Rendesen megvívtunk a 3 pontért, mert úgy néz ki, a Gijón már ellenünk el akarta kezdeni a kiesés elkerülését. Szerencsére Isco zsenialitása megteremtette a különbséget, ami révén a királyi gárda javára billent az a bizonyos mérleg. Már az elején látszódott, hogy izgalmas, hajtós meccs lesz, bár a Real irányított és több lehetőséget dolgozott ki (több, mint 4-szer annyit), de valahogy a gólokat mindig a hazaiak szerezték meg előbb. Így aztán, egészen a végéig izgulhattunk, hogy miként fog zárulni az összecsapás. A vendégek csakis a rendes játékidő letelte előtt néhány másodperccel szerezték meg először a vezetést, amivel megpecsételték a három pont sorsát. Nem panaszkodhattak a Real fanok, mert egészen szép megmozdulások és gólok tarkították a találkozót, illetve néhány kevésbé jó teljesítmény is észlelhető volt. De összeségében örülhetünk a látottaknak. Hajtás után összefoglalunk!

 

Ahogy azt várni lehetett, Zidane bedobta a fiatalokat a csapatba, így a teljes támadó és középpályás szekció kicserélődött. Örömteli volt, hogy Coentrao is kezdőként lépett pályára, bár nem hozott látvanyosat, de azt hiszem, ez nem is volt elvárható. Viszont egy igencsak stabil teljesítménnyel megszerezte azt az önbizalmat, ami fontos ilyenkor. A meccs kezdetétől egészen intenzív volt az iram, és látszott, hogy a hazaiak komolyan gondolják a pont(ok) szerzés(é)t. Bár arra őszintén szólva nem számítottam, hogy ennyire nehéz lesz felülmúlni az ellent. Az első gólt, mint már mondtam, a hazaiak szerezték, egy nagyon szép indítás után Duje Cop talált be. Kissé váratlan volt, de nem estek kétségbe a fehér mezesek, és nagyon hamar érkezett is a válasz. Isco egyéni villanása végén gyönyörűen lőtt a kapuba. Egészen parádés akció volt, ami után már nem is esett gól a félidő további részében, de lehetőségek adódtak azért. 

Kicsit tartottam tőle, hogy az ennyire kicserélt gárdánál ki fog jönni az összeszokottság hiánya, és ez sajnos be is igazolódott. Bár zongorázni lehetne az "A" és a "B" csapat közti stílusbéli különbségeket, de sokszor hiba csúszott a játékba. Kevésbé rajzolódott ki az "U" alak, mert tele volt a csapat kreatív játékosokkal, akik bejátszották az egész pályát, annak ellenére, hogy továbbra is szerepet kaptak a beadások. Látszott, hogy nem voltak tudatosak és begyakoroltak a mozdulatok, sokszor még gondot okozott, hogyan valósuljon meg a támadás további része. Szóval, nem volt teljesen gördülékeny a játék, és rendre hibák is adódtak. Ugyanakkor, ahogy írtam kommentben is már a meccs alatt, rengeteg potenciált rejt magában ez a gárda. Csak tényleg annyi kellene, hogy egy ideig hétről-hétre együtt játszanak, és a bennük rejlő ösztönös stílus érvényesüljön a taktika tekintetében, azaz a kombinatív futball felé tolódjon el az irányelv. Hiszem, hogyha többször szerepelnének így együtt ezek a játékosok, akkor nem akadozna a támadás, nem okozna gondot kigondolni az offenzíva felépítését, és több helyzet zárulna góllal.

Első körben mindenképp ezt szerettem volna kiadni magamból, mert talán ez az egyik legnagyobb tanulsága a tegnap látottaknak. Szerencsére a második játékrész is tartogatott érdekességeket, úgyhogy azzal folytatom. Nem túl jól alakult az eleje, mert megint a hazaiak szereztek korai vezetést. Pedig ezt megelőzően még Nachónak volt egy hatalmas helyzete. Azonban az első gólnál még asszisztáló, Vesga az 50. percben egy szerencsés fejessel előnyhöz juttatta csapatát. Erre kilenc perccel később sikerült válaszolni, Danilo beadását követően Morata fejelt a hálóba. A brazil egyébként az egész mérkőzés során jól teljesített, 5 szerelést, 2 sikeres cselt és 3 kialakított helyzetet tudhat magáénak. Reméljük, nem csak egy kósza kilengése volt ez a performansz, hanem várhatunk még tőle hasonló, illetve még jobb meccseket is. 

A 2-2-es állást követően hosszú csend következett, mert egyik gárda se tudott betalálni, főleg a Realnak adódtak nagyobb lehetőségei. Látszódott, hogy amelyik csapat betalál, az fogja megnyerni a találkozót, de csak nem akart összejönni a gól egyik oldalon sem. Végül Isco ismét megvillantotta zsenialitását, majdnem a félpályánál szerzett labdát, és több hazait is kicselezve óriási szólót mutatott be. A vége sajnos nem úgy jött össze, pedig parádés volt. Maverick kolléga szavait kell idézném, mert nagyon igaznak gondolom: " Iscónak meg kéne tanulnia felemelt fejjel csinálnia ezt. Az utolsó 3 trükknél már az egész Gijon rajta volt, 5-en várták üres kapura begurítani. Ettől még szenzációs volt persze, csak ha még fel is tudna nézni ezek közben, akkor az már Messi-t idézné. :)" 

Isco hőtérképe és statjai:

Valószínűleg tényleg ezt a szintet kell megugornia még, mert ha ilyen szituációban lepasszolja a totál üresen álló társaknak, akkor óriási gólokhoz járulna hozzá nem kis mértékben. De már ígyis remek meccset hozott. Carlo alatt is volt egy-két nagyon kiemelkedő teljesítménye, de akkor főleg a védekezésben kellett részt vennie, most viszont egy az egyben a támadásban emelkedett ki. Sőt, a gólok is jöttek tőle, ami nagyon hiányolható volt. Úgy látszik végleg leszámol a túl sok labdatartással, talán érnie kellett/kell még. Egyébként számítani lehetett arra a kezdő kihirdetésekor, hogy a tapasztaltabbak (Isco, James) vállukra veszik a csapatot, és irányítanak, átsegítik a gárdát a nehezebb periódusokon, de ez leginkább Iscónak sikerült, és talán ezért az MVP nálam. Persze hozzájárul hozzá a két zseniális gólja, emellett pedig jegyez még 94%-os passzpontosságot, és 12-ből 10 sikeres cselt. Ma mindenképp ő jelentette a különbséget. Jó volt látni, hogy fel tud nőni a feladathoz, és vezérré tud előlépni, amikor szükséges. Tényleg csak remélni lehet, hogy nem fog eligazolni. 

Visszatérve a találkozó alakulására, Zidane első cseréjeként Coentrao helyére Marcelo érkezett. Majd a második változtatás is a még teljesen indokolható, és logikus kategóriába esett, Lucas helyére Mariano jött. Végül pedig pár perccel a lefújás előtt Casemiro állt be Kovacic helyére. Talán ez az egyetlen, ami kifogásolható, érzésem szerint ezt a Marianós csere alkalmával kellett volna megejtenie, nem a lefújás előtt. Mindenesetre egészen a 90. percig kérdéses volt az eredmény, amikor is a találkozó legjobbja átvette a labdát a 16-os előtt, és nemes egyszerűséggel 18-ról begurította a jobb alsóba, ami után sikerült "elmaszatolni" a hátralévő 3 percet.

Végül még két dolgot tartok fontosnak megemlíteni. Egyrészt az ellenfélről megemlíteni pár gondolatot. Mivel szépen helytálltak, és csak a végén bukták el a meccset, ezért érhető, ha megsajnálja az ember őket. Nekem viszont nem annyira megy ez. Nagyrészt tettek azért, hogy kevésbé legyenek szimpatikusak, mert a nagy akarásban sokszor voltak szabálytalanok, sőt, volt 1-2 alattomos húzásuk is.

Másrészt pedig Lucasról vagyok kénytelen szót ejteni. Nem volt bűn rossz meccse, de a lefújást követően, mikor összeölelkeztek Iscóval akkor nagyon az arcára voltak írva az érzései. Míg Iscónak majdnem minden összejött, addig neki szinte semmi. Éppen ezért volt frusztrált és csalódott. Szerintem meg akarta mutatni, és a gyengébb időszak után végre jól szeretett volna játszani. Nem jött össze, de Bale sérülésével még lehetnek lehetőségei a javulásra. Ugyanakkor egy Iscót sem lehet a padra tenni, az egyszerűen képtelenség, Zidane nem teheti meg.

Még Nachónak is köszönetet kell mondani, mert Kroos hiányával nem volt olyan stabil a középpálya, így több veszélyes akció is kialakulhatott volna, ha Nacho nem lép közbe az utolsó pillanatokban. Érdekes látni, hogy évekig csak epizód szerepek jutottak neki, most meg a védelem oszlopos tagja.  Túl sok időnk nincs töprengeni, kedden már a Bernabéuban fogadjuk a Bayernt, majd jön az EC is, úgyhogy robog tovább a Real mozdony. Meglátjuk ki tudja megállítani, reméljük senki!