Különleges vizekre evezem beharangozó gondolataim hajóját, mert egy olyan napra virradtunk, melyen ismét felcsendülnek a BL jól ismert dallamai, de mégis úgy érzem, hogy a szurkolótábort inkább az foglalkoztatja, hogy vajon mi folyik Madridban? A hétvégén egy zakó miatt elvesztettük vezető pozíciónkat, és emellett több probléma is mutatkozik a srácokon. Nem véletlenül törpül el ezek mellett azon tény, hogy ma este vendégül látjuk Di Matteo legénységét. Amint azt mindenki tudja, a Veltins Arénában tett látogatásunk ismét szerencsésnek bizonyult, bár nem sikerült fél tucat gólt berámolnunk a németek hálójába, de így is megnyugtató 2 gólos előnyről indul a ma esti összecsapás. A következőkben megpróbálkozom felvezetni a meccset és izgalmat csiholni a Blancók iránt elkötelezettek szívében. De mindenek előtt szót kívánok ejteni a jelenleg kialakult szituációról, valamint az általam vélt gondokról.

Felettébb érdekes jeleket vélhetünk felfedezni az utóbbi időben, példának okáért: döcögő játék, fáradtság jelei, motiváció hiánya, és az eredmények se szállingóznak úgy, ahogy azt mi szeretnénk. A tavalyi győzelmi széria után nehéz elfogadni a jelenlegi helyzetet. Ugyanakkor a vészharangot se kell még kongatni. Több aspektusból is meg kívánom világítani az általam vélt főbb gondokat. Mivel komplexebb problémával állunk szemben, így az okok is több összetevőből állnak. Íme!

  • Mindent onnan érdemes kezdeni, hogy az Ancelotti által kitalált rendszer tavaly nehézkesen de beindult, és 22 meccses győzelmi sorozat képében realizálódott, ami semmiképp se minősül kis dolognak. De amennyiben jól emlékszem, már akkor megjegyeztem, hogy ezt a tempót végigbírni a szezonban nem lesz egyszerű. A szisztéma legfontosabb eleme a középpálya, aminek a kulcsa a megfelelő intenzitás. Hogy ezt végig fenn tudja tartani egy gárda, elengedhetetlen lenne a megfelelő mértékű rotáció. Így az első hibát ennek hiányának, és az abból kialakuló fáradtságnak tulajdonítom. Ehhez még párosult egy igencsak számottevő sérülési hullám, és a plusz meccsek a klub vb-n. Ezt lehetne akár klub-vb szindrómának is hívni. Nem egy példát tudok említeni, elég ha visszamegyünk 2011-12-es évadra, amikor is a királyiak nyerték a bajnokságot. Többek között azért, mert a Barca kiégett a klubvilágbajnokság okozta plusz körök miatt. 
  • Ehhez az egészhez párosul a kohézió teljes hiánya, tehát nincs igazán egységes csapatunk. Illetve még egy jó adag motiválatlanság is érkezett. Persze ez így együtt csak átmeneti is lehet, mert kellő mértékű rotáció alkalmazásával a következő hetekben visszavarázsolható az a bizonyos frissesség. 
  • Már ezek önmagukban elegendőek lennének bármely komoly csapat megrogyasztásához, de nézzük még milyen csúf élősködők képébe bújt gondok ütötték fel fejüket. Az utóbbi találkozókat szemrevételezve roppant figyelemre méltó jelenség szúrt szemet nekem. A csapat úgy néz ki, mint 3 különálló egység, melyek között kapcsolat nem igen van. Főként a középpálya és támadósor között nincs meg ez. Úgy is fogalmazhatnék, hogy még térképpel a kezükben se találnák meg egymást. A BBC és Kroosék túl távol helyezkednek egymástól, így előbbiek haszontalanná válnak/váltak. Elég egy labdakihozatalt megnézni. Nyilván Modric kiválása is szerepet játszik ebben, de okként szolgál erre a gyér labda nélküli mozgás is. Ami a fáradtságra vezethető vissza. Mindenesetre elgondolkodtató. 
  • És végül, az utolsó nagy hiba, hogy a gárda rendre a széleken próbálkozik, és ott veszélyeztet. Már legalább 2 meccs óta képtelenek vagyunk középen támadást vezetni. Kicsit úgy tűnik, mint a félszemű kalóz, akinek beszűkűlt a látása és elfelejti, hogy ott van még a másik oldal - ez esetben a pálya közepe. Mindez azért kap olyan nagy hangsúlyt, mivel ezzel olyan egysíkúvá, vagy, ha jobban tetszik egy dimenzióssá vált a Real, mint a huzat. Még érdekesebb, hogy az ősz folyamán 21 meccsen (spanyol kupát nem számítva) 9 alkalommal szereztünk találatot szögletből, míg ebben az évben eddig 12 mérkőzésen 1 gólig jutottunk. Így már ezzel a roppant veszélyes eszközzel is csökkent a fegyvertárunk. 

