Tegnap délután a hagyományok miatt szoros meccset láthattunk a Valencia ellen. Csupán ennyit láttunk? Számos kérdés fogalmazódott meg a kommentszekcióban és persze, ugyanennyi vélemény is. Ez utóbbiak legtöbbje nem dicséretet tartalmazott a Real Madrid felé és legyünk őszinték: a tegnapi teljesítmény köszönőviszonyban sincs a szerdaival. Az eredményesség viszont – újra kiemelem – mindkét esetben jelen van a szezon meccseit tekintve. Lényeges azonban, hogy a szurkolók (potenciális vásárlók) jobban szeretnek szórakozni a mérkőzéseken, mint bosszankodni. Bentebb elárulom, hogy miért nem a BBC miatt van ennyi ívelésünk!

 

Előtte azonban Sultan gondolatait osztanám meg.

Vissza a régi kerékvágásba
Sultan

Persze, hogy követeli vissza az egyszeri szurkoló a B csapatot, látva azt a teljesítményt, amit a statikusabb középpálya, Kroosszal, Modriccsal és Casemiróval tud, a még statikusabb Cé és Bé nevével fémjelzett első vonallal előadni. Tegnap délután is egy szokásos ívelgetés utáni fejessel született meg a vezetés, amivel az a legnagyobb bajom, hogy mellette a kombinatív játék nagyjából nulla volt. Egy jól fejelő gárdában komoly fegyver a pontos szélső beadás, és félreértés ne essék, élni is kell vele, de a hatalmas gond akkor van, hogy alig van más gólszerzési lehetőségünk mellette. Tegnap pont ezt láthattuk.

Ez a formáció is tud egyébként nagyon hasznos lenni, ha az akarat találkozik egy megfelelő edzői felfogással, erre kiváló példát szolgáltatott a müncheni BL találkozó. Mind Cé, mint Bale mélyen is védekezett, volt igazi csapatmunka, senki sem lazsált, senki sem tartalékolt.

Ha viszont ez a formáció nem ad bele mindent, nem egységes a csapat hozzáállása, a hatékonyság drasztikusan lecsökken. Elég, ha 2-3 játékos (de néha egy is sok) nem hajlandó futni, a kellő munkát beletenni, és máris elveszítjük az egész rendszer élességét, és a csapat dinamikája, ezzel együtt kialakítható gólhelyzetek száma is drasztikusan lecsökken.

Látni kell, hogy nem kizárólag csak az első vonal, a BBC ludas abban, hogy a B csapat támadásai könnyebben épülnek fel, de a középpálya is. Arra nincs mentség, hogy csak a passzopciók töredékét kínálják a középpályának, mint a B csapat, de én a középpályát is konzervatívabbnak látom. Nem kell, hogy a felfogásbeli különbség óriási legyen ahhoz, hogy a végeredmény alapvetően más legyen. Az egész build-up-ot együtt kell tekinteni, melyben mindegy, hogy Benzema nem mozog üresbe, vagy Kroos totojázik 3 mp-cel többet egy felpassz előtt, a végeredmény ugyanaz lesz. Az a bizonyos passz nem születik meg, és oda az emlegetett dinamizmus. James se tudott hatékony lenni ebben a formációban, és láthatóan rossz hatással volt rá ez a szerkezet, úgy, hogy egyértelműen a jobbak között volt szombaton.

Azt gondolom, és ez több szempontból nyilvánvaló, hogy Ronaldo még évekig a csapat tagja lesz, tehát egy olyan formáció kialakítása a cél, melynek ő is része. Egy ilyen hatékony rendszerbe csak nagyon ritkán fér bele Benzema. Az Eibar elleni Benzema beleférne, de azt szezononként csak 2-3 alkalommal látjuk, és mivel ez teljesen kiszámíthatatlan, így hamarosan az edző stáb is belátja majd, hogy francia pályára lépéseinek számát csökkenteni kell. Az állandó mentségkeresésben jobbára marketing okok jönnek fel azt illetően, hogy miért kell a BBC-nek állandóan játszani; nos, ha ezt lebontjuk Benzema szintjére, akkor ez az érv egyszerűen eltűnik. Túl a csúcson Benzema már közel sem olyan népszerű, mint korábban, de ugye korábban sem ért fel Cé vagy Bale szintjére a marketingértéke. Szóval a mór megtette kötelességét, a mór mehet! A profi futball világa ilyen.

