A beharangozóban említettem mennyire jó lesz leülni és élvezni a meccs nyújtotta szórakozást. Ez sajnos nem jött össze, talán még a barca fanoknak sem. Olyannyira nem, hogy ilyen pocsék teljesítményt a Realtól nagy mérkőzésen nem mostanában láttunk. Óhatatlanul is a galaktikus korszak jut eszembe erről, amikor nem kevés ilyen volt. Teljes mértékben érthető, hogy nem egy embernek ment el a kedve jóval a hármas sípszó előtt, így én is elkapcsoltam. Tulajdonképpen nem igazán értem miért lepődtem meg az eredményen, mert alapvető probléma van a Real Madridnál, ami kudarcra van ítélve. Nem lehet csupán marketingcsapatot építeni, s egyúttal címeket is nyerni. Mindig szükség lesz kisebb-nagyobb kompromisszumra e két ellentétes fogalom között. Utólag tekinthetünk úgy az elmúlt 5 évre, hogy Mourinho és Ancelotti kihozta a maximumot ebből. Főleg Carlettónak sikerült megtalálni a csapat egyensúlyát és a csúcspont a BL cím volt. Azonban innentől már nem hiszem, hogy vezet felfelé út. Egyrészt Benítez kvalitásai sincsenek meg ehhez, másrészt ezekután összerántani a gárdát sem egy egyszerű művelet. Így talán érhető a sokakban felmerülő gondolat, hogy Péreznek távoznia kell. Nincs mese, nem elég ide edzőváltás, komolyabb változásra van szükség. Abban az esetben persze, ha nagyobb sikerekre vágyunk. Mivel mindaddig míg Flo jelen lesz elő fog fordulni olyan abszurditás, hogy a kapura veszélyes James csereként kullog le, miközben az agilitás legkisebb jelét sem mutató Bale végig pályán marad.(Jó-jó akart és próbálkozott, de slussz) Összefoglalunk!

 

Ekkor még nem is sejtettük mi vár Ránk, szurkolókra.

Mielőtt belemerülnék a meccs részleteibe szeretném megjegyezni, hogy semmiképp nem szimpla idegből írt posztnak szánom ezt, ezért a meccset követően inkább aludni mentem. Plusz, hogy még nyugodtabb legyek kora reggeli futással kezdtem, majd csak ezután álltam neki összerakni ezen irományt.

Beníteznek nem kell a szomszédba menni bátorságért, mert ahogy a sajtótájékoztatón megmondta támadólag fogunk kiállni és így is tett. Már a kezdő is jelezte ezt a szándékot, hiszen csupán két védekező felfogású játékost jelölt a középpályára, Kroost és Modricot. Mellettük James, elől pedig a BBC állt össze újra, hosszú idő után. Egy dolgot viszont feltehetően elfelejtett: labda nélkül nem lehet offenzív játékot nyomni! Pedig rendre csak a játékszert kergettük. Másrészt egy labdatartásra épülő csapat ellen csak akkor lehet felvállalni a támadó szellemiséget, ha megvan a stabilitás, ez szintén hiányzott a habfehér gárdából. Nem kis mértékben kedvezett a katalánoknak és ezáltal tökéletesen tudták játszani a játékukat, ami látszólag nem zavatra Rafáékat,mert - a tréner utasítása szerint - a Real nem alkalmazott letámadást (hol igen, hol nem). Márpedig a Barcelonát passzolgatni hagyni kész öngyilkosság, illetve csak akkor vállalható be, ha a védekező csapat beparkolja a buszt és brutál stabilan teszi a dolgát.

A Real tehát Kroosszal és Modriccsal próbálta megszűrni az ellen támadásait (Hamesz csak olykor-olykor segített be) ennek a hátránya az lett, hogy a széleket feladtuk tulajdonképpen. Danilo így kénytelen volt egyedül levédekeznie Neymart,ami már Nolitóval szemben se ment. A másik hátrány, hogy könnyen átpasszolták a középpályánkat, emiatt a védelem nagy nyomás alá került. Ezek vezettek az első gólhoz, illetve a többihez is. A jelenség remekül látszik az alábbi két képen. Csak fogtam a fejem mekkora üres területet hagytunk az ellenfélnek. Olyan volt, mintha Bentíez trollkodott volna és direkt felkínálta a katalánoknak a helyet, hogy "na, srácok akkor lehet jönni. Mutassátok mit tudtok". Iniesta karmester vezetésével ugyan nem a maximumot hozták, de jelezték nem egy kávéházban vagyunk jelenleg.

Ez lenne a Rafa-féle középpályás védekezés?

Oké tegyük fel, hogy Rafa mester elszámította magát, ezért félidőben még meg lehetett adni neki az esélyt, hogy a hibákat észlelve és felismerve másképp küldi ki a csapatot. A röhej, hogy se a 2-0-s hátrány, se az épkézláb támadás hiánya se volt elég ahhoz, hogy bármilyen változtatást eszközöljön az edző a félidő során. Amikor megláttam, hogy nem történt csere akkor még én kis naiv gondoltam csak módosított a szerkezeten vagy a felfogáson. A gép ezúttal se dobta ki a három cseresznyét. Látszólag komolyabb váltás nélkül érkeztünk el a második játékrészre, amikor már bőven érezhető volt, hogy ebből így komolyabb zakó is lehet. A defenzív fázisban ugyanúgy fellelhető volt az első félidőben észlelt hibák. A középpályánk továbbra is átjáró ház volt, ezért könyvelhető volt a további gólok. Ami például egy Iniesta bombában realizálódott.