Carlettónak muszáj lesz átgondolnia a felmerült problémákat és némi változtatással visszakormányoznia a Realt a megfelelő útra. (Ha ez egyáltalán lehetséges még, és nem kell visszamenni az alapokig, onnan elkezdve az építkezést.) 

Na, de térjünk át a ma esti Bajnokok Ligája mérkőzésünkre. Ugyan az utóbbi években a sorozat ezen szakasza egyre kevesebb izgalmat tartogat - pláne a mostani odavágó tekintetében -, de azért még láthatunk szép dolgokat. Annál is inkább, mert lehetséges, hogy több ponton kicserélt 11 fog kifutni a Bernabéu szent gyepére. A hírek szerint, Silva biztosan kezdeni fog. Valamint lehetőséghez juthat Khedira és Jesé is. Modric pedig vissaztérhet a pályára. A Marca szerint, ma 30 percet fog kapni, a hétvégén már 60 percig juthat.

A stadion már készen áll!

Ami a vendégeket illeti, jelenleg az 5. helyen tanyáznak a német bajnokságban, ami nem is olyan rossz. Di Matteóék egy 3-1-es győzelemmel hangoltak a mai találkozóra, méghozzá a Hoffenheim ellen. Előtte egy vereség volt és egy döntetlen. Aki biztosan hiányozni fog, és fontos elem lenne a játékuknak, az Boateng, de Huntelaarra így is figyelni kell, mert tud meglepetéseket okozni.

Amennyiben túljutunk a Schalkén, ami még így is kötelező feladat, úgy kézenfekvő kérdés üti fel fejét; Vajon meddig fogunk eljutni a 10. BL serleg után? Ha a történelmet hívjuk segítségül, akkor nem is olyan rossz dologra lelhetünk. Legutóbb, 2002-ben nyertük meg  (a tavalyit nem számítva) Zidane góljával a sorozatot, s azután a következő idényben sikerült az elődöntőig masíroznunk. Előbb a MU-t vertük összesítésben 6-5-re, de a következő körben 3-4-re kiestünk a Juventus ellen. Nem számítok gálára, de mindenképp bízom benne, hogy tetszetős kis meccsre lesz kilátásunk, amely több, keveset szerepelt játékost indíthat el a formába hozás ingoványos talaján. Talán még a gárda is vissaszerezheti az önbizalmát, ami rettentő fontos, hiszen az El Clásicóig már csak ez a meccs adatik meg erre, illetve a hétvégi Levante elleni összacsapás. Így hát előre a továbbjutásért! Hala Madrid!

Schalke 04 várható kezdő: Wellenreuther; Höwedes, Matip, Nastasić; Uchida, Fuchs; Neustädter, Barnetta, Meyer; Choupo-Moting, Huntelaar.

Real Madrid várható kezdő: Casillas; Carvajal, Varane, Pepe, Marcelo; Lucas Silva, Kroos, Isco; Bale, Benzema, Ronaldo.

Kezdés: 20:45

TV: Sport1