Maradt a meccshátrány és a pontazonosság. Csapatunk győzött egy nem létező entitás ellen, mert tegnap este, a Granada pályáján, a Granada mezében pályára lépő játékosok nem tisztelték meg sem a mezt, sem a stadiont, sem a Granada szurkolóit azzal, hogy legalább küzdöttek volna. Természetesen nem bánjuk, hogy minden játékosunk egészségesen hagyta el a játékteret, de a meccs alatt a kommentmezőben többen is megjegyeztük, hogy ugyan ezért is három pont jár, de ez nem focimeccs volt. Írnám, hogy „tovább után összefoglalunk”, de TLDR anyagra azért ne számítsatok. TOVÁBB!

 

A Granada hozzáállásától függetlenül az ellenfélnek, jelen esetben a Real Madridnak, úgy kell kezdenie a meccset, ahogy egy bajnoki címért harcban lévő együtteshez illik. Mivel már sokadik alkalommal láthatjuk – szerencsére – a „B” csapatunkat, nem lepődtünk meg azon, hogy negyed óra elteltével magabiztos előny birtokosai vagyunk.

Futószalagon érkeztek a madridi helyzetek, illetve négy gól is – mindez az edzés első 45 percében. A másodikban a csapatmozgást gyakorolták a fiúk, illetve a labdaszerzésből támadásba való átváltást. Véleményem szerint ZZ konkrétan a helyzetek kidolgozását kérte a srácoktól, arra fókuszáljanak, a befejezések nem voltak lényegesek. Igazából érthető a dolog. Vár ránk a szerdai BL-visszavágó, aztán érkezik a Sevilla. Fontosabb meccsek ezek, annál, hogy a Granada ellen a második félidőben, négygólos előnynél még az ötödikért, hatodikért hajtsanak. Főleg úgy, hogy a második félidőben mindenféle erőfeszítés nélkül újabb négy gólt összehozhattak volna a srácok, mert a hazaiak is csak a végét várták a találkozónak. Mondjuk Adams azt nyilatkozta a meccs után, hogy büszke a csapatára, mert a félidei változtatások után a második félidőt döntetlenre hozták. Csak azt kívánom a Granadának, hogy ne ez az ember legyen az edzőjük.

A második gólunk, James első találatának tervrajza.

Ez az a jelenet, amikor számomra világossá vált, hogy a hazaiak semmilyen ellenállást nem fognak tanúsítani, nincsenek sem ellenünk, sem a hátralévő két meccsre terveik – azon túl, hogy végig fogják kocogni azokat. Látjátok, már hátrányban vannak, megszerzik a labdát, igazából már a labdakihozatalt sem segítik a játékosok, nincs mozgás, illetve amikor a kapushoz kerül a labda, a legtöbb granadai épp annyit mozog, hogy nehogy ő kapja Ochoától a játékszert – rossz pozíciókat vesznek fel. Minek a labda? Csak felelősség, meg nyűg. El is veszítik pillanatokon belül.

De már az beszédes volt, hogy James góljáig (3. perc eleje) a hazaiak másodpercekre sem tudták birtokolni a labdát.

A gólok ebben a videóban szerepelnek, illetve Lucas felsőléces lövése is. Érdemes megnézni, már csak azért is, mert az első gólnál gyönyörűen mozgatták meg a hazai védelmet, hogy Lucas szabadon kaphassa Moratától a labdát, a második gól egy fantasztikus Coentrao-beadásból és James okos mozgásából született (Ronaldo Valencia elleni fejese is ilyen volt, a védő mögül, lendületből), a harmadik gól Danilo okos visszagurításából született, Morata kegyetlenül bezúzta a léc alá. A negyedik pedig ismét CSATÁRTELJESÍTMÉNY volt Alvaro részéről, hiszen Asensio passza után még megverte védőjét és az ötös sarkáról védhetetlenül zúdított a kapuba. Négy gólt kapott és mégis Ochoa volt a Granada legjobbja. Az milyen csapat akkor?

Sultan és Zizou gondolatai álljanak itt ehhez.

