A sorsolás szeszélye úgy hozta, hogy pár hétig a Bernabéuban fogadja a Real a látszólag könnyebb ellenfeleket a Ligában, és idegenbe utazik a keményebb diónak ígérkező mérkőzésekre. A sorminta első állomása lesz szombaton este a Deportivo La Coruna madridi vendégjátéka. A galíciai gárda mindössze a 16. a táblázaton, így az első benyomás azt sugallja, hogy nem nagyon van mitől tartani, viszont az előző fordulóban vért ittak, és vágtak egy 5-öst a Real Sociedadnak, ráadásul imponáló játékkal. A szájukra száradt vér ellenére, amit még most is nyalogatni fognak, a Madrid tartalékol a klub vb előtt, és egy B csapattal áll bele a mérkőzésbe. Mi lesz ebből? Beharangozunk.

 

Akik régebb óta olvassák bejegyzéseinket, talán emlékeznek rá, hogy bevallottam korábbi Depor meccsek előtt is, hogy alapvetően kedvelem ezt a gárdát, aminek legfőbb oka az ezredforduló körül regnáló Super Depor. Sajnos ez a gárda már nyomokban sem tartalmaz semmit abból az együttesből, de idézzük fel a nálam sokkal fiatalabbaknak, miért is lehetett szeretni azt a gárdát.

A klub történetének egyetlen La Liga elsőségét az 1999-2000-es szezonban érték el. Javier Irureta egy remek gárdát rakott össze, melyben olyan játékosok rúgták a bőrt, mint Makaay, Djalminha, Flavio, vagy Pauleta. A bajnokcsapat vonzereje a következő szezonra olyan erős keretet kovácsolt össze, hogy az Atletico Madridtól elhappolt passz-zseni Valerónnal, a legszebb éveit élő Diego Tristánnal, az oroszlánkörmeit próbálgató Capdevilával, vagy épp a leggyilkosabb csereként aposztrofált Pandianival, Európában is tényezővé váltak.

A BL-ben ekkorra tehetők azok a meccsek, melyről ma csak álmodoznak a La Coruna szurkolók. Verték a Manchester Unitedet, Arsenalt oda-vissza, 0-3-ról 4-3-ra a PSG-t. A következő két évben szoros harcban voltak a spanyol bajnoki címért is, de mindkétszer be kellett érniük az ezüsttel. Ebben az időszakban kétszer is ők adták a Liga gólkirályát. Tristan 2001-2002 (21) és Makaay 2002-2003 (29) személyében. Tagadhatatlanul ezek voltak a Deportivo La Coruña arany évei.

Ezek után kezdtek lassan visszacsúszni, 2002-03-ban már otthon égtek 4-0-ra a Milantól, és a Ligában sem ment igazán a szekér, kegyelemdöfésként, és egy nagy korszak lezárásaként csapta arcul őket az AS Monaco egy 8-3-mal. A középszerűség évei után, mintegy 2 évtizedes Primera Division tagságot követően, 2010-2011-ben a 18. helyen végezve, kiestek az első osztályból. Rögtön vissza is kerültek, de az erősítések nem igazán sikerültek, így a 2013-14-es szezont ismét a másodosztályban harcolták végig. Mentségükre legyen mondva, megint csak egy évet secundáztak, így lehettek a Ligában ismét ellenfeleink a 2014/15-ös szezonban.

Nem biztos, hogy jó szívvel idézik vissza a galíciai szurkolók, hogy a Riazorban, akkor még Ancelottival, brutálisan szétszedtük őket. Cé triplázott, Bale duplázott, Chicharito vert két hatalmas dugót, és James azon a meccsen szerezte élete első La Liga gólját. De még milyet! Kis matekkal kijön a 8. Nekünk tetszett. Aki nem emlékszik, nézze meg milyen az, amikor minden sül!

A Deportivónál csapatépítés zajlik, egy kifejezetten fiatal első alakzat kezd egyre biztatóbb formát mutatni, Andone 23, Gil 24, Colak és Guilherme 25 és részemről biztos vagyok benne, hogy (a Real elleni vereség után) feljebb fognak majd zárkózni a tabellán.
 

A felidézett meccshez képest nem lesz Cé, Bale, és Chicharito sem, de legalább James minden bizonnyal lehetőséget kap. Zidane pihenőt biztosít a láthatóan kimerült Modricnak, és a Dortmund ellen két gólt szerző Benzemának is, így aztán igazából két csatárral, a sérüléséből visszatérő Moratával és a biztató formát mutató Marianóval várjuk az ellenfelet.

Középpályán már sokkal gazdagabb a felhozatal (ide számoljuk Asensiót is), nem lenne meglepő, ha a kényszerpihenőről nem rég visszatérő Kroos és Casemiro szerepet kapna. Nekik biztosan nem ártanak most a játékpercek. Persze a keretben találjuk Kovacicot, Iscót és Jamest is.

A hátsó alakzatban nagy a választék, Dani Carvajal, Pepe, Sergio Ramos, Nacho, Raphael Varane, Marcelo és Danilo is rendelkezésre áll.

A BBC tehát televízión követheti a meccset, ami ismét lehetőséget biztosít a fiataloknak. Ezúttal nem egy harmadosztályú ellenfél ellen kell bizonyítani, a Depor biztosan megpróbálja majd a maga javára fordítani, hogy a Real sztárok java része kihagyja a meccset.

A statisztikabuzik Az érdekes adatok kedvelői készíthetik a nemisz… papírzsepiket, sorakozzék alább néhány száraz tény, a következtetések levonását az igen tisztelt olvasókra bíznám.

A Real a legutóbbi 20 hazai La Liga meccséből 17-et megnyert.

A Real legutóbbi 23 hazai bajnokijából 20 esetben legalább 2-t lőtt.

A Real legutóbbi 20 hazai bajnokijából 17 esetben legalább 3 gól esett.

A Real a Depor ellen megnyerte a legutóbbi 9 hazai meccsét (minden frontot figyelembe véve).

A Real az utóbbi 7 Depor elleni meccsén legalább 2 gólt szerzett.

A Real az utóbbi 6 Depor elleni hazai meccsén mindkét félidőt megnyerte.

A Real az utóbbi 3 Depor elleni meccsén még csak gólt sem kapott.

A Real az utóbbi 6 Depor elleni hazai meccsén mindkét félidőt megnyerte.

A Depor legutóbbi 3 Liga meccsén legalább 3 gól esett.

A Deport az utolsó 7 idegenbeli Liga meccsén képtelen volt nyerni.

A Depor az utóbbi 3 Liga meccsén összesen 10 gólt szerzett.

Ugye milyen hasznos ez a lista?
 

Most pedig következzék az, ami miatt mindenki a beharangozó végére scrollozott: A KVÍZ, amit természetesen Jose készített nektek!

Az ugye magvan mindenkinek, hogy a meglepetés eredmény az, amit nagyon nem várunk. Csak úgy megemlíteném.

A meccset a Sport TV közvetíti 20:45-kor.