Vezetjük a tabellát, nyertünk egy szívósan játszó, de rossz formában lévő ellenféllel szemben. Ha választani lehetne, hogy Bilbao-féle meccsek, vagy gála, akkor az előbbire voksolnék, mert jobb szurkolni így, mint “hátradőlve” figyelni a mészárlást, azért, mert az ilyen nyertes meccsek után érzi azt az ember: "IGEN, EZ AZ!". Ugye, mekkora érzés volt ordítani Karim 2. góljánál?! Foglaljuk össze a tegnapi meccset!

 


A hazaiak feltolták  a védekezésüket, erre számítani is lehetett, de arra már nem, hogy Benítez az első fél órában a CR-Benzema-Isco hármastól azt kéri, hogy ne engedjék a lapos labda-kihozatalt Iraiozozéknak. Ez annyira jól sikerült, hogy San Jose segítségével Karim meg is szerezte a vezetést a 19. percben. Este még visszanéztem a meccset, a gólt legalább öt alkalommal néztem meg. San José megkapta a labdát, felnézett jobb oldalra, látta, jön a portugál csődör, visszapasszolta… volna, de valahogy Karim megérezte ebbéli szándékát és így születnek az ideges kapusok.

Az első 30 percben ugyanúgy igyekezte megakadályozni a két csapat a labdakihozatalt. Felívelésre akarták kényszeríteni a védelmeket. Erről szól a két fenti kép. 

Az első félidőben nem volt olyan beívelésünk, amelyet első szándékból képes volt felszabadítani a hazai védelem. Tudatosan mozgás, hogy a szélről beérkező labdára "Benzema+a labda nélküli társ" érkezik (fenti dupla kép), valamint a 30. perc környékén már Kovacic és Modric is többször felzárkózott, Mateo két góllal zárhatta volna a félidőt. Benzema pedig mesterhármassal. Az első félóra után egyébként váltott a Madrid, Isco elszakadhatott a vonaltól, lecseréléséig támadásban ismét szabadon, legtöbbször középen mozgott, valamint Carvajal és a pocsék meccset kifogó Marcelo felléptek a támadásokat segíteni. Ekkor vált egyértelművé, hogy első cserénk Isco lesz. Védekezésben ugyanis ismét vissza kellett zárnia Modricék mellé/elé, lecserélése idején már eléggé elfáradt. Jesé beállítása logikus lépés volt, láthattuk, hogy az utolsó bő negyed órában volt lehetőség kontrázni, kár, hogy ez már teljesen kihalt a csapatból. Itt Casemiro is szóba kell, hogy kerüljön. Az ő játéka, illetve elhelyezkedése a csapatban megegyezik Kroos-éval, Benítez itt számít rá.

(Két fenti képen: védekezésben és labdatartáskor is Casemiro van hátrébb, Kroos előrébb.) Emiatt kizárt volt, hogy kezdjen, ha Herr kezd. Amennyiben Isco helyett hozza be, akkor 20 perccel a meccs vége előtt feladjuk a kontrákat - ekkor már a bilbaoi szélső védők is sokat jártak fel, Benítez az általuk hagyott üres területet akarta kihasználni. Végül a becserélése után Kroos feljebb is lépett és Kázmér vette át a helyét. 
 

Egész mérkőzésen fegyelmezetten visszazártunk a saját térfélre (fenti képek). Ezzel előidéztük az a helyzetet, amivel legtöbbször a Madridnak kell megbirkóznia: 10 ember egy nagyon szűk területen ügyesen tud védekezni. 

(CR az első félidőben egyszer próbált meg szerelni, azzal a lendülettel fel is rúgta Raúl Garciát, majd az érkező Mateu Lahoz tudtára adta, hogy a "nagy orrú" műesett. Epic. )

Voltak veszélyes(nek tűnő) hazai támadások és egy nagyon csúnya (valamint sokadik) Pepe-féle bambáskodás után ki is használta Sabin az egyik helyzetüket, ami után szerencsére ők is benéztek egy védekezést, mert Iscot olyan üresen hagyták, hogy öröm volt nézni. Ő köszönte szépen és gólt rugatott Benzemával. 
 

