Tegnap este megint kitettek magukért a fiúk, lassan kezdenek elkényeztetni minket. A spanyol bajnokság 5. fordulójában az Elchét láttuk vendégül és 5-1-gyel végeztük ki őket. Ugyan az ellenfél nem volt túl acélos, de ez nem von le a Blancók teljesítményéből semmit, hiszen nem hagytuk kibontakozni őket, és végre nem szenvedünk a kiscsapatok ellen. Mégis ők jutottak vezetéshez, egy balszerencsés szituációt követően 11-esből szereztek előnyt, de ezzel nagyjából ki is fújt a Mourinho-klón Fran Escribá legénysége. Átvettük az irányítást és előbb Bale majd CR négy találata követte. Utóbbi játékos már 12 gólnál jár ebben az idényben, ebből 9 a bajnokságban. A következőkben értékelem a csapatot, illetve néhány játékost kiemelek. Jön az összefoglaló!

 

Calma, Ronci itt van!

Ancelotti nem kis meglepetésre több ponton is változtatott a kezdőben. Helyet kapott Navas, Isco, Illarramendi, Varane, ugyanakkor kimaradt Casillas, Benzema és Modric. Nem tudom mi szállta meg az öreg Carlót, de vélhetően kísérletezős kedvében volt. A formáció egy elnyújtott 4-4-2 volt, vagy akinek jobban tetszik 4-2-2-2. Az edzőnk remekül találta ki, hogy legelöl Bale és Cristiano Ronaldo nagyon jól ki tudja használni fizikai adottságait. Másrészt mindkettőnek elég kötetlen szerepkört jelölt ki, hiszen sokat mozogtak és változtatták a helyüket. Hol kihúzódtak szélre, hol pedig a védősor és a középpályások közé visszalépve okoztak gondot. Az ilyen jellegű mozgásokat nehezen tudják levédekezni az ellenfelek, így ezért mondható zseniálisnak Carlo húzása. Hasonló felállással már próbálkozott tavaly is, de akkor Bale zárt vissza és Benzema, illetve CR volt legelöl. A Ballon d’Or nyertese utóbbi időben kirobbanó formában van, a hozzáállása is sokat változott. Szenzációs teljesítményében nagy szerepe lehet Ancelottinak, mintha élesített volna a roboton, aki így kevesebb energia befektetéssel sokkal többet ér el. Illetve kellett hozzá a kreatív középpálya Iscóval és Jamesszel. Ami még látszik, hogy a támadóinkban bődületes potenciál van, ami még nem jött ki, csak egy részét láthattuk. Idővel ez még jobb lehet. A középpályánk úgy nézett ki, hogy Isco és James volt a két szélen, bár a kolumbiai néha behúzódott középre. Hátrébb Kroos és Illarramendi helyezkedett. A védelemben mind Ramos, mind Varane jó teljesítményt hozott, bár sok tennivalójuk nem akadt. Carvajalon látszik, hogy kihagyott, ez főleg védekezésben nyilvánult meg, de támadásban azért jobb volt.

Bale és CR villant

A felállás: 4-2-2-2

Ami az ellenfelet illeti, túl sok mindenre nem jutott energiájuk, nagyrészt védekeztek, mindezt 4-4-2-ben tették. De azért akadt egy-egy pillanat, amikor veszély alakulhatott volna ki. Jonathas révén volt pár kecsegtető kontrájuk. Még kiemelhető a gárdából, Mosquera, aki a legtöbbet szerelt, illetve a kapitányuk, Edu Albácar, jól védekezett és értékesíteni tudta a büntetőt is. Hozzá kell tenni, hogy Navas majdnem megfogta. Bár nem mérvadó a tegnap este látottak, de azért nem kell lebecsülni, mert az Elche soha nem adja magát könnyen és emlékeim szerint a Barca jobban megszenvedett velük, mint mi. Egy dologra érdemes figyelnünk, ha nem elég hatékony a letámadásunk, tehát átjátsszák Kroost és/vagy Illarramendit, akkor komoly veszély alakulhat ki, mivel egy-az-egyben mehetnek a védőinkre. Ezen a meccsen is volt 1-2 alkalom, amikor ilyen alakulhatott ki, és komolyabb csapatok ellen ez veszélyes lehet, ahogy az is, hogy a védők még mindig nem helyezkednek szorosan, illetve pontosan.

Most pedig, ahogy említettem kiemelnék pár játékost.

