A szurkoló most eldobja messze magától a dühöt, és úgy ül le 16.15-kor a soron következő bajnoki elé (Sport2), hogy a csapattal együtt lélegzik, és persze bízik abban, hogy a gárda egyáltalán lélegzik. Nehéz terepen, az Ipuruában kell bajnoki döntőzni, tartani a lépést a Barcelona és Sevilla csapataival. Ronaldo, Bale, Varane, Morata sérülés és eltiltás miatt szurkol majd velünk együtt, míg a hazaiaknál Nano, Fran Rico maródi, Florian Lejeune pedig eltiltását tölti, miután az előző fordulóban kiállították. A mérkőzést Gonzalez Gonzalez barmolja majd szét sípjával.

 
Kap szatyrot, vagy nem kap szatyrot? 


Az Eibar a szezon (egyik) meglepetéscsapata. Általában a kiesés elkerülése a céljuk, ha nem jön össze, akkor pedig a feljutás (mindkettőt éveken át tudják játszani). Idén viszont ott köröznek az Európa Ligát érő helyek környékén. Erre még a legelvakultabb szurkolóik sem számítottak. Akik meglepően kevesen vannak, bár a mai találkozón teltház várható, de átlagban kevesebb, mint tízezer néző előtt rendezik a bajnokikat. Talán mert nem ők a legnépszerűbb baszk csapat? Lehet, de a stadionban is csak 6.285 szék van a nézőtéren.

Az Eibar kulcsjátékosai

Ha a tabellán a mostani pozíció környékén végeznek a 38. forduló után, kérdés sem lehet, hogy a bajnokság legjobb edzője címet majd Mendillibar nyeri el. Jól működő csapatot rakott össze, amelyben a kulcsjátékosok is tudnak teljesíteni. A bajnokságban házi gólkirály Sergi Enrich 10 góllal, mellette 5 gólpasszt is behúzhatunk a neve mellé – a spanyol játékosok közül csak Iago Aspas előzi meg. Pedro Leon a másik fontos játékos, 8 góllal és 4 assziszttal . Harmadik, akire több figyelmet kell fordítani majd: Adrián Gonzalez, aki a középpályás munkája mellett már 6 gólt ért el.  Érdemes kiemelni, hogy nem játszanak vaddisznó módjára, eddig csak két azonnali pirosat és egy dupla sárga-pirosat hoztak össze. Keményen, de sportszerűen és tudatosan játszanak. Ráadásul Zidane-nak is kedves lehet a mai ellenfél, mert hozzánk hasonlóan leginkább beadásokból szerzik a gólokat (szögleteik is életveszélyesek), élnek is ezzel a fegyverrel és csak ritkábban építik fel lapos passzokkal a támadásokat a tizenhatosig. Legtöbbször 4-3-3-ban játszanak.

Hazai pályán a bajnokságban csak a Barca, Atma páros és valamilyen varázslat folytán a tökutolsó Osasuna verte el az Eibart. 13 otthon lejátszott találkozón 13 gólt kaptak.

Ha az utolsó 5 bajnokit nézzük, mindkét csapat 3 győzelmet, 1 döntetlent és 1 vereséget tudhat maga mögött.

Ha valaki elfeledte volna, hogy mi volt az őszi fordulóban, itt van annak a meccsnek az összefoglalója:

Zidane a fent említett játékosok mellett más kulcsjátékosok pihentetésén is elgondolkodhat. Kedden Afrikában lesz egy visszavágó, ami a kétgólos előny birtokában sem adhat akkora önbizalmat a csapatnak, hogy elkényelmesedve utazzanak Nápolyba. Edzőnk feje azért is fájhat, mert másfél hét alatt leadta azt a pontelőnyt, amely, ha még birtokunkban lenne, egyszerűbb lenne forgatni a csapatot. Most viszont hármas sprintfutás indul, amelynek végén a bajnok és második között 3 pontnál nem lesz nagyobb a különbség.

Mivel a BBC két tagja off, a keretből kihozható akár a Sevilla elleni CdR első találkozó felállása és játéka is. Benzema kezdeni fog és van egy olyan érzésem, hogy gólt, de inkább gólokat fog szerezni. Csak kapja meg maga mellé Jamest és Iscót! Igaz, a két playmaker egyike helyett Lucas fog robotolni a jobb oldalon – én ezzel is kiegyezem, mert biztos vagyok benne, hogy most sem tudjuk majd dominálni a meccset, így kell a munka is a védekezéshez. Bár, ha a most szerepet kapó játékosok valóban úgy játszanak, mint azon a Király Kupa meccsen, akkor szemre is jobban együtt mozgó, közösen védekező és támadó, a sorok között feleslegesen nagy helyet nem hagyó együttest látok magam előtt.

A középpályán a Casemiro-Kroos-Modric biztos pont. Kérdés, hogy biztonságra törekvő, vagy bátrabb, kezdeményezőbb játékot képzel el ZZ. Kovacic és Lucas játszatása az előbbit fogja jelenteni, Isco ÉS James kezdetése utóbbit. Kovacic és Isco/James nem fog a másik három játékossal kezdeni, de arra látok esélyt, hogy Lucas mellé Isco, esetleg James kapja meg a zöld lámpát. Igazság szerint egyik irányítónk sincs rossz formában. Isco két meccse a legjobb játékosunk, James pedig beállása után csak-csak odavarázsolta a bogyót Ronaldo fejére - és élt volna, mint hal a vízben (míg Sultan ki nem fogja) a Las Palmas védekezése mellett, ha több időt kap. 

Azonban Zidane arra is képes, hogy három belső védő, két szélsővédő mellé Benzemát egyedül hagyja esetleg, míg három játékosunk a középpályát igyekszik bejátszani. Tudom, erre van kevesebb esély, de a 20. helyezett ellen már láttuk, tehát meglepődni sem fogok.

A helyzet az, hogy eddig a Real megengedhette magának, hogy a „ne kapjunk ki” elv mellett lépjen pályára, a tabella alapján viszont most már csak a „meg kell nyerni” hozzáállás lehet elfogadható. Nem szabad belealudni a mérkőzés első szakaszába, nem lehet sem két, sem egygólos előnyt ajándékozni az ellenfélnek. Okosan kell játszani, ki kell használni a pályát és a rendelkezésre álló időt is. Látható, hogy a védekezésünk leromlott a támadásépítésünk szintjére, de míg utóbbit a klasszisok egy-egy villanással jó irányba képesek billenteni, addig a hátsó emberek hibáit csak koncentrációval (és komoly edzésmunkával) lehet nullára csökkenteni.  

Nehéz mérkőzés vár ránk.

Mindegy, hol vagy. SZURKOLJ!