Elkezdődött hát, itt van a BL itt van újra (miként az ősz, csak erről neki elfelejtettek szólni mert még mindig szabin van), de hogy mennyire lesz szép, az majd a végén kiderül. Kedvenceink ma megkezdik rögös, fárasztó, de reményeink szerint sikeres küldetésüket a Tizenkettedik és egyben a történelmi címvédés felé. Első ellenfelünknél Roncit elfoghatja a nosztalgia, hiszen az a lisszaboni Sporting CP látogat hozzánk, ahol a felnőtt pályafutását elkezdte. Na nem mintha túlságosan nagy érzelgősség kapná el, ha hintene nekik egy hármast, de mégis csak az Alma Mater. Hajtás után beharangunk.



Soros ellenfelünkről nem lehet elmondani hogy legszebb napjait élné, sőt, a középtávoli múlt se fényes. Bajnokságot utoljára akkor nyertek, amikor mi a Kilencediket (akkor mindjárt dupláztak is egy Kupagyőzelemmel), azóta mindössze négy portugál kupa és Szuperkupa siker jött nekik össze, a legutolsó éppen tavaly. Érdekesség, hogy amikor megnyerték a kupát, mindig elhódították a Szuperkupát is. A nemzetközi porondon meg semmi. Tehát a három nagy portugál klub közül eredményesség tekintetében jelenleg ők vannak az utolsó helyen, pedig az utánpótlásukból olyan játékosok kerültek ki a teljesség igénye nélkül Ronaldón kívül mint Figo, João Pinto, Sá Pinto - az egykori portugál aranygeneráció tagjai. A maiak közül innen indult João Moutinho, Miguel Veloso és Nani karrierje is. Akárcsak a Porto és a Benfica, a Sporting is úgy próbál a felszínen maradni, hogy játékos óvodaként és  utánpótlási központként működteti magát a topklubok számára - bármennyire nem is szeretné ezt csinálni, de lehetősége nincs másra. A játékos óvoda annyit jelent, hogy a topcsapatoknál létszámfelettivé vált játékosokat lepasszolják a három portugál topcsapat valamelyikének, ahol vigyáznak rájuk, nevelgetik őket, játszanak, helyreáll önbizalmuk és meccsrutinjuk, aztán ha az aktuális játékosból kibukik a tehetség és nekiáll pazar teljesítményt nyújtani hétről-hétre, akkor vagy félidőben, vagy idény végén jelentkezik Apuka (gy.k. a tulajdonos), hogy hazavigye az ő kellőképpen kipallérozódott kicsi fiát - vagy nem. Ebben az esetben az adott játékosért vagy bejelentkezik más, vagy elszöszmötöl még 1-2 évet itt, aztán mivel nyerni is szeretne valamit (amire a Sporting eredményességét elnézve nem sok esélye lesz), kapja a vándorbotot és szerencsét próbál máshol. Jelen pillanatban négy ilyen kölcsönjátékos is van a Sporting keretében, Markovic a Pool, Campbell az Arsenal, Coates pedig a Sunderland játékosa, az egyetlen kakukktojás Marcelo Meli a Boca Juniors-ból. De mi történjen azokkal a játékosokkal, akik nem kellenek már ide sem? Segond, a Sporting gyorsan kölcsön adja őket a játékos bölcsibe, ahol talán még büfiztetik és tisztába is teszik őket - most hét játékossal tették ezt.

Tavaly viszont úgy gondolhatták, elég volt a pofozóbábu szerepből, ideje villantani valamit. Ennek érdekében elhozták a Benficával 6 szezon alatt sikert sikerre halmozó, egykori Sporting játékos sikeredzőt, Jorge Jesúst. Lett is egy második hely a bajnokságban, plusz egy Szuperkupa győzelem. Idén alaposan bekezdtek a bajnokságban, négy meccsből négy győzelem, és elkapták a nagy rivális Portót is. Keretükben van három friss EB-győztes is, Ruí Patrício, Willam Carvalho és Adrien Silva személyében (a szintén EB-győztes João Mariót augusztus végén 40+5 misiért elvitte az Inter), és ezzel el is érkeztünk a csapat legértékesebb (és legveszélyesebb) játékosaihoz.

Willam Carvalho a transfermarkt szerint 25,5 milliót, Adrien Silva 17 milliót ér. Számomra rejtély, hogy nem vitte el őket nyáron egy komolyabb csapat. Carvalho mint Casemiro-helyettes, hm? Az EB-győzelemben szintén oroszlánrészt vállaló, az all-star csapatba is bekerült Ruí Patrício 13,6 milliót ér, nála is itt lenne az idő hogy egy komolyabb csapatban védjen.

Nálunk egyelőre az a hír, hogy Navas még mindig nem térhet vissza a kapuba (állítólag szeptember végén csak), Coentrao szintén sérült, a frissen felépült Isco sincs a keretben, akárcsak Asensio, Nacho és Mariano. Zidane mea culpázott is egy sort emiatt a sajtótájékoztatón, mert hát egy ilyen keretnél nagyon nehéz az edző dolga...

A Sporting viszont nem győzni jár spanyolhonba, ahogy nekünk se kell aggódnunk túlságosan, ha luzitán csapatot látunk vendégül (8W, 1D). Korábban kétszer találkoztunk velük, egyszer az UEFA-kupa 1994/95-ös kiírásában, akkor otthon 1:0-ra nyertünk (Martin Vasquez), idegenben pedig a 2:1-es vereség is továbbjutást ért. Legutóbb a BL 2000/01-es szezonjában kerültünk össze szintén a csoportkörben, akkor itthon egy négyest kaptak Gutiéktól.  Kis múltidézés.

Annak ellenére, hogy a Sporting egész kerete nem ér annyit mint a cserepadunk, és a dicső múlt is mellettünk szól, korántsem szabad félvállról venni ezt a meccset. Hazai közönség előtt a BL nyitó fordulójában kötelező a győzelem, de ezt nem fogják ingyen adni. A Sporting jobb csapat annál hogy a cseresort küldjük pályára, és Jorge Jesús se ma kezdte a szakmát. Ezt Zidane is tudja, valamint azt is hogy a játékunk igencsak döcögős, a védelem katasztrofális dolgokat művel időnként, így kockáztatni nem lesz hajlandó: jöjjön a gálakezdő, verjük bele a Sportingot a Bernabeu szent gyepébe!

Várható kezdőcsapat: Casilla - Carvajal, Pepe, Ramos, Marcelo - Kroos, Casemiro, Modric - Bale, Benzema, Ronaldo

A meccset 20:45-től az M4 közvetíti, stream-eket pl. itt találtok.