A Valencia ellen mindig nehéz meccsre kell készülnünk. Bár bizonyos szempontból a spanyol Milan szerepét hozza Kily Gonzalez egykori csapata, gyakran komolytalan teljesítményt mutatnak be, és idén már négy edzőcserén vannak túl (Voro kétszer kapta meg a lehetőséget, először terv szerint csak beugróként, 2016 szeptemberében), de ellenünk képesek megrázni magukat. Ma délután azonban magabiztosan kell nyerni, esélyt sem szabad adni nekik, hogy akár egy pontot is elvigyenek tőlünk. Kezdjen bármelyik Real Madrid is.

 

82. szezonját tölti a La Ligában a Valencia, hagyományosan a Real és Barca után a csapat Hispániában, azonban az új tulajdonos (Peter Lim) ténykedése óta megzuhant az együttes. Spanyol focit szerető emberként nagyon sajnálom őket, mert ahogy a Sevilla és Cholo Atleticója izgalmasabbá tette a Ligát, úgy egy erős Denevér-sereg is az izgalmakat tudta volna fokozni.

Lim Szingapúr 11. leggazdagabb embere (2.3 milliárd dollár a vagyona – 2017. januári adat), 2014-ben vette meg a Valenciát, azóta a csapat eredményessége leginkább eredménytelenség. Persze, csak sportszakmai mércével mérve. Ugyanis a legutóbbi nyári átigazolási szezonban 30 millió euróért vásároltak, míg 114 millióért adtak el. 65 millió érkezett André Gomesért és Paco Alcácerért. Szurkolóik nem csak Lim jelenlétét sérelmezik, de úgy vélik, az igazolásokat bizonyos Mendes kénye-kedve szerint hajtja végre a nem túl átlátható Vezetőség. Az tény, hogy két szezonnal ezelőtt még a 4. helyen fejezték be a bajnokságot, tavaly már a 12. helyen zártak, az idei szezonban pedig – ahogy arra Ti is emlékeztek – sokáig a kiesés veszélye lebegett felettük. Nem véletlen a négy edzőcsere. Jelenleg a 12. helyen vannak, bár matematikailag még kieshetnek (3 pont kell még nekik ahhoz, hogy ne álljon meg ez az opció), de lényegében biztos bennmaradók, hiszen az Osasuna már kiesett, a másik két csapat (Gijon, Granada) „fényév” távolságra vannak a most 40 ponttal álló Valenciától.

Ellenfelünk négy-öt játékosra építi fel a játékát és hadrendjét: a kapuban Diego Alves, also known tizenegyes-ölő, hozza a tőle megszokott teljesítményt (32 meccs a szezonban). A védelemben Joao Cancelco (33 meccs) a legbiztosabb tag - aki ma Zazával együtt eltiltás miatt nem szerepel a keretben, a belső védők közül Mangala lépett legtöbbször pályára (26 meccs), a középpályán Dani Parejo, Real-nevelés a biztos pont (32 meccs), a támadók közül pedig El Haddadi kapta meg legtöbbször a bizalmat (30 meccs), aki kölcsönben szerepel a Barcelonától. Sérültjük: a védő Abdennour, Enzo Pérez és Mario Suarez. 

Voro

Voro 4-2-3-1-es hadrendben küldi ki a fiait. Védelmük, védekezésük sebezhető, viszont támadóik szintén gólképesek: 49 lőtt góljukra 59-et nyeltek be. Ebből és korábbi tapasztalatainkból könnyen kikövetkeztethetjük, hogy Navas ma is fog gólt kapni és a Real legalább kettőt fog lőni.

Ezzel pedig áttérünk kedvenceinkre. Mindannyian láttuk mennyivel lazább, látványosabb a Real Madrid B – aminek sok oka van, az egyik biztosan az, hogy minden játékos dinamikusan mozog (pl. ha felfut a védőkre egy támadónk és nem érkezik a labda, akkor nem alantas dolog neki visszamozogni/keresztbe futni, hogy ő is a támadás építője maradhasson). Az eredményesség – bátorkodom kijelenteni, hogy ez is fontos egy mérkőzésen – azonban a Real Madrid A esetében sem kérdőjelezhető meg. Így abban a kivételes helyzetben vagyunk, hogy saját csapatunk tudathasadásos állapota miatt olyan vitaalapanyaggal vagyunk ellátva, amit kevés csapat, talán jelenleg egy sem mondhat el magáról a világon. (Mourinho a sok sérültje miatt épp azt ecsetelte legutóbbi sajtónyilatkozatában, hogy kiváló edzettségi állapotban van, lehet, becseréli magát hétvégén…)

MARCA felmérés alapján a kívánt kezdő

A futballélményt tekintve nem mindegy, hogy milyen csapat és az milyen mentalitással lép pályára ma fehér mezben. De aki a Realnak szurkol elsősorban és nem egy-egy játékosnak/játékos ellen, annak mindegy, hogy az ABC melyik kombinációja fog támadni, a lényeg, hogy szurkoljunk, amíg le nem fújja a biztosan botrányosan teljesítő spanyol spori a találkozót. Voro egyébként azt válaszolta újságírói kérdésre (Melyik Real ellen szeretne játszani, az A, vagy a B?), hogy leginkább a C, az akadémisták ellen.

Mivel vajból van a szívem, azt kívánom, hogy a sokat kritizált Benzema (9 bajnoki gól 25 meccsen…) ma egy duplával küldjön választ kritikusainak, Ronaldo két gólpasszából, miután már a portugál is lőtt egyet. A góljaink előtt pedig Isco kígyózzon át négy valenciai védőn, hogy mindenki megkapja a maga élményét!

Nyilván nem kell külön kiemelni, hogy a pontvesztés sem merülhet fel, a vereség pedig pláne nem opció. A srácok magukat sodorták olyan helyzetbe a bajnokságban, hogy a maradék találkozókon 110% a minimum elvárt teljesítmény, de el kell hinni, hogy képesek rá. Nekem, nektek, nekik.

A várható kezdőt a lenti meccskeretből mindenki összeollózhatja, kérdés, hogy a legjobb formában lévő játékosunkat – Isco – Zidane kihagyja-e a szélek zárása miatt (befigyel Lucas és Asensio), vagy úgy van vele Mesterünk, hogy nem szabad megtörni FrancIsco lendületét és letoljuk a meccset Casemiro-Modric-Kroos-Isco négyessel. Tudom, hogy Ti máshogy raknátok fel a csapatot – figyelembe véve Ronaldo és Benzema helyzetét is. Itt a kommentmező, írjátok meg a saját kezdőtöket!

A meccset 16.15-től a Sport1 közvetíti, félidőben pedig Barcás gólokat fognak vetíteni nekünk.

A végére itt hagyom nektek az utóbbi évek kedvenc Real-Valencia/Valencia-Real párharcának összefoglalóját.