Nehéz hozzákezdeni ehhez az anyaghoz. Szeretem, továbbra is nagyon szeretem a Real Madridot és ezzel együtt végtelenül bosszant a Celta elleni kupameccsen látott tömérdek, nehezen magyarázható hiba. Való igaz, hogy számos sérültünk van, olyanok, akik fontos és kezdő játékosok a keretben, mégsem tudom azt mondani, hogy csak ez indokot szolgáltat Zidane elképzeléseire. Már… amennyiben voltak neki elképzelései. Lépjünk bentebb!

 

Bárki, aki valamely csapatsportot valamilyen szinten űzi, az tudja, hogy az edzéseken az adott sportra jellemző mozgások közül az edzői felfogás alapján begyakorolják a játékosok. Ha fociról van szó, akkor a keret második és harmadik kapusa, negyedik balhátvédje és ötödik centere is ugyanazokat a mozgásokat gyakorolja be – hogy a csapatmozgás egységes, működő és észlelhető legyen. Ettől még az egyes játékosok saját stílusa bőven megjelenhet.

Mindig komoly dilemma, hogy a meglévő kerethez találják meg a megfelelő taktikát és formációt, vagy ez utóbbihoz keresnek játékosokat a piacon. Akárhogy is, ideális esetben a végeredmény felerősíti a játékosaid erősségeit és elnyomják a gyengeségeit, de igyekszel minimalizálni azok megjelenését – továbbá az egyes játékosok erősítik egymás játékát a pályán. Ha mindez nem jön össze, akkor hamarosan az eredménytelenség, esetleg az öltöző bizalmi válsága miatt repülni fogsz az állásból. Most Zidane speciális helyzetben van, hiszen már többször megénekeltük, hogy Perez utolsó szalmaszála a francia mágus, aki az előző félszezonjában hozott is egy remek sorozatot és persze ott a Tizenegyedik – nem kell magyarázni, milyen fontos ez Pereznek… és nekünk!

Viszont a meccs alatt és után újra azt éreztem, amit az első Galaktikus korszak második felében. Koncepció nélkül, vagy nem alaposan kidolgozott, vagy nem alaposan begyakorolt koncepció mellett játszottak a sztárok Real Madrid mezben. Nyilván nem a sikerektől volt hangos ez az időszak, hiszen a nevek önmagukban nem nyernek meccset, főleg nem sorozatokat, mint egy bajnokság, egy Király Kupa vagy Bajnokok Ligája.

Rendben, Zidane kiválasztotta a kezdőt és feltolta őket egy, a Madrid számára mindig idegen formációban. Itt csak rá tudok erősíteni V.I.C. anyagára, miszerint ez a rendszer (nem csak a felállás) kihozta Casemiro gyengeségeit, ellehetetlenítette Kroos játékát, kevés támogatást nyújtott az egyébként is halovány Asensionak és a mentális blokk miatt a későbbiekben is használhatatlan Danilonak, valamint érdem nélkül maradhatott a kezdőben Ronaldo és Benzema (védekezni most sem védekeztek, kivéve a pontrúgásoknál, támadásban meg… lesz rá /elrettentő/ példa). Azok, akik nem játszanak semmilyen csapatsportot, könnyen ítélkeznek a játékosokon, hogy „hát te vagy Kroos/Ronaldo/Ramos és ezt se tudod megoldani/erre sem vagy képes” – miközben fel kell ismerni, hogy az egyéni jó, vagy rossz időszakon túl (Ronaldo ez utóbbit éli most) a játékosoknak kiosztott, rendszer alapján megszabott feladat szintén képes megakadályozni a jó egyéni teljesítményt. A Real Madrid botrányosan gyengén játszott a Celta ellen, számos pocsék egyéni teljesítmény mellett. Ősszel, amikor majdnem minden anyagunkban ekéztük a csapatot, mert rendszer nélkül, vagy valami általunk értelmezhetetlen rendszerben játszottak, több olvasónk jelezte, hogy ne legyünk ennyire negatívak. Most viszont ott tartunk, hogy a korábbi mentális erő és a szerencse eltűnt a csapat mellől (nem is csoda, 40 meccsen át Fortuna ráunt a gárdára, a mentalitás pedig… egy idő után „nem jön ki a lépés”) – és itt állunk, igen a sok sérült mellett is itt állunk és várjuk, várnánk, hogy a Real Madridnak legyen valami játéka. Ami felismerhető meccsről meccsre. Zidane korábban azt nyilatkozta, hogy a rendszer nem igazán fontos, a lényeg, hogy a játékosok jól érezzék magukat a pályán. Ez egész egyszerűen nem így van. Minden csapatnak kell egy keret, amely alapján játszik és amelyben az egyes játékosok tudják a szerepüket, ismerik a többiek szerepét és tudják, mit akarnak.

