A fehér hollót többször láthattuk idén, mint azt, hogy a riválisaink botlását kihasználtuk volna fordulón belül. Most erre is sor került, semleges nézőként egy élvezetes, lendületes találkozót; madridista szurkolóként egy fejlődő hazai csapat bajnokiját; masszív madridista–önkéntes-szakértők egy védekezni továbbra sem tudó Real Madrid győzelmét, vendégkommentelő Barca-drukker állampolgártársaink pedig a Messinek fricskát küldő CR-t láthatták, amint a portugál ország-világnak megmutatta, hogy ha akarja, akkor sokkal jobban ki tudja hagyni a tizenegyest, mint örök riválisa. A Real Madrid jelenleg egy pontra a második helytől és Te, Kedves Olvasó, egy kattintásra a teljes összefoglalótól.

 

Meglepő volt, hogy Benzema kezdett, még a Marca is úgy vélte tegnap, hogy nagyjából fél órát kap majd dús hajú mesterétől. Zidane talán rátalált a középpálya egyensúlyát biztosító legjobb emberekre, de itt nem csak a kiváló teljesítményt nyújtó Casemirora, az önmaga idei teljesítményét bőven meghaladó Kroosra, illetve az átlagot hozó Modricra gondolok, hanem a védekezésben is igen aktív és hasznos Bale-re. Bár az első öt perc után úgy tűnt, hogy sokak kedvence, Danilo lesz a Meccs Embere, az idő múlásával ezt a címet képzeletben Balenek, majd Casemironak, végül teljesen megérdemelten Keylornak adományoztuk.

Mielőtt ezt a fejlődést (?) jobban kifejteném, íme, itt van a Beharangozóban szereplő három szavazás eredménye, amelyet a kezdősípszó előtt mentettem le.

Benzema átvert mindenkit. De amúgy Bale? Mi_van_itt? 

Csak 75%? 2008 óta nem nyertek nálunk! Ők az új régi-ATMA számunkra. 

Na meg Keylor mellett? Ugyan. 

Jó volt látni, ahogy valóban lendületesen, önérzetesen játszottak a srácok, az elvesztett labdák után, az azzal megbízott játékosok azonnal a visszaszerzésre törekedtek és egy kisebb, lokális háború megnyeréséhez elegendő lövéssel kínálták meg a Sevilla kapusát és a Sevilla kapuja mögött található szurkolókat. Mennyi is az annyi? Vizuálisan így néz ki a két csapat lőlapja:

Real Madrid Army

Védekezésünk továbbra is botrányos. Kicsit sok lövés érkezett a boxon belülről.

Illetve ha a két csapat támadásait megnézik idősebb angol futballszurkolók, akkor könnybe lábad a szemük. Mindkét csapat élt a beadás lehetőségével.

Fehér balett... 

Vendég balett

Bár sokat nincs mit csodálkozni a mi részünkről. Adva volt az igen agilisan és aktívan játszó Bale, aki akkor is beadta, amikor a buszra szállóval csak bele kellett volna bikáznia egyet. Adva volt Danilo, akiről több tudományos konferencián elhangzott, hogy álmából felkelve is első dolga, hogy beadja a labdát. (Bár a meccs elején forintos zsugával ugratta ki Balet. Ez volt az, amikor Gareth inkább CR-t akarta megjátszani.) Továbbá adva volt a másik oldalon Marcelo, aki egyedül maradt a támadóharmad azon szakaszában, bár időnként kihúzódott mellé CR, vagy Benzema. De inkább egyedül kellett megoldania a dolgot, ő pedig legtöbbször ezt rossz beadásokkal abszolválta. Felmerült, hogy miért így és miért nem középen horgoljuk fel a vendégvédelmet. Talán épp azért, mert ehhez nincs meg a megfelelő gyakorlat a csapatban, továbbá ha a játékosaink a Sevilla tizenhatosa elé húzódnak, akkor egy labdavesztés során a szintén a vonalak mentét kedvelő Sevilla hatékonyabb támadásokat vezetett volna. Emlékezzünk, hogy a tizenhatos előterében igazából Kroos volt az állandó jelenlévő, Modric többször kihúzódott a jobb oldalra, Kázmér pedig taktikai okokból jóval távolabb volt a támadásoktól.

Ha nincs Keylor, ő a Meccs Embere. Pedig még csak 30 millába sem került... 

A standing ovation-t kapó Casemiro egyel fentebb tekert a teljesítményén, öröm volt látni, ahogy csúszik, rámászik, elfejeli, leamortizálja az ellenfelét. Képzeljük el, ha ő tegnap nem játszik. Mert így is sok helyzete volt a Sevillának. Pedig Kázmér 7 labdát szerzett (6 szerelés, egy közbelépés) ötször tisztázott és most figyelj... várj még... várj... LENYOMTA TONIT! 95%-os passzpontosság, míg a fritznél "csak" 93.9%.) 

