A Real Madrid a hétvégi fiaskó után még hat döntőt játszik a ligában. Egyelőre ebben a 6-os számban lehet reménykedni, mert a nagy rivális Barca, mely pontazonossággal vezeti a La Ligát, csak 5 alkalommal szerezhet pontot. A Realnak a bajnokság végéig még 8 meccset kell letolni (a Tico elleni 2 BL találkozóval együtt), míg a katalánoknak csak 5-öt. A CdR finálé csak későn, május 27-én lesz. A katalánok sorsolása ráadásul egy kicsit könnyebbnek ígérkezik, és sokkal többet tudnak pihenni a találkozók között. A Real kispadja viszont sokkal hosszabb, ha akar Zidane rotálni, bátrabban megteheti, mint Luis Enrique. A hajrában a regeneráció nagyon sokat fog számítani. Első feladatunk a Deportivo La Coruna legyőzése a Riazorban. Lássuk az előjeleket a meccs előtt! Beharangozunk!

A Deportivo La Coruna azon kevés csapatok sorát gyarapítja Spanyolországban, melyek már képesek voltak elhódítani a Liga elsőséget. A 2000-es Szuper Depor persze már nyomokban sem található meg a jelenlegi gárdában, azóta megjárta a Secundát is, a szép emlékek poros diafilmeken várják a szebb jövőt valami papírdobozban a szekrény tetején. A Depor mindössze 16. a tabellán 7 ponttal van a kiesőzóna felett 5 fordulóval a vége előtt. Akár necces is lehetne a dolog, de a mögötte lévő, kieséstől veszélyeztetett csapatok sem véletlenül foglalják el ezeket a nem túl hízelgő pozíciókat – a tippem az lenne, hogy a kék-fehérek már nem fognak a 16. helyről elmozdulni.

Ami talán fontosabb, hogy a hétvégén a tök utolsó Osasunával meccselnek, mely alakulat a Nou Campból fog arra a meccsre érkezni. Érzésem szerint az az összecsapás sokkal fontosabb lesz Pepe Mel gárdájának. Ha azt nyerik, valószínűleg nem kell aggódniuk az első ligában maradás miatt.

A vendéglátóknál kizárólag Pedro Mosquera van sérültlistán, mindenki más játékra kész. A Depor a hazai mérkőzésein általában harap. Nem úgy, mint Suarez, de ez is tud fájni. A nagyok ellen rendre összeszedik magukat: megverték a Barcelonát 2-1-re, a Real Sociedadot 5-1-re, és az Atletico, a Valencia és a Villarreal sem tudta a Riazorból elvinni a 3 pontot (1-1, 1-1, illetve 0-0). Ellenben kikaptak itt az Alavéstől, a Sevillától és a Celtától is az idén – ami azért mutatja, hogy közel sem verhetetlenek.

Figyelemre méltó, hogy a hazai mérkőzéseiken tavaly november óta legfeljebb egy gólt kaptak meccsenként, pedig azóta játszott itt a Liga színe-java. Ha ehhez hozzáteszem, hogy a Real Madrid az utolsó 13 meccsén kapott legalább egy gólt, akkor ez a két statisztika nem fest túl jól egymás mellett. A csapatvédekezésük remek, nem véletlen, hisz elég sokat gyakorolják élesben is, általában stabil védelemből indulnak meg, Pepe Mel munkája hátul látszik leginkább. Egyáltalán nem könnyű feltörni a védelmüket, nagy hiba lenne a Riazorban lenézni a Deport!

Különös tekintettel arra, hogy azért a védelemben lehetnek gondjaink. Mint ismeretes, Pepe a bordatörésével lényegében kiszállt a küzdelmekből, Ramos el lesz tiltva (legfrissebb hírek szerint csak erről az egy meccsről) és Varane sincs a topon a sérülése után. Nem állunk jól középső védőkből. Nagy kérdés továbbá, hogy ki lehet-e hagyni valakit a Carvajal, Nacho, Marcelo hármasból, hogy esetleg pihenjen a hétvégi Valencia elleni találkozóra. Meglátjuk, de az a gyanúm, hogy ez a trió kezdeni fog Varane-nal kiegészülve. Ha csere lesz, a legvalószínűbb Carvajal pihentetése, aki helyén Danilo kaphat szerepet.

A középpályán már gazdag variációs lehetőségeink vannak, mivel Kovacic és James nagyon keveset játszott a Clasicón, Isco pedig egyáltalán nem, logikus lenne egy ilyen középpálya kiegészülve mondjuk Asensióval, ha Cé és Benzema is kezd – és végre beleállnánk egy jó 4-4-2-be, ami idegenben nem elképzelhetetlen. Ha pihenőt kapna a BC elől, akkor mehetne Morata és Asensio a helyükre, ez esetben Lucas Vasquez nyargalhatna a középpálya jobb oldalán, aki szintén pihent a Clasicón.

De akkor sem dőlnék a kardomba, ha Cé maradna, és megpróbálnánk egy kissé csúsztatott 4-5-1-et, lenne esély rá, hogy Cé a márkázott alsójába ejakulálna, ha az Isco – James – Kova – Asensio - Vazquez ötös szolgálná ki egyszerre. De lehet, hogy a drukkerek nagy része is beszállna a játékba. A Cé-Asensio párosnak egyébként sok percet adnék általában, mert az ő összeszokottságuk meg nagyon sok pontot hozhat a Madridnak. Nem lenne utolsó, ha végre kihasználnánk a hosszú padot, és pihenni tudna a Modric-Kroos-Case-Cé-Benya vonal. Mindannyiukra ráférne!

