 mérkőzést csere nélkül tolta végig. Talán a felépült (?) Kovacic válthatná ezen a meccsen.

Fun Fact I.: 12 év alatt egyszer sem volt sérült Nacho. Vajon mit tolhat?

Marcelo a másik olyan játékos, aki minden meccsen kezdőként játszott (kivéve a Malmö elleni BL találkozó). Kétségtelen, hogy kulcsjátékosa Beníteznek, az egyik legjobb támadónk a szezonban (passzainak több, mint 60%-át az ellenfél térfelén hajtja végre, neki van a legtöbb beadása eddig a szezonban), de fontos lenne őt is frissen tartani, jöhetne Nacho a balosra - de nem fog.

Van még egy spíler, aki a szezonban még nem volt lecserélve, meg sem említem ki ez a portugál nemzetiségű, többszörös Aranylabda-, Aranycipő-nyertes. Helyette ezen a meccsen kezdhe… ó, ennek a mondatnak nincs realitása.

Fun Fact II.: 1,05-ös gólátlaga van a Madrid hivatalos mérkőzésein (310 meccs/324 gól), míg nagy riválisa, a spanyol NAV-nál VIP-belépővel rendelkező L. Messi 0,85-ös átlagnál tart (493 meccs/418 gól).

A hét elején-közepén a hírek arról szóltak, Benzema, az utak királya kezdőként játszhat, hogy felvegye a ritmust a BL-re, ez volt talán a legjobb hír. Azonban tegnap Benítez már azt mondta, nem fog játszani a francia. Pepe Ramost váltja és talán Gólpasszkirály Lukas Vaskéz vagy Jesé helyett Szomorú Isco ismét kezdeni fog.

Aranygyermekünk viszont hiába épült fel a Klub kötelékein belül, Jose Pekerman be fogja hívni a soron következő két selejtezőre - a nyakamat rá, hogy sérülten kapjuk vissza Jamest. Vajon mikor látjuk őt habfehérben játszani? 

Itt muszáj megjegyeznem, mennyire átláthatatlan, követhetetlen, melyik játékosunk hol tart a felépülésben. A tegnap délelőtti edzésen Arbi és James labdás gyakorlatokat végzett - ma mindketten "sérülés vagy elővigyázatosság" címszó alatt kikerültek a meccsre készülő keretből. Kovacic - aki részben labdás gyakorlatokat, részben speciális edzésmunkát végzett - ott van a keretben. 

Bárki is lép pályára a Realban, ezen a meccsen nem a taktika, nem a technika (és reméljük nem a bíró) fog dönteni, hanem az attityűd. A kiesés ellen küzdő, a liga legkisebb költségvetéssel bíró klubja ellen a hozzáállás lesz döntő fontosságú. A Las Palmas hozzáállásáról ne legyen kétségünk - ők betolhatják a buszt és kontrázhatnak, vagy nyílt sisakos küzdelemben véreznek el. Nincs veszíteni valójuk.

A PSG elleni mérkőzésre is figyelve, legkésőbb a biztos előny birtokában egy alapjáraton működő hazaiak fogják fényezni a labdát a lefújásig.

Várható kezdőtizenegy?

Talán ez:

Kiko - Danilo-Varane-Pepe-Marcelo - Casemiro-Modric-Kovacic - Jesé-CR-Isco

TV: Sport 2, 16.00


A végén pedig szeretném megszondáztatni közösségünket az alábbi kérdésben: