Ez egy olyan mérkőzés volt, amit bár nagyon jó lenne elfelejteni, nagyon nem kéne. Én nagy kritikusa vagyok úgy általában mindennek, a legnagyobb probléma még sem a játékunkkal volt. Legalábbis attól a játéktól, amit elvárhattam a kezdő 11-ünk láttán. Őszintén szólva elég alacsonyra tettem a lécet, amit sikerült a csapatnak megugrania. Nem tudom, hogy ez most pozitívum-e vagy sem. Ígérem, igyekszem nem világvége hangulatban írni, arra majd ráérünk a madridi derbi után…

Sikerült elérnie Zidane-nak, hogy abszolút nem bízok meg benne, és a szakmaiság apró jeleit is nehezemre esik észrevenni hétről-hétre a csapatnál. Nem vagyok egy szak guru, nem nekem van akkora szaktekintélyem, hogy összekeverhetem Douglest Depay-al és még úgy is gond nélkül szakérthetek a TV-ben. És amióta Pérez az elnök, jóformán megszokhattuk azt, hogy a mindenkori edzőnek figyelembe kell venni a klub gazdasági érdekeit is egy-egy mérkőzés előtt. Nem építkezhet saját elgondolása szerint, így jobb híján egy egyensúlyra törekedhet, amivel a kockázatot igyekszik minimalizálni a pályán, míg a vezetőség érdekeivel legkevésbé szembemenni. Nem egy hálás feladat. Sok top edzőnek beletört ebbe a bicskája, senki nem tudott hosszabb távon elégséges eredményt nyújtani mindkét közönségnek. Mégis gyerekesen bízunk/bíztunk abban, hogy majd Zidane lesz az, aki ezt a problémát meg fogja oldani. Csak azért mert az ő neve Zidane. Ha ezt a valakit nem Zidane-nak hívnák, akkor kíváncsi lennék, hogy mikor fogyna el a türelmük a szurkolóknak.

Sikerült a kezdő tizenegyet úgy összeraknia, hogy abból rögtön több dolog kiolvasható volt:

  1. Lenéztük az ellenfelet. Nem tiszteltük meg annyira őket, hogy egy olyan kezdő tizenegyet küldjünk a pályára, amiben némi koncepció látszódik. Itt sem várok el sokat, tényleg… kurvára nem. De szerintem az a minimum, hogy egy BL mérkőzésre, akármilyen BL mérkőzésre úgy menjünk ki, hogy legalább sakktáblán ábrázolni lehessen a kezdőnket. (túl sok lenne?) Mert ez, Moratával és a BBC-vel együtt a legnagyobb baromság, amit Zidane eddig edzői pályafutása alatt elkövetett. Vagy nincsenek meg a tökei, hogy a szentháromságunk legkevesebb marketingértékkel bírót leültesse a padra…. Ha meg ennyire bele van zúgva, akkor válassza őt először a grundon.
  2. A középpályát már a kezdő kihirdetéskor átkínáltuk a hazaiaknak. Megint csak arra térek ki, hogy egy BL mérkőzésen annyira sikerült megtisztelnünk az ellenfelet, hogy a pálya legfontosabb területének az irányítását egy az egyben átpasszoltuk a Legiának. Akármennyire is lehet gyenge egy csapat a BL főtáblán, senkit, de tényleg senkit nem szabad ennyire nullába venni a Bajnokok Ligájában.
  3. Taktikánk kb a mennyei2 szinten volt. Többet rúgjunk, mint amennyit kapunk. Persze általában ez a taktikánk jobb híján, de talán most először volt olyan, hogy a pályán még csak el sem lehetett helyezni úgy a játékosokat, hogy valami formáció nevezetű masszát kapjunk.

