Minden bizonnyal az évad eddigi legfontosabb meccsét bonyolítja a Real Madrid ma este a Santiago Bernabeu stadionban. A Wolfsburggal kell lemeccselni, hogy melyik gárda jut a BL legjobb 4 csapata közé. Jó lenne azt hinni, hogy a királyi gárda a szégyenletes első meccsen csupán arról szeretett volna gondoskodni, hogy a visszavágón csordulásig megteljen a csapat szentélye; de tartok tőle, hogy sokkal inkább voltak mentális gondjaink Németországban. Egyelőre a statisztika is ellenünk van, lássuk, mi kellhet ahhoz, hogy mégis továbbjussunk! Beharangozunk.

Két csapat egymásra gyakorolt kölcsönhatása minden szempontból dinamikus. Ha az egyik kissé belealszik, akkor a másik megérzi a lehetőséget és az egyensúly eltolódik egyik, vagy másik irányba. Mindig nehéz megmondani, hogy egyik játszik tudása alatt, vagy a másiknak jön épp össze minden. Ahogy mondani szokás, annyit játszik az egyik, amennyit enged neki a másik. 

Egy meccs pszichológiája nagyon makacs dolog tud lenni. Ha egyszer úgy érkeztünk meg Wolfsburgba egy igen jól sikerült Clásico után, hogy az egyik legkönnyebb ellenfelet kaptuk, és itt bizony nem kell megszakadni, majdcsak rúgunk 1-2 gólt, aztán majd otthon kipolíroztatjuk a bohócot ezzel a másodvonalas Bundesliga csapattal; menet közben már iszonyatosan nehéz ezen az attitűdön változtatni. Nagyon nagy csapatok ismérve az, ha ilyenkor, meccsen belül is fordítani képes a karmán. Mert mi is történt? Francia csatárunk képtelen volt a legtutibb helyzetből is betalálni, ők pedig kaptak egy kellemetlen és nem egyértelműen megítélhető szituáció után egy büntetőt. Ezek a történés halmazok alapvetően meghatározták a meccset. A második bekapott gól után még csak 25 perc telt el, rengeteg időnk volt, hogy javítsunk a helyzeten, de a karma már rossz irányba fordult. Akárhogy készült fel a csapat a meccsre, akármit ettek előtte, akármilyen gondolatokkal mentek fel a gyepre, az ellenfél önbizalmát felhúztuk, a mi hozzáállásunkat meg beletiportuk a gyepbe. 

Ezzel együtt, ha megadják Ronaldo 2. perces gólját, ha Benzema egy fokkal jobb napot fog ki, most egy cseppet sem kellene aggódni. 

Visszatérve az egymásra hatás kérdésére, számomra egyértelmű, hogy nem a Wolfs volt jó az első meccsen, hanem mi voltunk rosszak. Most még nem egy Atletivel kellett hadakozni, mely eddig egész pontosan 2 meccsenként kap egy gólt a Ligában, vagy nem egy Ronaldinhóval súlyosbított űr-Barcát kellett volna valahogy megállítani, hanem a Wolfsburgot. Az történt, hogy rosszul elővételeztük az első meccset és még pechünk is volt. 

S, hogy rákanyarodjak a ma esti összecsapásra, egyben biztosak lehetünk, ez a meccs nem lesz rosszul elővételezve! Egyszerűen lehetetlen. Immár visszaérkeztünk a földre, és nincs már lehetőség egy további meccsen javítani. Itt el fog dőlni minden.Van a két csapat között 3 gólnyi különbség? Igen, van! Meg lehet csinálni a továbbjutást. De ehhez már kell egy kis szerencse is, mert 2-0-ról indulnak a németek. 

Azt gondolom, hogy még úgy is tovább juthatunk, ha kapuk egy gólt. Igen, megrúgjuk nekik a 4-et! Valahogy az egész környezetem optimista, még a megfontolt haverom is azt mondta tegnap, hogy egy ötössel küldjük őket haza. De ehhez már nem szabad hibázni, nem szabad ordító helyzeteket kihagyni, és jó lenne minél hamarabb kettőt, ne adj isten 3-at rúgni, hogy támadniuk kelljen. A Marca szerint a Barca elleni kezdő megy fel, mely egész pofás kontrákat vezetett, reméljük ezúttal is lesz lehetőségünk a gyors felfejlődésekre.

A serpenyő másik oldalán viszont ott a múlt. A súlyos múlt. Ha idegenben hátrányba kerültünk, az utóbbi években képtelen volt a csapat továbbjutni.  A madridi szív továbbjutást remél, de a józan ész szerint annyira kiszámíthatatlan a csapatunk idei arca, hogy bármi lehet! Az első meccs fiaskójával eldobtuk egy kényelmes, vagy legalább nem idegbajos visszavágó lehetőségét, és így egy rendkívül kiélezett meccsre kényszerülünk. Ez a büntetésünk. Ezzel lehetőséget kínálunk a Wolfsburgnak, akik ha megfelelő mentális állapotban mennek fel a gyepre (edző: nem mi vagyunk az esélyesek, élvezzétek a 80.000 nézőt, legyetek fegyelmezettek, de játszatok felszabadultan, és verjetek be nekik egyet az első félidőben!), és egy kis szerencséjük is lesz, életük nagy tettét is végrehajthatják Madridban. Eldobtuk az esélyt, hogy hibázhassunk egy kicsit. Vagy kettőt. Nem fog beleférni. Nem tehetjük meg, hogy Benzemának 5-6 komoly helyzete legyen egy gólhoz. Az ellenfél buszozni fog, és gyilkos kontrákra készül. Nem tehetjük meg, hogy legyen a pályán egyetlen játékosunk is, aki nem védekezik a csapattal. Nem lehet sárgákat gyűjteni felelőtlenül. A lehetséges hibákat minimumra kell szorítani, másként nem fog sikerülni. 

Érdemes egy pillantást vetni a hivatalos odds-okra! A patikamérlegen mért tudománnyal kiszámított esélyhalmaz - bár eléggé kiegyenlített, de a Real sikerét vetíti előre. A "melyik csapat jut tovább" kérdés esetén nem találtam olyan fogadóirodát, ahol a németek lennének esélyesebbek. A különbségek nem nagyok, de a Real felé billen a mérleg.  Hihetetlen, hogy a Real hosszabbításos sikeréért 17-szeres pénzt fizetnének, ha meg büntetőkkel megyünk tovább, 41-szeres pénzt. Ez mindkettő nagyon-nagyon kevéssé valószínű a bukik szerint. Szóval szerintük a Madrid az esélyesebb, és 1 a 17-hez, hogy még hosszabbítás sem lesz. A matek náluk van.

De egyébként emlékszem kristálytisztán arra a Király Kupa elődöntőre 2006-ból, amikor 6-1-re égtünk az első meccsen Zaragozában, aztán a visszavágón 4-0 után több labdánk is volt az 5. gólhoz, a továbbjutáshoz. Állítom, hogy semmivel sem esélyesebb, vagy jobb csapat - így 10 év után - a Wolfsburg. És nem 6-1 volt az első meccs. A rendes játékidőben két gól is elég lehet a továbbjutáshoz, ha jól védekezünk. Talán a legveszélyesebb a 3-0 volna, ha már nem sok van hátra, mert akkor nagyon fognak jönni a idegenbeli találatért a németek...

A meccs komolyabb szerencsével lehet nagyon sima is, de nem vagyok biztos benne, hogy megérdemelnénk. Talán mellettünk szól, hogy a sajtó nagy része sem kezelte helyén az első meccset, s most a Wolfsburg nagyobb reményekkel érkezik, mint a valós esélyük. Ha ezt a reményt sikerülne viszonylag gyorsan a Bernabeu szent gyepébe taposni, akkor lehet pszichésen esélyünk, hogy megtörjük őket, és ne kelljen a 90. percben a körmünket rágni. Akár német csapat, akár nem.

Szinte biztos, hogy a Barca elleni kezdőt küldi pályára Zidane - rendben is lesz ez a része. Állítólag Perez visszaengedte a stadionba az Ultras Sur-t is. Nem ártana, ha igaz lenne a hír.

Egy biztos, nagyon várom az esti ütközetet, és igen, a cím után egy szót sem akarok írni a bíróról. Kassai knows...