Utólag már mondhatjuk, hogy bizony nem volt részünkről szerencsés az eltolt mérkőzés. A Real Madrid elszenvedte a második vereségét az idei szezonban. Ezzel még túlságosan rossz dolog nem történt, benne volt a pakliban kb. szeptember óta, hogy egyszer egy ilyen játékkal nem fogunk pontokat menteni. Továbbra is vezetjük a bajnokságot, és ha megnézzük, hogy melyik két csapattól kaptunk ki, akkor igazából csak olyantól, akitől nem szégyen. Igen, még ettől a Valenciától sem az, a Mestallában.

A Valencia szinte úgy állt fel, ahogy azt predesztinálni lehetett. Annyi változás volt, hogy Gayá tudta vállalni a játékot már a legelejétől az Achilles ín sérülését követően, valamint Mina helyett Munir kapott lehetőséget a jobb szélen.

Nem volt meglepő az, ahogy a Valencia a mérkőzést kezdte. Minden valamire való spanyol csapat ugyanazt használja ellenünk már évek óta hazai pályán. Általában egy 4-2-3-1-es egész pályás letámadással kezdenek, és egy magasra feltolt félpályás védekezéssel próbálják ellehetetleníteni a támadásainkat – többnyire sikerrel. Erre mi fel lehetnénk készülve, hiszen ezt biztos látja a szakmai stáb is, és lehetne igazodni ehhez. Nem szabadna átvennünk azt a katalán ideológiát, hogy mi vagyunk a nagy csapat, nekünk nem kell senkihez sem igazodni! Miért nem? Attól nem leszünk gyengébbek, sőt! Kiszámíthatatlanabbak leszünk és okosabbak. Azt mutatná ez, hogy felismerjük a gyenge pontjainkat és képesek vagyunk változtatni a sikerért.

A kezdőnk egyébként alkalmas is lett volna erre. Bale-t még nem dobta be Zidane a kezdőbe sérülését követően, így Hámeszre esett Zidane választása. Érdekesen rotál Zizou, hiszen hétvégén nem gyenge teljesítményt tett le Isco az asztalra, így teljesen érthető, ha sokan a kezdőbe követelték volna. Mindenesetre nem volt rossz választás, utólag meg persze mindenki okosabb…

Az amerikai kommentárok azt beszélték a meccs első perceiben, hogy ezzel a felállással minden bizonnyal gyémánt alakzatban fog a pályára lépni a Real. James lesz a 10-es Ronaldo és Benzema mögött, Kroos és Modric a pálya közepén irányíthat és Casemiro lesz az, aki hátul biztosít. Ezzel középen rengeteg passzsáv lesz biztosítva, és ilyen passzerekkel könnyű dolga lesz a csatárduónknak helyzetbe kerülni.

Így tehát már a legelejétől a hosszú labdákra játszottunk, és azt kell, hogy mondjam, zavarba hozható volt a Valencia abban a 4 percben. Rögtön az első percben Kroos egy lapos passzal átjátszotta az egész valenciai védősorfalat. Mármint mind a hármat, egyszerre. Benzema próbált meglépni a 16-oson belül, de végülis szöglet lett a vége. A következő percekben több keresztlabdával operáltunk, és mindig zavarba hozható voltak a hazaiak. Kár, hogy mindez 4 percig tartott…

Ugyan az ex-madridista átok nem folytatódott, de szerencsére van még miből mazsoláznia annak a fránya sorsnak. Mégis erre ki gondolt volna?

WT14: "Most szólok is, hogy az a balf@sz tuti hogy gólt fog lőni. Új igazolás, szóval kinek lőjön gólt ha nem a Realnak? Ugyanez volt Joveticcsel, pár nappal előtte vitték Sevillába, de nekünk két meccsen kettőt rúgott. Nem lepne meg, ha azóta nem lőtt volna egyet se senkinek."

majk: "plusz nem elég hogy gólt, az élete gólját fogja lőni. 34 méterről kapásból, esetleg 55ről ollózik egyet"

Ugyan nem 34-ről és nem is kapásból de, hogy élete gólját rúgta Zaza, abban szinte biztos vagyok.

 

Szerencsére ez a srácokat nem zavarta meg, és folytatni tudták azt, amit a mérkőzés első percétől kezdve csináltak. Mármint a valenciai srácok. Mi teljesen összezuhantunk. A Valencia kedvére passzolgatott, nem is zavarta, hogy a lilák erőből megrohamozzák őket. Nem szabadott volna ennyire agresszívan letámadni, hiszen ezzel pont azt érte el a hazai gárda, amit szeretett volna. Átállhattak ők a kontrákra.

 

Hogy ne nekem kelljen kiemelnem a hibáinkat, és ne menjen el ezzel sok bekezdés, egy az egyben idemásolom a managindmadrid.com rövid videó elemzését, amiben két perc alatt bemutatják az elkövetett hibáinkat.

 

Rögtön látszik, ami már többeknek feltűnhetett a mérkőzés során, hogy a szélső hátvédjeink nem voltak a helyzet magaslatán. Carvajal többször maradt le Naniról és Marcelo sem tudta hozni a tőle elvárt minimumot. Sorra késtek el védekezésnél vagy letámadásnál, cserében a támadásokat sem tudták úgy támogatni, mint ahogy megszokhattuk tőlük.

A letámadásunk nem volt összhangban a felállásunkkal. Erőltetni próbáltuk a 4-3-3-at, viszont letámadásban teljesen eltolódott az alakzatunk, aminek eredménye látszik a videón is. Az első gólt is ilyen szituációból kaptuk.

A második gólnál, amellett, hogy egyéni hiba miatt labdát veszítettünk, méghozzá Varane jóvoltából, aki megint csak felmerészkedett a támadó félpálya közepéig, teljesen üresen maradt a jobb oldalunk. Egyszerűen értelmezhetetlen dolgokat műveltünk.

V.I.C.: "Szerintem meg belemagyarázás Kroos szerepét elővenni egy olyan gólban, ahol a középhátvéd 60 méterre a saját kapujától adja el a labdát, ahol a balhátvéd majdnem az ellenfél szögletzászlójánál volt, ahol a középhátvéd csapatkapitány óriási helyezkedési hibát vét, ahol a másik középpályás vált a jobbhátvéddel úgy, hogy utána nem fog senkit, és passzsávot sem zár, ahol a kapus bőrbe kapja a gólt, valamint ahol a védekező középpályás CAM-posztról indul vissza megfékezni a kontrát."

Ez azt hiszem tökéletesen körülírja a második bekapott gólunkat...

A második félidő javarészt azzal telt el, hogy a Valencia igyekezett kibekkelni a mérkőzést. Ronaldo gólja még reményt adott a félidő lefújása előtt, de egészen addig úgy éreztem, hogy egy döntetlen is nagy csoda lenne a részünkről, nem, hogy egy győzelem.

Viszont azt is érdemes megemlíteni, hogy a második félidőben, ahogy telt az idő, a Valencia kezei közül úgy csúszott ki a mérkőzés. Real egyre nagyobb fokozatra kapcsolt, több helyzetet dolgozott ki, és néhány kontrán kívül momentuma sem volt a hazai csapatnak.

Nem is igazán tudták ezt jól kezelni. Sajnos a mérkőzés nagyon átment rugdosósba, ami köszönhető annak, hogy mindkét csapat játékosai frusztráltak lettek a mérkőzés alakulása miatt, illetve a minősíthetetlen bíráskodás is nagy szerepet játszott. Szerintem ez volt a legrosszabb bírói tevékenység, amit idén láttam a spanyol ligában. Egyértelmű tizenegyesek maradtak el, sárga lapok, vakon befújt tiszta szerelések, és még sorolhatnám. Azt mondjuk nem tudom felfogni, hogyan maradhatott 11 emberrel a Valencia, mert minimum 2 játékos közül ki lehetett volna egyet szórni, de egy szigorúbb bíróval (vagy csak simán egy kompetenssel) lehet, hogy mi sem maradtunk volna kiállítás nélkül.

Mindezek ellenére az a véleményem, hogy ezt a mérkőzést „nem a pályán vesztettük el”, hanem a fejekben. 10 perc után két gólt kapni idegenben, ilyen egyéni és rendszer szintű hibák után, nem csoda, hogy nem tudtunk kijönni ebből a gödörből. Lehetőségünk sem volt igazán. Negyedóra környékén volt egy Ronaldo lövés majdnem null szögből, amit Alves kitornázott, viszont ezen kívül teljesen reménytelen helyzetben voltunk. A Valencia elhitte, hogy megnyerhetik a mérkőzést, mi meg nem tudtunk mit kezdeni a nyomással. Abban a kényelmes helyzetben vagyunk idén, hogy nem sokszor játszunk hátrányban, főleg nem 2 gólos hátrányban. Ez egy új szituáció volt, amit nem tudtunk fejben kezelni.

Hogy miért mondtam azt, hogy fejben veszítettük el a hibát, miközben azt írtam, hogy rendszerszintű hibáink is voltak? Azért, mert az összes eddigi mérkőzésünkön jellemzőek bizonyos hiányosságok, amiket rengetegszer kielemeztünk. Most se volt ez másképp, megint megtalálhatóak voltak ezek. Viszont Varane nem tudta túltenni magát a hibáin, és sorra adogatta el a labdákat. Casemiro néha annyira felhúzódott, hogy beleállt James passzsávjaiba, aki így nem tudta megtalálni Kroost vagy Modricot. Hiszem azt, hogy ha az első 10 percet kihúzzuk, és max egy gólt kapunk, akkor valahogy megszereztünk volna minimum egy pontot, ahogy ezt eddig is tettük. Nem tudom hogyan, eddig se tudtam, hogyan sikerül, de sikerült. Mindannyian fel voltunk arra készülve, hogy egyszer eljön ez nap is. De ez nem jelenti azt, hogy ez elfogadható. Közvetlen riválisunk, a Barcelona mentális gödörben van. Nagyon kellett volna a tegnapi 3 pont, hogy éreztethessük velük, hogy nincs esélyük, mi vagyunk az élen és ott is fogunk maradni!

Az ábra is jól szemlélteti, hogy mennyire nem volt meg a kapcsolat a jobb és bal oldal között. Nem forgattuk a labdát, Jamest nem úgy használtuk, ahogy a legnagyobb hasznunkra lehet, ráadásul Ronaldóék sem voltak eleget játékban. Továbbra is bent várták középen a labdát, míg a többiek töretlenül ívelgettek. Ezen már ugye meg sem lepődünk.

Ahogy azon sem, hogy Zidane cseréi sem igazán voltak érthetőek. Kezdjük azzal, hogy 62 percig kellett várnunk ismét a cserére, amikor hátrányban játszottunk, ráadásul eléggé reménytelenül.  Sosem volt ilyen mély kerete talán a Real Madridnak, mint amilyen most van, de hogy az elmúlt években nem volt ilyen, ez egyértelmű. Nem Pedro Leonok vagy Gagók ülnek a kispadon beugrásra várva, hanem Isco, Morata, Kovacic, tegnap Bale is. Mind, mind olyan játékos, aki képes megváltoztatni a játék képét, ha megfelelően használjuk őket.

Nem tudom mi volt a magyarázata Zidane-nak arra, hogy Modricot lehozta egy szélsőért cserébe, plusz Casemiro a pályán maradt így ugye, vagy, hogy Kovacic nem lépett pályára...

De a legnagyobb kérdés még mindig az, hogy Benzema mi a falra hányt egy hetes túrós tésztáért van még mindig a kezdőben, és mi a fenéért játszik végig... 1130 perc alatt képes volt 5 gólt szerezni, ellenben Morata 730 perc alatt jár 7 gólnál.

Azért ebből illett volna többet kihozni...

Várható volt, hogy egyszer eljön az a mérkőzés, amikor különösebben nem játszunk kirívóan rosszabbul, mint megannyi épp, hogy összekapart győzelmek alkalmából, és az ellenfél se söpör le a pályáról a játékával, és mégsem fogunk pontot menteni. Ez benne volt a pakliban. Lehet, hogy a legrosszabb pillanatban jött, ha a körülményeket megvizsgáljuk, de a legfontosabb az, hogy még mindig a mi kezünkben van a sorsunk, és továbbra is vezetjük a ligát úgy, hogy egy mérkőzéssel kevesebbet játszottunk. Ebbe kell kapaszkodnunk, és összpontosítanunk kell a hétvégi bajnokira, mert a Villarreal sem lesz könnyebb menet.