Igen, lehet Casemirot belső védőként játszatni, de ki fog jönni minden hibája. Ki is jött.

Igen, lehet Kroost a legmélyebben lévő középpályásként játszatni, de fel fog őrlődni, mert nem csak a labdaszerzésre kell figyelni (9 labdaszerzés, legtöbb a csapatban), de továbbra is mozgatnia kell a gárdát.

Igen, lehet Asensiot bal oldali középpályásként játszatni, de nem az a természetes posztja, ráadásul most nem volt mögötte balhátvéd, így neki kellett loholni a vonal mellett. Nem jön ki az erőssége, cserébe nullának értékeljük.

Danilo külön szám, az öngólját nem tudom a nyakába varrni, kevesebb, mint fél másodperc alatt kellett volna reagálnia – nem jött össze. De ezen felül csak rossz és rosszabb megoldásai voltak.

Isco, csakúgy, mint a két celebcsatárunk, formán kívül játszott. Van ilyen. Le kell reagálni – időben – cserével. Nálunk ez sem jött össze.

Zidane azt mondta a meccs után, hogy az első fél órában szenzációsan játszott a csapat. Én más meccset láttam akkor. Megmutatom, melyiket.

Először is a teljes homály, a szervezetlenség, a kesze-kusza-össze-vissza egyének maszlagát mutatom, amiből szerencsétlen Kroos, Casemiro és Kovacic igyekezett valamit kihozni. „Szerencsére” mindenki más a csapatból – Nacho és Kiko kivételével – ellenük volt.

Az első anyagban Benzema konkrétan lesz.rja a védekezést. Ne a labda útját nézzétek, hanem Benzemát és a 19-os számban játszó vigóit. Olyan egyedül érkezik a támadóharmadukba, hogy fájdalmas nézni. Nem Danilo embere, nem valamely középpályásunké… a hazaiak balhátvédje, Jonny - aki Benzema mellől lép el segíteni a támadást.

Azt gondoljátok, egyszeri alkalomról volt szó? Nem.



Aztán itt a következő probléma: nincs mozgás. Kroos és Casemiro is látványosan jelzik, hogy NINCS MOZGÁS. Az, hogy nekik ezt jelezni kell, már önmagában probléma. Aztán egy vonal melletti összjáték után – figyelj – az eredetileg centerként számításba vett játékosunknak kell jobb oldali támadói feladatot megoldani. Félsiker, a beadás már nem sikerült. Más kérdés, hogy egy rendes világban Benzema bent várná a beadást.

Nem, nem csak egyszer történt ez meg! Kicsit korábban ugyanígy, a jobb oldalon fűzik fel a támadást. A gondom nekem az, hogy erre olyan játékost használunk, akinek nem ez az erőssége. Persze, akkor sem biztos, hogy jó lesz a beadás, ha Lucas, vagy Bale adja be, de náluk ez az eredeti élettér.

De vissza a tanácstalansághoz. Kroos újra látványosan jelzi, hogy nincs semmi mozgás, aztán kényszerből (felelőtlenségből?) Casemiro elindul előre. Mindezt egy háromvédős rendszer középső tagjaként. Ez több okból sem jelent jót.

Figyelj, most egy komplex anyag jön! Először is… harmadszor is megjelenik a térfelünkön Jonny – Benzema sehol. Aztán Kroos sokadjára akad ki. Végül Isco teljesítménye egy rövid összefoglalóban. Zidane, figyelj, értem, hogy ezt kell nyilatkozni, de nem játszott fenomenálisan a csapat az első fél órában. És hidd el: sajnálom.

De nincs még vége. Újra látható, hogy Casemiro és Kroos is értetlenül áll a többeik mutatványa előtt. Viszont itt beúszik egy új jelenet! A jobb oldali védőnk/középpályásunk/átkunk: Danilo a halfspace-ben, míg a háromvédős rendszerben a jobb oldali belső védő szerepét kapó Ramos jobb oldali középpályásként igyekszik segíteni a támadást. Akkor… ki van hátul?

Sőt, nézzétek ezt, Casemiro már nem is kérdez a kezével, inkább egyedül indul támadásba. Ismételjük: egy háromvédős rendszer középső védőjeként. Ez most bátorság? Fegyelmezetlenség? Kényszer a többiek semmilyen mozgása miatt? Válaszoljátok meg magatoknak. A játék ment tovább, a labdát visszaszerezte Kroos, passzából Isco ívelt Ronaldo fejére. A portugálnak nem volt szerencséje (vagy a kapusnak volt nagyon nagy, hogy beleért a fejesbe), nagyjából annyi ideje volt reagálni a kipattanóra, mint Danilonak az öngólnál. Nincs formában a gólvágónk, ilyenkor a szerencse sem segíti ki az embert. Ezért nem veszem elő a Négyszerest. De jegyezzük fel, hogy nem felépített akciót látunk, hanem egy visszaszerzett labdát ívelt be a Madrid.

Hohó, de majd Danilo és Ramos megoldja! Felépítik a támadást! Hát nem. A brazil démon újra a halfspace-ben varázsol, Ramos pedig be akarja adni a labdát, de nem jön össze. Szabad megkérdeznem, hogy miért nem középpályásokat, esetleg Lucast használjuk Ramos helyett? A visszaszerzett labdát aztán Casemiro szeretné útjára indítani, de annyira esélytelen, mint Nyuszi a bográccsal szemben. Látjátok Kroos jelzését, hogy „gyorsabban!”?

Sőt, itt egy újabb „remek” példa, amikor egy háromvédős rendszer jobb oldali védője egyedül támad a jobb oldalon, minden segítség nélkül. Most komolyan, mikor láttunk ilyet a Juventustól, akik évek óta 3-5-2-ben játszanak? Valami rémisztő látvány ez a Real Madrid. Ki jött vissza védekezni Ramos ellen? Guidetti. A Celta középcsatára. 

De vissza a német géphez. Gondolom a többi játékos megsajnálta és végre elkezdenek rendesen mozogni. Nem? Lássuk csak…

Várjatok-várjatok. Ha azt gondoljátok, hogy a brazil mágusunk nem tud meglepőbbet bemutatni, akkor nagyon tévedtek! Mit csinál a jobb oldali védőnk? Mit? Ki kérte erre? Miért van Asensio és Ronaldo párban a boxon belül? Benzema is ott van. Ramos államot alapít a jobb oldalon? Ki van hátul? Miért nem használunk védőket védekezni, középpályásokat támadásokat építeni és támadókat a támadásokat befejezni? Ez… olyan… misztikus dolog lenne?

Ok, Jose. Legyen meg a te akaratod. Itt van Danilo védőként!

Azt hiszem, nem voltam pontos fentebb, így most javítok. Miért nem használunk  jobb oldali védőket a jobb oldali védelemben, középső védőket a középső védők helyén és bal oldali védőt a bal oldalon (Coentrao…)? Danilo, pls, mit csináltál te ott? És akkor ki volt a jobb oldalon?

Jól van, Jose – neked semmi sem jó! Itt van akkor a jobbhátvéd Danilo, amint a bal oldali halfspace-ben varázsol. JÉZUSMÁRIA! Továbbá, ha jól megnézitek, akkor a jelenet végén a csapat védelmi vonalában három középpályásunk passzolgat. Ok, Casemiro hátvédnek számított a meccsen, de könyörgöm, hol vannak a valódi hátvédeink? Ez így rohadt nehéz. Így nem lehet felépíteni a játékot. De a legjobb, hogy a végén Danilo mellé – a varázsló már a jobb oldali halfspace-ben bűvöl – befut Ramos is. Agyrém.

Jó, de ezek az elitjátékosok biztosan belemelegedtek a meccsbe, csak elindult a csapatmozgás.

  • Toni, te mit mondasz?
  • Öhm… Nézd Jose, ez a 79. percben történt.

Zárjuk le a csapat egyes tagjainak mozgását. Az egyéni villanások biztosan jöttek! Jöttek, persze. Nézzétek csak Casemiro látványos megoldását.

Kázmér egyébként is hajlamos nyomás alatt rosszul megjátszani a labdát. Mindegy milyen poszton szerepel. Viszont középsőhátvédként sokkal komolyabb gondot okoz egy-egy ilyen hibával a csapata számára. Jelzem, hogy a verőlegényünk beceneve: a Tank. Mint az köztudott, a tankok nem az építkezésről híresek. Inkább a rombolásról. Casemiro ebben valóban kiváló. De a játék felépítéséhez olyan messze van, mint Ronaldo az emberfölényes helyzetek helyes lejátszásához.

Itt is van két videó erről. Az elsőnél Benzema passza után hárman rohannak rá két védőre. Mi a kispályán ma (csütörtökön) nagyjából tucat ilyen támadást vittünk végig. A titok: passzolni kell, időben. Mert többen vagytok, mint akik védekeznek. Asensio figyelt, hogy ne legyen lesen. Ronaldo azonban úgy döntött, hogy…

A másik videóban meg egy egyszerű visszapasszal Kovacicnak ajtó-ablak helyzetbe hozta volna a horvátot. De ő Ronaldo. Ő másképp működik.

