A Real Madrid immár a kieséses szakaszban folytatja címvédőként a BL kampányát, és a Napoli nem lesz könnyű ellenfél. A Bernabeuban kell előnyt szerezni szerda este az olaszországi visszavágóra, a Celta jó példa volt a kupában arra, hogy mennyire nem szerencsés az idegenbeli második fordulóra kényszerhelyzetben utazni. A Real a 12.-ért megy, lássuk hogyan kerülhet ehhez közelebb. Beharangozunk!

 

Szeretném azzal kezdeni ezt a kedvcsinálót, hogy leszögezem, elég határozott véleményem az, hogy az Osasuna ellen a bajnokságban bemutatott szenvedésből a világon semmilyen következtetést nem vonhatunk le a BL vonatkozásában. Ez egy egészen más kávéház, abszolút más csapatösszetétel lesz, és a játékosok részéről is sokkal pozitívabb hozzáállás várható. Ritka eset, de ebben most eléggé biztos vagyok.

A bajnokira rányomta a bélyegét a két hét kihagyás, ráadásul a nagyon fontos Napoli elleni találkozó felvezetője volt, ahol senki sem szeretett volna megsérülni, elfáradni, senki sem akarta magát kihajtani, senki sem akart a minimumnál, ami a győzelemhez kell, többet hozzátenni. Ettől persze sokak számára nézhetetlen lett a pamplónai produktum, és aggódnak a csapat formája miatt, ami részben jogos, hisz nem látható, hogy Zidane milyen szerkezetben is szeretné játszatni a csapatot; de az egyes játékosok motivációjával azt gondolom, nem kellene, hogy gond legyen. Az Osasuna elleni edzői felfogást is lehet kritizálni, hisz két hét lézengés után, nem pihentetni kell egyeseket, hanem inkább játékba hozni, felfrissíteni, élesben tartani – ha így nézzük, lehetett volna sokkal szerencsésebb mind a szerkezet, mind a kezdő 11 összetétele.

Azért, hogy ne lógjon a bilibe a kezünk, Zidane, biztos, ami biztos, kihagyta a keretből Marianót, Asensiót, és amit talán nem bánunk annyira, Danilót is. Senkinek ne legyen kétsége, hogy egy abszolút konzervatív kezdővel fogunk felállni, Cével és Benzemával egymás nyakán, középen Case, Modric, Kroos és valószínűleg Isco, (helyette esetleg Lucas, de utóbbi már meglepne). Hátul pedig Marcelo, Ramos, Varane és Carvajal. Nyilván Navas fog védeni. Szinte látom, hogy emelkedik majd Sarri szemöldöke a meglepetéstől. Nagy zsugás ez a Zizu, minden csapat ellen kieszel egy taktikát, és aszerint alakít szerkezetet és állít ki kezdő 11-et. Oh, wait. Nem. Odds sincs a kezdő 11-re, mert a Puskás akadémia hatodikosai is tudják, hogy fogunk felállni. Így aztán az ellenfél, nevezetesen Maurizio Sarri élhet a gondolkodás és a megfontolás luxusával, és ő lesz az, aki majd a csapatát a mi előre tudott hadrendünk ellen tudja hangolni. Megengedhetjük ezt magunknak? Meg fogjuk, újra…

Különösen Emery PSG-jét tegnap a Barca ellen látva merül fel újra a kérdés, hogy mennyivel hatékonyabb lehetne a Real, ha ezzel a játékoskerettel egy olyan edzői vízió is párosulna, mint a baszk tréner esetében. Sajnos a Real meccsein nagyon ritkán látunk csapat szintű elképzelést, általában azon kell izgulnunk, hogy bizonyos 2-3 játékosonként működjön az összhang a pálya meghatározó részein. Ilyen kisebb egységek, háromszögek megfelelő teljesítménye helyzetekhez és gólokhoz vezethet, hisz jó játékosaink vannak, egy jobb napon megtalálják egymást a pályán és veszélyesen játszhatnak. Gondolok itt egy Kroos-Marcelo-Cé hármasra, vagy a másik oldalon egy Carvajal-Modric-Vazquez trióra, vagy akár egy Modric-Kova-Benzema egységre, akik meg tudják kavarni majd a Napoli szervezettségét. Hetek óta alázzuk Benzemát, mert nem talált motivációt a meccsekhez, nagyon remélem, hogy egy BL találkozó a kieséses szakaszban elég izgalmas lesz számára is ahhoz, hogy megmozduljon. Meg tudja lőni Benzema is a góljait, és ehhez leginkább az akarati tényezőket kell felturbózni.