Persze a mérkőzés úgy kezdődött, ahogyan szerettük volna. Pár percen belül egy bombagóllal Bale kilőtte a jobb felsőt csakúgy lazán kapásból, egy balról beívelt majd megcsúsztatott labda után. Ezt minden csapatot kicsit megfogott volna, ráadásul őket hazai közönség hiányában talán még jobban, mint általában. A Real jóformán egykapuzott, beszorította a hazaiakat a saját kapujuk elé, majd sorra dolgozta ki a helyzeteket.  Simán begyötörhettek volna akár 2-3 gólt is még pluszban az első félidőben, és akkor a károgókat, mint engem, el lehetne csitítani azzal, hogy hát nyertünk, ez is belefért… Persze a helyzeteink mennyiségét és minőségét figyelembe véve az sem lett volna nagy meglepetés, ha gólokkal nyerünk mert bizony ennyivel jobb a keretünk. De ez nem mentett volna fel senkit, csupán takarózni lehetett volna tovább ezzel, abban a hitben, hogy majd jó lesz ez…

Fél óra elteltével Kovacic unta meg az egy gólos vezetést, és ha már Guti születésnapja volt a héten, egy olyan kulcspasszt adott, amire még a spanyol zsenink is csettintene.

Aztán úgy gondolták a srácok, hogy már meg is nyertük a mérkőzést, és innentől elég, ha eljátszadozgatunk a labdával. Nem akarok belemenni elemzésekbe, statisztikákba, mert ez a mérkőzés nem arról szólt. De érdemes megnézni a szépítő találatukat.

Odjudja elénekelhette közben Pataki Attilától a Kör közepén állok című dalt, miközben besétált díszkíséretben a 16-osunk elé. Mondjuk szép löket volt, na.

A félidőt követően nem érezte úgy Zidane, hogy cserélnie kéne. Rendben, ő tudja… Radovic nem kis góllal egyenlített ki rövidesen a szünetet követően. Csak elképzelni tudom, mi lett volna ha James is játszik. Gondolom ő is beszállt volna az adok-kapokba. Mindenesetre a haziak azért később csak megszerezték a vezetés, hogy beleszúrja a végső döfést a vendégekbe, és csak Kovacicon múlt, hogy nem kezdték el forgatni is azt.

Amit érdemes még megemlíteni, azok a cserék. De egyszerűen nem tudok mit hozzáfűzni. 2-2-es állásnál a Benzema – Lucas csere még jó húzás volt. De ezután mit gondolt Zidane, azt elképzelni nem tudom. X-es állásnál lehozott egy védőt egy támadóért cserébe. Mivan kopasz, nem láttad, hogy ezek eddig is támadtak, vazze…????!!! Majd, miután vezetést szereztek a hazaiak, Zidane posztra cserélt. Csatár posztra. Fuck logic.

Őszintén bevallom örültem annak, hogy megszerezték a vezetést és bizony nem bántam volna azt sem, ha úgy is marad az eredmény. Emlékezzünk vissza, amikor Rafa volt az edzőnk (régi szép idők...), és sokan beáldozták volna arra az egész szezonunkat, hogy év végén biztosan távozzon. Na most nálam hasonló dolog játszódott le. (nem, nem Zidane távozását követelem, mégmielőtt...) Már lassan hónapok óta nézzük ezt az elképzelés nélküli színtelen, szagtalan amorf izét, és mindezt következmények nélkül. Többször volt, hogy nagyon megremegett a léc, kikaphattunk volna a Bilbaótol, de még többet is fel lehetne sorolni. És akkor meg is tudtuk volna indokolni azzal, hogy erős ellenféllel játszottunk. De egy esetleges tegnapi vereséget nem lehetett volna kimagyarázni. Így is égés, de így valamennyivel enyhébb. És az a gond, hogy egészen addig nem vesz észre a Real egy problémát, amíg az meg nem jelenik a médiában. Legyünk nyugodtak, a BBC addig kezdő lesz, amíg a média meg nem kérdőjelezi a létjogosultságukat. Mindaddig oké lesz, hogy taktika és elképzelés nélkül ívelgetünk 50-szer egy mérkőzésen, amíg valaki le nem írja a Marcában, hogy lehetne ezt tulajdonképpen máshogyan is. Vicces, hogy mennyire a markában tud lenni egy ilyen klub, mint a Real Madrid a médiának.

Azzal kezdtem az összefoglalót, hogy nem szabadna ezt a mérkőzést elfelejteni. Mert ha csak legyintünk rá, és továbbra sem akarjuk észrevenni az egyértelmű jeleket, akkor bő egy hónapon belül 2 db 6 pontos mérkőzést veszíthetünk el. Nem tudom, hogy tényleg megéri-e…

A jelenet, ami keretbe foglalja ezt a remek teljesítményt: