Hát nem erre számítottunk. Még most is nehéz feldolgozni a tegnapi meccset, mert semmi nem utalt a sallerre. És hiába az elméletek, a lehetséges magyarázatok, Torrente megmondta: ha meg kell, akkor meg kell. Az a legrosszabb, hogy mindezt magunknak köszönhetjük. A srácok pedig remélhetőleg gazdagabbak lettek egy tapasztalattal: 30 perc foci kispályán és teremben elég csak. Megérdemelten kaptunk ki, és megérdemelten győzött a Sociedad. Pedig nem így indult...Hajtás után próbálunk összefoglalni.


Valahogy egész vasárnap bennem volt az ideg a meccs miatt. Nem tudom megmagyarázni, miért, de volt egy rossz érzésem hogy valami lesz. Hát lett. Pedig az eleje úgy indult, hogy lehettem volna hülye vészmadár, mert már az ötödik percben nálunk volt az előny. Kroos ismét tökéletes szögletét Ramos bólintotta a kapuba. Ekkor ugyan ki gondolta volna, hogy a meccs - ha muszáj választani - két legjobbja együttműködéséből lett a gól. Néhány perccel később Ramos tekert a felsőlécre egy szabit, a kipattanónál meg Pepe megfosztotta Isco-t a góltól, miután elé berobbanva a védőbe püfölte a labdát. Ha hagyja, Isco oda lőhette volna ahova akarja...

Bólints, Sergio!

Aztán öt perccel később Modric adott egy pazar labdát Bale-nek, aki előbb nagyon csúnyán felbőrözte Elustondo-t, majd behelyezte a rövidbe. És a részéről ezzel mintha megtette volna amit neki kell, ugyanis a meccs hátralevő 80 percére láthatatlan üzemmódba kapcsolt. Luka sem különben...

A 20. percben Marcelo fordulásból leadott lövése ment el a kapufa mellett, pedig ha leadja Hamesznek... Négy perccel később ismét rá jött ki a befejezés, Zubikarai azonban védte bohócunk lövését, a szögletből pedig Sergio majdnem bebólintotta a harmadikat. Ekkor minden szép és minden jó volt, a szar is olyan színű volt mint a mezünk, aztán... Jött az első figyelmeztető jel. Egy szép Sociedad támadás után a visszatett labdát Granero lőtte rá, de Ramos blokkolta. Nem késett a válasz, Kroos szerzett labdát az ellenfél térfelén, egy kényszerítő után rálőtte, a kapus védett. Csapatunk ezzel le is tudta a maga részéről aznapra a focit. A srácok lélekben bevonultak az öltözőbe, csakhogy erről a Sociedadnak nem szóltak. És ahogy az elején hat perc alatt összehoztuk a kétgólos vezetést, úgy el is szórtuk ennyi idő alatt. Előbb egy szöglet utáni megcsúsztatott labdát Inigo Martínez kotort be közelről a hosszú oldalon (Ramos hogy miért méterekről kísérte, azt megkérdezném tőle), a 40. percben meg jött az egyenlítés. De la Bella elment a balszélen, középre adta (Dani hol is volt???), a középen berobbanó Zurutuza meg izomfejessel egyenlített. Ramos a félidő végén még javíthatta volna az első gólnál a hibáját, de a harmadik fejese is elkerülte a kaput.

Reméltük hogy a szünetben Carlo felrázza a srácokat. Hát nem sikerült. Prieto adhatott be zavartalanul (Marcelo merre járt??), de Aguirretxe fejesénél Casillas kézilabda kapus módjára szétdobott végtagjainál a lábában elakadt a labda. Pár perccel később Ramos blokkolta De la Bella lövését, majd a Sociedad-nál jött Aguirretxe helyére Vela, Chory Castro-t pedig a másik ex-realos Canales váltotta. A 65. percben megszerezte a vezetést a Sociedad. Canales finoman visszatett labdáját Prieto beadta, a másik szélről berobbanó Zurutuza meg Carvajal mellett bevágta a második gólját. Lehetne ezért is Danit hibáztatni, de most nem érdemes. Inkább elő lehetne venni Pepét meg Marcelo-t, hogy miért is Ramos-nak kellett bentről kiváltani a beadó Prieto-ra. Amatőr védekezési hiba volt. Aztán Carlo cserélt. Ahogy tőle megszoktuk az utóbbi időben. Modric (aki nem volt jó) helyére jött Khedira, majd miután Vela egy szöglet után lekezelte a labdát a 16-oson belül (szó szerint) és bevágta a léc alá a negyediket, jött Arbeloa Carvajal helyett. És most megint. 70 percnyi játék után az a cserénk, hogy Khedira és Arbeloa jön be, amikor vesztésre állunk két gólos vezetés után. Emésszük ezt egy darabig. Az eredmény maradt, mi pedig gazdagabbak lettünk pár tanulsággal.

1. Egy meccs nem 30 percig tart!
2. A védelem dolga az, hogy védekezzen, a támadóké meg hogy gólt rúgjanak. Ehhez képest Ramos volt a leginkább kapura veszélyes játékosunk, még ha az első bekapott gólnál hibázott is. Három fejes, ebből egy gól, plusz egy kapufa szabadrúgásból. Tessenek mondani, Hamesz mit is csinált egész meccsen? Vagy Isco? Vagy Benzema?

És mégse ez volt a legrosszabb. Hanem hogy nem volt egy Vezér a pályán. Most kezdjük csak látni, mit is veszítettünk Xabi távozásával. Elment a Sarkcsillag (by Maverick kolléga), és a védelmünk elfelejt tolódni, rosszul veszi fel az embereket - mert nincs aki megmondja ki hova és merre helyezkedjen védekezésnél vagy pontrúgásoknál. Mert nincs a pályán az Irányító. Aki ha Roncinak mondta, hogy "Cris, segíts!", zokszó nélkül hátrajött védekezni.

Ő nagyon kellett volna tegnap...

Egy jó tanulmány volt nézni a szünet előtt vagy a bekapott góloknál a játékosaink arcát: tanácstalanság, értetlenség, hitehagyottság. Nem értik miért történt mindez. Dani talán élete legrosszabb meccsét játszotta, de Pepe se lehet büszke a teljesítményére. Vicc volt a védelmünk, de mivel a srácok 30 perc után láthatóan nem akartak focizni, támadásban is nullák voltunk. Hogy csak Xabi hiánya lenne a négy gólos vereség? Ez így nem igaz. Mert 30 percig lejátszottuk a Sociedad-ot a pályáról. Aztán visszavett a csapat, mert azt gondolta, ennyi elég. Nem volt. És ilyen esetekben kell egy Vezér. Aki felrázza a csapatot, aki lelkesít, utasít, irányt mutat. Mert nem csak nézi, látja is ami a pályán történik. Nagyon gyorsan szükségünk van egy ilyen játékosra. Jöhet Hernandez, vagy még egy középpályás, mert kell. De ha nem találjuk meg az új Vezért a pályán, akkor fejetlenségbe fog fulladni a szezon. Jön a válogatott szünet, és van pár óra az átigazolási szezonból. Csodát ne várjunk. Ha viszont így marad a keret, nehéz szezon elé nézünk.

Összefoglaló itt: