Közeledik a téli átigazolási szezon, ami általában nem hoz izgalmat számunkra, mégis lehet, hogy most aktívak leszünk 2015 januárjában. Modric sérülése egyenesen mellkasba vágta valamennyi madridistát, és, hogy fatality-hez vezessen e remek csapás, megtudtuk, hogy akár februárig pályára sem léphet. Így sem voltunk valami kövérek középen, de Modric nélkül, és hogy Khedira fél lábbal már ajtón kívül van, másik lábbal szerződés hosszabbítás előtt (?), fene se tudja mit gondoljunk róla. Illarramendiről is mennek a pletykák, hogy Carlo kölcsönadná inkább a Milannak, így nem sok alternatívánk maradt középre. Nem is csoda, hogy elkezdtek röpködni a hírek, hogy igazolni fogunk valami hiper-szuper fiatal őstehetséget, hogy majd Luka felépülése után (jobb esetben) a pad jusson neki. Erről merengünk egy kicsit.

Első gondolata egy madridi szurkolónak, aki végigkövette a tavalyi szezon nyári haknimeccseit, hogy most jött el Casemiro ideje! Rendszeresen játszik a Portóban, rendre megbízható teljesítményt nyújt. Megmutatta, hogy rendszeres játéklehetőség esetén mire képes. Mégis, valamiért nem kell Carlónak és Péreznek, és hát valljuk be: Carlo knows...

Többnyire szezon elején nagy elánnal vetették bele magukat egyesek a manageri székbe, hogy a Realnak szüksége van egy ütköző, futkosó, vérbeli védekező középpályásra. Majd ez mind kezdett elhalkulni, mikor elkezdtük legyalulni az fél (most már) egész világot. De ahogy a foci változik, úgy változnak vele együtt a csapatban betöltött szerepek is. Egyre kevésbé van szüksége egy csapatnak a Makélélé-féle labdaszerzőkre, nekem még Lassana Diarra is ebbe a kategóriába tartozott, habár nem egy szint a kettő, és inkább azok a „deep lying playmaker” azaz mélységi irányítók vették át a védekező középpályások posztját/szerepét, akik sokkal inkább a támadásépítésben, csapatirányításban, keresztpasszokban kiemelkedők. Ők a csapat „esze”, nem holmi agyatlan Hercegek.

Nyilvánvaló, hogy a védekezésbeli hiányosságokat a csapatnak kell pótolni, így a fegyelmezettség és a visszazárás fontos eleme a mai focinak. Na, de egy kicsit elkalandoztam, nézzük inkább a jelent, a lehetőségeket, miről is beszél a világsajtó.

Két fiatal középpályásról cikkeznek sokat, akik lehetséges érkezők lehetnek most télen, vagy csak a szezon végén. Hogy mit is lehet róluk tudni? Erre kerestünk rá egy kicsit, és összeszedtük pontokban az erősségeiket, amiről úgy véltük, hogy érdemes beszélni, mind a csapathoz vonatkozóan, mind egyénileg. Felkértem jó barátomat, Zizout, hogy mutassa be nekünk a német fußball über tehetségét.

1. Pályán betöltött szerepe. Játék közben mit várhatunk tőle? Ütköző, futóegér vagy taktikus passzer?

Ki is az a Christoph Kramer? El tudom képzelni, hogy mikor meghallották a leigazolási pletykát a királyi gárda hívei, akkor fejüket fogva gázoltak át mindenen, hogy bepötyögjék a billentyűzeten a nevét és valami információt szerezzenek róla. Első körben én se tudtam, hogy ki ő, de eszembe jutott, hogy a nyári VB döntőjén őt kellett lecserélni fejsérülés miatt.

Jelenleg a Bayer Leverkusen tulajdonában van, de a Borussia Mönchengladbachnál teljesít szolgálatot. 23 éves, 189 cm és 82 kg, szóval egy nyurga srácról van szó, aki fizikálisan nem gyenge, bár van még hova fejlődnie. Alapvetően egy futóegér, amolyan box to box típus, de nem kell megijedni, mert Khediránál jobbnak tartják. Képes 90 percen keresztül rohangálni egyik 16-ostól a másikig. Érdekes stílusa van, mert szeret tűzközelben lenni, tehát jól helyezkedik. Figyeli a játékosokat és a támadást, és aszerint próbál mozogni, ebben rejlik legnagyobb erőssége. Rendre begyűjti a lepattanó, elpattanó labdákat; tehát magas fokú koncentráció jellemzi játékát.  Szeret labdát elcsípni, blokkolni, amit a statisztikája is alátámaszt. Eddig 1253 percet játszott a bundásban és átlagban 2,8-at szerepel meccsenként, 3 labdalefülelés és egy tisztázás.