Amikor a világfutball sajtója is tele lesz azzal, amit mi is szajkózunk hétről-hétre, hogy a B csapat játssza az igazi focit, lehetetlennek tartom, hogy ne legyen komoly változás. Amikor a Barca elkezdte Peppel a tiki-takát és évekig verték a világot (spanyol válogatott szinten is), senki ne mondja nekem, hogy nem ugrott a Barca szimpatizánsok száma. Nem hiszem, hogy Perez magába roskadna, ha egy fiatalos, modern felfogású, sok gólt szerző gárda, élményfocija miatt 10%-kal ugrana a mezeladások száma -  lefogadom azt is, hogy a divatdrukkerek pénze is ugyanolyan jó lenne, mint amilyen jó volt a Barcának.

Szóval a magam részéről optimista vagyok, hogy itt vannak nálunk azok a játékosok, akik képesek EGYÜTT a gyors, modern futballra, mert a jövő az övék, és egyelőre úgy tűnik, annak a csapatnak a gerince maradni is fog. De ha meg is unja Morata, vagy James a kevés játékot, egy Dybala, vagy egy Hazard se lógna ki a Kovacic, Isco, Asensió vonalból. Cét meg annyian követik, annyian kritizálják, hogy ha szenvedni fog a Madridban, maguk a szurkolók fogják elkergetni. (Vö. arra kérte most is a szurkolókat, hogy ne fütyüljék ki többé! Az egója nagyon nehezen viseli ezt.)

Sultannal, Normával és Zizouval átbeszéltük a beadások témáját, amit a következő kérdés vezetett fel:

Szerintetek Zidane olyan csatárpárosokkal is ívelésekre játszana, mint Shevchenko - Inzaghi, Raúl - Mór, Henry - Bergkamp, Ronaldo - Rivaldo ?

Konkrét válasz helyett álljon itt két adat. Az első, hogy a Real Madrid a bajnoki meccsein átlagosan 24 beadást eszközöl (ebben nincsenek benne a szögletek, amelyből a tegnapi meccsen 2, azaz kettő darab volt). Játszottunk eddig 34 mérkőzést, nyilván volt olyan meccs, ahol sokkal kevesebb beadást eszközöltünk, de volt olyan is, amikor 42 beadás érkezett szélről. Szóval ha csak azzal a gondolattal játsszunk el, hogy 34*24=816, akkor a másik adat, amely a lenti képen szerepel, egészen borzasztó.

A képről az is leolvasható, hogy a Ligában a góljaink 27%-át szerezzük beadás után, fejjel.

Érdekes összehasonlítani a beadások őshazájának csapatait a Real Madrid idei domináns játékfelfogásával:

Leicester: 19 beívelés/meccs

Sunderland: 17 beívelés/meccs

Hull City: 19 beívelés/meccs

Mindegyik átlagérték, természetesen. A PL-ben egyetlen egy csapat van, amely többet ível be átlagosan meccsenként, mint a Bajnokok Ligája címvédője: a Soton (25 beadás/meccs).

Beszédes?

Mivel még vár ránk jó esetben 3 meccs a BL-ben, Norma megnézte, hogy a másik három csapat hogyan áll ezen területen:

Juventus: 20 beadás/meccs

Atletico: 17 beadás/meccs

Monaco: 25 beadás/meccs (Ti is meglepődtetek?)

Fontos megjegyezni, hogy a Juventus védőit fejjel megverni… igazán férfias kihívás, de a Godin vezette AtMa védelem is erős az ívelések hatástalanításában.

