A Real Madrid egy hatgólos döntetlennel egy magyarok számára történelmien hangzó, és szép emlékeket idéző 6-3-as összesítéssel bejutott a spanyol Király Kupa negyeddöntőjébe. A minimum elvárás a visszavágóval kapcsolatosan a továbbjutás volt, de végül összejött a spanyol veretlenségi rekord megdöntése is, bár úgy éreztem időnként, hogy Zidane és a csapat egy része is mindent megtett, hogy ez ne sikerüljön. Lássuk, hogyan alakult a mérkőzés! Összefoglalunk.

Ha röviden szeretnénk a meccsről megemlékezni, akkor egy haiku rövidségű vendég posztot is közre adhatnánk V.I.C. tollából:

„Benzema tolt egy Ramost,
Asensio egy Bale-t,
Danilo meg becsúsztatta,
Ronaldóként.”

Esetleg annyival egészíteném ki, hogy Ramos nyomott egy Panenkát.

Akiknek kevés idejük van, máris mindent tudnak a meccsről, mehetnek vissza a balettbe ugrálni gyártani a GDP-t. A többiekkel még megosztanék néhány részletet a meccs nyomán.

Itt kérdezte meg Morata, hogy ki inna inkább egy sört a meccs helyett

A mérkőzést kevésbé vette félvállra Sampaoli, mint amire számítottam. Igazából Nasri és Vitolo kapott némi pihenőt, de amikor a meccs derekán felcsillant a horizonton némi remény a hazaiak számára, az 55. illetve a 66. percben ők is pályára léptek. Sőt az új szerzemény, Jovetic már az első játékrész hajrájában be kellett, hogy álljon, hisz Correa megsérült. A Sevilla egyik legjobbjának sérüléséről nincsenek még hírek, egyelőre az sem biztos, hogy pályára léphet ellenünk vasárnap. Így aztán a bizonyos altatás sem valósulhatott meg igazán – legalábbis az ő részükről -, amire előzetesen gondoltam, igazából az valószínű, hogy láthattuk azt a futballt, amire majd a bajnokin is számítani lehet.

Labda vót' spori!

Nálunk nem elég, hogy egy komplett kezdőnyi ember távol maradt, azok közül, akik pályára léptek, Ramos és Vazquez sérülés után tértek vissza. Vazquez fejben ott volt, és amíg fizikailag bírta, nagyon hasznosan játszott. Ramos az első 5 percben két komoly hibát is vétett, két olyan labdaeladása is volt a védekező harmadunkban, amit komolyabban is megbüntethetett volna az ellenfél. De nem tette. Büntetett viszont bennünket Danilo egy egyébként szép csúsztatással. Bár pikírt módon megjegyeztem a csetfolyamban, hogy továbbra sem tudott nekünk gólt rúgni a Sevilla, ennek ellenére az öngóllal már a 10. percben vezettek. Hogy ebben a szituációban mit szeretett volna Danilo, azt szívesen megkérdezném tőle! Szegény nagyon nincs játékban, s huzamosabb mellőzés után szélsőségesen képes elveszteni a fonalat. Emlékszem én arra, amikor a védőink sérüléshulláma közepedte letolt pár egészen jó meccset – talán baloldalon ment neki igazán, de amikor már nincs éles bevetésen egy ideje, nem nagyon tud visszarázódni. Eleve kicsit darabos és pontatlan a Real színvonalához, de ha játékban sincs, akkor nagyon látványosak kilóg lefelé.

Kiko, aszittem megfogod!

A pozitívumok mellett feltétlenül meg kell jegyezni, hogy a védekezésünk a meccs egy igen jelentős részében csapnivaló volt. Annyi kontrát vezetett ellenünk a Sevilla, hogy ha nem szórakozzák el azokat szinte teljes mértékben, akár komoly bajba is kerülhettünk volna szűk félóra alatt. Az utolsó passzokat rendre elrontották, és a helyzetkihasználásuk igencsak gyenge volt. Azért Zidane helyében megkérdezném a srácokat, hogy hol tanulták a toporgó galamb figurát, miért kell neki annyi hely és idő, hogy megforduljanak, mint egy pótkocsis Ifának, vagy mi az a szaró mókus formáció, amiből az a 4 a 2 ellen össze tudott jönni a 23. percben.

Kiko: Hagyjátok a picsába, úgyis kihagyják!

Mi támadtunk, Vazquez passza kicsit rövid lett, és ebből úgy ránk fordultak, hogy kizárólag rajtuk, és a bírón (aki lest fújt) múlott, hogy nem vezethették a labdát Kikóra. Négy támadóra maradt 2 védőnk. Ebben az időszakban káosz volt nálunk hátul, de szerencsére a Sevilla mindent elrontott, amit csak el lehetett. A 28. percben kb. 18 méterről kaptak szabadrúgást középről, ami igencsak kecsegtető lehetőség. Ahelyett, hogy rákészültek volna, gyorsan elvégezték „kicsiben” és nem lett belőle semmi! Sampaoli joggal őrjöngött az oldalvonal mellett. A játékvezető asszisztensei közben össze-vissza integették be a leseket – mindkét csapat kárára.

Fiataljaink azért megmutatták foguk fehérjét, a mi oldalunkon is futottak a kontrák, de rendre hiba csúszott a befejezésekbe. Kroos is többször vállalkozott lövésre ígéretes szituációból, de nehezen ment neki a kapu eltalálása.

Aztán Asensió egy hazai szöglet után, Kiko remek öklözése nyomán megiramodhatott, és bélezett egyet a Cope del Rey tiszteletére, hogy a hagyományokat is ápoljuk, és egy hosszú szóló után be tudta venni David Soria kapuját. Ezzel a góllal gyakorlatilag eldőlt a továbbjutás, hisz még négyet kellett volna lőnie a Sevillának, úgy, hogy közben nem kap egyet sem. Ezt talán még a legvérmesebb katalán drukkerek sem gondolhatták komolyan.

Hogy azért izguljunk a veretlenség miatt, arról a debütáló Jovetic és a hazaiak kapitánya, Iborra gondoskodott. 3-1-nél azért csúnyult az eredmény, és biztos voltak olyanok, akik már nem bíztak a veretlenségben.

Vaskéz kellett volna ide!

Igazából nem is hajtott a gárda az egyenlítésért, mintha beletörődtünk volna ezen időszakban, hogy itt kikapunk, de a továbbjutás megvan. Jól mutatja ezt, hogy a 70. percben a szögletrúgásnál, mindössze 3 emberünk tartózkodott a 16-oson belül, nehogy véletlenre gyanakodjunk, három perccel később Kroos jobboldali szabadrúgást csavart a kapu elé, akkor már csak 2 emberünk tartózkodott a boxban. Féltünk a kontrától, mint ördög a tömjénfüsttől. Elsősorban a „több gólt nem kapni” volt a feladat.

Illuminati confirmed - again

De mégis jött Ramos szemtelen 11-ese, majd a negyedórát kapó Benzema remek egyenlítő gólja a ráadásban, ami kialakította a 3-3-as végeredményt. 40 meccs veretlenül zsinórban – ezt azért ízlelgessük! Csinálja a Real után, aki tudja!

A Real oldalán Asensio jobb meccset hozott, mint az utóbbi néhányon, van benne spiritusz, de fejlődnie kell még. Mariano kifejezetten nagy tehetség, kiváló a helyzetfelismerő képessége, gyors fejben is, és ehhez kiemelkedő technika is tartozik. Meggyőződésem hogy a Real egyik leendő gólzsákját látjuk ebben az esztendőben kibontakozni. Nagyon-nagyon ígéretes a srác!

Ott egy légy az arcodon!

