Véget ért a 2014-es nyári átigazolási időszak, úgyhogy fellélegezhetünk. Nincs több pletyka, nincs több találgatás, végleges a keretünk. Megszokhattuk volna, hogy minden nyáron főszereplők vagyunk és, hogy a legnagyobb neveket hozzák össze velünk. Az újságírók átalakítják a csapatunkat, sztáron jönnek-mennek, mi meg csak elmorzsolunk egy-egy imát lefekvés előtt, hogy csak idén ne legyen nagy változás, ne az utolsó pillanatban legyen mozgás. Nézzük hát hogyan alakult számunkra a transzfer időszak.

Sikeres évet zártunk, két új kupával a vitrinben, mégsem éreztük tökéletesnek a keretünket. Az évek óta fájó középpálya kérdés még megoldatlan volt, Morata nem tudta hozni a tőle elvárt szintet, Marcelo továbbra sem tanult meg beadni és a kapus kérdés is mindennapi probléma volt. Bizakodtunk egy csendes nyárban ahol a hibáinkat kijavíthatjuk 1-2 új játékos igazolásával és felhozunk pár fiatalt a Castillából. Elvakított minket a 'La Décima' és Palik Laci kedvenc körbeautózós döntője, de csupán kettő apró tényt felejtettünk el; nyáron VB van ami a legjobb ugródeszka a kirobbanásra varó játékosoknak, a másik pedig az, hogy a mi elnökünk bizony Florentino Pérez. Voltak persze akik nagy naivitással bíztak abban, hogy Carlo Ancelotti-ra fog hallgatni a szeretett(?) elnökünk, de ők - köztük én is - nagyot koppantunk.

Távozók:

Első körben Moratát szerettük volna elpasszolni, akár kölcsönbe vagy visszavásárlási opcióval annak reményében, hogy rendszeres játéklehetőség mellett megtanul focizni. Meglepetésre kérőkből nem volt hiány. Juve, Wolfsburg volt a két legfőbb kérője, de összeboronálták az Arsenal-al és egy-két spanyol csapattal is. Péreznek köszönhetően sikerült a Juventusra sózni 20 millió euróért cserébe. A megállapodásban van egy visszavásárlási opció ami 2017-ig él maximum 30 millió euró értékben.

Télen érkezett brazíliából Willian José a Castillához. Nagy reményeket fűztek hozzá, még a felnőtt csapatban is bemutatkozhatott de nem volt képes élni ezzel a lehetőséggel így visszakerült brazíliába a Maldonado együttesébe. Utolsó napokat kihasználva a Zaragoza-ba került kölcsönbe.

A középpályáról távozott tőlünk Casemiro. Hasonlóan Willian-hoz ő is brazíliából érkezett kölcsönben, ugyan egy évvel korábban a Castilla-hoz. Első évében bemutatkozott a felnőtt csapatban és meggyőzött mindenkit arról, hogy megvásárolják. Carlo Ancelotti tavaly végig játszatta az előszezonban és látszólag nagyon ment neki a játék. Sajnos év közben még sem kapott elegendő játékpercet így tovább adtuk kölcsönbe a Porto-nak. 2015 június 30-ig 6 millióért cserébe megveheti tőlünk a portugál csapat. Reméljük, hogy a rendszeres játéklehetőség mellett tud olyan teljesítményt nyújtani aminek eredményeként visszatér hozzánk.

Bízunk benne, hogy visszajössz!

Akit még érdemes megemlíteni a szintén Castilla-ból távozó José Rodríguez-t. Középpálya közepén bevethető, kreatív támadó szellemű focista. Háromszor játszhatott már a felnőtt csapatban is, mindhárom alkalommal Mourinho kezei alatt. (1:4 Alcoyano, 2:0 Atletico Madrid és 4:1 Ajax ellen) Egy évig a Deportivo-ban szerepelhet kölcsön, nincsen elővásárlási joguk így jövőre csatlakozik újra a királyi gárdához.

Denis Cheryshev idén is kölcsönbe megy, a Villarreal csapatában bizonyíthat ebben a szezonban. Van neki visszaút Madridba?...

Eladások terén a kapuskérdés is felmerült. Ki jön? Ki megy? Iker vs López. Utóbbi maradt alul. Diego López ingyen a Milan-hoz szerződött. Ízig vérig madridista, 2013 telén érkezett vissza amikor szükségünk volt valakire és ő jött és segített. Sok mindent köszönhetünk neki de talán ami a legjobban figyelemre méltó az a profizmusa és a csapat iránti szeretete. Köszönünk mindent Diego! Adios! A harmadik számú kapusunk is megérett, hogy valahol többet játszon, hogy nagyobb felelősséget vállaljon magára. Jesús eligazolt a Levante együttesébe (tehát, kapust cseréltünk velük). Nem kapott nálunk sok szerepet de a legjobbaktól tanult így biztosan megállja majd a helyét.

