Korábban számtalanszor megmutatta a Real Madrid, hogy iszonyatosan nehézzé tudja tenni saját magának az ilyen könnyűnek látszó kupameccseket. Ezúttal viszont a királyiak "B-csapata" komolyabban gondolta, így a Culturalnak esélye sem volt, hogy szoros eredményen tartsa a királyi gárdát. Talán nem nagyképűség azt állítani, hogy a visszavágó jelen esetben tényleg formalitássá vált. Lássuk, hogyan alakult!

 

A hazaiak bátran kezdtek, s hiába kerültek hátrányba hamar egy szerencsétlen öngóllal, több veszélyes helyzetet is kialakítottak. Casillának nagyon is sok dolga akadt, jó párszor kellett kifutva hárítania - simán kerültek nagyvonalú védőink mögé az ekkor még culturális támadók. Ráadásul letámadtak már a Real térfelén, ami nagyon nem ízlett a fiainknak, volt eset a 25 perc környékén, amikor egy labdakihozatalunkat Nacho vágta ki taccsra, miután a szögletzászló közelébe szorították.

De a meccset azért kézben tartotta a Real, így az eredmény Vazquez - Asensio összjátéknak köszönhetően 0-2-re alakult. Az eddig dicsérhető Leonesa, mely sérülés miatt elvesztette csapatkapitányát, Ortit, komoly energiát égetett el a pressinggel, és amikor már nem bírta szusszal, szép lassan átment favágásba. Ennek mélypontja a félidő hajrájának kezdetén jött el, amikor Kroos tisztázása után, jókora ütemkéséssel fautolta le Yeray. A német erélyesen nehezményezte az esetet, s a dulakodás során a hazaiak kockásinges erdei szakmunkása konkrétan lefejelte Kroost, az esethez érkező játékvezetőtől egy méterre. Teljesen nyilvánvaló piros lap volt. Ezt megúszta a Leonesa.

(Kroost faragták talán a leginkább, és a futballt értők 100%-a úgy gondolta, hogy a német, egyébként sárgalapos középpályás nem tér vissza a pályára a második félidőben. 0-2-nél erre minden lehetőség megvolt. Emelje fel a kezét, aki érti, miért kellett Toninak végigjátszani a meccset!)

A szünet után aztán a fiataljaink megrázták magukat, és a fizikailag alulmaradó Leonesának 10 perc alatt berámoltak 3 gólt, Morata, Asensio, Morata sorrendben. Ahogy egyik „kedvenc” sporttévés riporterünk mondaná, a Madrid lezárta a meccset.

De, hogy történjen valami olyan is, amit még sokáig lehet mutogatni (és Nacho is ezt fogja tenni gyermekeinek), a soha meg nem sérülő, a motivációját a kispadon is megőrző védőnk akkora gólt vert, mint Soprontól Záhony, szegedi kitérővel. Aki nem látta, sürgősen nézze meg! James csak a fejét fogta, a többiek meg szép sorban gólöröm címén beledögönyözték a balbekket a gyepszőnyegbe. Módszeresen és nagy hatékonysággal.

A történetet kissé kibogozva, érdemes rámutatni, hogy egy ilyet elvállaljon az ember, ahhoz a könnyű drogok és egyéb tudatmódosítók alternatívájaként igen komoly önbizalomra van szükség, a pontos kivitelezéshez pedig olyan technikai felkészültségre, mellyel nem minden balhátvéd rendelkezik. Emberek, nálunk ez a Nacho padozik! Tűr, jó kedvűen dolgozik, és ha lehetőséget kap, él vele. Le a kalappal előtte! A gólörömről egyébként ezt mondta a meccs után: „Mind se**fejek! Az egyikük majdnem kiszúrta a szemem, valaki meg szájon csókolt! Ahányszor csak gólt szerzek, rám ugrálnak!”

Ezek után hipszter csapatunk, immár Coentraóval, Kovaciccsal és Marianóval - némi joggal -úgy döntött, hogy ennél szebbet, jobbat, látványosabbat már úgysem lehet tenni a pályán - mondhatni Nacho megölte a bulit, így mindent megtett azért, hogy a hazaiak becsületgólja megszülessen. Védelmünk nem vette észre, hogy a kapuban Casilla nincs beavatva. Második számú hálóőrünk úgy fogott, mint a piros festék, egészen a 83. percig, amikor is Benja középről leadott bombájába már nem tudott beleérni. A végeredményt Mariano fejesgólja állította be a 92. percben.

Talán mély elemzésbe nem kellene fogni egy ilyen szintű ellenfél ellen, de meg kell jegyezni, hogy ez a fiatalos felállás nem áll rosszul a csapatnak. Láthatóan jól esett a játék Moratának, aki nálam a meccs legjobbja volt, még akkor is, ha a legtöbb lövése még mindig a sajátjaimra emlékeztet, amikor az úttörőben szinte behunyt szemmel bombáztam mindent kapura. Hiányolok belőle némi tudatosságot a befejezéseknél. De a hozzáállása példaértékű, és külön kiemelném, hogy az irányába, többé-kevésbé vaktában felvágott labdák döntő részét megszerezte (mert javarésze csak nagyjából ment felé), megtartotta és megjátszotta. Ez hihetetlenül fontos lesz majd komolyabb csapatok ellen is. 

Az Isco-James tengely kicsit meccshiányos, ha jó éreztem, előbbi vigyázott nagyon, nehogy megsérüljön, nem gyötörte magát, hogy játékba hozható legyen, de ha nála volt a labda, általában jól játszotta meg. James valamivel aktívabb volt, főleg a második félidőben, amikor az egyik legszebb mozdulataként, bal külivel adott gólpasszt Moratának. Modric szájából is kiesett a szotyihéj, amikor meglátta.

Zidane kissé érthetetlenül cserélt, legalábbis megkérdőjelezem, hogy fontosabb volt-e az, hogy Coentrao visszatérhessen, annál, hogy Kroos pihenjen, és biztosan ne kapjon pirosat. A második félidőben két keményebb belépője is volt – láttunk már ilyenekért sárgát. (Szerk: ZZ: „A szünetben megkérdeztem, hogy szeretné-e, ha lecserélném, de azt mondta, hogy nem, jól érzi magát, és játszani szeretne.” Ez az eset is jól mutatja, hogy sokszor ekézzük Zidane-t, úgy, hogy nyilván semmit sem tudunk egyes döntéseinek hátteréről. Ezzel együtt egy edző nem érdeklődik, hanem dönt! A játékos helyett is. 3-4 naponta meccs van, Kroosnak pedig pihennie kellett volna!)

Lucas Vazquez játéka ismét meggyőző volt, ezen a meccsen leginkább az előkészítésekben, a fontos kényszerítőkben jeleskedett, és az egyik megbízható motorja volt a támadójátéknak.

Coentraót egyelőre nem bántanám, Kovacic nem szállt be rosszul, de már egy eldőlt meccsre érkezett, ami látszott rajta. Mariano elképesztően gyors, ami a lábán túl a gondolkodására is igaz. Nagyon fiatal, de úgy látom, gyorsan beilleszkedne a csapatba, ha szükség lenne rá. Gólja önbizalom növelésre kiválóan alkalmas volt.

Asensio két gólja ellenére nekem itt-ott lassúnak tűnt és körülményesnek. Lövései sem voltak igazából életerősek, de kétségtelenül jól helyezte azokat. (Itt jegyezném meg, hogy az ellenfelünk kapusa, Palatsi elég felemás formát mutatott, bár voltak komoly védései, jó pár bekapott gólt foghatónak éreztem jobb helyezkedéssel, és gyorsabb reakcióidővel.) Azért Asensiónak legyen mondva, 4 lövéséből kettő talált kaput, és mindkettő gól lett. Ezzel a hatékonysággal nagyon nehéz vitatkozni.

A hátsó alakzatunk időnként nagyvonalú volt, hibázott mindenki néhányat, de tudjuk be annak, hogy a meccs hamar eldőlt és nehezebb volt a koncentrációt végig magasan tartani. Az utolsó 10 perc volt csak némileg ciki, amikor teljesen beszorította vendégét a Leonesa, és csak vészmegoldásokra futotta, és a labda elrugdosására.

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a Cultural Leonesa elég szerény erőt képviselt, de ezzel együtt a második játékrész elején egész korrekt futballt mutatott be ellenük a csikó csapatunk. Nyilván ritkán kerülhet sor ilyen összeállításban tétmeccsre, az elején kellett is némi idő, míg felmérték az ellenfelet és mindenki megtalálta a helyét, és a ritmust. Szívesen megnéznék egy ilyen középpályát egy ilyen első sorral (mondjuk kicsit stabilabb védelemmel) egy erősebb La Liga középcsapat ellen is. A BBC kapott egy fricskát ezzel a 7-essel, de azt nehéz lenne megmondani, hogy ettől várható-e az, hogy nagyobb kedvvel és koncentrációval játszanak majd. Nem fogadnék rá! Mindenesetre, ha nem lett volna eddig is világos, van alternatívája a BBC-nek, és minél több lehetőséget kap, annál hatékonyabb lesz majd! Kicsit torz statisztika, de tény, hogy a BBC eddig 12 gólt szerzett az idényben, az AML pedig 13-at. El lehet ezen is gondolkodni.

Ha hihetünk a híreknek, nálunk senki sem sérült meg komolyabban, ami az elsődleges célok egyike volt. A Leonesa meg a sorsolással nyert egy ingyen Bernabeu túrát, s azt gondolom, hogy az esélyeik latolgatása helyett inkább a szuvenír boltra fognak koncentrálni, és nem a továbbjutást tervezgetik, hanem, hogy melyik madridival szeretnének mezt cserélni a visszavágó után.

Csapatunk szombat délután 16:15-kor az Alaveshez látogat a Ligában, majd jövő szerdán Varsóban játszik a BL keretein belül egy zárt kapus meccset.