Kíváncsi voltam, hogyan teljesít nyomás alatt, így a Bayern elleni őszi összecsapást meg is néztem. 5 alkalommal szerelt, szintén 5-ször fülelt le labdát, 5-ször tisztázott és 2 alkalommal blokkolt lövést. Néha képes eltűnni a mezőnyben, de akkor hirtelen bemutat egy olyan szerelést, amitől elismerősen csettint az ember, hogy ez már döfi.

2. Kicsit közelítsük meg a mi oldalunkról, mire is van szüksége valakinek, hogy beleilljen a középpályás triónkba (kvartettünkbe)? Hát persze, hogy az irányítás, rövid passzok és a nélkülözhetetlen keresztlabdák!

Leginkább Modric helyén tudnám elképzelni a német srácot, mert hasonlóan képes robotolni egész meccsen. Említettem, hogy védekezésben jól helyezkedik, de a támadásnál se esik kétségbe. Nem egy alkalommal tartotta meg a labdát több Bayern játékos gyűrűjében, és játszotta meg jól azt. Szeret passzolni, bár nem sokszor, de azt pontosan teszi. (A német bajnokságban 86%-os passzpontossága van, az EL-ben 95%-os). Hosszú labdákkal se marad adós, hiszen 2,4-es átlaga van (az EL-ben 2,5-ös).

3. Ha valaki Madrid szebbik felében szeretne játszani, legyen az védő, középpályás vagy támadó, nélkülözhetetlen, hogy a támadáshoz is legyen némi érzéke. Ez most is érvényes!

A támadásban már kevesebbet vesz részt, mivel eddig kétszer talált be a kapuba, gólpasszal nem rendelkezik. Ami a kulcspasszokat illet, 0,9-es átlaga van, ami nem rossz, de van hová fejlődnie. Azonban nem is ez a feladata a jelenlegi együttesében, de véleményem szerint ez se okozna gondot neki.

4. Akárhonnan, akárkit igazolunk, szinte sose lehetünk biztos, hogy beválik-e, pláne ha fiatal tehetség felé kacsintgatunk. Ez sokszorosan is érvényes ha tengerentúlról vagy egy kis csapatból szeretnénk csemegézni. Avagy mekkora a rizikófaktor?

Az említett hiányosságai miatt benne is van rizikó, de lényegesen kevesebbet látok benne, mint egy másik kontinensről érkezőben. Bírja a nyomást, Kroosszal jól működnének együtt, így egy próbát mindenképp megérne. Kevesebb esélyt látok arra, hogy megbukna nálunk.


Rám maradt az ifjú brazil, Lucas Silva jellemzése, ugyanezek pontok szerint.

1. Pályán betöltött szerepe.

Nem meglepő, hogy őt is védekező középpályásnak titulálják, nem mellesleg Brazília legnagyobb tehetségeként tartják számon, de, hogy mi is ő valójában...? Igen, védekező középpályás posztját tölti be, de szerepben egy kicsit eltérő, mondjuk úgy, hogy a modern futball felé hajlik a stílusa. Ezt nehéz hátránynak nevezni, hiszen alkalmazkodni kell manapság mindenhez. A Cruzeiro csapatában, egy kevésbé segítőkész középpályán kell megállnia a helyét, és ezt minden bizonnyal tökéletesen teszi, hisz olyan nagy csapatok figyeltek fel rá mint, a Manchester United, Chelsea és a világ legjobb csapata, a Real Madrid is! Na meg azért a Barcelonát se kerülte el a figyelme. Fő feladata a labdajáratás fenntartása. Remekül helyezkedik, tudja mi merre, hol kell éppen lennie. Bár nem kifejezetten erőssége a becsúszási kísérletek, ha van ideje végiggondolni, akkor rendszerint jól érkezik a szerelésekbe. Nem csak labdaszerzésnél fontos neki, hogy végig tudja gondolni a lehetőségeket, hanem általánosságban elmondható ez róla. Nem szereti, ha sürgeti a szituáció, sokszor pontatlan ilyen esetekben. Mivel inkább taktikus passzer a kis csávó, eléggé a gyengeségeihez tartozik a labdavezetés, ezért ne várjunk tőle iscoi labdaeldugdosgatást. Emberfogásban hozza a kötelezőt, szépen ragad az ellenfélre, bár rögzített szituációknál nem használta eddig edzője, mert fejjátékban egy kicsit gyenge, ami meglepő méretéhez képest. (183 cm)