Ha visszatérek az álmodozásból a földre, akkor ide citálom a francia trénerünk meccs előtti nyilatkozatát, ezzel is fel lehet vezetni a várható kezdőt:

Zidane a Barcelona elleni vereségről
„Sajnos olykor előfordulnak ezek a dolgok. Természetesen jobb lett volna, ha nem szenvedünk vereséget, de most újra itt a lehetőség, hogy begyűjtsük a három pontot. Mindenki elmondta már a véleményét a mérkőzésről és arról, hogy a Barcelona már biztosan bajnok, mi pedig nem tehetünk semmit. Persze ez butaság, mindenki tudja. Csak a saját feladatunkra gondolunk. Elmondtam a játékosaimnak, hogy semmin sem fogunk változtatni. Semmin. Tudjuk, hogy minden mérkőzés fontos, ezért folytatjuk a megkezdett úton. Keményen dolgozol, jól játszol, de még ilyenkor is kikaphatsz.” (via penamadridista.hu)

Kis színes hírként megemlítem, hogy a Real sociók közül nagyon sokan panaszkodtak arra, hogy sokkal több Barca drukker volt a Bernabeuban vasárnap, mint ahány jegyet számukra biztosított a klub. Ennek az oka nyilvánvalóan az – a gyakorlat évtizedek óta tart -, hogy az éves bérletesek (csillagászati összegekért) eladják a fontosabb mérkőzésekre a belépőjüket. 2-3 jobb meccs után akár a teljes éves bérlet ára is visszajöhet! Amíg ezeket a jegyeket a tehetősebb (esetleg külföldről érkező) Real drukkerek veszik meg, nem is volt nagy ellenállás a klub vezetősége részéről, viszont úgy tűnik, az már kiveri a biztosítékot, ha ezen a módon az ellenfél szurkolótábora gyarapszik – különösen, ha az az ősi riválist támogatja.

Eddig majd’ 1500 vizsgálat indult, és már 357 éves jegyet vissza is vontak, ezeknél egyértelműen bizonyítható volt a visszaélés; és jelezte a klub, hogy a „nyomozás” folytatódik és a letiltott éves bérletek száma a többszöröse lesz ennek. Szóval úgy tűnik, egy több évtizedes gyakorlatot megpróbálnak most megállítani. Ennek lehet egy olyan hozadéka is, hogy ezres nagyságrendű „socio” fog Perezre csúnyán nézni, mert el lesz rontva a játékuk, nem csak azok, akik lebuknak, hanem azok is, akik ezek után nem merik kockáztatni az esetek egy részében (forintban) milliós nagyságrendű éves zsugák elvesztését.

S, ha már elkalandoztunk némileg, egybehangzó hírek szólnak arról, hogy a nyáron Mourinho és a Manchester United egy combos ajánlatot fog tenni Moratáért, a portugál tréner nagyobb megbecsülést (értsd, több pénzt) és folyamatos játékot ígér a 24 éves támadónak, aki állítólag nagyon komolyan fontolgatja a távozást. Valami azt súgja, hogy a viszonylagos nyugalom után, ezen a nyáron nagyobb változások is lehetnek a Real keretében. De erről majd részletesebben a maga idejében.

A Depor ellen tavaly nagyon hasonló körülmények között kellett játszani május 14-én, kötelező volt a győzelem, és vártuk a Barca botlását. Akkor Ronaldo 25 perc alatt rúgott, majd fejelt egy-egy gólt, viszont a szünetben le kellett cserélni sérülés miatt. Végül is simán hoztuk 0-2-re. Azt megelőzően 2015. szeptemberében jártunk a Riazorban, biztos van, aki még emlékszik, kitömtük a kék-fehéreket, mint a döglött rókát, 2-8 lett a vége. A legjobb gólszerzőjük a román Andone jól kezdte a szezont, 8 gólig jutott, de az utóbbi 14 (!) meccsen képtelen volt a kapuba találni.

Ha működik az átok, akkor gondot okozhat nekünk a 191 centis Joselu, aki Celta nevelés, de madridi kötődésű, a Realban is szerzett 2 La Liga gólt – mindkettőt beállása utáni első labdaérintésből!

Ma este jó lenne egy határozott játékot látni, az se baj, ha csak egy pici lecsorgó gólocskával, de mindenképp hozni kell a 3 pontot! De ez tényleg csak egy koncentrált, a Barca meccsnél sokkal jobb helyzetkihasználással lesz lehetséges.

A meccset 21:30-ra tette valami amerika-buzi marketinges a Liga, de remélem, ha esetleg mi bele is alszunk a meccsbe, a csapat nem fogja ugyanezt megtenni!

UPDATE:

Közben kitwittelte a klub a hivatalos keretet:

Kapusok: Navas, Casilla és Yáñez
Védők: Carvajal, Varane, Nacho, Marcelo, Danilo és Tejero
Középpályások: James, Casemiro, Kovačić, Modrić, Asensio és Isco
Támadók: Benzema, Lucas Vázquez, Mariano és Morata

Gareth Bale és Pepe sérült, Sergio Ramos eltiltott, Cristiano Ronaldo, Toni Kroos és Fabio Coentrão pedig Zidane döntése értelmében nem utazott LaCoruñába.