Atletico Madrid-Real Madrid 1-1. Lehet csalódásként értékelni a döntetlent annak fényében, hogy lépéselőnybe kerülhettünk volna a katalán riválissal szemben. Lehet pozitívan felfogni annak fényében, hogy közel kerültünk a vereséghez. Lehet bukásként értékelni az elmaradt kiállítás(ok) miatt. De örülni is lehet, hogy nem komoly zakó lett Rafa első mérőderbije, mert 1 pont az mégiscsak 1 pont. 

Szóval többféleképpen meg lehet ítélni a legutóbbi mérkőzést, azt hiszem, ami számít, az a mutatott játék. Ebben pedig voltak jócskán kritizálható elemek. Legszembetűnőbb változás Carlettóhoz képest, hogy Rafa betette Casemirót a kezdőbe, hogy meglegyen a fizikai főlény. A védelem előtt takarítva megmutatta, hogy talán az ilyen tipusú mérkőzések és körülmények fekszenek neki a leginkább. Másrészt védekezésben átálltunk 4-1-3-2-re. 

Azonban a hibák boncolgatását messzebbről indítanám. Az idei 9 találkozó alatt 21 gólt sikerült jegyeznünk, ami önmagában véve nem rossz statisztika, de ha már hozzátesszük, hogy 2 gólnélküli döntetlen és egy 1 gólos győzelem is beletartozik, akkor már árnyaltabb a kép. Sőt, ténylegesen akcióból mindössze 5-6 alkalommal sikerült betalálnunk, ezek is rendre olyan csapatok ellen történtek, mint a Malmö és Espanyol. Mondanom se kell, hogy nem ők képviselik az európai futball elitjét. Eközben beadásokból szintén 5 alkalommal sikerült gólt jegyeznünk, amiből 4 fejesből született. 

Ebből még nem vonhatnánk le messzemenő következtetést, de a támadásaink olyan egy sémára épülő megmozdulások, mint a huzat. Többnyire valamelyik szélről beérkező labdát próbálja CR vagy Benzema a hálóba juttatni. (Bár Pocakmester lenyilatkozta a már-már mantravá váló mágikus mondatot, hogy a támadóink szabadon, kötetlenül mozognak; de ez egyenlőre oly kevésnek bizonyul, mint kiskanállal havat lapátolni). Márpedig 2015-ben nem túlzás azt gondolni, hogy beadásokra  építeni konzervatív stílust, netán ötlettelenséget jelez. Marcelóval, Kroosszal, Modriccsal, Iscóval a csapatunkban ez nettó elmebetegség, ezért jogosan hiányolhatom a kombinatív játékot, a kényszerítőket.

Ez csak azért gond, mert alapvetően ezek lennének a legjobb eszközök arra, hogy feltörjünk egy betömörülő, szilárd védelmet. Még nagyobb problémának látom, hogy a beadásokra könnyűszerrel felkészülhetnek az acélosabb védelemmel rendelkező csapatok, sőt fel is készülnek. Erre volt ízelítő a Malaga és az Atma elleni mérkőzés is. Utóbbi ellen, a második félidőben nem éreztem, hogy lenne esélyünk további gólokat szerezni, ami nem meglepő, mert alapból kevés, esetleges és gyenge a támadó repertoárunk. Már a vezető találat is szerencsés volt, ez persze nem von le semmit Benzema érdemeiből. Csupán az ellenfél hibáira építeni nem éppen a legjobb megoldás. 

Aki azt gondolná ezek véletlen vagy egyszeri esetek lennének, azoknak csalódást kell okozni, mert mindez közel se véletlen. Egy okot tudok felmutatni indoklásképpen, méghozzá - szerintem - CR miatt alakul úgy a játékunk, ahogy a fentiekben leírtam. A portugál játéka alapjaiban változott meg az Angliai évekhez képest, de még a Mou-s korszakhoz képest is jelentős változások  történtek. Valahogy úgy érzem a játék minden eleme ki lett irtva, mint valami sallang. Csupán a góllövés maradt. Ezt támasztja alá, hogy mostanra szélsőből tiszta 9-es lett. Most már nincsenek szélre kimozgások (max elvétve), teljes mértékben a csatár posztot tölti be.

Ami tovább nehezíti a helyzetet, mert egyszerre van pályán Benzemával, tehát a konkrét támadásépítésből ezzel 2 emberrel kevesebb vesz részt. Kicsit túlozva, de állnak bent a 16-onon belül és várják a labdát. Ha pedig Bale is visszatér, akkor már mínusz 3-ban vagyunk. 

A CR függőség nem csak a mutatott játékban, de a statisztikákban is megmutatkozik. Elég ha csak az idei góltermésünket nézzük meg. 21-ből 10-et, azaz tulajdonképpen a felét Ronaldo jegyzi. A tavalyi arány is hasonlóképpen alakul, 139-ből 58-at tudhat magáénak a portugál robot. Szintén majdnem a felét. A csapat többi tagja pedig még a kanyarban sincsen. 

Összességében sok probléma van, de Rafának még van ideje javítani, mert azt semmiképp nem mondanám, hogy esélytelenek lennénk vagy Cristiano formája nem javulhatna, mert láttuk tavaly ősszel példát olyanra, amikor nagyon a csapat hasznára volt. Sőt azt is hozzá kell tennem, hogy a kritikák ellenére CR sportolói teljesítménye rendkívüli!

Más kérdés, hogy emberileg többre értékelném, ha képességeit belátva háttérbe húzódna. Bár Benítez nyilatkozata semmiképp se ezt támasztja alá. Nálam az a tény, hogy Benzemának 2 gól kellene ahhoz, hogy ne cserélje le, miközben Ronaldónak elég az ideges mutogatás, a fejcsóválás és jó néhány kaput tévesztő lövés, így ezzel elismerik a portugál érinthetetlenségét. Márpedig ideje lenne eldönteni, hogy Cristiano Ronaldóért van a Real Madrid, vagy ő van a klubért. Hala Madrid!