Nem indult jól a szezon a Real Madrid szempontjából, most az első hazai mérkőzésen kötelező a javítás. Közben alakul a keret, mennek, és talán még jönnek is játékosok, de ez minden évben így volt; ezzel együtt rég nem láttam ekkora bizonytalanságot a szurkolók szemében. Ennek legfőbb oka Benítez, a játékrendszer és az a tesze-toszaság, amit meccselés helyett felvonultatott a jó Rafa. Beharangozunk.

Kezdjük az ellenféllel. A Betis a másodvonalból visszaerősödve nyilván azt tűzte ki célul, hogy stabil tagsága legyen a legjobbak között. Az első meccsen a másodvirágzását élő Soldadóval megerősített Villarrealt fogadták, és hátrányból egy lélekemelő, 87. perces góllal meg is szerezték első pontjukat. Tehát annyi van nekik is, mint nekünk. Erre nem hivatkozok többet.


Pepe Mel, a Betis edzője a meccs előtti sajtótájékoztatón magabiztos volt, és tovább görgette a nagy spanyol sportsajtó (szar)galacsint, hogy a Real hatalmas gondban van a góllövéssel. Ezt ők néhány félgőzös edzőmeccs és egy Liga forduló alapján vésték kőbe. A tréner szerint képesek lesznek gól nélkül tartani a Madridot. Legalábbis megpróbálják.

A Betis a sevillai futballmentalitáson nevelkedett szurkolók támogatásával egy nagyon harcos, szívós kis csapat, mely nem indul esélytelenül egyetlen pályán sem. Persze leginkább otthon vitézkedik, és a Bernabeuba nem épp nyerni jár. Ritka, hogy egy edző le meri nyilatkozni, hogy 0-0-ért megy idegenbe - ezt Pepe Mel megtette. Nagyon remélem, hogy ezt nem engedi meg a csapat! Egyébként Mel még soha nem meccselt Benítez ellen, így ilyen statisztika nem áll rendelkezésre.


Vannak ügyes játékosaik, lehet kezdeni Van der Vaarttal, de igencsak összeszokottan játszik a támadó szekció: Molina, Rubén Castro és Cejudo is okozhat kellemetlen perceket. Ifjú tehetségük Dani Ceballos, akit épp most hívtak be az U21-es válogatottba. Náluk kötött ki a Real nevelés Adán is, aki kezdőkapus lett a Betisben.

Nálunk valóban tapintható a bizonytalanság, aminek kezelésére sok nagyságrenddel jobbnak tartottam Ancelottit, mint most Benítezt. A tavalyihoz képest a keretünk nem változott érdemben, hadd legyek ünneprontó, Casillas helyett Navast stabilabbnak érzem, és Ilarra helyett is szívesebben látom a horvát Kovacic-ot. Danilóval kb. nullán vagyunk, vagy (egyelőre) enyhe mínuszban. Tehát szerintem még erősebb is a keretünk ennyivel. (Persze a sajtó megint gőzerővel nyomatja, hogy kedden bemutatjuk De Gheát - Navasnak remélem nem vonja el a figyelmét!)


Folytatva a gondolatsort, lényegében a tavalyi kerettel kellene valami jobb eredményt elérni Beníteznek, s valahogy úgy, hogy látszódjon az ő keze munkája is benne. Érzésem szerint az első meccsen elkövette azt a hibát, hogy úgy érezte, kell valami látványosabb változtatás, hogy a sajtó és a szurkolók jól meg tudják különböztetni a Carlo és az ő csapatát. Carvajal padozott, az egyelőre bizonytalan és támadásban sokat hibázó Danilo 85 percet kapott és Bale is bebetonozva érezheti magát. A csapat nagy része halvány volt, de ne feledjük azt, amit Rafa is hangoztat, ha úgy tetszik, ebbe kapaszkodik, hogy az első fordulóban mi lőttünk a legtöbbször kapura, igaz elég pontatlanul. Ezzel utasította vissza a sajtó "deffenzív csapat" címkézését.


Abban biztos vagyok, hogy edzőnk nem úgy küldte fel a gárdát, hogy legyetek középszerűek, és pontatlanok, aki ütemben teszi a labdát az fizet először. Az edző feladata a játékosok feltüzelése, motiválása is - de ehhez két fél kell. Azt mondom, nem tetszett, amit a Gijon ellen láttam, de nyilván Beníteznek sem. Az első hazai meccsen meg kell mutatni a közönségünknek, hogy csak egy belerázódós, szerencsétlen helyzetkihasználással sújtott találkozó volt az. Tavaly ezt csinálta a Barca a Malaga ellen, meg mi is pár meccsen. Van ilyen. Nekünk korán jött, sokaknak a torkán is akadt, de a szezon temetése azért ne kezdődjön már el egy meccs után! A játékosok "pihentetése" kifejezésnek se látom értelmét a második fordulóban. Mitől lenne fáradt bárki is? Vagy akkor mit mondunk majd a 30. forduló után tavasszal?


Abszolút szubjektív meglátásom az, hogy ha Benítez képes lesz ezt a keretet okosabban forgatni, mint Ancelotti, és elvégez néhány minimális változtatást a szerkezetben, máris sokkal eredményesebbek lehetünk, mint egy éve. Ne feledjük Ancelotti elmúlt őszét és a tél elejét. Akkora királyok voltunk, mint III. Richárd és XIV. Lajos együttvéve. Rekord rekord hátán és kitömtünk mindenkit, mint az állatkert. Ehhez most is megvan a keret! Csak Ancelotti kifacsarta a legjobb 10-12 játékost, és a végére elfogytunk. Semmi mást, mint ezt kell megoldania Beníteznek. (Jó, leegyszerűsítettem.) Nem kell szégyellni, hogy sok mindenben Carlót követi. Azt már sokkal inkább, hogy az elnök "emberei" érinthetetlenek, és pucsítani kell folyamatosan. Ciki lesz a Perezzel való négyszemközti megbeszélések után a kukiszagú lehelet.


Komolyra fordítva, némi türelemmel lehetünk az új edző irányába, míg rájön, mit is kell megváltoztatni, és mit felesleges. DE az első hazai meccsen erőt kell mutatni és magabiztosan le kell gyalulni a Betist. Ha ebből 1-0 jön ki, az se baj, ha meg 4-0, az főleg nem. Dominálni kell, szépen játszani, és nyerni. Ezt várja most mindenki. Két pontvesztős meccs után már kényelmetlen lenne a helyzet -  elvetésre kerülne a kétség magja, ami kihajtva és megerősödve felállítaná Benítezt még a télen. De felesleges most erről lamentálni, nyerjük meg szépen ezt a meccset, és dolgozzon a keret tovább!


Hivatalos kezdő még nincs, de ha tényleg így áll fel a Real, akkor a szokásos Bale anomália mellett már csak Danilót nem értem továbbra sem. A válogatott szünet előtt nem tartalékolnék senkivel.

Simán nyerni kell Bale-lel, és Danilóval is! Mindenesetre Benzema biztosan játszani fog és utalt Rafa arra is, hogy James és Isco együtt lesz a pályán. Várom a meccset, egy kicsit beljebb leszünk megint a csapat értelmezésében.

A meccs jó későn, 22:30-kor kerül képernyőre.