Azért ez a gyors gól még a büszke baszk szívet is megroppantja. Dolgoznak, güriznek az egyenlítését, aztán amikor az sikerül, akkor fejüket a hurokba maguk rakják. 

Innentől kezdve, mint oly sok meccsen, a vezető csapat befarolt a kapu elé és bízott a kontrákban. A mi efféle kísérleteink alá már csak Benny Hill zenéje hiányzott. 

A Bilbao egész meccsen görcsösen igyekezett, szélről küldték be a labdákat, elsősorban Marcelo oldaláról. Egyszer sikerült úgy elcsúszni a Madrid középpályájának, hogy középről, tisztán lőhetettek, azt Navas védte. Ha választanom kellene játékost onnan, akkor Raúl Garcia lenne az, mert nagggyon fair play volt a játéka. 

Pár emberről név szerint... 
NAVAS! Négy védés, ebből kettő parádésra sikerült. Úristen, ez a teljesítmény mennyit jelentett volna tavaly - és mennyit fog idén! A rekordot nem tudta megdönteni, de legkevésbé rajta múlt a dolog. 

Kroos: csak a statisztikákból derül ki, hogy milyen stabilitást tud adni a csapatnak, egy ilyen intenzív, lüktető meccsen lehozott egy 97,5%-os passzolási mutatót. Nem tűnik fel a játéka, persze... a levegőt se látjuk, mégis fontos. 

Modric: Nálam a meccs embere. Ha Kroos a stabilitást, akkor Luka a dinamikát adja a csapatnak. A második gól előtt, mikor Isconak kinyeste a labdát - zseniális. Passzainak 94%-a sikeres volt, négyszer szerelt, kétszer tisztázott. Box-to-box középpályás prototipusa. 

Kovacic: passzmutatója "csak" 88,7%. Két ordító lehetőség az első félidőben és számtalan higgadt megoldás a középpályán. Benzema lőtt passzát úgy szelidítette meg a második lehetőségénél, hogy élmény volt nézni. Nekem most, ezen a meccsen bizonyított. 

CR: Gólt nem lőtt, a második félidőre kipukkadt, megfőtt, elfogyott, etc. Az első félidőben viszont volt pár ígéretes próbálkozása és három zseniális meglátása: Az egyik fenti képen is látható beívelés, amit Benzema elfejelt Isco elől, ami után Ronaldo is mutatta Karimnak, hogy azt a "kopasznak" szánta. Aztán lefejelt egy labdát Benzemának, félfordulat, fölé. Végül egyet visszafejelt Kovacicnak, félfordulat, Iraizoz véd, szöglet. 

Varane: Teremtőm! 12 tisztázás (Pepe a második néggyel...). 5 labdaszerzés. Egy orbitális sprint. Higgadtság, erő, dinamizmus. Nem utolsó sorban Benítez rábízta a védőnégyes irányítását, Pepéhez (akinek jár a f.szkorbács) képest méterekkel hátrébb helyezkedett. Kövezzetek meg, de Varane-ra nézek és Nesta ugrik be. 

Benítez: okos, nagyon okos. A csapat védekezését az előző meccsekhez képest hátrébb húzta, megoldotta, hogy Benz és Cé is visszazárjon egész meccsen, a végén látta a kontrák lehetőségét. Ami nem rajta múlt, az a következő: a csapat megint maga alatt vágta a fát. 22 kapu irányába tartó lövésből 10 találta el a kaput és ugye ott a két szerzet gól. Ez a meccs nehéz volt, de mi tettük azzá és nem a Bilbao teljesítménye miatt alakult így. A helyzeteket értékesíteni kell. 

 

FT: Athletic Bilbao - Real Madrid 1-2 (Sabin 67'; Benzema 19', 70')

Folytatás szombaton, egy könnyebb mérkőzésen.