A Valencia elleni csörték ritkán hoznak egyértelmű meccset, de emlékezeteset és/vagy látványosat mindig. Emlékszem például José híres 2. évében egy hazai 0-0-ra, amikor vészesen fogyott az előny, döntetlenekkel már 4 pontra közelített a Barca, többet között a denevéres X-nek köszönhetően. Emlékszem egy olyanra is, mikor 3-2-re nyertünk kint egy szemfüles és szerencsés Jesé-gólnak köszönhetően. A bajnokság vége felé elért hazai 2-2-t meg biztosan nem tesszük ki az ablakba, mivel nagyrészt azon múlt, hogy lemondhatunk a bajnoki harcról. De hogy ne legyen keserű a szánk íze hajtás után, azt is megemlíteném, hogy a történelem első házidöntője a Bajnokok Ligájában Real-Valencia párosítást hozott. 3-0 ide, amikor a történelem egyik legjobb Real Madridja kifektette a történelem egyik legjobb Valenciáját 2000-ben. Különleges a viszonyunk tehát a Valenciával. Én meg különösen kedvelem a denevéres csapatot, de ez annyira magánjellegű információ, hogy le se írom ide.

A denevérek háza táján azóta sok minden változott. A tavaly alulteljesítő csapat már a múlté, és ugyan most sincs még topcsapat, akitől egész Ibéria retteg, ezen dolgoznak a Turia partján. Peter Lim szingapúri milliárdos érkezésével eljöhet az új Kánaán, olyan arcokat szerződtettek, mint Álvaro Negredo, vagy a vb-döntőn pl. 86 percet játszó Enzo Pérez (25 millióba került, ami teljesen korrekt), továbbá van nekik spanyol nagyválogatott Paco Alcácerjük is, Feghouliról minimum tavaly óta tudjuk, hogy klasszis, mikor jóformán egyedül megverte a Barcát. Hogy még ne legyen elég, a félbrazil Rodrigo Moreno is ott kergeti a bőrt, aki meg a mi kutyánk kölke, és a Benficával nyakra-főre a BL-továbbjutás közelében leledzett „egész” karrierje során (több évben a már említett Pérezzel osztozott ezen, de a benficás kapcsolatnak még nincs vége, lásd lejjebb). Középpályán is van madridista nevelés, a cséká Dani Parejo, mellette alapember a ma eltiltott Javi Fuego, különlegesen viszont a portugál André Gomest kell őrizni, a tavalyi meg azelőtti EL-döntős Benfica nagy értéke szintén a denevéres városba költözött a nyáron. Eme ötfős középpálya átjátszása lesz a legkomolyabb feladat, mivel a hírek szerint ötfős középpályával készül Nuno mester.

8000-en voltak a Pérez bemutatásán

A védelemben találunk világbajnokot is, albán nevű német Weltmeisterünk, Shkodran Mustafi, aki már 3 gólnál jár a bajnokságban (a szezonban meg 4-nél) középső védőként ez a legjobb az országban, partnere meg egy bizonyos Nicolás Otamendi, akit szintén ismerünk már innen-onnan, és aki a legtöbb blokkolt lövéssel büszkélkedik a Ligában (19). A balszélen szaladgál a saját nevelésű José Luis Gayá, aki fiatal kora ellenére már alapember, így a csapat nem érezte meg, hogy egyik értéke (Juan Bernat) bőrnadrágot öltött, és Múnichba távozott (igen, ne röhögjünk, a spanyol sajtó így emlegeti Münchent, de még mindig jobb, mint az olasz Monaco). Lucas Orbánnak vannak magyar felmenői is, hogy triviát is mondjak, és nevéhez "méltatlanul" a balszélen tevékeny. A kapuban a Liga legjobb 11-esölője áll, akinek áldozatai között volt már CR, Messi, Diego Costa, Mandzukic és még sokan mások. Nem mellesleg újra brazil válogatott lett Diego Alves, ahol már rég kiérdemelte volna a kérdés nélküli kezdőt.

Egy kis Diego Alves best of

Limről is két szót: a Valencia részvényeinek 70,4%-át birtokolja, nagy focirajongó, a szingapúri focitehetségek mecénása, erre bőségesen áldoz is. Egyébként többek között a McLaren F1-csapatban is van érdekeltsége (18%), ebből is látszik, hogy nem kispályás az ürge. 2010-ben a Liverpoolt, később meg a Middlesbrought, a Rangerst, idén meg a Milant is környékezte, de úgy találta, hogy a Valencia és a spanyol közeg a legprofitábilisabb. Isten áldja a remek ízlését!

