A rangadó megnyerése minden csapat számára presztízs kérdés, legyen szó MU-Chelsea/Pool, Milan-Juve, Bayern-Dortmund vagy éppen a szóban forgó Barca-Real összecsapásról. Függetlenül a meccs körülményeitől, a tabellán elfoglalt poziciótól, ezen meccseket nem csak nagy érdeklődés övezi, de általában nagy izgalmakat kecsegtet a futballszeretők számára. De mégis más kávéház, ha az adott rangadó a bajnoki címért folytatott verseny szempontjából is sorsdöntő lehet. Sajnos a Real Madrid kiszállt ebből a versenyből, mivel lőtávon kívülre került, maximum a második hely lehet REÁLis. Sőt azt is le kell szögeznünk, hogy a ma esti ellenfél szakmailag jóval előrébb tart. Egy jól összerakott és összeszokott gépezetről van szó. De akkor mi indokolja, hogy fél 9-kor leüljünk a tv elé és az El Clasicóra kapcsoljunk? Nem firtatom azt a tényt, hogy szurkolói létünk miatt kötelező program, de emellett ha Zidane legényei összeszedik magukat akkor egy szorosabb mérkőzésre lehet kilátásunk. Végülis a futball ünnepéről van szó. Jöjjenek a részletek!

 

A Barca sikeres tavalyi szezon után képes volt átvészelni  az őszi döcögést és tette mindezt úgy, hogy jelenleg közel állnak a La Liga címvédéshez. Persze nagyban hozzájárult ehhez, hogy igazi vetélytársa nem akadt. Az Atletico nem tudta hozni a maximumot, a Celta, Valencia, Sevilla hármas közül egyikse képes még hosszútávon lépést tartani a "nagyokkal". A királyi gárdát Benítez mester zsákutcába kormányozta. Így tulajdonképpen ki volt/van kövezve az út a Barca számára.

Na, de kissé eltértem a tárgytól, úgyhogy vissza a Barcához. Messiéknek mindeddig semmi extra nem kellett, hogy vezessék a tabellát. 
Az elmúlt 5 bajnokiból 4-et nyertek és egy döntetlen született, a Villareal vendégeként.  Ezalatt 19 gólt termeltek és csupán 4 gólt kaptak. A szép eredménylistából azonban kitűnik, hogy amint erősebb ellenféllel kerülnek össze a védelmi gyengeségeik előjönnek. Tehát a védekezés továbbra se az erősségük - ahogy nekünk se -, de van egy olyan középpályájuk, ami lehetővé teszi, hogy a támadósoruk igazi gólgyárként kíméletlenül termelje a gólokat, és ez legtöbbszőr elegendő is volt a meccsek megnyeréséhez. Ha pedig nehézség támadt vagy gondba kerültek még mindig megvannak a húzóembereik, akik ekkor is segítik a csapatot. 
Ha a legutóbbi 4-0-s összecsapást nem számítjuk a Barca még így is toronymagas esélyese a rangadónak. Hazai pályán vívhatják a mérkőzést, lelki fölény is náluk és a mindent eldöntő tény, még az oddsok is a katalán győzelmet támasztják alá: 1,50 körüli Luchóék győzelmére, míg habfehér győzelemre 6,00 az esély. Továbbmegyek, a gyors passzok, a veszélyes zónában meghúzott váratlan cselek és a talán megállíthatatlan MSN is az ő javukra szól. 

DE hogy ne legyek olyan egyoldalú nézzük mi a helyzet a királyi gárdánál. Mi lehet a sikeres taktika? 
A két hetes szünetet megelőzően 4-0-ra vertük a Sevillát, 1-2-re a Las Palmast és 2-0-ra a Romát. Így Zidane épülő félben lévő csapata jó eredményekkel érkezett az El Clasicóra. Mindazonáltal a hírek középpontjában nem a Real eredményei állnak, hanem a csapat körüli problémák. Gondolok itt a gárda morális problémáira, a Pérez-féle rendszer hátulütőire és persze a lehetséges nyári változásokra. De minden ezeket taglaló kérdéseket félre kell tenni és az elöttünk álló rangadóra kell koncentrálni, nem csak nekünk, de a CRéknek is. 


