Mit is lehetne írni egy olyan meccsről, ami a legtöbb madridista elméjében úgy csapódik le, mint rossz meccs? Hogyan lehetne jónak értékelni a látottakat, ha szeretnénk az elért eredményen túl is látni? Mennyiben befolyásolta a tegnapi játékot a szombati teljesítmény? Tényleg rossz volt a Real Madrid tegnap?

 

A játék sebessége és intenzitása a közelében nem volt a hétvégén látottnak. Elől hiányzott az az egyéni teljesítmény, ami pár napja meg volt. Ebben a szezonban sokadjára nem zárta le a meccset a Real, újra meg lett a büntetése: Coentrao egyéni hibáját követő tizenegyesből egyenlített a Sporting. A portugál első tizenegyesét hozta össze a Realban. Támadásban a vezető gól is csak ért, ért, de nem tudom nyugodt szívvel rámondani, hogy megérdemeltük, hiszen egy pontrúgás után kacskán eltalált labdát talált meg Varane és továbbította azt a hálóba. Mindkét csapat elpasszolgatott a mezőnyben, a Sporting látványosabban ért fel a tizenhatosunkig, mint mi, de ennyi, amit el lehet mondani. Arra figyeltek mindkét oldalon, hogy ne túl gyakran veszítsenek labdát. Beszédes, hogy a Sporting 88%-ban, a Real 91%-ban passzolt csapatszinten.

A Real nem erre a meccsre fókuszálta magát, a Sporting pedig épp annyival gyengébb, mint az európai elit, hogy képtelen akár hazai pályán is egy nívós ellenfél ellen uralni a meccset.

Ronaldo center volt, Ramos az új ember, a sebesség… megfontolt, Coentrao unatkozott, Benzema pedig újra Mr. Bajnokok Ligája szerepben fejelt győztes gólt. A Sporting nagyot küzdött, mindent megtettek, hogy ne kapjanak ki és ez az akarat a mérkőzés vége felé átcsapott felesleges agresszióba. ami Pereira kiállításában csúcsosodott ki (az első meccsen az utolsó percben ő adta el a labdát, ami után érkezett egy beadás és egy bizonyos Morata). Épp azt a játékost gyomrozta meg, aki az egyik legjobb teljesítményt nyújtotta Varane és Coates mellett tegnap. A Csapat továbbjutott és december 7-én eldönthetik az őrült meccset letudó Dortmunddal, hogy ki akar csoportelsőként továbbjutni. Persze, akárhogy alakul… a hűtött golyók mellettünk állnak.

Én nem vagyok elégedetlen, mert két piszok fontos meccset hozott le a csapat győztesként, ráadásul a hétvégén használt formációt megtartotta Zidane, aminek adjunk pár mérkőzést, hogy lássuk: jobb lesz-e (és ha igen, az miben nyilvánul meg), vagy sem. Amikor kritikákat fogalmazunk meg a taktika irányában, vagy egyes játékosok pozíciójával kapcsolatban, azt úgy tesszük, hogy tisztában vagyunk vele: az esetleges változásnak gyökeret kell eresztenie, fel kell épülnie. Nem lesz azonnal a rút kiskacsából világszép királyfi.

A mérkőzés nagyon hasonlított az első összecsapásra. Kiegyenlített mezőnyjáték folyt, a labdabirtoklás ugyanúgy alakult, mint szeptemberben, a két csapat 10-10 alkalommal próbálkozott kapura lövéssel (egyes források szerint a Real 11-szer), ebből mindkét gárda 2-2 esetben talált célt. Ha korábban Ronaldo vagy Benzema láthatatlansága miatt írtuk azt, hogy 10 emberrel kevés, akkor most ugyanezt el lehet mondani a Sportingról is (bár mi ezt nem bánjuk), mert Bas Dost szinte teljesen, Ruíz pedig csak védekezésben tűnt fel néha-néha. 

Kroos szerepét nálunk tegnap Kovacic vállalta magára. A passzkapcsolatok között a Ramos-Kovacic és a Kovacic-Modric párosnál is 20-20 passz volt, ez a legtöbb a csapatban, elől a küldő, aztán a fogadó fél van. Mateo az UEFA rendszerében elérhető adatok alapján 99%-os passzpontossággal hozta le a találkozót. 88 kísérletéből 87 társhoz ment. Az. Azért. Nem. Semmi.

Bale-en kívül minden játékosunk – a cserék is – legalább 85%-os pontossággal passzolt. Igen, még Keylor neve mellett is 88% szerepel. Gareth viszont szolid 77%-kal és egy egyenlőre ismeretlen felépülési időt igénybe vevő sérüléssel abszolválta a találkozót.

Ronaldo és Isco: támadásban kevesek voltak tegnap, de mezőnyben mindketten hozták a kötelezőt. A szombati teljesítményük mellett a tegnapi „átlagot” el tudom nézni nekik, főleg, hogy győztünk! Ronaldo labdaérintésein látszódott, hogy kicsit „haza” is játszik. Megdöbbentett, hogy gyakran fütyülték a meccs alatt. Akkor most nem is tért haza? (Akárhogy is, ma már Párizsban készítettek róla és barátnőjéről fotókat.)

Van még egy ok, ami miatt élvezhetetlen volt a tegnapi játékunk. Támadásból túl sokszor hiányzott Marcelo. Az nem titok, hogy ő az egyik legjobb támadójátékosunk. Jorge Jesus, mint az első meccsen, most is az ő oldalára eresztette rá a támadásokat. Ennek az lett az eredménye, hogy (egy idő után Marci sérülést szimulált…) nem volt lehetősége annyit fellépni a brazilnak, mint megszoktuk tőle.

Bale pontatlansága, Ronaldo és Isco visszafogott játéka és Marcelo kizárása a támadásokból épp elég volt, hogy életlennek tűnjön a csapat. Ráadásul Lucas most is inkább a mezőnymunkában jeleskedett, de a támadásokhoz nem sokat tett hozzá.

Ezt a mérkőzést el kell feledni, Ramost a padra tenni a Gijon ellen (sárgák miatt), sérülés nélkül letudni a bajnokit és a Király Kupa-visszavágót és irány Barcelona! Zidane ott érheti el a 33. veretlen meccsét edzőként a Real kispadján.

A Sporting ellen a minimumot teljesítette játékban a csapat. Pont, mint az Összefoglaló szerzője most. Hétvégén a Gijont kivégezzük.