Casemiro nagyon sokat dolgozott, egyértelműen a jobbak között volt, ő harcolta ki a tizit is, de az erősen megkérdőjelezhető, hogy valóban a 85. percben kellett-e a sárga lapját megkapnia.

A hátsó alakzatból Marcelo dicsérhető, végig nagyon támadó volt, és az utolsó gól előkészítésében a sarkazása megteremtette a váratlan szituációt, amiből a lövőhelyzet Benzema egyéni képességeinek is hála megteremtődött. Ramos szempontjából felhozó meccs volt ez, ami hátul hibákat is hozott, de a büntetőnél nagyon higgadtan viselkedett. Nacho a szokásos párja nélkül kissé kevésbé volt képben, mintha Varane-nal jobban menne neki, mint Ramosszal.

A mai másik flopp – Danilón túl – Morata volt. Nagyon röviden csak annyit, nem érdemelte meg, hogy végig pályán maradjon. Most teljes joggal ő gondolkodhat azon, milyen is az, amikor az ember cseréje meccset befolyásoló gólt szerez. Lehet, hogy tényleg megmarad kiváló cserének, kezdőként eddig nem váltotta meg a világot.

Talán túlzás, hogy mindent megtett Zidane a veretlenségi rekord ellenében, hisz cseréivel azért minőséget vitt a pályára, mind Benzema, mind Carvajal jót tett a csapatnak (Kovacic viszont eléggé el volt tévedve), de az vitathatatlan, hogy a bajnokság és a BL a prioritás. Így aztán a kételkedés magját is kiölte mindenkiben, aki szerint egy parányit is számít a Király Kupa a madridi szakmai stábnak. Nem kell nagyot csúsztatni ahhoz, hogy kijelenthessem, szinte egy teljes, már-már gála kezdőt össze lehet tenni azokból a játékosokból, akik nem kezdtek tegnap este Sevillában. Navas – Carvajal, Pepe, Varane, Coentrao – Modric, James, Isco – Bale, CR, Benzema. Ez egyébként csak azért érdekes, mert ebben a sorozatban a legnagyobb rivális Barcelona a gála kezdőjével, senkit sem pihentetve, vért izzadva tudott csak túljutni a Bilbaón. Két gyötrelmes meccsel több van már a lábukban, amire emlékezni fog a szervezetük a bajnokságban és a BL-ben is a későbbiekben. Ebben az értelemben nagyon hasznos az, hogy Zidane lényegében a B-csapattal, a fontos játékosokat kímélve, vagy azokat teljesen mellőzve vette a nyolcaddöntő két meccsét. Lássuk azt is, hogy ez duplán jó: vannak, akik pihenhetnek, és vannak olyan játékosaink, akiknek kifejezetten kellenek a játékpercek, a pályán megélt tapasztalatok, mert ők jelentik a Real jövőjét.

Lucas bebőrözte Asensiót?

Ismét csak oda kell kilyukadnom, hogy a kispadunk nagyon erős, sok olyan liga csapat van, aki ellen akár a gálázásra, látványos sikerekre is elegendő a még taktikailag érlelődő második vonal, de sebességük, hozzáállásuk és játékéhségük akár a Liga második ellen, idegenben is jó lehet arra, hogy a tapasztaltabb, vagy idősebb társak ne gyötrődjenek 3-4 naponta egy tétmeccsen. Messze még a vége, de ez nagyon-nagyon pozitív egy Liga sikerre hajtó gárda vonatkozásában, mely három fronton is hegyezi még a cerkáját.

Íme Josétól a szavazó boxok:

Végezetül egy kis szorgalmi faladat. Szeretnénk pontosabb képet kapni az olvasóink életkoráról. Kérjük szánjatok rá néhány másodpercet, hogy megadjátok (természetesen név nélkül megy), hogy mennyi idősek vagytok. Segíteni fogja a mi gyönyörű társadalmi munkánkat, hogy még színvonalasabban ki tudjunk benneteket szolgálni! Köszönet előre is az egész stábunk nevében!