Látni kell, hogy őt tényleg nem lehet kihagyni, legyen ennek a döntésnek akár Isco, akár James az áldozata, de vele biztonságosabb a csapat. Viszont messze nem stabil. Ahhoz az egész gárdának kell védekeznie, amit remélhetőleg a Klasszikón látni is fogunk. Mert lehet bármilyen jó formában Casemiro, a Barca-játékosokkal szemben, és a kis körömpasszokkal szemben Kázmér mindig úton lesz - ha nem segítenek neki. 

Most ő döntött rekordot. 

Bale volt a legjobb a BBC tagjaiból, az ellenfél bőven megadta neki a lehetőséget a sebessége kihasználására és ő ezt köszönte szépen, meg is tette. 

Góljának köszönhetően rekordot döntött, már ő a legtöbb gólt szerző brit játékos a spanyol bajnokság történetében, 43 góljával lenyomta a Barcelona korábbi játékosát Gary Linekert. 

Nála is és Benzemánál is azt lehetett észrevenni, ami csak egy ideje, nagyjából 5 éve létező dolog, hogy akkor is CR-t akarták helyzetbe hozni, ha a portugál volt a rosszabb opció. Ez mondjuk addig így lesz, míg Ronaldo nálunk játszik.

Fontos még megjegyezni, hogy Bale jobb formában van a szezont tekintve, mint tavaly, ez a képernyőn is átjön, de a számok is magukért beszélnek: 18 bajnokiján eddig 23 gólban volt szerepe, vagy assziszt adó vagy gólszerző volt. Ez a 23 gól egyel több, mint ami a tavalyi bajnoki szezonban elért a kanadai táblázaton. 
 

A mesterhármasra bőven volt lehetősége. 

A portugál ugyan nem jegyzett három gólt és talán a leggyengébb teljesítmény hozzá köthető, de még így is azt mondom, hogy átlagos, elfogadható meccset hozott le - nem volt rossz 90 perce. Igen, ami Danilo esetében a beadás, az CR-nél a kapura lövés - de véleményem szerint egyik lövésével sem rontott el egy ígéretesebb opciót. A gólja majdnem onetouch volt, a tizenegyesét Messinek ajánlotta, a gólpassza simán rontott passz volt, ami számunkra szerencsésen alakult, talán csak Jesére haragszik, hogy a super-sub (a teljes bajnokság legjobb cseréje, amit 3 góllal és 3 gólpasszal ért el csereként) nem passzolta le neki a labdát. 

Lépésről lépésre. 

Nacho - a védelem vezére. 

Nacho és Varane megoldották a feladatukat, Varane hibáját hívhatjuk buta hibának is. Én nem teszem, mert ha minden ilyet befújnának, akkor 8 és 14 között lenne a tizenegyesek száma meccsenként. Mezrángatás nélkül nincs szöglet és pontrúgás. Ha valaki kommentbezőbe belinkelne egy gifet a "leszteri" esetről, most hétvégén, ahol konkrétan leöltöztették Huthot (azt hiszem ő volt az) - a spori semmit nem ítélt. Pedig az angol spori volt. Nem ilyen bitófára való spanyol vakvarjú. Mindkét csapatot rendesen sújtott a jelenléte. Talán két szótár is kevés, ha az ember jellemezni akarja a szakmai teljesítményét a komplett bírói gárdának a tegnapi meccsről. 
Nacho pedig sallangmentesen, megbízhatóan, megnyugatóan játszott tegnap. Ő és Carvajal a két legjobb példa a madridizmusra. 

Na és persze Navas. De ő korábbi csapataiban is így játszott. Nem véletlenül landolt nálunk (a kispadon...). Hogy helyre rakjam a tegnapi meccset, talán elég annyit írnom, hogy a Sevilla portása védett hármat és kapott négy gólt - Navas védett hetet. Ebből egy tizenegyes volt - amit akkor is kivédett volna, ha szabályokat betartva indul el, mert az egy rosszul helyezett lövés volt. Navas teher alatt érzi igazán jól magát, legutóbbi 4 büntetőből hármat hárított. A Meccs Embere - a Szezon Játékosa. 

Teherről jut eszembe: James gyönyörű füttykoncertet kapott pályára lépésekor, Isco pedig ugyan megkapta a skandálást, de őt is fütyülték. Mindkettőt jogosan. 

Lőtávolon belülre értünk a második hely eléréséért, de a következő fordulóban, ami két hét múlva lesz, akár vissza is eshetünk újra négy pontos hátrányba. 

Bízzunk benne, hogy gólból akkor is ugyanennyi lesz a Real neve mellett, mint most. 

Összefoglalót, teljes meccset itt találhattok.