Még egy kép arról, hogy ugyan a védőink remek fejelők, de pontrúgások és Ramos-time eseteken kívül nincsenek az ellenfél kapujának közelében, illetve arról, hogy hiába érkezik ennyi beadás, a BBC tagjai közül egyedül Ronaldo az, akinek érdemes ívelni.

De miért ível ennyit a csapat, ha a B(B)C és a CKM ott van a pályán? Egyrészt adja magát a válasz, hogy ez a középpálya pozíciós játékot szeret játszani, de ehhez is kell bizonyos folyamatos, illetve adott pillanatban dinamikus mozgás (lent lesz rá videó). Ahogy Sultan írta fentebb, ehhez folyamatos passzopciót kell biztosítani a támadósorban lévő embereknek. Ronaldót és Benzemát hátulról is levédekezi a védő, de sokszor az ellenfél középpályásai úgy mozognak, hogy a passzsávot takarják hozzájuk. Ilyenkor muszáj lenne a támadóknak elmozogni. (Nem szoktak, erre is lesz videó, a szezonban sokadszor.)

Ha ezt a választ nem fogadjátok el, akkor elárulom az igazságot, hogy miért játszik ennyi beadással a csapat! MARCELO ÉS DANI CARVAJAL MIATT!!!

Inkább támadószélsők, mint védők. 

Ugyanis Európa Top5 bajnokságát tekintve Dani a második legtöbb gólpasszt adó szélsőhátvéd a szezonban. Az első… tádám: Marcelo. Innen nézve egyértelmű, hogy könyörtelen terrorban tartja a két védő a teljes keretet és Zidane-t, hogy bár lenne tudás a csapatban a szebb (és nem kevésbé eredményes) játékra, de önző érdekből a saját erősségük szerint játszatják a csapatot.

Bizony. Ez az igazság. Ez az ok. Ez a magyarázat.

Most, hogy ezt a szupertitkos dolgot négyszemközt megosztottam veletek, szeretném elárulni nektek, hogy van egy dolog, amire nem tudok magyarázatot:

Ronaldo elégedetlenül integet, ha egy beadás nem úgy érkezik, ahogy neki jó lenne.

Ronaldo elégedetlenül integet, ha egy Ronaldo-beadására a társa nem úgy érkezik, ahogy Ronaldo szerint az jó lenne.

Miért nem igazolunk végre olyan társakat, akik olyan szinten vannak az összjátékban, mint Ronaldo??? Akkor jó nekünk, ha ő nem elégedetlen! 

A mérkőzés egyébként nagyon nehezen emészthető legtöbbünk részéről. Ronaldo góljánál egy szolid „EZAZ” hagyta el a fejemet, Parejo góljánál egy „a… ’csába…” kommentár, majd jött Marcelo gólja és az „OTTTTTTTTVAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAN!!” csatakiáltás.

Közben pedig nem tetszett a játék képe, egy-két esetet kivéve. Nem élveztem a meccs megtekintését. Amikor pedig realizálódott bennem, hogy az Összefoglaló miatt még egyszer meg kell néznem, akkor szisztematikusan, lelkiismeretesen és brutálisan szétvertem a routert, nehogy esélye legyen a találkozónak szembe jönni velem a neten.

Itt van pár feljegyzésem a meccsről, csak úgy, tőmondatokban:

James négy kulcspasszt osztott ki, egyszer sem a szélről, hanem behúzódva a pálya közepére.

Kroos, Asensio (csereként…), Marcelo két-két kulcspasszal követik a kolumbiait.

Ronaldo 8 lövéssel (lövés+fejes), ebből kettő talált kaput: a gól és a tizi; egyszer sem tudta lecselezni ellenfelét (nem elfutni mellette, hanem lecselezni).

Benzema 71 perc alatt 33 alkalommal ért labdához, Morata 24 perc alatt 17 alkalommal.

