Bizony, most az következik. Eddig habfehér kedvenceink csak olyan csapatokkal találkoztak, akik nem voltak a Real szintjén - és még így se sikerült mindig győzni. Most viszont ismét szembejön a matrac, hogy ellene megméressünk és kiderüljön, mire is lesz/lehet elég a csapatunk a hasonló játékerőt képviselő ellenfelek ellen. Tavaly nagyon nem ment ellenük sehol, egyedül a BL-ben sikerült továbbjutni, mert Simeone elmeccselte magát. De most új szezon, új edző, felfrissített keret - lapozás után megvizsgáljuk hogyan is alakulhat a meccs.Az Atletico kerete is jelentősen átalakult a nyáron. Olyan illusztris taplók távoztak a klubtól, mint Raúl Garcia (sajnos nem elég messzire), Mandzukics vagy Arda Turan. Amivel a matrac taplóságfaktora máris 50%-al csökkent. Persze maradtak ott még ennek jeles képviselői: Gabi, Tiago, Siqueira, de Griezmann-nak se kell a szomszédból kölcsönkérni alattomosságot. Simeone viszont ismét jól gazdálkodott a távozókért kapott pénzzel, és közel olyan képességű játékosokkal pótolta őket - ha nem jobbakkal. A legnagyobb fogás kétségtelenül a Portótól érkezett Jackson Martínez 35 millióért Mandzukics helyett, Turant pedig a Monacóból 15 millióért megvett Carrasco pótolja, Vietto szintén ennyiért jött a Villarrealtól. A védelemben se lesznek gondjaik, Filipe Luis visszatért a sikertelen Chelsea kalandból, és a Fiorentinától 17,5 millióért érkezett Savic. Tehát a keretük nemhogy nem gyengült, hanem inkább erősödött. Ennek ellenére nem kezdtek túl jól, a Barca elleni hazai vereség még magyarázható, de múlt hétvégén kikaptak a Villarrealtól, szerdán pedig a Benfica verte őket A BL-ben a Vicente Calderónban. Ez azonban egy városi derbi lesz, és a két csapat közti ellenszenv miatt az aktuális forma aligha fog számítani, pláne a saját közönségük előtt.

Tőle kell tartani

Nálunk egyelőre az a hír, hogy a sérülésből visszatértek közül Ramos és Bale biztosan a kezdő tagja lesz, James csereként szállhat be, míg Pepe és Danilo nem lesz ott. És akkor most merüljünk bele a taktikai agyalásba. Ezt a meccset a középpályán nyerhetjük meg vagy bukhatjuk el - reméljük az előbbi lesz. Tehát kiemelten fontos, hogy Benítez ott megtalálja a megfelelő egyensúlyt a kreativitás és az erő közt. Ha Rafa már megnézte a matrac néhány meccsét (köztük az ellenünk játszott tavalyiakat), és látta, mit játszott ellenünk a Granada meg a Malmö, akkor azt is tudja, hogy a meccs nagy részében mit fog játszani ellenünk az Atletico - ugyanazt mint ők, csak két klasszissal jobban. Semennyi területet nem fognak hagyni, lezárnak mindent, és közben folyamatosan támadják a labdás játékost, hibát kikényszerítve a passzoknál, hogy az elcsípett labdával villámgyorsan meginduljanak. És amíg a hibákért, eladott labdákért nem fizettünk meg a Granada vagy a Malmö ellen, az Atleticónak van olyan támadó sora, hogy büntetni fog.Mi lenne tehát az ideális felállás a középpályán? (Szerintem) Egy Kovacic-Casemiro-Modric középpálya egyszerre lenne erős és kreatív. Casemiro játéka nagyon tetszett a Malmö ellen, remekül védekezett és a hosszú labdái is pontosak voltak. Kovacic, bár kicsit halványabb volt, így is kiosztott Ronci első gólja előtt egy pazar mélységi passzt, Modric pedig alap. Mindegyikük csillogtat box-to-box erényeket, védekezésben is megállják a helyüket, de akkor se jönnek zavarba, ha előre kell passzolni. Mivel alig lesz területünk, így gyorsan kell járatni a labdát, sok mozgással, keresztlabdákkal mozgatni a védelmet, és így megtalálni a réseket. Ívelgetni felesleges, Godínék a saját 16-oson belül a levegő korlátlan urai. A széleken is csak akkor tudunk mögéjük kerülni, ha nem egy szál szélső védőnk tapossa a vonalat, miközben a társ befelé húzódik, esélyt se hagyva a kényszerítőre, vagy egy labdavesztés után a gyors visszatámadásra. Ez tehát az a lehetséges forgatókönyv, ha a matrac passzív-reaktív taktikát választ, várva a hibáinkra.


Ideális középpálya?

De mivel otthon lesznek, a két vereség után a közönség aligha nézné el Simeonénak, ha egész végig így játszanának. Így lesznek olyan periódusai a meccsnek, amikor a matrac felvágott farokkal nekünk fog rohanni, és letámadnak már a saját térfelünkön. És ekkor kell az erő a középpályára. Mert a párharcokban ők a jobbak, de akkor a középpályán fel kell venni a kesztyűt - erre Casemiro és Kovacic mindenképpen alkalmas. Ilyenkor bízhatunk a gyors kontrákban, hogy egy-egy labdavesztés után a BBC megindul és befejezi. No de mi lesz akkor Iscóval és Kroos-al? Hát maradnak a padon. Isco gyenge volt a Malmö ellen, Kroos meg az idény eleje óta nem találja magát. Egy jó közepest hoz, de kevés az előre passza, legtöbbször csak alibi vagy oldalpasszt választ. A védelembe visszatérhet Ramos, ami a legjobb hír. Nagy szükség lesz a rutinjára és a karizmájára, ha fokozódik a nyomás. Ha a középpályánk elég stabil lesz, ha a BBC tagjai nem csak elöl fognak ténferegni (Bale-t visszatenném a jobbszélre), hanem vissza is zárnak, és el tudjuk juttatni a támadókhoz a labdát, akkor elkaphatjuk a matracot. Négy fontos dolog kell:

1. Nagy labdabiztosság. (Labavesztés kizárt, főleg a védelem előtt.)
2. Gyors labdajáratás. A lecsapdázást, labdaszerzést megelőzni ezzel lehet a legkönnyebben.
3. Sok labda nélküli mozgás. Következik az előző pontból. Mivel nem sok területünk lesz, ha nem mozognak habfehéreink, elég hamar el fogjuk veszíteni a labdát egy belépés, szerelés következtében, de legjobb esetben is megakad a támadás.
4. Minél kevesebb párharcba belemenni. Elég egyértelmű, hogy abban ők jobbak. Ha belemegyünk az adok-kapokba, csak rosszul jöhetünk ki belőle.

Ez lesz Benítez első komolyabb tesztje. Ha nem a marketing állítja össze a csapatot, ha nem enged a felső nyomásnak, akkor úgy és olyan taktikát dolgozhat ki, amivel megnyerhetjük a meccset. De ha egy Kroos-Modric középpályával, elöl meg Isco-Bale-Ronaldo-Benzema támadósorral fogunk felállni, akkor felkínáljuk magunkat a késnek. Ez már tavaly se jött be. Reméljük, Rafa tanult abból. Nehéz lesz a Vicente Calderónban nyerni. De ha mindenki belead mindent, menni fog! Le kell gyűrni Striceone (bocs, ezt nem tudtam kihagyni) csapatát!