Tényleg örvendetes, hogy a Real Madrid, élen Pérezzel leszokni látszik a felesleges galaktikus pénzverésekről, és ehelyett fiatal tehetségekbe ruházz be jelentősen kevesebb összegeket. Viszont ezt is érdemes jobban átgondolni, mert lehet, hogy a kevesebb néha több. Illetve fel kell tenni a kérdést: Valóban szükségünk van egy újabbra?

Én már pár éve felfigyeltem Danira. Nem a mi Daninkra, vagyis már a mi Danink, de az újabb Daninkra. Tehát Ceballosra. Nem lehetett ez olyan régen, hiszen 2015-ben került fel a Betis nagy csapatához. Kezdetekben a bal szélen játszott, majd behúzták középre és úgy tűnik egy kicsivel hátrébb, a középpálya közepén szerzett magának nagy nevet. Igazából nem is ez a lényeges, mert több platformon is lehet találni cikkeket, ahol a játékstílusát elemzik. Csak kell tudni hozzá külföldiül. Egyrészt nem akarok játékstílus elemzésbe belemenni, mert hazudnék, ha azt mondanám, hogy össze tudnék állítani róla egy komplett profilt – annyit azért nem láttam játszani. Később esetleg...

A jövő Real Madrid és Spanyol válogatott gerince

Nem kételkedek abban, hogy Ceballos személyével Spanyolország legnagyobb mélységi irányító tehetségét sikerült megszereznünk. Mindez kevesebb, mint 20 millió eurójába került Péreznek. Ez annyit jelent, hogy pénzügyileg a bukás esélye nagyon minimális. Látjuk, hogyan fejlődik a piac és emelkednek az átigazolási árak évről-évre. Ezeket a körülményeket figyelembe véve, kicsi a valószínűsége, hogy ha pár év múlva túladunk rajta, akkor ne kapjunk érte minimum ugyanennyit. A másik oldala pedig, hogy nyerhetünk egy világklasszis spanyol középpályást, egyben Modric utódját a következő 10+ évre.  Ezért azt mondom, hogy ez egy óriási fogás a vezetőség részéről, főleg abban a tudatban, hogy ha most mi nem igazoljuk le, akkor könnyen lehet, hogy egy riválisnál kötött volna ki. Annak a híve vagyok, hogy az ilyen átigazolásokat támogatnunk kell nekünk, szurkolóknak. Lehet, nem fénylik úgy, mint egy 100 milliós galaktikus, de meggyőződésem, hogy könnyen többet adhat hosszú távon egy ilyen játékos a klubnak.

Ennek ellenére nem lehet és nem is szabad úgy igazolni egy csapatba, hogy figyelmen kívül hagyjuk a körülményeket, a keret, a taktikát és formációt. Márpedig, ha végig vesszük mindezt és még a tavalyi tapasztalatunkat is hozzácsapjuk, akkor rögtön nem fog olyan fényesen csillogni ez az igazolás. Mert bármilyen logika mentén állítjuk össze a csapatot, mindig maradni fog felesleg. Túltelített lett a keretünk. Még jobban, mint tavaly.

Ennek pedig egy megoldása lehet most a nyáron. Valakinek távoznia kell a csapatból. Azért merem ennyire magabiztosan kijelenteni mert, ha maradunk a 3 középpályásos rendszernél, akkor maradni fog létszámon felüli játékos. (3 posztra 7 játékos) Ha váltunk végérvényesen gyémántra (nem fogunk), akkor kimaradna a legutóbbi, a még keretben lévő 100 milliós galaktikus igazolásunk a csapatból. Ezt aligha fogja megengedni a csapatot körülvevő marketing csillogás. Pedig mindent figyelembe véve ez lenne a leglogikusabb döntés.

Ha a tavalyi évből indulunk ki, akkor tudjuk azt, hogy a csapat nem 4-3-3-ban játssza a legszórakoztatóbb és legeredményesebb játékot. Azt is megtapasztaltuk az elmúlt 4 évben, hogy Bale a mérkőzések 56%-án volt csak képes pályára lépni a sérülései következtében. Egy ilyen játékosra nem támaszkodhat egy ekkora klub. Nem tervezhet vele hosszú távon, arról nem is beszélve, hogy maradandót sem alkotott eddig. Jó játékos, igen még hasznos is lehetne. De nem abban a státuszban és szerepben, amiben eddig alkalmazták. Ez változni pedig aligha fog.

Így pedig eljutottunk oda, hogy legalább 4 középpályással kellene már most tervezni. Egyszerűen olyan erős és mély (meg fiatal), na meg persze tehetséges középpályás sorunk van, hogy bűn lenne ebből valakit a lelátón elpazarolni. Vannak olyan játékosaink, akiknek ebben a korban egy mellőzött év azt jelentheti, hogy sose fogja magából kihozni a maximumot. A klub döntött úgy, hogy ezt az utat választja az átigazolási politikában. Akkor tessék alkalmazni is ezt a csapat összeállításánál! (gyémánt alakzat: 4 poszt 8 játékos – kimarad: Bale és Lucas)

Örülök nagyon, hogy az átigazolási politikánk az elmúlt években átalakult, méghozzá egy nagyon jó irányba mutat. Viszont akkor is kell egy koncepció, ami köré építhetjük a jövőt, nem pedig random megvesszük a legnagyobb ígéreteket, akiket épp a rivális is készül leigazolni. Nincs még egyértelműen látható játék és felállás, amit Zidane akar játszatni a csapattal. Ez pedig nagy részt köszönhető a BBC-nek, amely tavaly semmivel nem bizonyította azt, hogy a Real Madrid jelenje, ne adj isten a jövője bennük rejlene.

(Na, de a tényeket ne hagyjuk figyelmen kívül. BBC: 3 BL győzelem > MSN: 1 BL győzelem.)

Mindezek ellenére először is azt remélem, hogy a csapat a legjobban fog kijönni ebből, másrészt bízom benne, hogy a fiatal tehetségek ki tudják hozni magukból a legtöbbet, de a poszt címére utalva, remélem Ceballos is sikeres lesz nálunk! Üdv Dani, a világ legjobb klubbjában!