Európai átigazolási szezonban talán Di Maria ügye volt a leghangosabb és leghosszabb huza-vona. A vége mindenki számára ismert: Di Maria 4 év után elhagyta a Real Madridot és csatlakozott a vergődő United-hez. 75 millió eurót kaszáltunk rajta, amit valljunk be, hiba lett volna kihagyni. Remek üzletet kötöttünk és ahogy Maverick írta James köszöntő posztjában: „A csapatépítés azonban egy véget nem érő folyamat, egy végtelen medencében terjedő hullám a maga hegyeivel és völgyeivel. Változik a környezet, változnak az ellenfelek, változnak a játékosok, változik az edző.” Nem szabad leragadnunk és sajnálkozni, az élet megy tovább. Sok sikert kívánunk neki is és ha ő lesz az aki feltámasztja a MU-et akkor mi mosolyogva verhetjük a mellünket, hogy ő biza a miénk is!

Elérkeztünk az utolsó és talán legfájóbb távozóhoz. Xabi Alonso. 5 csodás évet töltött nálunk ami alatt összesen 9 trófeát nyert meg, többek között a tizedik BL-t is. 10 millióért cserébe távozott a Bayern München csapatába. Köszönünk mindent! Igazi úriember volt akinek a stílusa örökre bennünk ragad.

Öltöny + befutás = madridi könnyek 

Érkezőből se volt hiány, bár okosabban, olcsóbban is költekezhettünk volna, de ez csak hiú ábránd marad.

Érkezők:

Első érkező a nyáron Toni Kroos volt. Lejáró szerződését próbálták ugyan meghosszabbítani Münchenben, de Toni közölte a kopasszal, hogy nem kér a tili-toliból. Nagyon olcsón, mindössze 25-30 millió (transfermarkt 45 millióra becsüli az árát) körüli összegért igazoltuk le a világ egyik legjobb és leginteligensebb középpályását. Elsődleges posztja a középpálya közepén van de kimagasló teljesítményt nyújt támadó középpályásként, és védekezésben is megállta eddig a helyét.

Pérez dörzsölte a tenyerét miközben nézte a VB-t, legnagyobbat akkor dobbant a szíve amikor egy kolumbia gyerek bevágta úgy szépen Zidane-osan a labdát Uruguay ellen. Innentől kezdve nem volt menekvése, mert ha Pérez egyszer valakit kiszemel... Na igen. 80 millió euróért cserébe érkezett hozzánk egy támadó középpályás. Portoban rendszerint jobb szélsőt játszott, majd Monacoban bal szélen is feltűnt. Sok helyen bevethető sokak szerint akár a középpálya közpén is. Fényes pályafutás áll előtte de a kérdés az, hogy nálunk miként fog teljesíteni a BBC árnyékában. James Rodríguez!

Keylor Navas a Levante hálóőre volt. Tavalyi szezonban az egyik legjobb, ha nem a legjobb kapus volt a spanyol bajnokságban. A VB-n nyújtott remek teljesítménye miatt 10 millióért vette meg őt a Real Madrid. Eddig úgy tűnik csak csere kapus lesz idén de reménykedjünk abban, hogy idővel rendszeresen vele fog kezdődni a csapat névsora, ugyanis remek kapusról van szó.

Elérkeztünk az utolsó hétvégéhez, közeledett a deadline. Mindössze 18 mezőnyjátékosunk volt, így sokan számítottak utolsó nagy dobásokra. A vége sovány lett, csupán egy csatárt hoztuk Benzema mögé 2 millió euróért cserébe. Borsócska csatlakozott a Real Madrid 2014/15-ös keretéhez. A padot bírja, a kaput érzi és a többit majd meglátjuk. Akik rendszeresen követik a PL-t azt mondják jót fogtunk vele. Legyen így. Üdv Chicharito!

Középpályást nem sikerült igazolni úgyhogy ezzel számunkra bezárult az átigazolási szezon. Összesen 22 játékos alkotja a keretünket ebből 3 kapus és 19 mezőnyjátékos. Pontos számot ugyan nem lehet tudni, de akár nyereséggel is zárhattuk ezt a transzfer időszakot, ami igazán ritka nálunk. Pérez szerintem valamit komolyan elnézhetett. Középpálya közepén szűkek vagyunk, csupán 4 játékosunk van, plusz azok a játékosok akik ide kényszerülnek. Íme a keretünk:

Kapusok: Iker Casillas, Keylor Navas, Pacheco

Védők: Raphael Varene, Pepe, Sergio Ramos, Fabio Coentrao, Marcelo, Dani Carvajal, Arbeloa, Nacho

Középpályások: Sami Khedira, Toni Kroos, James Rodríguez, Gareth Bale, Luka Modric, Isco, Illarramendi

Támadók: Cristiano Ronaldo, Karim Benzema, Javier „Chicharito” Hernandez, Jesé Rodríguez

A pozitívum talán ott rejlik, hogy muszáj lesz előbb vagy utóbb Castilla-s segítséget kérni és ezzel lehetőséget biztosíthatunk egy-két fiatal tehetségnek. A keretünk minőségi és sokoldalú játékosokból áll, úgyhogy mindenkinek: fel a fejjel! Nem lehet ez annyira rossz...