Végy egy marék tehetséges, fiatal labdarúgót, küldd fel a pályára őket azzal az utasítással, hogy: "lehet focizni", és láss csodát, azt tették! Nem is akárhogyan! Úristen, milyen focit játszottak?! Hejjj, ehhez hasonlót nagyon rég nem láttunk Real színekben. Sok szurkolótárs bosszankodhat, mert a találkozó rosszkor kezdődött, vagy jobb program miatt kihagyták, pedig miről maradtak le! Akik viszont nézték, azok sem tudták, hogy mi történik, nem hittek a szemüknek. A Real "B"-nek titulált csapat 2-6-ra verte a Riazorban, a Deportivo La Corunát. Méghozzá roppant szórakoztató összecsapás keretében, sőt meggyőződésem, hogyha a gála csapat fut ki tegnap, akkor sokkal izzadságszagúbb eredmény született volna. Hajtás után összefoglaló!

 

 

Mint azt korábban gondoltuk, Zidane totális rotálása következett, mert a teljes csapatot lecserélte, kivéve Nachót és Marcelót. Utóbbira pedig szintén ráférne a pihenés. Nacho párja a sérülésből visszatérő Varane volt, és Carvajal helyett Danilo szerepelt. A következő állomás a középpálya. Asensio és Lucas volt a két szélen, középen érdekes módon James kapott helyet Kovacic mellett. Nem Iscót rendelte hátra, hanem a kolumbiait, így a spanyol amolyan 10-es szerepkörben játszhatott. A csatár poszt Moratának jutott. 

A meglepetés rögtön a sípszó elhangzása után következett, pedig még csak fél szemmel figyeltem, mert Joséékkal beszélgettünk, amikor a gólra kaptam fel a fejem. Isco zseniális passzával Morata indult meg és be is köszönt. Ez még csak a kezdet volt, a gárda nem állt le, sorra dolgozta ki a helyzeteket. Csak az apróbb hibák miatt nem sikerült 4-5 góllal menni az első negyedóra végére. Nagyon rég nem láttam ennyire éles vagy talán "éhes" Realt, mondom mindezt annak ellenére, hogy sok helyzet kimaradt. De olyant se sűrűn látni, hogy már az elején nekiesünk az ellenfélnek, most ez történt. Valószínűleg Zidane megmondta a srácoknak, hogy tessék az elejétől rohamozni. Tényleg csak azért nem volt tökéletes, mert Moratáék kihagytak pár lehetőséget. Viszont a 14. percben így is  0-2-re ment a királyi gárda, mivel James is betalált. Halkan jegyzem meg, hogy sorozatban második meccsén rúgott gólt. Vagy arra hajt, hogy emelje az értékét, vagy nem szeretne távozni, amit én sem szeretnék. Továbbra is azt gondolom, minden hibájával együtt rossz döntés lenne túladni rajta. Egy másik szerkezetben, más típusú és stílusú futballal meg lehetne találni a helyét. 

Visszatérve a mérkőzésre, Zidane tényleg nem sok instrukciót adhatott ki a már említett mellett. Nem volt túl nagy szervezettség, sőt..., de pont ez volt a legszebb dolog a mérkőzésben. Ezek a fiatalok mindenfajta erőlködés nélkül képesek erre a játékra, amit a gála csapat nem nagyon tud. (Ugyanitt BBC eladó.) A vérükben van ez a fajta foci, és képzeljük el azt, hogy mire lennének képesek, ha kisebb változtatással (kell azért a stabilitás a kp.-ra), több szervezettséggel, nagyobb tudatossággal küldenék ki. Talán a tudatosságban van a kulcs, mert a tegnap látott kényszerítők és egyéb ügyes megoldások a mezőnyben történtek. Értem ezalatt, hogy többnyire nem arra használták, hogy megbontsák a védelmet. Pedig rettentő sok potenciál rejlik ebben. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy ez így, ebben a formában egy komolyabb csapattal szemben vélhetően kevés lenne. Éppen ezért lenne szükség az imént említett változtatásokra. 

