Sajnos az utóbbi hetekben nem sok jó hírről számolhattunk be a Real Madrid háza tájáról. A kisebbi városi rivális elleni derbi előtt sem a lehetséges taktikai felállással kapcsolatos fejtegetések, vagy egyéb szakmai kérdések merülnek fel, hanem, hogy miként juthatott ilyen mélységekbe a klub... Beharangozó helyett.

Sajnos a kedvenc csapatunkkal kapcsolatos legutóbbi fejlemények rányomták bélyegüket a bloggergárda hozzáállására is. Ezt kizárólag azért írom le, hogy némi magyarázattal szolgáljak a viszonylag kései beharangozóra, és mert remek párhuzam vonható a csapatunk lelki állapotával kapcsolatosan is. Ahogy mi is csak lesünk magunk elé, és nem értjük az egészet, úgy valószínűleg a játékosaink kedve sem a magasban szárnyal. Egyre nehezebb a Real Madridot körülvevő sok-sok kérdőjelet és a mind több felszínre bukkanó feszültséget a játéktéren kívül rekeszteni.

A hétközi botrányos Copa del Rey mérkőzésen gyakorlatilag pihent a csapat Rafa szerinti gerince. Isco és James kiegészülve Jesével és Vázquezzel azért bemelegített. Egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy a kupameccs semmi másra nem volt jó, minthogy a stáb kipróbálja a soha nem látott felállásban pályára lépő védelmet, és a fiatalos első szekciót. Ezúttal Danilo már a keret tagja, így szinte biztosak lehetünk benne, hogy az eddig vajmi keveset mutató brazilt kezdetni fogja Benítez, nehogy jól érezzük magunkat, vagy bármilyen folyamatosság legyen a játékunkban. Furcsa volt látni Vázquezt a jobb bekk pozíciójában, de egész jól ellátta a feladatát, abban bizonyos vagyok, hogy jobban, mint Danilo tette volna!

 

Így aztán ma Lucas szinte kizárt, hogy kezdjen, sőt egyáltalán a pályára lépése is kérdéses a BBC, Isco és James árnyékában. Nagyjából ugyanez mondható el Marcos Llorente játékáról, aki agilis futballjával, bátor fellépésével üde színfoltja volt a cadizi meccsnek. Már leginkább ezekre a srácokra vagyok kíváncsi, hisz ők lehetnek majd a következő csapat meghatározó játékosai. A következő érában.

Nem tudom, kijelenthető-e, hogy végleg elromlott valami a jelenlegi Real Madrid egészében, de egyre több jel mutat arra, hogy egyszerű fáradságnál, dekoncentrációnál, vagy formaingadozásnál jóval komolyabb dolgokról kell majd hamarosan beszélni. Az elnök elvesztette a realitásérzékét a csapat szakmai összetételének meghatározásában (kb. Makelele elengedésekor), és a romlás megállíthatatlannak tűnik.

 

Az edzőkérdés újra napirenden van, s már szinte mindenki visszasírja a cserélni képtelen, és a meccsekbe menet közben belenyúlni nem tudó Ancelottit. Mert legalább a játékosokkal jó volt a viszonya, és futball-szakmailag messze felülmúlta jelenlegi trénerünket.

Az a bullshit, ami kommunikáció címén kiböffen Benítez száján, még a legdurvább PR szakemberek előadásában is sok lenne. " Nincs is más választásunk, mint padlógázzal futballozni elejétől a végéig." " A Getafe együttese meglehetősen jó erőkből álló társaság." " Ez egy hosszú út, és mi pazarul menetelünk rajta." (!!! b+++) "Gondok sújtanak bennünket, amelyek okozói a kemény szezon, valamint a sűrűn rendezett válogatott mérkőzések." "Benzema kifogyhatatlan forrása a minőségnek, aki játékával a társait is egy magasabb szintre emeli." "Cserishev remekül van, ügyesen dolgozott..." " Profi vagyok – az én felelősségem az, hogy a Real Madridnál jól menjenek a dolgok."

 

Kirakat válaszok és bullshit felhő. Számunkra, akik a Real Madridot szeretjük és mostanában féltjük, jó hír, hogy már a kérdések nem csak az edző személye körül merülnek fel, de szinte minden orgánum felveti az elnök, Perez felelőségét is. Minél jobban próbálja a fejét kihúzni a hurokból, annál jobban beleszorul. Minden nappal közelebb kerülünk a Perez utáni időszakhoz.

A mai meccset a 4 győzelmet és 7 vereséget számláló Getafe ellen egész egyszerűn be kell húzni minden áron! Nem előzi meg fárasztó utazás, az ellenfél nem túl acélos az idén, de sajnos a csapatunk játék-felfogása is komoly kívánnivalót hagy maga után, és morálisan nem vagyunk megfelelő állapotban. Egy nyögvenyelős győzelmet azért bele tudok látni.

 

A másik olvasata a jelenlegi szituációnak, hogy a gárda pihenten egy koncentrált játékkal szeretne visszatérni a jó útra, és csak azértis megmutatja, mire képes. Nem ez a valószínű, de szívesen megnézném.

Ronaldón sok múlik, abszolút elvesztette a fonalat ebben a rendszerben, de ha pikírt szeretnék lenni, íme egy újabb kiscsapat, ami ellen jöhetne a mesterhármas.

A Real Madrid, mint brand is hatalmas veszteségeket szenvedett el az utóbbi hetekben, Benzema bűnügye, a kupa fiaskó, a csapat fogalmatlan edzője, a tény, hogy Perez elvesztette a szurkolók bizalmát, mind-mind negatívan befolyásolják magát a játékot is. Benítez a jelek szerint képtelen leválni Perezről, és nem fogja tudni kezelni ezt a hanyatlást, ami kétség kívül elkezdődött. Szóval nem sok jó néz ki erre a szezonra! Bár ne lenne igazam. Itt az első apró alkalom, hogy csapat megcáfoljon!

Ne feledjük, ma este Valencia-Barcelona. Ha bármiben reménykedni szeretnénk, ahhoz 3 pont kell ma.

 

A Getafe elleni keret: Keylor Navas, Kiko Casilla, Ruben Yanez; Pepe, Nacho Fernández, Alvaro Arbeloa, Danilo; Toni Kroos, James Rodríguez, Gareth Bale, Casemiro, Mateo Kovacic, Luka Modric, Denis Cheryshev, Marcos Llorente; Cristiano Ronaldo, Karim Benzema, Lucas Vazquez, Jesé Rodríguez.

Meccs 16 órakor a Sport TV közvetítésében.