Van, aki már nem nagyon követi idén a Real mérkőzéseit, van, aki nézi ugyan, de kevésbé várja, van, aki dühöng és elzavarna mindenkit, van, aki már beletörődött, hogy ez a szezon nem lesz dicső, van, aki még reménykedik és olyan is van, aki egyszerűen csak lelécel. Az utolsó szurkolói csoport hozzáállását leszámítva, mindegyik attitűd érthető és elfogadható jelen esetben. Sajnos ez egy olyan periódus a csapat életében, amikor a mérkőzések élvezeti értéke – mondjuk úgy, hogy – jelentősen lecsökkent a megszokotthoz képest. Ugyanakkor – mivel a bajnokságból még nem vagyunk kizárva – a mai napra egy olyan összecsapás jutott, amit mindenképp érdemes lehet megtekinteni. Már ha vevők vagytok egy sokgólos mérkőzésre, ahol az ellenfél szerényebb játékerőt képvisel ugyan, de többnyire a támadásokra törekszik, így a védekezésre kevesebb energiát fordít. Vigyázat, nyomokban beharangozót is tartalmazhat!

Az Ördög és a Jobb keze

Ami viszont már probléma, hogy klubon belül az elnök, az edző és a játékosok is másképp csinálják, mint ami a feladatuk lenne. A Presidente igazolja a játékosokat és erőlteti rá akaratát a trénerre, az edző annyit mond a támadóknak, hogy csináljanak, amit akarnak, szabadon mozoghatnak, ott játszhatnak, ahol szeretnének. Jó igaz, a középpályásokat már nem illeti meg ez a privilégium, őket már a Mester pakolgatja olyan pozícióba, ahol a legkevésbé érzik komfortosan magukat. A játékosok meg meccs közben próbálják kitalálni, hogy mit is kéne játszani. De azt szigorúan szabadon! Ez persze azt eredményezi, hogy mindenki a saját feje után megy, mindenki más irányba tolja (húzza, vonja, taszigálja) a Real Madrid szekerét, éppen ezért nem halad semerre.  

Korábban már a két középső védőnek is megvolt a külön feladatköre, egyikőjük besegített a támadásokba, a másik hátul maradt és elsősorban a védekezésre koncentrált. Most mindketten össze-vissza kalandoznak és ívelgetnek, többnyire pontatlanul, közben meg az ellenfél akadálytalanul törhet kapura.

Ami a középpályásokat illeti, tavaly még volt egy játékos, aki a védősort kötötte össze a középpályával (Modric), és egy, aki a támadósort (James). Idén viszont kb. egy vonalban helyezkednek el, többnyire a védőkhöz közelebb, teljesen elszeparálódva a támadóktól. Akik meg…

A fene nagy szabadságukban annyit tudtak kiötölni, hogy mind a hárman felállnak a tizenhatos vonalán – még csak nem is a vonalában, hogy széthúzzák kicsit a védőket – és várják a labdákat, a tőlük 40 méterre helyezkedő középpályától. Akik azért meg is tesznek mindent, a védőkkel kiegészülve meccsenkénti 15-20 beíveléssel kínálják meg CR-éket. De ez a fajta játék maximum Angliában elfogadott, vagy már ott sem. Az már nem nagyon jut eszükbe, vagy csak nagyon ritkán, hogy akár vissza is lehetne lépni azokért a labdákért, hogy a földön is kialakulhasson, némi játék. Ilyenkor kéne az edzőnek közbe lépnie, de úgy néz ki Rafa mester ezt másképp gondolja. Így viszont felmerül a kérdés, hogy valójában mi is az ő feladata? A játékosok igazolásáért az elnök a felelős, a játékért meg maguk a futballisták. Ezek szerint a jó Benítez nem más, mint egy jól fizetett sajtószóvivő. De még annak is gyenge. Na, jó állítólag azért néha levezényel egy-két edzést is.

Ez nem egy gólöröm, így állnak fel a meccseken

Szóval nem éppen rózsás manapság a Real Madrid helyzete, a kilátások meglehetősen borúsak, így valószínűleg idén nem nagyon fogunk kupáknak szurkolni, de vannak itt még lehetőségek bőven. Sajnos itt nem pont a szép játékra gondolok, mert ezzel egyelőre még adós a csapat, de szoríthatunk például a fiataloknak, Casemirónak, Kovacicnak, Vazqueznek, hogy megállják helyüket akár a kezdőben is. Szurkolhatunk az „öregeknek” is, hogy visszataláljanak a helyes útra, visszanyerjék tavalyi, tavalyelőtti formájukat. De persze lehet annak is drukkolni, hogy Benítez és Perez, minél előbb eltakarodjon. Ízlés kérdése. Igaz, ehhez már nem feltétlenül kell nyomon követni a meccseket.

A mai összecsapáson viszont minden adott ahhoz, hogy egy kellemes kis mérkőzést láthassunk, így másfél-két órácskára érdemes lehet megszakítani a karácsonyi készülődést. A Rayo Vallecano látogat Madridba a külvárosból, akik jelen pillanatban a 18. helyen szerénykednek. Igaz az élmezőnnyel ellentétben elég sűrű a hátsó régió, így egy esetleges győzelemmel akár ki is kerülhetnének a kiesőzónából, de bármennyire is álljon ingatag lábakon nálunk a csapategység, túl nagy a különbség a játékosok egyéni képességei között ahhoz, hogy pusztán egy összetartóbb csapattal kiküszöbölhető legyen.  Így a Rayo elleni meccs képe valószínűleg jobban fog hasonlítani az Espanyol elleni mérkőzéshez, mint a múlt heti förtelemhez. Főleg, hogy a Vallecano az utóbbi időben különösen nincs jó formába, utolsó öt meccsükből egy győzelem, egy döntetlen és három vereség. Mondjuk az ötből három vereség nálunk is megvan…

Mindent egybevéve, a mai derbi mégis csak könnyed kikapcsolódásként szolgálhat az ajándékvadászat közepette. Lássuk sikerül-e végre egy irányba mozdítani a Real Madrid szekerét!

Várható kezdő: Navas – Danilo, Ramos, Pepe, Marcelo – Kroos, Modric, James -----------------------------------------------------------Bale, Benzema, CR

Kezdés: 16:00 Sport 2