De a portugáltól a következő jelenet volt számomra a legszánalmasabb. Mi konkrétan kiröhögjük a foci során azt, aki előbb belerúg vakon a labdába, majd számonkéri a másikat, hogy „ott a passz, mér’nem mész?” – ugyan, ez egy rossz időben elindított, rosszul meglőtt passz. Szerencsétlen Isco miben hibázott?

Ha eszetekbe jutott egy korábbi eset, az nem véletlen. Modric is megkapta már a magáét. Értetlenül állok az ilyen szituációk előtt.

De várjál, várjál. Nézzétek meg ezt a jelenetet, ahol a zseniális meccset toló Isco labdáját a hazaiak szerzik meg. Mit csinál azon nyomban a két sztárcsatárunk? Megállnak. Kész, ennyi volt. Védekezni nem kell. Aztán Kovacic visszaszerzi a játékszert és a két ász rögtön jelzi: íveld be, vazze! De nem vették észre, hogy a labda a brazil Hókuszpóknál van, aki indítja az oldalvonalat…

Szólnom kell a hazaiakról is. Tökéletes meccset hoztak le. Azt tették és úgy, ahogy kellett a továbbjutás szempontjából. Nekik nem kellett ész nélkül támadni, de éltek a Real által már a kezdő sípszónál odaadott esélyekkel. Itt van egy helyzetük és mindkét góljuk.

Talán úgy tűnik, mintha a madridi játékosok a hangyákhoz hasonlóan mozognának össze-vissza, de a hangyák mindig tudják, miért mozognak adott irányba. A mi játékosaink viszont egy rossz rendszer áldozataiként rohantak az események után. Nem tudom őket nem sajnálni. A második góljuk előtt a középpályánk annyira üres volt, hogy a fél Naprendszer elfért volna benne. Nem volt megszervezve itt semmi. Se a támadás, se a védekezés. Itt pedig visszajutunk az írás elejére, az őszi írásainkhoz: mit akar játszani a Real Madrid? Hogyan? A sérültek mellett egy stabil játékot továbbra is fel kellene ismernünk. Mégsem látunk semmit. Illetve de: pontrúgásokat.

Ronaldo szabadrúgása meseszép volt. Lucas gólja szögletből született. Fun fact: mindkettőt Benzemának köszönhetjük. Az elsőnél ő harcolta ki a szabadot, a másodiknál Kroos szögletét ő csúsztatta meg. De mindkét gól pontrúgás után született. A Malaga ellen Ramos első gólját Kroos szögletéből, második találatát Kroos szabadrúgásából fejelte. A Sevilla elleni vesztes bajnokin Ronaldo büntetőből volt eredményes. Tehát… hol a játék? Továbbá: hol vannak az időben megejtett cserék? 76., 80., 89. perc. Mi? Hogyan? Miért? Négy csatárral majd több gólt lövünk? Milyen módon? 

Félek, hogy megzuhan a csapat. A hétvégi bajnoki vízválasztó lesz. Vereség esetén megindulunk a hullámvasúton. Lefelé. Egy győzelem viszont megadhatja azt a magabiztosságot, amit elvesztett a csapat a Sevilla elleni bajnokin. Sőt, hamarosan újra a Celta ellen játszik a csapatunk, jön a bajnoki idegenben. Velük ellentétben mi lehetünk még sokkal jobbak. Meg kell csapni őket (is) – aztán egy 0-4 után el is felejtjük a kupakudarcot.

Most kell igazán komolyan a monitorra tenni a kezeinket és küldeni a pozitív energiát a Habfehéreknek!

Itt az idő, hogy megadjátok a legjobb játékosnak járó szóbeli vállon veregetést és a legrosszabb játékosnak járó, csak oda szóló jegyet a Taigetoszra.

Kommentre fel - ötszázig meg sem állunk!

UPDATE: Ezt a videót nem akartam először beágyazni, nehogy az legyen, hogy mindig csak bántom CR-t és Benzemát. De Maverick és WT14 kommentje után azt gondolom, nem baj, ha látjátok, amint a Celta egy letámadással a saját térfelünkön megakadályozza a labdakihozatalt. Isco kopóval a nyakán fut, aztán amikor a bal oldalunkra kerül a labda, a hazaiak legnagyobb sztárja, Iago Aspas ugyanúgy védekezik, mint a társai. Fentebb ott a videó, ahol Ramos védője (!) Guidetti... Kontraszt a mi két támadónkhoz képest?