A második gól után volt egy kisebb gikszer, mivel a hazaiak szépíteni tudtak. Természetesen az az Andone szerezte, akiről Sultan már megénekelte, hogy 14 meccs óta gólképtelen. A gól pedig fellelkesítette az ottani nézőket és a játékosokat is persze. Nagy nyomás alá helyezték a Real védelmét, ami ebben az összetételben hagyott maga után kívánni valót. Mindenesetre az egyenlítés nem jött össze, bár közel kerültek hozzá. És pont még mielőtt félidő lett volna, egy kontrából Lucas is betalált. Ezzel is lenyugtatva a hazaiakat. A fordulást követően nem kezdődött olyan intenzíven a játékrész, mint az első, legalábbis gólok terén. Egészen a 66. percig, amikor ismét Hamesz juttatta hálóba a labdát, ezzel pedig végérvényesen eldöntötte a párharc kimenetelét. Szerencsére nem volt még vége a történéseknek, Iscónak sikerült megkoronáznia a teljesítményét egy góllal. Magasan ő volt az összecsapás legjobbja. Megint olyant játszott, pfejj, zseniális a srác. Irányította, vitte a csapatot és tényleg felszabadultan tudott futballozni. Hét sikeres cselt mutatott be, köztük egy olyat is, ami nagyon hasonlít Zidane trükkjére. Viszont volt még egy játékos, aki több cselt produkált, méghozzá Kova. Nagyon érzi ezt, és roppant veszélyes tud lenni. Emellett a védekezésben is jeleskedett, a horvát mutatta be a legtöbb szerelést, 5-öt. Utána az a Danilo van 4-gyel, aki ezúttal a védelem fontos tagja volt. A négy szerelésén kívül 5 alkalommal csípte el az ellenfél labdáját és egyszer tisztázott. Rajta kívül még Nacho védői munkája emelhető ki. Jó néhány meccs óta rendre a legjobbat hozza. 

Visszakanyarodva az összecsapásra, Iscót a gólja után le is cserélték, de két további találat is született. Az ex-Realos Joselu tudta bevenni a kapunkat, ezzel is tovább éltetve az átkot. Nem semmi azért, hogy az is gólt tudott szerezni, aki régen a Realban volt és az is, aki 14 meccs óta képtelen volt. A végeredményt Casemiro állította be, bár az utolsó 10-15 percre még Mariano is beállt és ő is gólt rúgott, de tévesen azt lesnek ítélték, így megfosztották a találattól. Pedig aztán nagyon próbálkozott. Látszott rajta, hogy bizonyítani szeretne, sajnos most így alakult számára, de ő is a tehetséges fiatalok közé tartozik. Csak nem tart még ott, ahol Iscóék. 

Mielőtt befejzném Sultan kolléga is papírra vetette néhány gondolatát, úgyhogy jöjjön előbb az!

Csak egy apróságra szeretném felhívni a figyelmet. Decemberben, amikor szintén komoly rotálással fogadta a Real a Deport a Bernabeuban, a következő kezdővel álltunk fel: Navas – Nacho, Ramos, Pepe, Danilo – Kroos, Casemiro, James, Isco - Morata, Asensio. Emlékeztetőül, az volt az a meccs, ahol szintén Morata góllal vezettünk, majd a beálló Joselu 2 perc alatt vágott kettőt, a szívbajt hozva mindenkire. Mariano a 84. percben egyenlített egy vállas-fejessel, majd Ramos a 92. percben befejelte a győztes gólt. Azon a meccsen bár voltak szép jelenetek, a hazai közönség támogatása ellenére is szenvedtünk, és a build-up-ok sokkal nyögvenyelősebbek voltak, mint tegnap este. 

A különbséget a középpálya adta. Míg tavaly a Kroos-Casemiro kettős sokkal lassabban és konzervatívabban indította el a támadásainkat, addig tegnap a Kovacic, Isco, James trió, kiegészülve Marcelóval és Vazquezzel, sokkal gyorsabban és hatékonyabban tudta a középpályát átjátszani. Ha egy picit is rendezetlenebb volt a Depor a támadásaink megindításakor, úgy mentünk át rajtuk, mint kés a vajon! A Real játéka sokkal kevésbé volt pozíciós, olyan volt, mintha mindenki szabadon játszhatna. Mentek az üresbe futások, és a jó passzokból kényszerítők születtek, mert a passzoló tovább is futott, és megjátszható maradt, így métereket, vagy azonnal 10-15 métert lehetett nyerni. Mire odaért volna a labdabirtoklóhoz a védő, az már el is passzolta, és az volt az ember benyomása, hogy a Depor az idő nagy részében csak nyomozta a labdát. A Liga negyedik legjobban védekező csapata! A kulcs nyilván a sok futás, és a labdajáratás sebessége volt. 

