Ugyan, ki emlékszik már a Villarreal elleni bajnokira? Rég volt, nyoma sem maradt. Ma este a Las Palmas ellen lenne ildomos győzni, akik jelenleg az 5. helyet foglalják el a tabellán. Hogyaaan? A kis Las Palmas biztos védekezik ezerrel, aztán valahogy bemákolja a meccseket. Nos, nem így van. Igaz, hogy 3 győzelem mellé 2 vereség is érkezett már, de muszáj tudatosítani, hogy az idei Kanárik jobb játékot, eredményesebb játékot játszanak, mint a tavalyi madarak. Ha egy mérkőzésre vetítjük a szerzett góljaik számát, akkor azt látjuk, hogy megduplázták a tavalyi hasonló időszakhoz azt. 10 akciógóljuk és 2 tizenegyesből elért találatuk van. Ráadásul gyönyörű kontrákat vezetnek, amelyekből eddig kettőt értékesítettek. Kész szerencse, hogy a Real Madrid nem szokta megadni a kontrák lehetőségét az ellenfélnek...

 

Nézzünk kicsit vissza a Villarreal elleni mérkőzésre. A kommentfolyamban, Norma összefoglalójában és a La Liga Loca idevágó bejegyzésében (és még ezer másik helyen) leírták, megmutatták, milyen orbitális hiányosságai vannak a Real Madridnak a támadójátékban (well, you know, build-up).

Ezekre szeretnék még egyszer kitérni, de nem képek formájában. Az előző bajnoki első félidejéből néhány kimentett jelenettel szeretném felhívni a figyelmeteket arra, hogy milyen dolgokra érdemes figyelni a soron következő mérkőzéseinken. Javítják-e Zidane és játékosok, vagy marad minden így és bízunk a szerencsében és persze a játékosok klasszisában?

Egy rossz Marcelo beadás után még az ellenfél térfelén sikerül visszaszerezni a labdát. Ronaldo segít annak összeszedésében és azonnal indul be a tizenhatoson belülre. James kiforgatja Danilonak, akire máris két ember vált ki, így annyi opciója van, hogy visszapasszolja Jamesnek - nini, máris két ember van a kolumbiain. (Vajon hogyan csinálják???) A labda megy hátra Varane-hoz, miközben érdemes figyelnetek a BBC tagjait, mennyire hátrányára vannak a támadásnak azzal, hogy mindhárman állnak bent és várják a beívelést. Miért lőjük ezzel magunkat lábon? Ki kényszerít erre? Amikor látszik, hogy nem lesz ebből egykönnyen beadás, akkor Bale hajlandó visszalépni segíteni. Egyébként is Bale érti leginkább a játékot a BBC tagjai közül.

Felpassz Kovacicnak, aki Marceloval játszik össze. Nézzétek meg közben Cé és Benzema helyezkedését és mozgását. Érti ezt valaki? Aztán Ronaldo visszalép mélyebbre, a megkapott labdát visszateszi és... megáll. Nincs lefordulás, területnyitás. Nincs semmi, csak a lassú labdajáratás, ami ráadásul egy rossz Varane megoldással ér véget.

Milyen jó lenne, ha ezt a csilliárdokat érő keretünktől látnánk... Labdakihozatalnál nem kényszerítjük őket gyorsabb labdajáratásra, esetleg hibára. Kb. bóják között passzolgatnak hátul, majd a középpályára felérve kettő (2) ember végigvisz lövésig egy akciót. Csupán azzal, hogy passz után mozognak, nem maradnak egy helyben és ehhez még asszisztálunk is. Megnyugtatással tölt el, hogy a Dortmund nem szeret gyorsan játszani... A Liga egyik legkisebb költségvetésével bíró Las Palmas szintén nem használja ezt a módszert. Neeem.

Ezt a jelenetet nem azért mentettem ki, hogy megmutassam, micsoda intenzitással űzte az ellenfelet a Real Madrid. De látjátok Bale-t, amint észleli, hogy James elhagyta az emberét? Mit csinál Gareth? Ezért is mondom, hogy ő érti a játékot.

Itt ismét Bale az egyik főszereplő. Szerintem valaha játszhatott Angliában, hát mekkorát dobott már!? Benzema itt kiválóan oldja meg a helyzetet, de Ronaldo egy helyben állása (bója)  összezavarja. Nyilván CR lövésre várta a labdát, amit meg is kapott, de ugye Benzema látta, hogy ez rossz megoldás, hiszen ketten visszazárnak a portugálra. Karim mozgása is megtorpan egy pillanatra. Ha valaki keresztbe vezeti így a labdát, mint Karim tette, a társa azzal van a legnagyobb segítséggel, ha egyenesen a kapu felé indul, méghozzá a védő előtt, mert így a labdát megkapva a védőt elzárja a játékszertől, aki vagy hagyja a lövést, vagy szabálytalankodik a támadóval a büntetőterületen belül. Ehelyett széttárt kezek és egy bedobásra mentő Bale a jelenet vége.

Ez az egy oka lehet annak, hogy Benzema és Cé ilyen közel játszik egymáshoz. Viszont egy betömörülő védelemben nagyon ritkán lehet ezt a játékelemet megvalósítani, a mérkőzésen csak egy alkalommal, itt sikerült, továbbá a lövés sem lett jó, ami nem meglepő, láthatjuk, hogy mennyien vették körbe Ronaldot. Adódik a kérdés, hogy van-e értelme akkor nekik így, ilyen közel játszani egymáshoz?