Ronaldo kisebb sérülés miatt 2 napot nem edzett a többiekkel, de kedden visszatért a közös edzéshez, biztosan nem teljesen egészséges – de lesz-e még valaha olyan? Nagyon sok függ tőle, hisz a megváltozott helyzetében is még nagy hasznára lehet a csapatnak, csak ehhez végre el kellene fogadnia, hogy nem azt kell játszania, amit évekkel ezelőtt. Több alázat, nagyobb rész a védekezésben is, és passz, passz, passz. (El kellene kezdenem számozni, hányszor írtam már le ezt.) Cr egyébként az utóbbi 5 szezon összes BL nyolcaddöntő meccsén gólt szerzett. Csak így tovább!

Zidane szó szerint azt mondta a felvezetőben, hogy a csapat nagyon akarja ezt a BL-t, és oda fogja magát tenni, milyen remek lenne, ha ebből a pályán is látnánk valamit!

A Napoli támadó szekciója az, amitől nekünk vastagon tartani kell. Callejón, Insigne, Mertens és Milik mind egészségesek és bevethetők, sajnos attól tartok, nem kevés gondot fognak nekünk okozni. A fogadóirodák nem azt kérdezik, hogy fog-e Callejón gólt rúgni a Bernabeuban, hanem azt, hogy mennyit. Nem akarok ezen poénkodni, de elég durva, hogy a Marca 23 volt exrealost szedett össze a nem olyan távoli múltból, akik beköszöntek a szentélyünkben, amikor más csapat futballistájaként visszalátogattak.

Szóval kissé provokatív és feltétlenül prejudikatív lett volna az a cím, hogy Ki válaszol majd Callejón góljára?, de nem biztos, hogy elkerüljük majd ezt a felvetést meccs közben. Valami elképesztő bravúrként tartanám számon, ha nem kapnánk gólt ma este! A Napoli magasan a legtöbb gólt rúgta a Serie A-ban, én inkább arra készülnék, hogy legalább kettővel többet rúgjunk, és akkor egy élvezetes, gólgazdag meccset látnánk.

A Napoli remek sorozatban van, utóbbi két bajnokiján 9 gólt szerzett, nagyon rég nem kapott ki, de túlmisztifikálni sem érdemes az erejét. Bő két hete otthon a Pelermót sem tudta megverni (1-1) és Juventusszal szemben már 9 pont a lemaradása a bajnokságban. Éles párharc lesz ez, de nehogy már a Real Madrid féljen a Napolitól, tartsanak csak ők a Bernabeutól és a királyi gárdától, a címvédőtől!

Azt hiszem, talán még a Barca párizsi csúfos vereségének is lehet pozitív hozadéka a találkozóra nézve, nagyon közeli az élmény, hogy mi történik egy félig motivált, az adott helyzetre reagálni képtelen csapattal. Nem kérdés, hogy a Real jobb erőkből áll, mint a Napoli, de egyértelmű az is, hogy vannak szerkezeti problémái, és nagyon sok fog múlni azon, hogy a helyzeteink előkészítése milyen gördülékenyen zajlik (leteszik-e egymásnak a játékosok a kulcs-, vagy gólpasszokat), és természetesen sorsszerű lesz a helyzetkihasználás hatékonysága is.

Amiben fejlődést kell mutatni az utóbbi találkozókhoz képest, az a labdanélküli elmozgás az új passzsávok létrehozása érdekében. Elég, ha megnézik a tegnapi PSG középpályáját. Tanári volt, ahogy felállt Barca védekező középpálya statikus oszlopai mögött elmozdultak a párizsiak és fogadták az egyenes passzokat. A másik dolog, hogy ezen a szinten már nincs olyan, hogy egy labdát váró, a pálya középső harmadában álló játékos 10 méteres körzetében nincs ember. Lesz. A PSG nem félt odatenni a labdát akkor sem, ha a védő csak 2-3 méterre maradt le, de a folyamatos elmozgások miatt vagy azonnal volt legalább ennyire szabad társ, akinek tenni lehetett a zsugát, vagy bátran lefordultak a későn érkező védekező emberről, felvállalva egy megindulást vagy egy 1 az 1 elleni párharcot. Nem akarok egy tanácstalan Modricot, vagy egy szétett karú Kroost látni, hogy „mozogjatok már gyerekek!”. Ha csapatként segíti mindenki a másikat, egy nagyon jó meccset játszhatunk, és meglehet az a minimum 2 gólos előny, amivel már kellemesebb attitűddel lehetne Nápolyba utazni. De a győzelem kötelező!

Szerencsére Bale is majdnem kész, de rajta kívül a stabil kezdők elérhetők, csak Zidane-on múlik, hogy állunk fel, majd, hogy cserélünk, hogy frissítünk a játékon (vagy pont ettől kell tartanunk?), fáradt senki sem lehet, a motiváció nem lehet kérdéses. Szoftvert kell frissíteni a csapaton és kész! Ha most sem állunk úgy oda, hogy az elvárható, semmi mentségünk nem marad!

Korábban az 1987/88-as BEK-ben találkoztunk a Napolival, itthon 2-0, idegenben 1-1, de ennek már semmi köze a jelenlegi csapatokhoz.

Jó meccset és győzelmet várok!