Zinedine Zidane edzői kvalitásai továbbra is kérdésesek, de mutatkoznak pozitívumok. Elkezdődött némi rotáció,ami révén talán több játékidőhöz jutottak olyan játékosok, akiknek amúgy talán a kezdőben lenne a helyük.  Ezzel párhuzamosan Zidane is kisebb szemléletváltáson esett át, keresi a stabilabb középpálya, a labdabiztosabb kezdő kialakításának lehetőségét. Természetesen Casemiro beillesztésére gondolok. Bár a védelem továbbra is ingatag, de nem megy egyszerre minden hiba orvoslása. A meccset megelőzően számomra a legnagyobb kérdés, hogy a fejekben mi lesz. Összeszedettség, koncentráció és akarás fogja jellemezni vagy netán a rosszabbik arcát fogja mutatni a királyi gárda? 

A kezdőket tekintve nem hiszem, hogy bármelyik oldalon bármiféle meglepetés lesz. Realnál csupán Varane fog hiányozni, míg Messiéknél csak Mathieu. Ezért nagyobb érdekesség magával a taktikával kapcsolatban lesz. A Barca hazai pályán nyílván dominálni akarja a párharcot, míg a Realnak két lehetősége van a katalán gépezet megakasztására. A Messi, Neymar, Suárez hármast egy az egyben szinte képtelenség levenni, ezért muszáj lesz csapatszintű taktika kialakítására. Egyrészt választhatja azt az opciót, hogy visszább állnak és csak a pálya bizonyos részénél kezdenek letámadásba, ott kezdik megszűrni az ellen rohamait. Másrészt fennáll az a taktika is, hogy komoly letámadást alkalmazva már a labdakihozatalnál megzavarni Iniestáékat, ami szintén effektívnek bizonyulhat,mert nem egyszer kiderült, hogy a Barcának ez nem ízlik. Az viszont biztos, hogy bármilyen mentalitással lépünk pályára, csak egy remeklő Casemiro kevésnek fog bizonyulni. Ide Kroos, Modric, Bale, sőt az egész csapat kelleni fog. Még mindig a Blancóknál maradva, a támadást is sokkal összehangoltabban, szervezettebben kell abszolválni. Gyors kontrákkal, éles beadásokkal és könyörtelen helyzetkihasználással komoly fejtörtést okozhatunk az ellenfélnek. Márpedig ez lenne a minimum, ha már idén is a Barca gyűjti be a spanyol bajnoki címet. A katalánok gyengeségeit vizsgálva továbbra is kijelenthető, hogy légi fölénnyel, rögzített szituációkban lesz keresnivalónk. 

Nem éppen a legjobb előjelekkel futunk neki a 2015-16-os szezon feltehetően utolsó El Clasicójára. De nem szabad csüggedni, okozott már pozitív meglepetést habfehér gárdánk. Ahogy már említettem sok fog múlni azon, hogy melyik arcát mutatja a Real. Lehet az euró milliók, a Pérez és a média együtt generálta hype és bullshit áradat mögött még akad küzdeni vágyás szívük mélyén? Pár óra és mindenre fény derül. Erőmérő lesz a javából. Mindenki számára világossá válhat hol is tart a csapat. Úgyhogy tessék szurkolni! Hala Madrid!

Kezdés: 20:30

TV: Sport 1

FC Barcelona várható kezdője: Bravo, Alves, Piqué, Mascherano, Alba, Busquets, Rakitic, Iniesta, Messi, Neymar, Suárez.

Real Madrid várható kezdője: Keylor Navas, Danilo, Pepe, Ramos, Marcelo, Casemiro, Modric, Kroos, Bale, Ronaldo, Benzema.