A Real Madrid ma este realizálhatja a pontelőnyét a La Ligában, hisz az elmaradt mérkőzését pótolja be a vigói Balaídosban. Talán még emlékszünk, hogy a viharos szél tépázta meg a Celta stadionjának tetejét, és a hazaiak hathatós tökölésének hála, el kellett halasztani a találkozót. Igazság szerint elég sok véleményt lehetett olvasni arról, hogy a stadion gyorsan rendbe hozható lett volna, de a Celta kupameccse miatt élt a hétvégi pihenés lehetőségével, és kapva-kapott az alkalmon, hogy az időjárásra, és az alkalmatlan pályára hivatkozzon. Nekünk kifejezetten rosszul jött, hogy a bajnoki hajrában a BL-lel „súlyosbított” időszakban kell lejátszani a mérkőzést, miközben legnagyobb riválisunk, a Barca most csak hetente egy meccset játszik. Beharangozunk.

Ezért aztán azt gondolom, hogy a pályán kell a Celta Vigónak „megköszönni”, hogy nem tudunk pihenni a sorsdöntő hétvégi forduló előtt, és meg kell őket verni a saját közönségük előtt. Nem beszélve arról, hogy a CdR kiesés miatt van miért visszavágni nekik.

A Celtát, bár az EL bukta - a döntő küszöbén - a Manchester United ellen megviselte őket, nem szabad félvállra venni! Masszív kis csapat, főleg a Balaídosban. Meglátjuk majd, hogy a 13. helyre bebetonozva milyen motivációkat húznak majd elő, az mindenesetre tény, hogy az EL-nek rendeltek alá mindent, nagyon szerettek volna döntőt játszani. A Ligában csapnivaló sorozatban vannak, sorban kikaptak a Betistől, a Sevillától, a Bilbaótól, a Malagától és az Alavéstől is. Az utolsó három meccsükön rendre kaptak egy-egy 3-ast! Egyetlen sérültjük van, Rossi, aki térdműtét miatt hosszabb távra esett ki.

Zidane nem is gondolja, hogy könnyű lesz. Bizonyítja ezt az is, hogy Cé újra a csapat tagja lesz idegenben is. Érdekes, hogy eddig nem nagyon hoztuk szóba, de a tavaszi sorsolás úgy alakult, hogy Ronaldo már két hónapja (!) nem játszott idegenbeli La Liga meccsen. A Bernabéuban pályára lépett az Alavés, az Atlético, a Barcelona, a Valencia és a Sevilla ellen, de idegenben megúszta őt a Leganés, a Gijón, a La Coruña és a Granada. Utoljára a Bilbao ellen játszott a Katedrálisban március 18-án. Ahogy láthatjuk, tényleg a sorsolás szeszélye tette lehetővé, hogy a rotáció jegyében pihenhessen idegenben.

De ha már rotáció, itt az ideje, megdicsérni Zidane-t. Mindig hangoztattam – még a legvéresebb kritikák közepette is -, hogy mi, fotel bloggerek sosem tudhatjuk, mi zajlik az öltözőben, nagyon gyakran csak tippelgetünk egy-egy csere miértjei kapcsán, és az is egyértelmű, hogy Zidane a sajtótájékoztatókon egyfajta automataként nyomja a bullshitet, és a lényegről nemigen szól. Egyébként ez teljesen jól van így. Ez egy stratégia. Nos, amiért most a szezon hajrába érkezve meg lehet Zidane vállát veregetni - ahogy a Marca remekül összeszedte -, az, hogy nem kevesebb, mint 20 játékosunk van, aki legalább 1000 percet játszott, és nincs senki, aki 2400 perc felett lenne. Csak összehasonlításképp, egy évvel korábban CR7 még 3183 percnél járt, de volt olyan éve, hogy 3354 percet töltött a gyepen. Ez megint csak óriási különbség. A változtatásokat az tette lehetővé, hogy olyan kispadunk van, mely a topligák csapatainak 99%-ánál stabil kezdő lenne!

