Gazdaságos, mert a bírónál 1-et fizet, 2-t kap akció volt a tizenegyesekből. Gála, mert azért mégis csak 4-0-ra nyertek kedvenceink, persze a gazdaságosság jegyében a maradék két találat se nevezhető tipikus akciógólnak. De nézzük kicsit bővebben!

 

A Shakhtar első félidei teljesítményére, játékosaik hozzáállására nem lehet panasz. Szerencsére nem az atombunkert választották, játékban próbálták felvenni a versenyt a Reallal. Ez többé-kevésbé sikerült is, igaz Navasnak nem kellett lerágnia a tíz körmét izgalmában. Sőt egy ponton már annyira unatkozott, hogy saját magának rúgott egyet kapura, csak hogy tesztelje figyelmét. De nem sikerült megtréfálnia magát és miután a meccs végén is bravúrral hárított egy kellemetlenül megpattanó lövést, így ismét kapott gól nélkül zárt egy találkozót. Zsinórban már a negyediket, ami egyben az összes idei tétmeccsünket is jelenti. Bravó! Izé… Navas!!!

Bár a Realnak nem sikerült abszolút dominálni a játékot mégis csak ők irányítottak. Igaz nem lehet azt mondani, hogy záporoztak volna a lövések Pyatov kapujára, de csak Benzemán, akarom mondani, Balezemán múlt, hogy nem kettővel a zsákban vonultak szünetre. Egy gól azért csak összejött, de az inkább volt Potyovnak köszönhető, mint a gólszerző Karimnak. Aki már-már a tavalyi Bale-t, illetve az akkori önmagát idézte, mikor megszületett az „elbenzemázta” kifejezés. Elképesztő volt látni, hogy milyen helyzeteket képes kihagyni.  A sokadik ilyen eset után már Benítez is idegesen pattant fel a padról, el tudom képzelni mi járhatott a fejében. „Karim, még egy ilyen és a szádat cipóra vágom… megkenem vajjal, dobok bele parizert, azt betúrom szalvétával együtt!” 

Mire az első gólunk megszületett, már meg is volt az első sérültünk az est folyamán, Bale személyében. Már korábban jelezte, hogy bibis a lába, miután senkitől sem zavartatva, egy sima kocogás alkalmával meghúzódott. Van még mit alakítani azon az orvosi stábon. Mivel olyan közmondás nem létezik, hogy sérültről jót, vagy semmit, így azt azért még hozzátenném, hogy a neki jutó fél órában ismét halovány volt, nem igazán tudott hozzátenni a játékhoz, megint méterekre pattantak tőle a labdák. Sokan nem is szomorkodnak túlságosan, hogy kiesett. Én azért nem bántam volna, ha nem komoly a sérülése, már bíztató jeleket mutatott a Betis és az Espanyol ellen, de állítólag minimum egy hónapra kidőlt. Így most akarva-akaratlanul is kiderülhet, hogy valóban jobb-e a Real Madrid nélküle. Bár teljes képet csak akkor kapnánk, ha Bale hiányában James venné át a helyét a csapatban, de természetesen ő is sérült.

Közben már Varane is kalimpált, hogy van valami problémája, nem is jött ki a szünet után, Pepe váltotta. De amúgy sem volt meggyőző a játéka, ismét elfelejtette meccs előtt felcsatolni a tökeit, sérülés nélkül is indokolt lett volna a cseréje. De szerencsére neki nem kell egy meccset sem kihagynia, már szombaton ott lehet a Granada ellen, akkor már Pepe oldalán.

Ugyanis egy óra után Ramos is mehetett sérülés miatt zuhanyozni, miután a másodállásban pénzbehajtóként tevékenykedő, Stepanenko úgy felrúgta, hogy a földre érkezésnél kificamodott a válla. Meg is kapta érte Sztyepa a második sárgalapját.  Az eset még az 50. percben történt, de közben CR már kettőre növelte az előnyt, egy tankönyvbe illő tizenegyes után, így már nyugodtabban hagyhatta el a pályát a Kapitány. (Ezt a jelzőt azért még szokni kell.) Még kérdéses, hogy mikor térhet vissza, egyelőre a Bilbao elleni meccset tűzték ki célnak.

Igen, valóban tankönyvbe illő volt a tizenegyes, csak éppen az orbitális nagy kamuk között a helye. Srna kezezését fújta be a bíró az alapvonali asszisztens jelzésére, de hát kéz az nem volt. CR köszönte szépen és bár hiába érezte az irányt Pyatov, az erős löketet nem tudta hárítani. Ezzel véget is ért a meccs érdemi része.

Innentől kezdve már nem sok köze volt a Shakhtarnak a találkozóhoz. Főleg, hogy 10 percen belül a bíró befújta a második büntetőt is a Realnak, ráadásul kisebb meglepetésre most teljesen jogoson. Ekkor már elkezdtem egy harmadik tizenegyesnek szurkolni, hogy a „klasszikus mesterhármas” fogalmát egy új szintre emelhesse CR. De sajnos ez nem jött össze, csak egy kapusról kipattanó labdát sikerült a kapuba juttatnia. Marcelo bombaerős lövését még hárítani tudta Pyatov, de Ronaldo fejesénél már tehetetlen volt.

Akit még mindenképp megemlítenék, az Isco. Talán ő volt a Real legjobbja, még ha gól vagy gólpassz nem is fűződik a nevéhez, de végig nagyon aktív volt, próbálta mozgatni a csapatot, bár a csapat nem nagyon volt hajlandó abba az irányba mozogni, amerre szerette volna. Sokszor úgy érzem, hogy két szép csel után indokolatlanul aggatják Iscóra a MotM titulust, de ezen az estén valóban kiemelkedett a többiek közül. Jót tett neki ez a meccs az Espanyol elleni gyengélkedés után.

Illetve Kovacic is megérdemel pár szót, miután szinte mindig jól száll be a meccsbe. Kellően agresszív, folyamatosan az előre játékra törekszik, nem alibizik. Igaz az látszik, hogy még nincs meg a kellő összhang a társakkal, de pár hónap, 1-2 meccs kezdőként és már minden klappolni fog. A potenciál mindenesetre megvan benne bőven.

Összességében a Shakhtar (és a bíró) mindent megtett, hogy egy izgalmasnak ígérkező összecsapást edzőmeccsé silányítson. Sajnos törekvéseik sikeresnek is bizonyultak. Ugyanakkor a Real sem játszott igazán jól idei első BL-mérkőzésén, mégis nyert 4-0-ra. Kezdésnek nem rossz. Viszont az első igazi erőfelmérő még mindig várat magára, talán majd a Bilbao ellen.

Összefoglaló:

FT: Real Madrid 4-0 Shakhtar Donetsk (Karim Benzema 30’, Cristiano Ronaldo 55’ (p), 63’ (p), 81’).