Unalomig ismétlődő mondat volt a fenti, úgy nagyjából általános iskolás korunkban. Mindenki mondogatta, még az is, aki azt se tudta eszik-e vagy isszák a rím beteljesülésére szolgáló szavacskát. Mára már kinőttük ezt, nem is nagyon hallani manapság (habár nem mozgok azokban a körökben), de valahogy mégis mindig eszembe jut, ha szóba kerülnek a denevérek, és mindezzel együtt elkap egy kis nosztalgia is. Voltak idők, amikor izgatottan vártam az összecsapásokat a Mestallában (mármint nem én voltam a Mestallában, érted....). Mindegy, hogy meddig megyek vissza az időben, 2000-es évek elejéig, amikor BL döntőben játszottunk ellenük, vagy egészen a közelmúltig, de mindig akadtak olyan játékosok, akik fazont szabtak a játékuknak. De sajnos, (vagy nem sajnos) ez a Valencia, nem az a Valencia…

 

A történelmük során összesen 4 szezont töltöttek a Segundában, ezeken kívül mindig az első osztályban élvezhették a játékot, szám szerint 81 éven keresztül. Ha figyelembe vesszük ezt, és visszagondolunk az elmúlt 17 évre, kezdve a BL döntős évüktől (szerintem erre a többség többé-kevésbé emlékszik, de ha nem is látta „élőben”, azért illik tudni), akkor nyugodtan lehet mondani, hogy az utóbbi 2 évük igencsak mélypontnak számít.

Az élbolyban tanyáztak többnyire a századforduló óta, sőt, 2002-ben és 2004-ben még a bajnokságot is megnyerték. Ha valakinek nagyon jó a memóriája, akkor egyből rávághatja, hogy azért 2010-12 között zsinórban háromszor is felértek a dobogóra, ugyan csak bronzéremmel zártak, de ez is mutatja, hogy nem olyan rég (Basszameg, nem rég egy frászt! Hát már 2010 is 7 éve volt…) ők próbáltak felzárkózni a két nagy mellé/mögé.

Hogy azóta mi történt? Tömör szopás…. Lejtmenet. De nagyon. Értelmezhetetlen módon vezetik a klubot, (Ronaldónak szerződése van Limmel, Realnak meg Ronaldóval, a Real elnöke Pérez => Pérez zsebében van Lim. Konteó confirmed! Este nyerünk, ez fix!) nem bánnak jól a játékosaikkal, bagóért eleresztenek kulcsjátékosokat anélkül, hogy meglegyen a pótlásuk. Könnyedén engednek el fiatalokat, akikben lenne potenciál, de cserébe indokolatlanul ragaszkodnak olyanokhoz, akikhez nem biztos, hogy ennyire kellene.

De ez legyen az ő bajuk. Szeretném, ha újra egy ütőképes Valencia lenne a bajnokságban. Hiszem azt, hogy ez jót tenne a spanyol focinak, de most ellenük fogunk játszani, így a fejlődő folyamatuk 0. időpontját nyugodtan datálhatják pár fordulóval későbbre. Hiszen…

…hiszen, azért a Mestalla mindig is a legkeményebb stadionok közé volt sorolható Spanyolországban, és a mai napig rendületlen a szurkolói mivoltuk és a csapatuk felé áramló szeretetük. Csupán 55 ezres stadionról van szó, amivel 5. legnagyobb hazájában, mégis talán a Mestalla hangulata tud leginkább átszűrődni a TV képernyőkön keresztül. Tudjuk, hogy ez óriási pluszt adhat egy csapatnak. Mi is megtapasztaltuk már ezt náluk, de legutóbb a Bilbao kapott egy kisebb pofont tőlük (2-0).

Idei szezont Prandellivel kezdte meg a denevéres csapat, aki legtöbbet a Fiorentinánál edzősködött 2005 és 2010 között. Itt volt a legjobb a meccs/győzelem aránya. Volt nem kevés ideig olasz szövetségi kapitány is, de nagy sikereket nem igazán ért el. Ez nem változott Spanyolországban sem, ahol is 10 mérkőzés után köszönte meg a lehetőséget és lépett le. Ezeken a mérkőzésen összesen 3 győzelmet tudott a csapattal jegyzeni. (3W3D4L)

A csapat vezetését Voro vette át, akivel egy kicsit lenyugodtak a kedélyek. A nyáron távozó saját nevelésű Pacót, illetve André Gomest  nem igazán tudták pótolni. A védelemből Mustafi távozása, talán kevésbé érintette meg a csapatot. Mangala ugyan néha kaotikus, de mostanra már mutat bíztató jeleket, míg Garay ismerős lehet számunkra… (azért védőknél talán nem folytatódik az ex-madridista átok).

Volt egyszer ilyen is, nem is olyan rég...

Tehát ilyen átigazolási szezon után nem csoda, hogy nem igazán lehetett hamar összeszedni a gárdát, és ehhez úgy látszik, türelme sem volt Prandellinek, de Voróval úgy látszik, kicsit lenyugodni látszik a csapat, sőt 1-2 szép eredménnyel is büszkélkedhetnek. Bilbaót már említettem, de januárban a Villarrealt is elkapták hazai pályán.

Ezért lehetett olvasni olyan véleményeket, miszerint nem jött túl jól számunkra az eltolt bajnoki, mert kezd éledezni a Valencia. Egyrészt, nem nekünk kell ezen agyalni. Legyen ez a denevérek gondja, hogy ellenünk kell játszaniuk. Mert egy biztos…! Ellenünk sosem könnyű játszani, legyenek bármilyenek is az adott időpontban a körülmények.

Amint már említettem, a távozók pótlása nem sikerült túl jól a nyáron. Nincs vérbeli csatáruk, aki hátára vehetné a csapatot. A gárda gólkirálya jelenleg Mina 5 góllal, de ő nem igazi középcsatár, kényszerből játszik ott. Télen kölcsön vették Zazát, de csodálkoznék, ha pont ő lenne a Valencia mentőöve. Viszont ott van a csapatban a Celtából elcsent Orellana, aki ténylegesen plusz lendületet volt képes adni a csapatnak. A már említett nevek mellé Nani fog beállni, hogy összeálljon a támadó alakzatuk. A portugál ex-(wannabe)klasszis számlálja a legtöbb gólpasszt a szezonban közülük, rá nem árt majd figyelni a szélen, nehogy üres sávokat hagyjuk neki a befutásra. (Mi olyat sosem szoktunk, neeeem...)

Nálunk sok változás nincs. Ugyanazt játsszuk, mint eddig is; a szükséges minimumot a győzelemhez. Közgazdaságilag tökéletes elképzelés és az elért eredmények eddig minket igazolnak. Bale visszatérése új lendületet adhat a támadószekciónknak, ami az általuk mutatott teljesítményt nézve az elmúlt hónapokban, nem is fog ártani. Ez persze azt jelenti, hogy Jamesnek még ennél is kevesebb játéklehetőségben lesz része (ha ez egyáltalán lehetséges a piaci részesedés függvényében #pérezmarketing), Iscót sem biztos, hogy meg tudják győzni a maradásról, talán Morata is kacsingathat London felé. És akkor még nem volt szó Asensióról meg Marianóról, akik az elmlúlt hetekben talán jobban mellőzve voltak, mint érdemelnék. Persze tudjuk (mivel egy magyar internetes újság sportrovata megaszonta), Zidane nagyon jól forgatja a keretet idén…

Bale is back!

Nem gondolom, hogy komolyan tartanunk kéne a Valenciától, amennyiben hozzuk azt a szintet, amit a csapat ténylegesen tud. Mert idegenben nem biztos, hogy elegendő egy esetleges „minimum”. Két éve ők szakították félbe Carlo 22 meccses győzelmi szériáját. Akkor sem gondoltuk, hogy ők lesznek azok, de mégis sikerült győzniük a Mestallában. Mivel a legutóbbi 2 mérkőzésünket idegenben nem tudtuk megverni a denevérek otthonában, most itt az idő ennek a sorozatnak a megszakítására!

Kellő intenzitás és hozzáállás után nem szabad, hogy gondot okozzon nekünk a Valencia, és akkor 5 pontra (és egy elmaradt mérkőzésre) emelhetjük az előnyünket a riválisunk, Sevilla előtt.

#FunFacts:

  1. Ronaldo az elmúlt 7 Valencia elleni mérkőzésen, 7 gólt szerzett. Kérem, folytassa...!
  2. Valencia két mérkőzése óta nem kapott gólt, viszont majdnem két éve volt utoljára olyan ('15 április), hogy zsinórban 3 mérkőzésen maradjon érintetlen a kapujuk.
  3. Casemirónak a legjobb a percenkénti labdaszerzés mutatója az 5 nagy liga játékosai közül. Átlagosan 6.89 percenként nyer párharcot ellenféllel szemben. Kérem, folytassa...!

Várható kezdők:

Valencia: Alves; Montoya, Mangala, Garay, Siquera (Gayá sérült); Parejo, Enzo; Mina, Oreallana, Nani; Zaza

Real Madrid: Navas; Carvajal, Varane, Ramos, Marcelo; Modric, Casemiro, Kroos; B(?)BC

Kezdés: 18:45 Sport1