Szél nélkül a zászló sem lobog, idegen nélkül a kutya sem morog, hegedű nélkül a tücsök sem ciripel, és színdarab nélkül senki sem szerepel. Alacsonyra lett állítva a szint, mert ilyen csak Fifában tapasztalható, ezért aztán gála csapat nélkül is gála volt látható. (Zizou)

A Granada még ebben furcsa, kölcsön játékos rendszerben is többre hivatott, mint amit szombat este mutatott. A két legjobb góllövőjük már a keretbe se került be (gondolom, nehogy megsérüljenek), és a kiesés miatti morális állapotok szépen tükröződtek a pályán is. A Real nagyon gyorsan dűlőre vitte a dolgot, igazából a három pont sorsa egy pillanatra sem volt kétséges. Nem tudom, hogy a szünetben mit mondott Zidane a fiúknak, de volt egy olyan érzésem is, hogy nem akartuk megalázni őket, de az is lehet, hogy egyéb okból vett vissza a királyi gárda, de a második félidő nagyon lájtosra sikerült. Ami a zavaró volt számomra, hogy helyzetek tucatját hagytuk ki. Benzemát meg nem minősíteném, biztos megteszi Jose is. (Sultan)

Benzemát Jose csak annyiban minősíti, hogy borzasztóan meg akarta lőni a maga gólját, érződött minden kapu előtti megmozdulásán. Jamesnek kétszer tehette volna le a labdát, a második után a kolumbiai csalódottan a földre borult. Egyszer pedig Marianónak tehette volna vissza a francia a zsugát. Furcsa tünemény volt a tegnapi csapatban, pedig játszott ő már ezekkel a srácokkal korábban. Igaz, akkor kezdőként szerepelt, játszotta focit és panaszunk sem lehetett rá. Tegnap nem akart játszani, csak gólt szerezni, de a görcsösség nála is negatív hatással volt a játékára. Persze, nem biztos, hogy James még két gólt szerez a francia passzából, vagy Mariano betalál, de a játék ezeket a passzokat kívánta meg.

A whoscored statisztikája szerint 16 lövésünk volt, a hazaiaknak 13. Emlékeztek ennyire a Granadától? Én sem. Jó, hármat Kiko védett, a többi nem talált kaput. Részünkről 8 találta el a ketrecet, másik 8 pedig elkerülte azt.

Pár játékosról külön-külön:

James, aki ugyan nem gyors, de tegnap kétszer veszélyeztette a kaput, két gól lett ezekből. Utolsó négy meccsen, amelyeken szerepet kapott, 5 gólt szerzett. A Liga összes középpályása közül neki van a legtöbb pontja a kanadai táblázaton, minden idei sorozatot figyelembe véve (11 gól, 12 gp).

Morata 1701 játékperc mellett 19 gólt ért el, Benzema 2892 játékperc mellett 17-et. Persze, rengeteg apró részlet közrejátszhat egy-egy teljesítményben, de ha a szezon egészét nézem, nincs miről vitatkozni. Ez nem Benzema (és Bale) szezonja.

Fontos kiemelni Marcelo és Dani helyetteseit. Mindketten kiváló teljesítményt mutattak be a vonalak mellett. Fabio ennyi kihagyás után problémamentes játékkal és a már említett gólpasszával hozta le a találkozót. 95%-ban passzolt jó helyre, 3 párbajt és 2 fejpárbajt nyert meg. (Ramos tehet róla, hogy nem lett az egyből kettő gólpassz.) Danilo pedig kihagyott ugyan egy hatalmas helyzetet (mint Ramos), de uralta a jobb oldalt. 98%-os passzhatékonyság (legjobb a csapatból), három győztes fejpárbaj, Igen, tudom, hogy az ellenfél nem adott életjelet magáról, de ettől még a mieinknek hozni kellett a szintet.

Casemirónak talán nem is kellett volna játszania, de fogadjuk el, hogy Zidane így döntött. A Granada játékáról épp a tankunk egyik statisztikája ad képet: kétszer szabálytalankodott a meccsen. Egyik sem volt sárga lapot érő. A meccs végén viszont nagyon jó arc volt a kissráccal! 

Több játékost azért nem emelek ki, mert mindenki megcsinálta a házi feladatát és nem lógtak ki a csapatból. Nem is a tegnapi meccsen volt erre szükség.

A srácok tükörsimán behúzták a kötelezőt. Ennél többet nem szabad, hogy jelentsen ez a meccs. A soron következő találkozók lesznek azok, amelyek futballélményt nyújtanak majd. Bízzunk abban, hogy számunkra pozitív kimenetellel.