Az átgondolt taktika mintapéldája!

A második 45 percben is maradt minden ugyanúgy.

A harmadik találat után amolyan "addig üssük a vasat míg forró" alapon Lucho behozta Messit. Real oldalon a totális kilátástalanság uralkodott és ez csak fokozódni tudott a két cserénket követően. Előbb Isco érkezett Hamesz helyére, majd Carvajal váltotta Marcit. Ez egyszerű bullshit, ami mindenkinél kiverte a biztosítékot. És itt érdemes megállni egy pillanatra, majd átgondolni a következőket:

1. Benítez nem ismerte fel a hibákat vagy ha igen változtatni már semmiképp nem tudott rajta.

2. Továbbra sem a kevésbé hasznos játékosokat cseréli le az edző, mint pl: CR, Bale, Danilo. 3-0-s hátrányban is a marketing üti a csapatérdeket.

Persze fel lehet tenni azt a kérdést, hogy oké-oké a védekezésünk egy kalap szart sem ért, de legalább veszélyesek voltunk támadásban? Sajnos ebben se jeleskedtünk, mert valami csoda folytán a "csatáraink szabadon mozognak" mantra nem elegendő, hogy veszélyt fejtsünk ki az ellen kapujára. Ugyan a 70. perc környékétől már egyre több helyzetünk adódott, CR és Benzema is betalálhatott volna, de a szépítő gólt így sem sikerült begyötörni. Cserébe a Barca már csak egy alkalommal talált be, pedig nem egyszer csináltak bohócot a komplett védelemből. A meccs képét még inkább rontotta Isco kiállítása, azonban ezt nem igazán rónám fel neki tekintve a körülményeket. A piros lap szinte elkerülhetetlen volt, bár ezúttal nem Ramos, hanem Isco szerezte.

Egyébként nem kell csodálkozni, hogy gólképtelenek voltunk, mivel nem lehet úgy hatékony lenni, hogy csupán a beadásokra építjük fel a lehetőségeinket. Sőt a korábbi szűk győzelmek már jelezték az efajta gondokat, de elhessegettük. Nagyon jól látszott, hogy Benzemáék többnyire középen várták a labdákat, így a széljátéknál csak a két szélső hátvédre számíthattunk, ami valljuk be nem egy kiforrott taktika. De azt se lehet mondani, hogy nehéz lenne levédekezni. Nem akarom egyénekre kihegyezni a posztot, mert alapvető, elemi hibákkal tűzdelt a játékunk, de annyit azért kénytelen vagyok megjegyezni, hogy a világ legjobb játékosától megint csak többet várok, minthogy a 70. percben kezdjen el életjelet mutatni.

Benzema, Bale, James. Mi a közös bennük? Mindhárman most tértek vissza sérülésből és egyből bedobták a mélyvízbe, méghozzá egy el Clásicóra. Állj, állj, nincs valami alapvető szabály ilyenre? Dehogynem! Kontár módjára próbált Benítez áthágni a legszigorúbb szabályokon. Sérülésből visszatérő és formán kívüli játékost nem lehet egyből bevetni kezdőként egy ilyen meccsen, mert semmit nem fog tudni hozzátenni. Ahogy nem kezdünk el edzeni bemelegítés nélkül. Egészen kevés azon focisták száma, akik képesek kihagyás után azonnal remek performanszt nyújtani. Csakis a legnagyobbak tudnak ilyet produkálni és Hamesz úgy tűnik közelít efelé, mert szerintem ha nem cserélik le addig-addig próbálkozott volna, míg be nem talál, mint ahogy a Sevilla ellen is tette.

Casemiro nélkül Modricsék is kevésnek bizonyulnak.

Összességében, az El Clácisóban minden kicsúcsosodott és előjött, ami eleve megvolt, de mindaddig csak ímmel-ámmal látszódott. Párizsban még összeszedett és fegyelmezett csapat benyomását keltették a fiúk, mára azonban ez eltűnt. A párizsi és a tegnapi teljesítménybeli különbséget abban is lehet keresni, hogy míg előbbinél Jesé és Lucas Vazquez robotolt a széleken, addig most csak James. (Bale tingli-tangliját nem sorolnám a védekezés kategóriához). És őszintén szólva nem értem, hogy Benítez hogyan gondolta ezt a szereplést, mert minden általa elképzelt terv, ötlet kudarcot vallott. Nem tudtam eldönteni, hogy milyen védekezést álmodott meg, se nem volt területvédekezés, se nem emberfogás. A csapat oly mértékben volt formán kívüli, szervezetlen hogy erre ritkán látni példát (erre felhívnám a figyelmet, hogy Carlo mennyire jól tudta időzíteni a formát). Ez eddig borzasztó nagy zakó és ha mostanáig nem végezte el a házi feladatát, akkor nem fog fejlődés bekövetkezni a következő meccsre. Az öltözőt, illetve a szurkolók bizalmát is elvesztette, talán soha nem tudhatta magáénak igazán. Csak remélni tudom, hogy Pérez nem fogja annyival megúszni, hogy új edzőt ültet Rafa helyére, ahogy azt is, hogy Zidane még nem fog érkezni. Úgyhogy egyértelmű a helyzet: PérezOUT!