A rotálás pedig azt tette lehetővé, hogy a játékosaink – kiemelve Ronaldót – a sorozatok végére kerültek top formába. Nincsenek kifacsarva, nem fásultak, és bár statisztikákat nem tudok erre előcitálni, de érzésre mintha az „elkerülhető” izomsérülések száma is kevesebb lenne a korábbi időszakhoz képest. (Bale és Varane problémája sajnos néha már krónikusnak tűnik.) Az viszont tény, hogy a fontos meccsekre maradt energia, volt miből megújulni, s ha néha azt is éreztük, hogy csak a szükséges minimumot hozza a csapat a könnyebb ellenfelek ellen, ennek meglesz az értelme, ha fizikailag felül tudjuk múlni pl. a Juventust a BL döntő hosszabbításában. Amikor majd a Real játékosainak belefér még 2-3 nagy sprint és megindulás, de az ellenfél már nem bírja szuflával.

Ha megnézzük a fontosabb spanyol lapok hogy készülnek a találkozóra, akkor azt látjuk, hogy az AS várakozása szerint az Atleti elleni kezdőt tolja fel ZZ, s valóban erre nagyon kicsi lehet az odds.

A Marca címlapja a „bűnös” tetőszerkezetet mutatja a Balaídosban, s leszögezi, hogy a csapat megteheti a legfontosabb lépést a bajnoki cím felé.

A katalán címlapok láttán kaján vigyorra húzódik a szám. Nos, igen, a Barca már elengedett kézzel tekeri a Liga biciklit, a kormány a Real kezében van, nekik most már csak annyi maradt, hogy „Hajrá Celta!” Hajrá Mari néni!

Elfogult vagyok, vagy ez a katalán sajtó tényleg ilyen paréj? De úgy mindig nagyjából…

Személy szerint azt várom, hogy sima meccsen elhozzuk a három pontot. Ez most a Liga döntő, ahol a különbség kialakulhat, nincs hova tartalékolni. Szét kell szedni ezt a megfáradt Celtát, mely még nálunk is több meccset játszott a szezonban; és a meccs elejétől kezdve tudatosítani kell bennük, hogy ez nem az ő napjuk lesz!

Kicsit jobban, mint a Sevilla ellen tettük, mondjuk ez nem lesz nehéz, ha tényleg Iscóval és Modriccsal kezdünk. Ez már majdnem a legjobb kezdőnk, de még mindig együtt lesz fent Cé és Benya…

Ronaldo és Benzema együttes szerepeltetéséhez egy kis stat. Korábban gyakran olvashattuk, hogy Benzema milyen jól készít elő a portugálnak, és a francia csatár védelmében nem egyszer elhangzott, hogy a komoly mezőnymunkát végez, továbbá, hogy megosztja a védők figyelmét, és így CR7 jobban érvényesül. Biztos volt ilyen időszak is, de ebben a szezonban azon túl, hogy a saját szemünkkel is láthatjuk, hogy Ronaldo egyedüli centerként a leghatékonyabb, a statisztikák is azt mutatják, hogy ha Benzema is a pályán van, Ronaldo 122 percenként szerez egy gólt, ha viszont nincs fent a francia, akkor ez az átlag 77 perc – ami nagyon jelentős különbség. Abszolút szignifikáns!

Egy újabb Ronaldo rekord is összejöhet a Balaídosban, ha a portugálunk betalál. Jelenleg ugyanis, ha az 5 nagy európai bajnokságot tekintjük, akkor karrierje során (6 év PL, 8 év La Liga) 366 gólnál jár. A Sevilla elleni duplájával felért az eddigi csúcstartó, Jimmy Greaves mellé, aki szintén ennyiszer talált be (15 év PL és 1 év Serie A). Cé 366 gólja azt jelenti, hogy meccsenként 0,79 gólt termelt (366/459) ebben a hosszú időszakban. Csak érdekesség, hogy Puskás, aki 31 éves korában érkezett a Madridhoz, 0,86-os gólátlaggal vonult vissza 39 évesen. Gento és Di Stefano is 37 éves koráig játszott, szóval Cé összgóljainak száma még nagyon sokkal fog gyarapodni, és messze ő lesz a legeredményesebb európai topligás fuballista.

Szóval győzelemre fel, ez a döntő (a Malaga meccsről majd később megírjuk, miért nem az)! Ma este oda lehet kacsintani a katalánoknak, most nem fogadunk el semmilyen kifogást.

Ezt a fiúk is tudni fogják!

UPDATE: Kora délután érkezett a hír, hogy a Real Madrid fellebezésének helyt adott a Liga, így eltörölték Nacho (semmire kapott) sárga lapját. Ennek értelmében pályára léphet a védőnk - de értelemszerűen továbbra is fenyegeti az 5. sárga lap, mely az utolsó fordulóból tiltaná el automatikusan.