Bizony rezgett a léc tegnap este, mivel a Real Madridtól sokáig nem érkeztek az egyéni villanások, helyettük kivillantak a rendszer gyengeségei. Ezt súlyosbította, hogy a Villarreal a második játékrészben két gyors góllal előnyt szerzett. A királyi gárda a nehéz helyzetben nem roppant össze, de Damoklész kardja már ott lebegett felettünk, és elúszni látszott a bajnokság is. Szerencsére Bale-ék nem adták fel, és 1-1 villanás, illetve egy továbbgondolni érdemes büntetővel - erről még lesz később szó - a sírból sikerült fordítani. Utólag visszanézve közel sem volt olyan rossz a helyzet, mert bizony megvoltak a lehetőségeink és a játékunkban is megvoltak a pozitívumok. Hajtás után összefoglalunk!

Hazaiak letámadása

Egészen más képet szűrtem le másodjára, mint azt az élő mérkőzés során gondoltam elsőre. Kezdve mondjuk a Villarreal játékával. Bevallom meglepett, de nem estek nekünk, és nem is voltak óriási főlényben (sőt!). Az első 20 percet tekintve abszolút nem látszódott, hogy ilyen problémás találkozóra lesz kilátásunk, mert bár nem volt pokolian jó játék, de mégis a királyi gárdának voltak meg inkább a helyzetei. Azért nyilván próbálták minél jobban megnehezíteni a dolgunkat, mivel letámadtak és arra kényszerítettek, hogy előreívelgessünk vagy csak több energia révén tudjuk kihozni a labdát. Mindazonáltal elvétve akadtak egészen szép kombinációk, amik nagyon hiányoznak a fegyvertárunkból.

Főleg a második és harmadik jelenetre hívnám fel a figyelmet, abból is külön kiemelném Bale-t, illetve Benzemát is. A walesi már sokszor élt azzal a fegyverrel, hogy mélyen hátrajött saját térfélre labdáért, majd vagy lefordult és az óriási területet befutva alakult hatalmas helyzet; vagy egy kényszerítő után ő maga, esetleg egy társ indulhatott meg a felbomlott védelem mentén. Hasznos tulajdonsága, hogy ezt sérülésből visszatérve is stabilan tudja hozni. Benzemáról meg azt érdemes megjegyezni, hogy a két utóbbi jelenetben is egyik főszereplő volt. A másodiknál egészen a szélen helyezkedve segítette az offenzívát, majd a végére is felért, és csak hajszálon múlott, hogy nem lett gól. A mérkőzés alatt és után nagyon sokan szidták a francia csatárt és azt hiszem ezúttal nem jogosan. Úgy érzem, hogy a tegnapi harangunkat rajta próbáltuk elverni. Pedig sokkal jobban felelős Zidane a beadásra épülő játék miatt. Egyébként is hasonlítsuk össze Benzema játékát CR játékával az első játékrész során. A portugáltól annyi maradt meg, hogy két ízben fel se nézve ívelt középre.

A Villarreal tulajdonképpen egy egyszerű játékot igyekezett kivitelezni. Fentebb már láthattátok az ellenfél letámadását, a védekezést pedig egy szilárd 4-4-2-ben valósította meg.

A támadás része pedig úgy alakult, hogy a széleken gyors, agilis játékosokkal igyekezték kihasználni a Marcelo, illetve Carvajal révén nyílt területet. Sajnos igen nagy sikerrel, mivel képtelenek voltunk megfelelően visszazárni. Némileg határozottabb védekezésre lett volna szükség, mert sok esetben Pepének vagy Ramosnak kellett kiváltania a labdás emberre. És bizony a két belső védőnk sem állt a helyzet magaslatán, mert mindkettő legalább egyszer hibázott egy-egy nagyot. Emellett a fellőtt labdákat igyekeztek megfelelően megjátszani. Azt gondolom, hogy az első játékrészben szembetűnő volt, hogy a Real védelmében mindenki gyengébb napot fogott ki, mivel egyénileg könnyedén felülmúlták a hazaiak őket. És persze legalább egyszer rosszkor, rossz helyen elvesztett labda miatt tudtak veszélyeztetni Franc Escriba fiai.

Még egy súlyos hibát találtam a királyi gárdát vizsgálva, méghozzá a letámadás fázisnál. Előszeretettel szoktunk több játékossal letámadni, csakhogy nincs jól és kellően megszervezve, mert ilyenkor nyílunk ki igazán. Ahogy lentebb is látszik, Kroos és Casemiro lép fel a letámadáshoz. De nincs meg a megfelelő presszing, mert túl távol helyezkednek a labdástól, így viszonylag könnyű kipasszolni a fellépő habfehér játékosokat. Két komoly folyosó is nyitva marad, ahol nagyon gyorsan, nagyon veszélyes akció vezethető. Két lehetőség azért megragadható lenne a helyzet kezelésére. Első körben nyilván a Real védelemnek és középpályának kell feljebb lépnie, hogy csökkenjen a letámadó sor mögötti űrt. A másik változatban a két szélső, Bale és CR húzódik beljebb, hogy szűkítse a területet.

A második játékrész két Benzema helyzettel kezdődött. Az elsőben a francia ügyes meglátás révén passzolt középre, amiről sajnos lekésett a társ. A másodiknál pedig egy szép akció végén nem túl szerencsésen találta el a labdát. Ezekből egyébként látszik, hogy bőven megvoltak a helyzeteink. Szerintem Bale és Benzema volt a két kulcsfigura, mert a révükön alakultak a helyzeteink többsége.

És most nézzük meg hogyan is érkezett a hideg zuhany:

Érdemes megfigyelni, hogy még bőven a gól előtt Dos Santos szabadon, keresztbe a pályán vezethette a labdát, utána pedig Castillejót hagytuk kapura törni. Egy Realos sem támadta meg, csak figyeltük hogyan alakítanak ki helyzetet. Igazából már ez komoly hiba volt, de csak másodjára sikerült gólt szerezni. Arról most nem szeretnék sokat beszélni, hogy miért egy sárga mezes reagált a leghamarabb a lefejelt labdára. Sokkal érdekesebb hogyan lehetett volna elkerülni. Természetesen a megfelelő középpályás szűréssel, de úgyis védhető lett volna, ha védelmünk kicsit feljebb tolódik. Szerintem ebben az esetben hagytuk magunkat nagyon mélyre helyezkedni.

Alig hat perccel később ismét beköszönt a házigazda, ismét egy vendég hibát kihasználva. Persze nem szeretném elvitatni mondjuk Bakambu érdemeit, de azt érzem: megint a királyi gárda okolható inkább. Arra lehetett számítani, hogy a szélen megbontva találnak be, de a fellőtt labdát használták ki. Mint oly sokszor az első félidő során megint egy sárga tengeralattjárós gyűjtötte be a labdát. Majd szabadon vezethette. Itt látható a legjobban:

A három belső középpályás közé sikerült bejutnia az ellenfélnek és erre nem reagáltunk megfelelően. Nem szűkítettük azt a háromszöget, azaz Kroos is és Modric is csak oldalról figyelte, követte a labdást, nem lépett oda egyik sem. Míg a háromszög leghátsó pontja, Casemiro nem váltott ki időben, pedig érezhető volt a baj. Ha megfigyeljük, közeledve a veszélyes zónához 3 roppant jó opció áll a labdás előtt. Három társat is kiugrásra készen várta a passzt, amit ezúttal Bakambu kapott meg. De igazából, ami ezután történt az lényegtelen. A fontos a hiba, amiből kialakult a helyzet.