James Rodriguez

Könnyen azt lehetne, mondani, hogy nem nyújtott jó teljesítményt az Elche ellen, de ez unfair lenne vele szemben. Eleve a bal oldalt favorizáltuk a támadások során, majdnem dupla annyit használtuk azt az oldalt, mint a jobbot. Ő és Isco is folyamatosan keresték a társakkal a kontaktot, emellett nagyon sokat és fáradhatatlanul robotoltak. Érdemes megfigyelni, hogy nem egyszer zárt vissza mélyen védekezni, és a támadáshoz is felért. 

Nem csak ügyes, de hasznos is.

Ha bírja egész idényben, az ilyen magas fokú munkát, akkor nagyot fogtunk vele és megfelelően tudja pótolni Di Maríát. Ha kellett védekezett, szerelt, ha kellett osztogatott, támadott, ezt jelzi az 5 kulcspassza is. Őt csak Ronci közelítette meg 3 kulcspasszal.

Illarramendi

A Szőr 2.0 szintén kiváló teljesítményt nyújtott a mérkőzés folyamán, és ezzel nem csak engem lepett meg. Folyamatosan mutatta magát és szinte mindig lehetett neki passzolni, ha kellett becsúszva szerelt, ha kellett segítette a támadást, sőt még több ember között is meg tudta tartani a labdát. Neki nem kell 30-40 méteres passzokat osztogatnia, mivel erre van bőven játékos, gondolok itt Iscóra, Kroosra, Modricra és Hameszre. Illarrának nem ez a feladata, inkább stabilitást hozott a csapatba, bár ez nem az Elche ellen fog igazán érvényre jutni. Védekezésben többet tud mint Alonso és ezt meg is mutatta tegnap. Egy tisztázás, egy labdaszerzés és egy szerelés szerepel mellette, bár utóbbinál én többet számoltam. De mindenképpen szép teljesítményt hozott és jó volt látni a magabiztosságát. Rengeteget volt játékban, 101-szer passzolt, mindezt 91%-os pontossággal tette, sőt csak Kroos tudta megelőzni 92%-kal.

Nagyot harcolt

Isco

Nálam nem Cristiano a találkozó legjobbja, a 4 gólja ellenére sem, hanem Isco. A kis spanyol brutál jó volt, és még mindig nem láttuk top formában, ehhez több lehetőséget kell adni neki. Emlékszünk még, hogy tavaly hogyan szállt be a kis- és középcsapatok ellen? Görcsösen akart bizonyítani, minden egyes labdaérintéssel valami nagyot akart villantani, ami rendre kudarcba fulladt. Ellenben tegnap ezeknek nyoma se volt. Nagy önbizalommal futballozva játszott és ezúttal szinte minden egyes alkalommal, ha hozzá került a labda valami váratlant, valami élményszámba menőt húzott. Azt is érdemes megfigyelni, hogy míg a többiek 1-2 érintés után „szabadultak” a labdától, addig neki más a stílusa, szereti több ideig birtokolni a játékszert és rendre több érintésből adta tovább. Mindig mutatta magát és kereste a társakat, emellett a baloldalt teljes egészében bejátszotta, kiegészülve CR-rel és Marceloval. A brazillal, ha összeszoknak, nagyon veszélyesek lesznek. A legtöbb passzkombináció köztük zajlott le (27), de a másodikban is Isco szerepel Ramossal (23). A támadásokon kívül, a védekezésből is kivette a részét, ami 3 szerelésben nyilvánult meg, rajta kívül Kroos tudott ugyanennyit. Hatalmas nagy intenzitással és ellenállhatatlanul játszott. Megérdemelte volna egy gólt vagy legalább egy "ártyiszt".

Gyerünk Isco!

Ami összességében elmondható, hogy láttunk egy remek találkozót, amin könnyedén érvényesült a támadópotenciálunk. Viszont még egy embert ki kell emelni, méghozzá Carlettót, mivel nagy melója van a csapat teljesítményében és egyre kevesebb hiba jelentkezik a habfehér társulatnál. Ha összehasonlítjuk a Sociedad ellen látottakkal, akkor intenzív változás zajlott le a gárdán belül. Az előttünk álló meccseken a cél, hogy még csiszoljunk a játékunkon és a meglévő hibákat javítsuk, szerencsére Ancelottinak van ideje, mivel csak a Barca elleni találkozó lesz igazán mérvadó. Erre pedig van egy hónapunk még. De nem lennék a talján mester helyében, mert nem lesz egyszerű kitalálni, hogy ki maradjon ki. Isco és Illarra is megérdemli a lehetőséget, rászolgáltak. Még egy pozitívummal zárom a gondolataimat, méghozzá jó volt látni, hogy a 80. percben is hárman támadták a labdás ellenfelet. Szóval csak így tovább, Hala Madrid! 

Aki lemaradt, annak egy kis összefoglaló: