Zidane-nak malaca, szerencséje sikere volt az elmúlt hetekben, miután 4 pontot hozott el a két közvetlen riválisunktól. Ez pontosan ugyanannyi pont, mint amennyit Ancelotti szerzett a két csapat ellen, összesen a kétéves ittléte alatt. Zidane már 7 pontnál jár összesen ellenük. Szerencsénkre Zizou a futballba fektette ezt a rengeteg munkát szerencsét, és nem például sakkba. Ma zárjuk a BL csoportkört, a tét nem más, mint az első második hely.

Biztos második kalapos csapatok:
- PSG
- Benfica
- Manchester City
- Bayern München
- Leverkusen

Nagy valószínűséggel a Sevilla is ide kerül, bár matematikailag a Juventus is lehet még második, habár akkor ki kéne kapni az eddig 0 pontos Zágrábtól… Porto is ide futhat be egyébként, ha pontot ment ma a Leszter ellen.

Kiegészítésképp itt az első kalaposok listája:
- Napoli
- Barcelona
- Tico
- 4rsenal
- Monaco
- Leszter

És a már említett Juventus.

Persze a Real Madridnak mindig a győzelem a tét, és mindenki felett győzedelmeskednünk kell, aki szembejön. Oké, de azt azért érzi mindenki, hogy a szerencse forgandó Ramos nem fog mindig érkezni a 90. perc körül, hogy megmentse a seggünket. (de) Hadd ne kelljen újra, századszor is arról beszélnem, hogy milyen és mennyi hibát követ el a csapat egy-egy mérkőzés alatt. A lényeg, hogy egyszer érkezik ellenünk egy olyan csapat, akinek az edzője taktikailag képzettebb, mint az átlag és a csapata minőségileg és fegyelemben is az élboly közelébe van. Ha ez nem Sampaoli Sevillája lesz, akkor akár a fent felsorolt csapatok valamelyike is lehet.

Nemsokára utazunk a klub vb-re, amit szerintem mindenki a háta közepére kíván, dicsőség ide vagy oda. Januárban jön a kupa dömping, és mire kettőt pislogunk már február van és kezdődik a második félév BL rájátszás. Igen, a keretünk mély és eddig Zidane minden játékosát pályára küldte, köszönhetően a brutális sérüléshullámunknak. A következő pár hónap az az időszak, amit túl kell élni. Most igenis figyelni kell a játékosok pihentségére, egészségére és motiváltságára. Rengeteg mérkőzést fognak játszani, és két évvel ezelőtti tapasztalatainkból tudjuk, hogy ha itt nem jövünk ki jól a több, mint két hónapos sűrű programból, akkor akár az egész szezonunknak pápát inthetünk.

Tehát lehet érdemes lenne egy kicsit túlgondolni azon, hogy mindig a győzelem a cél, és elkezdeni taktikázni egy picit, off the pitch, hamár máshogy úgysem szoktunk. Ha másodikként jutna tovább a Real Madrid, akkor a következő csapatokat sorsolhatják ki ellenük: Napoli, Monaco, Leszter, 4rsenal és Juventus, amennyiben nem változik meg a tabella abban a csoportban. Ezzel szemben, ha elsőként megyünk tovább a csoportból a következő csapatokat kaphatjuk: PSG, Benfica, City, Bayern, Leverkusen, illetve nagy valószínűséggel Porto.

Nyilván tudom, mindenkit meg kell vernünk, akit elénk sodor a sorsolás szeszélye, ha címet szeretnénk védeni, de azért tavaly sem panaszkodott senki a sorsolásunkra. (Legalábbis szittyamadridista nem.) Ha lehet, mindenki a könnyebb utat választja, főleg, ha nyeremény ugyanaz marad. Nagyobb dicsőség a legnehezebb úton erőből nekimenni mindenkinek, aki szembejön és nyerni, de nem szégyen okosan gazdálkodva, annyit kiadni magunkból, amennyire éppen szükség van a célunk eléréséhez.

Dortmund nagyon jól kezdte az idei bajnokságot. Tuchel remekül zárta az átigazolási szezont, fiatal játékosokat vett és építette be őket a csapatba, melléjük érkezett pár érett klasszisnak nevezhető játékos is. Igazából pótolni tudták a távozóikat. Erről az odavágó beharangjában már beszéltem. Annál többet most sem tudok elmondani.

Mint nekünk, a németeknek is volt egy nyeretlenségi sorozatuk, ami 4 mérkőzésen át tartott nekik. Azóta nyertek többek közt a Bayern ellen és M’gladbach ellen, de kikaptak a Frankfurtól. A BL-ben csak egyszer vesztettek pontot, ellenünk, majd történelmi mérkőzést is játszottak a Legia ellen.

A nagy kérdés, ami sok dortmundi szurkolót foglalkoztat már a tavalyi szezontól kezdve, hogy vajon Tuchel elérhet-e kloppói magasságokba, és ha igen, miért nem, de ha nem, akkor mégis miért igen. Szóval bonyolult kérdés, és nem is én fogok nektek erre válaszolni, habár amennyire tudom, rajtam kívül nem sokan szimpatizálnak olyan szinten a darazsakkal, hogy éppen ezen gondolkozzanak két Ramos fejes között. De mégis, pár apró kezdetleges gondolatot leírok nektek. Erről fogtok most olvasni.

Klopp a semmiből emelte magasra a Dortmundot és neki köszönhető, hogy mára top német és európai klub csapatnak számít. Vele duplázott a csapat Németországban, nyert nem egy bajnokságot a bajorok előtt és BL döntőt is játszott. Jellemző volt Klopp csapatára (és a jelenlegire is), hogy óriási lelkesedéssel, győzni akarással vetették bele magukat a mérkőzésekbe. Láttuk őket az utolsó percig küzdeni, láttuk ahogy Klopp nem csak, hogy együtt él a játékkal, de legszívesebben ő maga is befutott volna a pályára segíteni a csapaton. Azt az együttélést a játékkal nem lehet nem csodálni.

Klopp a direkt focit szereti. Nem akarja dél-amerikaiasan túlcifrázni, nem akar olaszosan biztonságra játszani, nem akar angolosan egysíkúan futballozni. Ő németesen akar eredményes, lelkes focit játszani. Ehhez nem sztárokat szeretett volna a csapatába, hanem olyan játékosokat, akik megbíznak benne, és harcba szállnak érte és a csapatért. Olyan tehetségeket karolt fel, mint Götze, Lewandowski, Reus, Kagawa, Mkhitaryan és még sorolhatnám. Mindezek ellenére a legnagyobb hiányosságának azt tekintik, hogy nem tud akkor nyugodt lenni, amikor igazán szükséges lenne. Nem képes nagyobb jelentőséget nyilvánítani a taktikának bizonyos mérkőzéseken, mert lehet, hogy a kevesebb néha több.

Tuchel ezzel szemben nyugodtabb, taktikusabb, mint elődje. Ő is jól nyúlt eddig a fiatalokhoz (sicc! Nem úúúgy…) A kérdés, amit sokan latolgatnak, hogy vajon Tuchel a tökéletes keveréke Klopp fanatizmusának és Pep taktikusságának? Klopp nem vélte felismerni, hogy mikor kellett volna távoznia a Dortmundtól, de Tuchel úgy állt fel a Mainz kispadjáról, hogy nem tudja, hogyan tudná a következő nyáron megújítani ezt a csapatot, így mindenki számára az lenne a legjobb, ha távozna.

Több hasonlóság is észrevehető a Dortmund és a Real játékstílusa közt. A gyors direkt focit és a labdatartós passzolgatós játékot kombinálják. Gyorsak, erősek a rögzített szituációkban, de hátul még keresik a stabilitást. Formájuk ingadozó, nem kiegyensúlyozott. Ami viszont nagy löketet ad a csapatnak, hogy fél év után visszatért a sérüléséből a csapatkapitány Reus, aki visszatérése napján egy mesterhármassal köszönt be a Varsónak. Nincsenek rossz formában, de nem ez lesz nekik a legfontosabb mérkőzés.

Ilyen eredmények után, ami után most jelenleg a csapat áll, azt mondanám alap esetben, hogy jó formában vagyunk, és így minden adott a győzelmünkhöz. Ennek ellenére nem érzem a játékunkban az átütőerőt, és bár nem gondolom, hogy túlzott taktikai harc lenne este, ennek ellenére sok gondolkodást követően arra a felfedezésre jutottam, hogy a mai találkozó bizony háromesélyes.

Szóval lényeg a lényeg, sok ponton sebezhetőek vagyunk és mindig, amikor szembe jön egy komolyabb ellenfél, várom, hogy kihasználják a hiányosságainkat. Mégsem teszik. Ha ez nekik jó, ám legyen. Nem panaszkodom.

Jó hír számunkra, hogy Kroos és Morata is kerettag, ugyanúgy, mint Danilo, aki szintén sérülésből tért vissza. Nem tudom mennyire egészségesek és tudnak-e perceket vállalni, de jó lenne, ha tovább rotálna Zidane és lehetőséget kapna akár James vagy Asensio, és Casemirónak is itt a lehetőség, hogy formába lendüljön. Mariano újra bizonyíthatna, Pepe lehetne A FAL. Ez az a meccs, ami nem egy lötyögős 3. osztályú ellenfél ellen lesz, hanem egy európai top csapat ellen, viszont egyik csapatnak sem lesz sietős, mindenki inkább a biztonságra fog rámenni, mert, ha itt valaki pontokat fog veszíteni, különösebben nem fogja rosszul érinteni. Sokkal fontosabb mindkét csapat számára a bajnokság, és hogy ne legyenek újabb sérülések.

Ennek megfelelően én egy olyan mérkőzést várok, ahol egyik csapat sem fog túlságosan nyomni. Kiegyenlített labdatartás, sok kontra fogja jellemezni a találkozót, aminek a vége egy góldús döntetlen lesz. Ámen!

Szívesen néznék estétől egy ilyen, vagy ehhez hasonló kezdőt:

Persze tudjuk, hogy Benzema kezdeni fog, hiszen Zidane mondta, hogy nem aggódik a formája miatt, hisz tudja mire képes.

Kezdés: 20:45, Sport1

Végén meg nem maradhat el egy jó (?) kis José-kvíz a Real Madrid - Dortmund történelméről sem!