Hajjaj, nehéz a futballszurkoló élete, pláne, ha kedvence a Real Madrid. Talán nem mondok újdonságot azzal, hogy nehéz időszak előtt állunk, és már most sokaknak elegük van, pedig csak most kezdődött a szezon. Már három bajnoki meccsen vagyunk túl, amiből egy győzelem és két vereség született.  Mit ne mondjak, nem BL címvédőhöz méltó kezdés. Mindenki láthatta, hogyan kaptunk ki 2-1-re városi riválisunktól, így nem is a meccs eseményeiről szeretnék beszélni, ellenben a taktikai aspektust sokkal fontosabb lenne megvizsgálni, hiszen sok hasonlóság van a tegnapelőtti vereség és a Real Sociedad elleni zakó között.  Hajtás után lássuk a részleteket.

Ancelottinak két hete volt a válogatott szünet miatt átgondolni a csapat taktikáját és gondjait, ehhez mérten sok lehetőséget szellőztetett meg a média is, ezt már norma_va bemutatta nekünk. Sajnos, szinte ugyanúgy küldte harcba fiainkat most is az ATM ellen. Ami a kezdőnket illeti, az tulajdonképpen borítékolható volt, viszont a felállásunk 4-2-3-1-re módosult, legalábbis, ami a támadás fázisát illeti a játéknak.

Íme a formációnk.

A védelmi vonalunk egészen magasra lett tolva, ami feltétele a letámadásnak, amit az első félidő során jól is alkalmaztunk, a gól ellenére jól kezdtük a meccset. A támadóink rendre cserélgették a helyüket, James a 10-es pozíciójából sokszor húzódott ki a szélekre.  Ha kellett, kreatívan vett részt a játékban, de nem volt rest letámadni és labdát szerezni.  Mellette még Kroos  és Arbeloa  jeleskedett ezekben. Csakis azért zártuk döntetlennel az első félidőt, mert a végjátékunkba sok hiba csúszott. Ez legtöbbször Benzema játékában nyilvánult meg, bár azt le kell szögezni, hogy a hozzáállásával nem volt gond, mivel hajtott, és látszott rajta, hogy akar. Sajnos nem volt szerencséje gólszerzés terén. Akit még ki kell emelni, az Cristiano Ronaldo. A gólja mellett teljesen másképp játszott, mint amit megszoktunk tőle. Rendkívül önzetlenül passzolt, helyzetet alakított ki másoknak, és a tőle telhető mértékben, de védekezett is. Emiatt még látványosabb volt, ahogy Bale szenvedett játék címszó alatt. A walesi idén még nem produkált elfogadható teljesítményt se, sőt eltanulta CR legrosszabb tulajdonságait, de a góllövést nem.  A szabadrúgásán kívül csak rossz megmozdulása volt, önzőzött, és nem vett részt a játékban. Ha hozzá került a játékszer, vagy egy alibi passzal operált, vagy belevezetve az ellenfél játékosaiba, elvesztette azt. Számomra jelzésértékű az a folyamat, ami rövid idő alatt végbement rajta. Véleményem szerint nem saját akaratából viselkedik így, hanem Perez „kérte” tőle ezt a fajta hozzáállást, hiszen ha Roncinak egyre kevesebb szerep jut idén, akkor valakinek át kell vennie a helyét.

Ami a városi riválist illeti, ők hozták a tőlük elvárható teljesítményt. Védekezésben 4-4-2-t játszottak, míg támadásban többnyire 4-2-2-2-t, hiszen Jimenezhez és Mandzukichoz a két szélső, Koke és Garcia csatlakozott.  

Nehéz áttörni ezt a falat

Az első játékrészben nem sok mindent csináltak a védekezésen kívül, illetve szereztek egy kissé szerencsés gólt. Bár, véleményem szerint, teljesen tudatosan helyezkedtek úgy a szögletnél, hogy elzárták Casillast a labda elől. Simeone nélkül is felettébb szerencsések és harciasak voltak.

 Most sem hiányzott a brutalitás...megúszták!