Hogy lássuk, Lim nem a levegőbe beszél, 2019-ig új stadion épül, amely a Nou Mestalla névre hallgat majd (a helyi nyelv, a valenciana hasonlít a katalánra, így ne lepődjön meg senki, hogy a Nou szó itt is ’új’-at jelent). 61500 férőhelyes lesz, és ilyen lehet majd:

A részletek még nem véglegesek, de ebből is látszik, hogy valamit komolyan gondolnak Valenciában

A statisztika kedvelői számára is lássunk pár tényt: a Valencia 42-szer nyert a Real ellen a Primera Divisiónban, így ők az a csapat, amelyik a legtöbb győzelmet tudja felmutatni a Király ellen, azokat kivéve, akik minden szezonban elsőligások voltak (Barca, Bilbao). Ugyanakkor a Real 83-szor győzött eme párosításban, így a Valenciának a legrosszabb vereségi %-a is a Real ellen van (53%). Ebből azért láthatjuk, hogy tradicionális nagycsapat, amelyik most tér vissza az őt megillető helyre (vagy annak közelébe). Csak mióta mi focit nézünk, nyertek többek között 2 bajnokságot és egy UEFA Kupát, játszottak ezek mellé kettő darab BL-döntőt is, ez a kétcsapatos bajnokságban elég komoly fegyvertény szerintem. További érdekesség, hogy a históriás könyvek szerint csak a Sociedad ellen értek el több döntetlent (37), mint a Real ellen (33) bajnokikon. Meglepetésre otthon gyengébbek a Real ellen mostanában (legutóbbi 10 alkalommal csak 3 döntetlen, a többi vereség), így a vendéggyőzelemre jó esély mutatkozik. Mióta CR velünk van, 4-ből 4 a mérlegünk a Mestallában.

Lássuk most a mieinket. A Milan elleni hakni nem számít bele a győzelmi sorozatba, ahogy az várható volt, mivel nem volt tétmeccs, de jó lenne, ha nem egy ilyen kutyát nem érdeklő dubajozás után szakadna meg a valódi sorozat. A csapatban Modricon kívül mindenki egészséges, akinek a felépülése a vártnál gyorsabban halad, így a hónap végén már bevethető lesz. Nálunk Khedira szerződésének lejárásától és ingyenes távozásától volt hangos a klubház (ő már nem fog sok percet kapni, legfeljebb portékamutogatás céljából majd az év vége felé), náluk pedig az új stadiontervtől – mindkét egyesület a távolabbi jövővel van most elfoglalva, így a keretek nyugodtan készülhettek a fontos meccsre!

A képen nem egy iráni művészfilm kulcsjelenete látható, hanem csapatunk világbajnok középpályása - több tiszteletet érdemelne

Kapuban újabban nincs kérdés, de Casillas most meg is érdemli a bizalmat. Balbekkben a jobban védekező Coentrao alap, mivel a jobbszéle erős a Valenciának (Gayá, Feghouli), középen Ramos izomsérülése miatt adja magát a Pepe, Varane kettős, jobbon se sok vitatéma van, mivel komoly meccseken azért Arbeloa ügyetlenkedése visszaüthet, így marad a mostanában kicsit paprikás Dani, aki remélem, nem akar megint önerőből igazságot osztani, mert abból paprikaszínű baj is lehet. Az elülső hatos adott: Modric hiányában ez a legjobb kezdő, nem nagyon lehet egy Valencia ellen pihentetni, meg nem is szabad. A kupát majd meglátjuk Simeone harcosai ellen, az még a jövő zenéje.

A felépülésem így halad, és a beharang is ilyen, sőt a csapat is ilyen lesz nélkülem

Várható kezdők (az AS Rodrigót jelöli kezdőbe, én Feghoulit vártam erre meg biztosan 3-5-2-vel állnak majd fel, így):

Valencia: Alves – Orbán, Otamendi, Mustafi – Barragán, Parejo, Pérez, Gomes, Gayá – Alcácer, Negredo

Real Madrid: Casillas – Coentrao, Varane, Pepe, Carvajal – James, Kroos, Isco – CR, Benzema, Bale

Tippem: sok gól, és mondjuk 3-2 ide, pont mint tavaly