Casemiro 4 szereléssel és potenciálisan ugyanennyi sárga lappal hozta le a meccset.

Kroos, James és Carvajal 3 szereléssel követik a brazilt.

Real Madrid - Valencia, a hazaiak passzkombináció

Kroosnak 89 passzkísérlete volt (legtöbb), Ronaldónak 18 (legkevesebb a mezőnyjátékosok között).

A Real 17 pontot nyert (mentett meg) a bajnoki meccsek utolsó 10 percében – ez a legjobb mutató ebben a szegmensben a Top5 bajnokságban.

Marcelo 212. győzelmével a legtöbb győztes meccsen pályára lépő külföldi a Real történetében – második mostantól Roberto Carlos.

A Valencia szinte csak a mi hibáinkból (Ramos fejese az első percben és társai) tudtak veszélyt teremteni ellenünk. Mondhatjuk, hogy a Depor jobban játszott szerdán, mint a Valencia tegnap. 

Jamest taps kísérte cseréjénél, Benzemát füttyszó.

Az egyenlítő gól utáni kettő és fél percben 5 beadást mutattak be a srácok, mind rossz volt. A lendületet egy valenciai csere törte volna meg… De nem így történt, mert a hatodik beadást ugyan Morata is elrontotta (hosszú lett), de Marcelo szedte össze, mi meg üvölthettünk, hogy „OTTTTTTTTVAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAN!!”.

Marcelo gólja után ZZ nem engedte Casemirót a védőharmadunkba – nézzétek meg, ha nem hiszitek. Ronaldo és Morata mögött játszotta le az utolsó szűk 8 percet.

Ok, nem voltak tőmondatok.

A végén pedig két csoportra osztva szeretném megmutatni a szerintem beszédes, lényeges, fontos, „hibáinkbóltanulunk”, „ezekrelehetépíteni” jeleneteket.

Negatív játékszituációk

Itt James mozgását nézzétek védekezésben, jól érzi meg, hogy rá kell segíteni Kroosra, meg is szerzi a labdát (Akkor mi itt a negatív?), de Ronaldo számomra érthetetlen módon James irányába fut és ezzel rávisz még egy védőt, ezzel el is ment az esély. Véleményem szerint Ronaldónak csupán egyenesen a kapu felé kellett volna sprintelni, a védő hátrányban volt, James pedig érzi a lapos kulcspasszokat.

Ez ismét megjelent a második félidőben, ekkor is labdaszerzés után rohanhatott rá James a rendezetlen védelemre. Benzema tankönyvi példaként a labdás háta mögött fut el és venné fel a bal oldalt, de újra érthetetlen okból Ronaldo keresztbe fut előttük, ezzel újra ráviszi a saját emberét James területére, és Benzemát arra kényszeríti, hogy változtasson irányt. Jamesnek így passzopciója nem maradt. Vagy ellövi, vagy lelassít és bevárja a többieket. Lőtt, lepattant.

A középpálya miatt is lehet lassú a támadás, de kérlek Titeket, nézzetek rá erre a videóra, és ne a labda útját nézzétek, csak Ronaldo és Benzemát. Mit tesznek hozzá, hogy valóban részt tudjanak venni a támadásépítésben? Hogyan reagálják le a Valencia védőinek lescsapdázását? Hogyan reagálják le azt, hogy igazából kettőjükre hárman vannak és akár Ronaldo, akár Benzema kapná a fellőtt labdát, ketten tudnának rázárni? Hogyan képzelik el a megkapott labda megjátszását (tippem: egyből hátrapassz). És a legjobb: James miért csatlakozik hozzájuk? Szerdán még értette a tili-tolit, most meg nem.

Ugyanez még egy videón (több is lehetett volna ebből, de elég ennyi). Az jutott eszembe, hogy még az angoloknál is, akik régen, vagy most, alacsonyabb osztályban játszanak ívelésekkel, még ott is egy csatár volt a fejelések miatt és egy másik, aki játékosabb volt. Itt meg. HI_HE_TET_LEN. (Fentebb láttátok ti is a fejesgólok számát.)

