Biztos vannak köztetek olyanok, akik még bíznak a csodákban és hiszik, hogy amíg van matematikai esély a bajnoki címre, addig meg kell ragadni minden alkalmat, hogy csökkenthessük a különbséget az előttünk állókkal szemben. Nos, úgy gondolom, Ti vagytok kisebbségben. Az általános vélemény most a madridisták között természetesen az, hogy jobb esetben is csak a második hely az elérhető helyezés számunkra és, hogy igazából nem is érdemlünk többet. Talán ez áll legközelebb a valósághoz és ez a racionális gondolkozás, viszont a szurkolói viselkedés minden, csak nem racionális többnyire. Hajtás után beharangozunk!

 

Több dolgot tanulhattunk meg a hétközi BL meccsekből. A legfájóbb számunkra talán az, hogy védekezés céljából hasznosabb egy lyukas harisnya bizonyos esetekben, mint a mi védelmi négyesünk, ha területet adunk egy kontrázni kiválóan tudó csapatnak. De amellett is nehezen lehet elmenni, hogy még Busquets is elégedetten csettint Marcelo alakítása láttán. Viszont ami mégis nagy port kavart, az a bírói tevékenység. Akik a spanyol bajnokságot követik hétről-hétre, hozzá vannak szokva a gyenge (és most finoman fogalmazok) bírói performanszhoz. De, amikor leülünk BL-t nézni, akkor nem számítunk arra, hogy egy párharc továbbjutását képes eldönteni 1-1 rossz bírói ítélet.

Sajnos be kell látni, hogy nincsenek már olyan bírók, akikre nyugodt szívvel rá lehetne bízni egy olyan mérkőzést, amit több millióan néznek élőben. Ez egyfelől kritika a bírókra nézve, viszont az is közrejátszik a dologban, hogy amíg a játékvezetőnek másodpercek lefolyása alatt döntenie kell egy-egy kérdéses esetet követően, talán még több méter távolságból is, úgy mi, a TV képernyők előtt ülve másodperceken belül láthatjuk a kérdéses eseteket több kameraállásból, szuper lassítva, ráközelítve és még úgy is képesek vagyunk rajta napokig vitatkozni, hogy valóban jól ítélt-e a spori, vagy sem.

Elvárják a bíróktól, hogy pártatlanul, hibátlanul és a kétes eseteket a lehető legigazságosabban fújják be. Ami persze normális és racionális elvárás, hiszen így nem lehet külső tényezőt hibáztatni egy-egy számunkra kedvezőtlen eredményt követően. Még is tudjuk, hogy közel lehetetlen elvárások elé állítjuk a bírókat.

Viszont a FIFA nem olyan rég bejelentette, hogy tesztelni fogják a videóbírót, amit nagyon sokan nagy elvárások közepette várnak. Mérkőzés közben a visszajátszást a játékvezető, illetve a mérkőzést felügyelő és a videotechnikát kezelő bizottság kezdeményezheti. Négy különböző esetben kérhető telefonos segítség; góloknál, kiállításoknál és büntetők megítélésénél, illetve a szabálytalanságot elkövető játékos beazonosításához.

A technológia bevezetése nem fog egyik pillanatról a másikra megtörténni és bizony még éveket kell várnunk arra, hogy ténylegesen használni lehessen. Pontos időpontot nem lehet tudni, a legközelebbi, amit tudni lehet, hogy legkésőbb a 2017/18-as szezonban tesztelni fogják Németországban és Brazíliában, valamint barátságos mérkőzéseken is elérhető lesz.

Mindenképpen nagy előrelépés lesz és sok kellemetlenséget meg lehet ezzel előzni. Ez kétségtelen. Viszont csodát ettől sem lehet várni. Alapvetően korlátozva lesznek a szituációk, amikor használni lehet és csupán a bíró vagy egy külső kezelő kezdeményezheti meccs közben, így a bírói tévedések nem lesznek teljes mértékben kiszűrve. Bennem van egy kis szkepticizmus az üggyel kapcsolatban. Vannak dolgok, amiket mindenki nagyon vár, már megváltóként várják, és akkor puff! Nem fog akkorát szólni, mint amennyire be volt harangozva.

Ma viszont bajnoki mérkőzést játszunk otthon az Eibar ellen. Úgy, hogy mindenki a szerdai Wolfsburg elleni fiaskóról beszél, illetve a jövő heti visszavágó esélyeit latolgatja. Gondolom, a játékosok sincsenek másképp és a hátuk közepére kívánják a hétvégi fordulót. Pedig ha hozzuk a beleszarós arcunkat, akkor még meg is izzadhatunk hazai pályán, amit azért még sem kéne.

Hozzá kell tenni, hogy bár nincs rossz helyen az Eibar a maga 9. helyével, az elmúlt 7 mérkőzésükön nem tudtak nyerni. Formájukat tekintve, hazai pályán kötelező a győzelem, akármilyen kezdővel is. (Félve mondom ezt csak ki, mert akárhányszor ezt írtam a beharangba, jött is a szopóroller…)

Kis óvatosságra int az, hogy 3 ponton belül van a 8. hely és a 13. hely is számukra, így most már minden pontért meg fognak küzdeni. De hazai pályán nem szokásunk botlani (kivéve persze a fontos meccseken, ahol nagy csapat ellen kell játszani).

Mindenképpen szükség lesz frissességre a BL-ben, amit Zidane jól ítélt meg, így több kulcsjátékosunknak pihenőt adott. Persze Ronaldónak nincs szükség pihenőre. Neki gólokra van szükség, minimum 3.

Különösebben nem várok sokat a mérkőzéstől. Mivel a cserék kapnak lehetőséget, így az szerintem alapvető lesz, hogy hajtani fognak egész meccsen. És jelenleg többet nem is akarok látni. Ezzel ugyanis hozni fogják az eredményt is.

Let them play!

Keret:

Kapusok: Casilla, Rubén Yáñez és Craninx
Védők: Pepe, Nacho, Marcelo, Carvajal, Arbeloa és Danilo
Középpályások: Kroos, James, Bale, Kovacic, Casemiro és Isco
Támadók: Cristiano Ronaldo, Borja Mayoral, Lucas Vázquez és Jesé

Tipp a kezdőre: Casilla; Danilo*, Pepe, Nacho, Arbeloa; Casemiro, Kovacic, Isco; Lucas, Mayoral, CR

*Inkább játszon most Danilo, esetleg 50-50 arányban Carvajallal, hogy Dani lehessen ott kedden a Wolfsburg ellen.

Kezdés: 16h – Sport2