Ahogy az Anoetaban, úgy most is a második félidőben gyengült a letámadásunk, és fizikálisan nem bírtuk. Kroos és Modric, kiegészülve a támadókkal, nem tudott összehangolt területszűkítéssel védekezni, így az idő előrehaladtával egyre többet tudott az ATMA eljutni a kapunkig, és a királyi gárda egyre kevesebb helyzetet dolgozott ki. Sokan dicsérték Ancelottit a cseréi miatt, de szerintem most is lett volna egy megfelelőbb variáció. A talján mester helyett én picit hamarabb cseréltem volna, az 55-60. perc környékén már látszódott, hogy fáradunk, ezért ekkor lett volna célszerű beküldeni a friss embereket. Bale-t és Benzemát kaptam volna le, helyettük viszont Chicharítót és Illarramendit küldtem volna pályára. Utóbbi, bár sokan ekézik, a meccs azon pontján a középpályára jó lett volna, vele talán biztosabbá váltunk volna, és megint irányítani tudtunk volna.

Na de Carlo másképp gondolta, és kedvenceink elvesztették az uralmat a középpályán. Ez részben a fáradtság miatt indokolható, de ehhez az is hozzájárult, hogy a matracosok tudatosan kezdtek  letámadni, és nem húzódtak vissza, ahogy azt a találkozó első felében tették.

Korábban, a Real Sociedad ellen is többször kialakult olyan helyzet, ahol nagyon bután és rosszul helyezkedtünk.  

Hol a védelem??

Középen Pepe fog két csatárt és a kékkel jelölt játékosok üresen vannak; ráadásul szabad terület van elöttük. Ezek a hibák tegnapelőtt is érvényesültek, hiszen nem csak a második találatuknál osztottuk el rosszul az embereket. 

Mi ez srácok?

A 16-oson belül három ATMA játékosra jutott egy védő, míg a pálya szélén négy védőnk fogott egy ellenfelet. Egészen hihetetlen hibákat produkált a csapat, ez Arda beállásával csak fokozódott, egészen a gólig. 

Teljes a káosz!

Jól látszik, hogy se területet nem védtünk, se játékost nem fogtunk szorosan. Középen két játékos is szabadon van, míg a szélen hagyjuk elmenni az ellent és szabadon beadni.  De nem csak a védőink hibáztak, mivel a képen az is látszik, hogy Kroos csak szemmel követi a támadást, és ugyanezt tette Modric is. 

 Íme a gól

Végére hagytam egy kis statisztikát. Az elmúlt három bajnokin 5 gólt rúgtunk, de 42 helyzetet dolgoztunk ki, ami nem túl jó arány. Ezen a jövőben mindenképp javítani kell, ha jobb eredményt szeretnénk elérni. A stat alapján, egyértelműen a két legjobb játékosunk CR és James, mindkettő élen járt a legtöbb mutatóban. Például 4-4 kulcspasszot hoztak ezen a meccsen, és a kolumbiai ezt még három labdaszerzéssel fejelte meg. Őt Kroos és Ramos követi 2-2-vel. Egyébként a legtöbb passzkombináció is a német és a spanyol között zajlott, szám szerint 21.  A szomorú az egészben, hogy jobb játékkal, megint sikerült kikapnunk. Én nem látom egyelőre, hogy merre kellene keresni a megoldást, de ez az intenzív letámadás nem működik nálunk, és a keret se alkalmas rá, hiszen így még hamarabb elfogynánk a szezon során. Egy biztos, a középpályát stabilizálnia kell valahogyan Carlo Ancelottinak, de sok ideje nincsen, mivel kedden már BL meccsünk lesz. Bízom benne, hogy megoldást talál.

Egy szokatlan dologgal szeretném zárni gondolataimat, mégpedig az utóbbi időben elharapódzott picit az eszmecserélés hevessége a blogon, így ezúton is szeretnék mindenkit kérni, hogy ne menjünk el ez irányba! Ez a stílus nem volt soha jellemző a blogra és véleményem szerint nem is ide való. Lehet vitázni, sőt kell is, hiszen nem érthetünk egyet mindenben, és ezek is hozzásegítenek a fejlődéshez, de maradjunk bizonyos keretek között. A személyeskedéstől és bizonyos hangnemtől tartózkodjunk egymással szemben. Hiszen mindenkinek ugyanaz a célja és ugyanazt szeretnék, hogy a Real Madrid szépen és eredményesen játsszon.  Hala Madrid!