„A lényeg ez: ha valaki összeszed egy csapatnyi tehetséges és megfelelő hozzáállással rendelkező játékost, akkor a meccsek többségét meg fogja nyerni, függetlenül attól, hogy mennyire invenciózus edzésprogramot dolgoz ki, milyen játékszisztémát követ, vagy hogy milyen csapatépítő beszédeket tart. Ugyanakkor minden olyasmi, ami képes egy extra 10%-ot hozzáadni a teljesítményhez, értéket képvisel – legyen az diéta, általános fizikai állapot vagy egy fülbe súgott, éppen megfelelő szó.” (Jamie Carragher)

Egy héttel a győztes, de mégis borzalmas emlékű Osasuna elleni bajnoki és pár nappal a szintén győztes és remek érzéseket kiváltó BL-meccs után Zidane csapata valószínűleg egy győztes és inkább jó emlékű, de korántsem olyan játékot hozó meccsen lesz túl, mint a Napoli ellen.

Miért? Talán a fenti, Carra-idézetben is megtalálhatjuk a választ. Ha mindig az ellenfél vélt maximális erejéhez tervezi meg a Madrid elképzeléseit, akkor ma egy visszafogottabb teljesítményt láthatunk, ahol lehet egy, vagy több felfelé kilógó egyéni teljesítmény (lesz is), de mivel az Espanyol nem a Napoli, a LaLi nem a BL, így nem lesz meg ugyanaz a miliő, mint szerdán. Ettől még egy 4-0 befigyel. Ha igaza van a Pool-legendának, akkor nem is kell, hogy foglalkozzunk a taktikával, a build-uppal, fura szavakkal (duble pivot, halfspace, túltöltés, stb.), mert Zidane-nak rendelkezésére áll egy olyan mélységű, minőségű keret, ami nagyon régen volt jelen a Fehér Házban. Zidane játékoskorában sem volt ilyen. Vagy talán a lelkes, szorgalmas és jómunkásember Pavon, Raúl Bravo, Minabres, Portillo megfeleltethető a Nacho, Lucas, Kova, Asesnio, Morata sornak?

Zizou írta kommentben (nem ZZ), hogy voltak játékbeli hiányosságaink a Napoli ellen is – és ez valóban így van. Mégis, ég és föld volt a különbség az Osasuna ellenihez képest. Tökéletes meccset nehéz játszani, mi még a közelében sem vagyunk ennek a találkozók döntő többségében. Pedig… ha rajtunk múlna a taktika…

2007-ben egy félprofi együttes, az Ebbsfleet United harmincezer szurkoló-tulajdonosa számára csekély anyagi ráfordítás ellenében jogot biztosított arra, hogy megszavazzák a csapatösszeállítást. Egyrészt, a befizetett fejenkénti 35 font hatalmas segítség volt a klub számára, másrészt a csapat története legnagyobb sikereként megnyerte így 2008-ban az FA Trophy Finalt a Webleyben. Ennyit számítana a tömegbölcsesség? Szerintem igen, de egyértelmű, hogy a fenti sztori már két szinttel fentebb, teljesen profi kluboknál sem állná meg a helyét, a világelitet képző sztárcsapatoknál pedig óriási bukás lenne.

Miért? Mert itt nem a 442, a 433 és társai a lényeg. Az ego simogatása. Annak helyes kezelése. Lásd: Mourinho és Maniche kapcsolata, Carlo és DiMa helyzete és egy elbizonytalanodott, szétesett, de tehetséges játékosokból álló csapat, mint a Real Madrid és Zidane kapcsolata.  Ahogy majk és Manócska is írta kommentben, valahogy a fontos meccsekre összekapják magukat a srácok. És tényleg. Talán ilyenkor jön ki legjobban az a hozzáadott 10%, amit ZZ beletesz a közösbe.

A vendégekről: nem fognak nyerni. Bár sose lehet tudni, mit forgat fejében a spori. Ramos nincs ma, így nem ajándékozunk nekik emberelőnyt piros lap után. Benzema sincs, így nem kapnak alanyi jogon emberelőnyt. Ronaldót pedig megoldjuk. (Jelzem, a bajnoki teljesítmények alapján pötyögtem be ezeket!) A vendégek talán Conor, a Hegylakó idején nyertek a Bernabeuban, a bajnokságban az utóbbi hónapokban nem vertek meg tőlük jobb pozícióban található együttest idegenben (októberben verték az Alavest, de meg nem mondom, hogy akkor melyikük volt előrébb a tabellán).  A Sevillát elkapták nem is olyan régen, de az a Cornellában volt, hazai pályán. Sérültjeik vannak, „kedvencem”: Reyes mellett Baptistao, Navarro, Victor Sanchez, Javi Lopez, talán Piatti is kihagyja a találkozót. Számomra a legveszélyesebb emberük is a padon foglal helyet. Vagy áll mellette. Vagy mozog előtte: Quique Flores. Lehet, hogy a régmúlt munkássága miatt, de valahogy mindig tartok a csapataitól, mert ez a fickó bármikor képes meglepni az ellenfelet. Kivéve, ha a kerete erre alkalmatlan. A mostani Espanyol talán ilyen. Tipikus középcsapat, amelyik a tőle gyengébbeket veri, a tőle erősebbek ellen pedig legtöbbször a döntetlen a legtöbb, amit ki tud hozni.

Mivel a bajnoki tabella nagyon szoros (…), így azt gondolom (igen, ez megint ilyen magabiztos prófécia lesz), hogy a kérdés ennyi: 3 vagy annál több lesz a különbség a javunkra. Még úgy is, hogy nincs a keretben Danilo. Továbbá Ramos, Modric, Navas (mikor kapjon szerepet Kiko, ha nem a leginkább verhető ellenfél ellen?), Mr. BL és a sohamegnemsérülő, de most valahogy mégis: Coentrao. Ne felejtsük, hogy szerdán az elmaradt bajnokit pótoljuk a Valencia ellen. Modric, Benzema és valószínűleg Danilo emiatt pihen.
 

A másik oldalon viszont berúgja az öltöző ajtaját egy lórúgással Gareth Bale, akit hatalmas mosollyal köszöntünk a keretben és máris megsúgjuk neki: magabiztos vezetés birtokában a 75. perc környékén nyihaházhat fel a pályára. Szerintem Moratát fogja váltani, aki kezdőként nem sokat tesz majd hozzá a játékhoz. (Cáfolj rám!)

A mérkőzést a Sport2 közvetíti 16.15-től.

Variációk egy témára:

Zidane – Nacho-Pepe-Varane-Marcelo – Kova-Kroos-Isco – Lucas-Morata-Ronaldo


Kiko – Dani-Pepe-Varane-Nacho-Marcelo – Casemiro-Kovacic-Kroos – Ronaldo-Morata

Yanez – Dani-Nacho-Pepe-Marcelo – Casemiro-Kova-Isco-James – Morata-Ronaldo

Kiko – Dani-Pepe-Varane-Marcelo – Casemiro–Kova-Kroos – Lucas-Morata-Ronaldo