Ez a jelenet pedig megmutatja az összes lehetséges hibánkat mind támadásvezetésben, mind az abból következő labdavesztésnél csapatszinten. (Még jó, hogy a Las Palmas nem szeret kontrázni és a BVB nem játszik gyorsan, hála Imhotepnek!). Tehát: Danilo levágódó lövése után figyeljétek a BBC tagjait. Bóják. Borzasztó, hogy elvileg igen drága játékosokról az derül ki, hogy ennyire nem értik a játékot (Bale-re írtam, hogy ő érti - nos, a BBC tagjai közül valóban ő érti a legjobban). Három emberünk kiesik a támadás felépítéséből, miközben Benzema még jelzi is, hogy „add be!”. Számoljunk csak, vajon mindenkire jut ember? Jut ám, sőt, Cé és Karim két-két védőt is kapnak. Ramosnak kell (nem, nem neki kellene, de ha nincs meg fentebb ehhez az ember…) belépni a támadásba, hogy valami mozgás történjen, de James nem adja vissza neki a labdát, cserébe jön egy labdavesztés. Nézzétek meg, hol van a pályán Danilo és Marcelo, a labdavesztéskor. Nem lehet felróni nekik, hogy „de miért nem értetek vissza???”, hiszen a jelenlegi elgondolásban nekik kell a szélsőtámadó játékát is hozni. Mivel a lassú támadásépítésen segíteni akaró Ramos is a Villareal tizenhatosánál van ekkor, óriási ziccere van egy jó kontrára az ellenfélnek. Ennek ellenére Varane mellé Ramos és Kroos zár vissza. Na, ezért marhaság a BBC ilyetén játszatása, főleg egy erős ellenfél előtt. A Real Madrid így maga dugja a fejét a kötélbe. A szezonban eddig a Sporting és a Villarreal volt az a csapat, amelyről el lehetett mondani, hogy nívós ellenfél. Megszenvedtünk velük? Meg. Mindkettőn játszott a BBC? Igen. Kell ez nekünk? Szeretjük, ha fáj?

Ha úgy gondoljátok, hogy a rosszindulatúság vezérel a BBC-vel szemben, akkor itt egy újabb jelenet. Érdemes figyelni az órát, a Villarreal támadásépítését és azt, hogy a jelenet végén hol tart a BBC a pályán. Mindent elmond, hogy lest fúj a spori.

Ez pedig akkora blama, hogy szavam alig van hozzá. Marcelo már nincs a pályán, Dani még nincs ott. Így a világ legdrágább kerete a BL-t nyert edzőjével képes 3-3-3-ban felállni. Nyilván Bale az, akinek egy vagy két sorral hátrébb kellett volna a cseréig érnie. Danilo áthúzódott feleslegesen a bal oldalra, miközben ott van egy Bale a pályán. Ez egy-két percnyi változás lett volna, de helyette ezt az amatőr valamit kellett befogadnunk.

Nos, ezek után jön a Las Palmas. Nyertes meccseiken mindig többet birtokolták a labdát, két hazai meccsük volt, mindkettőt nyerték, két vesztes meccsük volt, mindkettőt piros lappal zárták (Sevilla, Sociedad). Szervezett és lelkes csapat, amely ellen a Real Madridnak csak és kizárólag a győzelem elérésének céljával szabad pályára lépnie. De ha ennyi lehetőséget adunk az ellenfeleknek a játékban, továbbá mentálisan sem pörög rendesen a gárda, akkor a mai meccs eredményéről mindent el tudok képzelni. A hazaiak 4-1-4-1-es felállása lehetővé teszi nekik támadásban a szélek és a pálya középső területének a használatát egyszerre. Setien Las Palmasa nem fog feltartott kezekkel pályára lépni, mert nincs rá okuk. Nem olyan lesz ez az ellenfél, mint a szégyenteljes Espanyol, akik az utolsó 10 percben konkrétan sétálgattak a pályán.

Modric visszatér, ez az egy jó hír van. Talán Morata játszik Benzema helyett, de a BBC-n sem lepődök meg. Jóérzésű ember tényleg csak annyit akar, hogy az edző időben és helyesen reagáljon. A Csapat az első.

A védelemben a Carvajal-Varane-Ramos-Danilo négyes lenne a legjobb megoldás, mert így az egy szem Nacho adott esetben bárhova beilleszthető a mozaikba. A középpályán Kroos és James mellé Modric kerül be (nálam, persze). Támadnunk kell, amihez a legtöbbet James tette hozzá a Villarreal ellen. Tudom, Isco, Kovacic, stb., de jelenleg annyira semmilyen a támadójátékunk, hogy csak James labdáiban bízhatunk. Kérdezzétek meg Moratát és Ramost. Az első sorról már írtam.

Tudjátok, mi bánt a legjobban? Az, hogy nem láthatjuk ma a pályán a Herceget! 

A meccset a Sport2 streameli 20.45-től

Várható kezdők mások által:

BÓNUSZ: A Villarreal elleni passzmutató és a játékosok helyezkedése. Kihasználtuk a pályát. Yesss.