2. A passzok tükrében

Na, ha valamiért, akkor ezért ragadta meg a figyelmünket! Lucas játékában egyértelműen a passzolási képessége a kiemelkedő. Ahogy írtam, főbb feladatai közé tartozik e nemes feladat, és nem is akárhogyan teszi ezt. A bajnokságot figyelembe véve, közel 30 mérkőzés alatt, 87%-os pontossággal passzolt. Bár kevésszer veszi rá magát, hogy játék közben keresztpasszokkal operáljon, mégis mikor vállalkozik rá, többnyire jól hajtja végre.

Sikeres passzai:

General: 959db

Headed: 62db

Long ball: 117db

Ami nekem feltűnt és kicsit hiányoltam, hogy a kiugratásai, és azok a bizonyos "through ball"-ok hiányoznak tőle. Ezen mindenképpen dolgozni kéne, hiszen ha olyan szerepkörben akar játszani, ahol kreatívabb támadásépítés is benne van az adott pakliban, ez egy elengedhetetlen faktor lenne.

Agya van a játékhoz, ez kétségtelen. Mindig figyel, tökéletesen olvassa a játékot, hogy majd ha hozzá kerül a labda, a lehető legjobb helyre továbbíthassa. Védekezésnél is inkább a helyezkedésben kiemelkedő, mint a labdaszerzésekben, de támadás megakasztásban mondhatni nagyon jól teljesített.

40 méteres passzok sem állnak tőle messze


3. Támadásépítés

Érdekesség az, hogy csatárként kezdte a pályafutását, és csak utána tanították be a középpályás szerepkörbe. Kreativitását tudja kamatoztatni támadásoknál is, és sokszor kap szabad kezet az edzőjétől. Ez több helyen megmutatkozik, mint például a kulcspasszokban is. 27 kulcspasszt tudhat magáénak a szezonban, de csupán 1 gólpasszt. Mondjuk nem gondolom, hogy ez negatívum lenne egy védekező középpályásnál.

A pálya közepéről is osztogat azért, de akkor a leghatékonyabb, ha szabad kezet kapva felléphet a támadóharmadba. Szélről is meglátja, hova kell ívelgetni. Nem rossz azért na!

Ha már felengedik, akkor nem röstell kapura törni. Bár próbálkozik becsületére szólva, nem igazán ez a profilja. Kaput azért el-el találja, de csupán 1 gólt szerzett a szezonban.

4. Rizikófaktor?!

Nehéz megmondani, ahogy akárkinél is. Dél-Amerika és Európa nagyon különbözik, alig ha lehet megmondani, hogy bevállna-e. Ha egyből a Realba jönne, mindenképpen óriási rizikó lenne és nem biztos, hogy 15 millió euróért megéri ez a kétes helyzet. De figyelembe kell venni, hogy akármennyire figyelmen kívül akarjuk hagyni, Modric lassan 30 lesz, és pár éven belül kell a pótlására valaki. Ha van egy fiatal tehetség, aki a legjobb a posztján, és van esélyünk leigazolni, akkor miért ne most? Akár kölcsönszerződést is lehetne csinálni, hogy fejlődjön. És igen, én Modric posztján tudnám őt elképzelni ennyi háttér információval. Drágának, drága, de nekünk talán megérné megvenni. (Illarranál nagyobbat úgy sem bukhatunk vele)

Persze nem lehet tudni, hogy mi lesz ezekből az üzletekből. Az is lehet, hogy semmi. Pérez nyilatkozta nem rég, hogy nem igazolunk senkit, de azt is, hogy rábízza Carlóra. Amit viszont nem kellene elfelejteni, hogy a csapatunkban van egy ifjú játékos, aki már kopogtat a nagyok ajtaján. Párszor már kapott lehetőséget a felnőtteknél, és nem okozott csalódást. Lehet ő lenne a megoldás? 

És most ti jöttök. Merengjetek egy kicsit! Ti melyik forgatókönyvet választanátok?

PS.: Köszönöm Zizou segítségét a poszthoz!