Casemiro. Tudom, hogy remek a párharcokban, de botrányosan érti és olvassa a játékhelyzeteket. Ebben a szituációban, sárgával a zsebében, egy olyan játékosnak csúszik be hátulról, aki nem a kapunk felé halad, hanem keresztbe. Ha megkapja a második sárgáját (ezért is…), szava és szavunk se lehetett volna. Tudnia kell, hogy mikor elég csak kísérni, tolni kifelé az ellenfelét és mikor kell felvállalni a szerelési kísérletet. Nagyon kritikus poszton játszik a Zidane-féle rendszerben, nem szabad felelőtlennek lennie – áprilisban viszont minden meccsen, amin kezdőként játszott, kiállíthatták volna dupla sárgával. Fejlődnie kell, nem vitás.

Pozitív játékszituációk

Ronaldo gólja! Nézzétek meg, amikor Kroos elindítja a passzt Nachónak, már arccal a kapu felé van, egyszer sem háttal annak. Carvajal beadására pedig lendületből érkezik, a két belső védő nem is láthatta az érkező portugált. Ez az a mozgás és labdatámadás, amit tanítani lehet. Ez az a mozgás, ami hasznosabb bármikor a csapat számára, mint az, hogy beáll a védőjéhez mozizni.

Benzema is jelen van ám a pozitív események gyűjteményében! James-Marcelo-Benzema volt a labda útja és itt is meg kell állapítanunk: a francia a kapu felé mozog, nem pedig a védőjét őrzi. Mielőtt Marcelo felemelte a kezeit (Figyelted, ugye?) én azt „mondtam Karimnak”: lődd el. Kapufa lett, de az egész jelenet dicséretes. 


Ebben is olyan mozgás van, amire építeni kell a későbbiekben, és amit a „B” csapatunk zsigerből tud. Kroos nem tud előre passzolni, mert a legtöbb előtte lévő játékosunkat duplán őrzik, Casemiro előtt pedig a passzsávot is remekül zárja a valenciai. Kroos Marcelót választja és a passza pillanatában Ronaldo és Casemiro is megindul az üres területre. Marci passza elakad, de az elképzelés és a társak mozgása biztató.


Ismét olyan támadás, aminek nem gól a vége, de a felépítés remek! Ronaldo, Morata és Asensio is úgy helyezkedik, hogy adott esetben kapu felé tudjon futni, vagy passzolni tudjon. Egyik sem háttal áll a vendégek kapujának. Ez az a beadás, amiért nem kár, mert szépen felépített akciót láthattunk, szerencsére Ronaldo sem sérült meg az ütközésben.




Összegzés: a szezon hátralévő mérkőzésein ilyen és ehhez hasonló találkozókat fogunk látni, hacsak nem tolja fel Zidane a játszani tudó csapatunkat. A BL ezen szakaszában nem szoktak látványos mérkőzések zajlani, az AtMa ellen meg főleg nem játszik látványosan egy csapat sem. El kell fogadnunk, de nem kell szeretnünk, hogy ezt a játékot kapjuk túlnyomó többségben. Benzema és Ronaldo egymás elől veszik el a levegőt, nem működik közöttük a kémia, de legalább egyik sem dolgozik eleget a védekezésben. Ronaldo - számos ok miatt - egyedüli centerként való szerepeltetése és Benzema helyett egy játszó középpályás szebb játékot biztosítana. (Ronaldo nevét Benzemával és Moratával is be lehet helyettesíteni. Elvben.)

Végezetül itt hagyok két összefoglalót. Az egyiket a relevancia miatt, a másikat a lelkünk miatt.

1. 

2.

Ha tetszett a poszt, osszátok meg, kommenteljetek és várjuk együtt az Atletico Madrid elleni derbit!