Itt kell megemlítenem, hogy Kroost szintén kritika érte, de talán vele se kellene túl szigorúnak lenni, mert egy olyan rendszerben kellett helytállnia, ami nem neki fekszik. Arra volt kényszerítve, hogy a felívelt labdákért harcoljon. Valljuk be, nem ez az erőssége. Vélhetően készültek erre, mert Casemirót könnyedén kivették a játékból és inkább a németre próbálták megjátszani ezeket a figurákat. Négy légi csatából csupán egyet nyert meg, a többit elvesztette.

Mint tudjuk a két gyors hazai gól után sikerült felpörgetni a tempót, feljavult a játék. Amiben hatalmas szerepe volt Iscónak, aki megint nagyon jól szállt be, óriási elánnal végezte a letámadást és a pálya egészében fellelhető volt, hol passzokkal, hol szereléssel segítette a csapatot. Éppen ezért roppant demoralizáló lehet, hogy a remek munka ellenére valószínűleg a padon kap helyet a következő meccsen is. Na, de visszatérve az első gólunkra. Meg vagyok győződve, hogy a magasabb tempó miatt született a szépítő találatunk - és persze Bale remek megmozdulása révén. A sebesség kulcsfontosságúvá vált a modern futballban, nem véletlen, hogy Guardiola barcás éveiben is a passzolgatás sebessége volt az egyik döntő faktor. Még talán Ancelotti is nyilatkozta 1-2-szer, hogy gyorsabb játékot kell produkálnunk. Szóval a magasabb sebességi fokozat révén nehezebb lereagálni és levédekezni a beadásokat is. Ha utánanézünk az a pár beadás a meccs utolsó 30 percében sokkal effektívebb és hatékonyabb volt, mint az előző 60 percben.

A szépítő gól után nyilván nem állhattunk vissza, ha nem is sorra alakultak a helyzeteink, de nem nyugodhatott meg az ellenfél. Az egyenlítő találat a már említett kérdéses büntetőből született, amit amúgy CR magabiztosan hajtott végre. Nem szoktam foglalkozni a bírói döntésekkel, mert nincs hatásom rá és nem igazán szokott érdekelni. Viszont most szeretnék, mert, ha belegondolok, akkor abszolút indokoltnak látom, hogy befújta. Ha a spori szemszögéből nézzük, akkor sokszor láttunk már olyat, hogy egy játékos kézzel állítja meg a labdát, hogy az ne menjen túl rajta. Szerintem objektívan mondhatom, hogy élőben simán annak látszik. Más kérdés, hogy visszalassítva ki hogyan ítéli meg, de még ilyen formában is azt mondom, hogy megadható volt. Úgyhogy rossz hírem van a konteósoknak, nem kell kombinálni. :)

Néhány gondolat José kollégától is:

Sírni van kedvem, ahányszor megnézem ezt a jelentet. A Real Madrid játékosait így kell látnom? Amerre állnak, arra rúgják? Nem tudják átvenni a labdát? Hosszan tolják meg? Nem tudnak emberhez passzolni? Mi volt ez? Megmondom: koncentrációs és motivációs hiány.

Sajnos visszatérő elem, hogy Kroos, Modric, Casemiro az elől lévőknek jelzi: nincs mozgás, hova adjam a labdát!? Most Modric volt a soron és fájdalmas látni ezt úgy, hogy hónapok teltek el az első ilyen kimentett jelenet óta. A meccs végén a gólok száma az eredményességet jelöli, nem a játék jó, vagy rossz minőségét. Azt a 90 perc alatt látjuk mi magunk. Azt is, hogy ha nem a fapados, angol másodosztályú harcászati modort alkalmazza a Real (és ez ránk nézve szégyen, nem az angolokra), akkor olyan marhaságot próbál meg egy-egy játékosunk, mint Bale, hogy négy és fél emberrel szemben indul meg. Nyilván bukásra van ítélve.

Ha már Ramos is csak negyedjére (megengedően: harmadjára) tud társnak passzolni (fontos: lenne más opció is, de a játék szempontjából keres társat a Kapitány, nem azért, mert szabadulni akar a labdától), akkor felkészülhetünk a rosszabb napokra is. Ráadásul a játék ezután borzasztó lassan épül fel. Itt pedig rátérünk erre a fapados támadótaktikára: adjuk oda a szélen feljövő balhátvédnek (jobbhátvédnek), akire vagy senki, vagy 1-2-3 védő jut, aztán ha megoldja, a beadását máris várja a BBC teljes tagsága. Ha nem sikerül beadnia és még labdavesztés is lesz belőle, akkor Kroos, Modric, Casemiro igyekszik levédekezni az ellenfelet - cserébe egyikük sem kerül lövőpozícióba a tizenhatos környékén.

Itt ugyanaz a helyzet, mint az előbb, csak nem a bal, hanem a jobb oldalon kell a szélsővédőnknek megoldani azt, amit talán egy Bale, talán egy Ronaldo, talán egy Lucas elsődleges feladata lenne. Sőt, vérlázító, hogy Benzema távolodik és hagyja a magára ennyi védővel szemben Danit. Ezt a játékot nem akarom látni és látnom kell mégis.

Újra a bal oldalon Marci és látjátok: ahogy Bale kiforgatta neki, rögtön berohan Ronaldo és Benzema mellé fejelni. Ne áltassuk magunkat: ez a cél a támadásban. Miközben Isco, James, Kovacic... hagyjuk. Élvezzük a látványt.

Ezt már a Facebookon és a kommentmezőben is megosztottam, így most csak Maverick kommentjét másolom ide:

"A nyilvánvaló egymás felé mozgás problémáján túl egy plusz észrevétel: én csak egy amatőr sportágban jártam rendes edzésre, de ott nagyjából az első 5 aranyszabály egyike: ha keresztezel, akkor a labdás megy előre, és az ő háta mögött keresztez a labda nélküli társ, mert 1. ezzel nem akadályozza a másikat a mozgásban; 2. a labdás meg tudja hozni a döntést: ha a védő a keresztezőre figyel és levált róla, akkor ő futhat tovább egyedül, ha nem, akkor elhagyhatja a lasztit az üres embernek, a védő döntési helyzetbe kényszerül, amire a támadó reagálhat. A CR-Benzin jelenetnél a videón a labdás támadó került döntési helyzetbe, és a védő kényelmesen megvárhatta azt a reakcióval.

(És akkor most előzékenyen megfeledkeztünk arról, hogy a támadók egymás felé mozgásával egymásra vitték az őket őrzőket is, ezzel saját magukat csapdázták le. De ezt már megbeszéltük sokszor, ezért ragadtam meg az alkalmat a fenti leírásra, ami azt akarja illusztrálni, hogy ez a mozgás még akkor is rossz lett volna, ha egy 2 az 1 elleni szitut kellett volna megoldani.)"

Itt viszont egy jó dolog is van: nem agresszív letámadással, de okos helyezkedéssel visszaszorítottuk a hazaiakat, a labdát végül a kapus kapta meg. Innen viszont megint a hiányosságok jönnek elő: az ívelést lassan reagálják le az ellenfél térfelén lévő játékosaink, lassan zárnak vissza. Modric nem fut az emberével, akire így a saját emberét elhagyva Daninak kell váltania. A hazaiak persze az üresen hagyott szélsőt játsszák meg, Dani pedig ingázik, de feleslegesen: érkezik a beadás.

Aztán itt van Casemiro. Ő még fejlődni fog, most sok meccsen van rá szükség, de bizonyos meccseken, mikor az ellenfél nem párharcokat keres, hanem labdát járat és passzsávokban gondolkodik... akkor kevés. Mire odafut, elpasszolják. Míg várja, hogy esélye legyen párharcra, elpasszolják mellette. Ezt Zidane-nak kell lereagálnia - időben.

Végezetül szavazzatok!