Amikor kicseréltük Iscót, aki magasan a mérkőzés legjobbja volt, Casemiróra, meg is változott a csapat játéka. Annak ellenére mondom, hogy végül Case egy átlövésből gólt tudott szerezni. Pszichológiai szempontból a mai felállásban „egyenrangú” játékosok voltak a pályán, senki nem érezhette úgy, hogy bármikor meg kell felelni pl. a BBC bármelyik tagjának (- akár tudat alatt).  Öröm volt látni, hogy a passz-vissza passz alapeleme lett a játéknak, és tankönyvi példáját szolgáltattuk, hogyan kell sok mozgással, rövid, pontos, jól időzített passzokkal egy statikusabban védekező csapatot tetszőleges alkalommal átjátszani.  

Az elmúlt hetekben számtalan példát mutattunk arra, hogy Benzema és Cé egymásra futnak, ugyanolyan routot futnak be, és hamvába hal a lehetőség. Itt egy remek Varane labdaszerzésből és indításból való gyors kontra (nem Jamest választja, aki a legközelebb áll hozzá, hanem Asensiót – ez a kulcspassz), nézzétek meg Morata labda nélküli mozgását keresztbe, ahogy elviszi az embert Asensio elől, miközben maga is passz opciót kínál. Ha Vazquez esetleg visszatette volna Asensiónak, na az lett volna a tökéletes játék!

Benzema, figyeltél? (Nagy kár, hogy Vazquez lövése nem talált kaput!)

Joséval egyetértve, nagyon jó lenne látni ezt az összeállítást egy magasabban jegyzett csapat ellen is (mint a CdR-ben a Sevilla ellen), de valami azt súgja, hogy erre idén még nem lesz lehetőségünk. Adja Isten, hogy a tegnapi kezdőből (egye-fene, Danilóval együtt, aki szintén jobb teljesítményt mutat a fiatalokkal) mindenki a játékosunk legyen a következő szezonban is! Minél több ilyen meccsünk lesz, annál nagyobb a valószínűsége, hogy Zidane, vagy a következő edzőnk belátja, hogy ez a formáció játssza az igazi focit!

(Azért az elég durva, hogy Perez 1,5 millió eurót kínált fel minden egyes játékosnak prémium gyanánt arra az esetre, ha mind a Ligát, mind a BL-t megnyeri a csapat.)

A 6 Liga meccsből megvan az első, méltó választ adtunk a Barca tök utolsó elleni fickándozására (innen is gratulálok Mascheranónak az első barcás góljához – azért ez nagy show volt meg kell hagyni), s következik számunkra a hétvégén az egyik legnehezebbnek ígérkező összecsapás a Valencia ellen. Vajon milyen kezdő 11 vonul ki a pályára? ;-)

Végül pedig megint én: érdemes megállni egy pillanatra és átgondolni, hogy Sultan már említette, ez a Depor novemberben kapott utoljára 1 gólnál többet a Riazorban, de tegnap ez megdőlt. Ennek a csapatnak sikerült 6-ot rúgni. Nem kis teljesítmény! Ugyanakkor az öröm és a fiatalokban való bizakodás mellett óvatosan kell a jövőre tekinteni. Mivel ez az állomás még csak az első volt a 6 ligadöntőből, tehát hátra van még 5 nehéz találkozó. Valamint a matrac elleni BL párharc is. Szóval keep calm és hala Madrid! 

A végére még beszúrnék néhány statisztikát az összecsapásról. Egyrészt kiolvasható, hogy rengeteg helyzet/kapuralövés volt mindkét oldalon. Valamint az is észrevehető a hosszú labdák számából, hogy mindkét csapat épített rá, természetesen a hazai gárda sokkal inkább. (Főleg a jobb oldalon próbálkoztak ezzel.)